mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego imbiru, lub świeżego1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili1 l bulionuprzygotowaniecebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknieZiemniaki i dynię pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, dodać posiekany czosnek i przyprawy, obsmażać ok 8 minut, mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzić
Stare Garysyropie , 3 średnie marchewki , 1/2 małej papryki pomarańczowej , 1/2 małej papryki czerwonej , średnia cebula , 4-5 łyżek oleju , pół szklanki gęstego soku pomidorowego , sól do smaku, mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek), pół łyżeczki słodkiej papryki , szczypta ostrej papryki , ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym(...)mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu. Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu. Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć
Codzienna kuchnia niecodzienna300g mielonej wołowiny * sól, pieprz, chili bądź świeża papryczka * dodatkowo : bułki z sezamem, sałata, pomidor, ogórek korniszon, cebula, majonez, ketchup, musztarda Przygotowanie : Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni, lepszą są bez smażenia w tłuszczu. Bułki przekroić na pół, opiec. Składać burgery razem z warzywami
Magiczne Życie Martypieprzu mielonego, prawdziwego płaska łyżeczka soli jogurt 1/4 szklanki majonezu 1 łyżka octu winnego- ja użyłam jabłkowego 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Kapustę rozdrobnić Cebulę, marchew obrać i cebulę drobno pokroić, a marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Dodać do kapusty i wymieszać W garnuszku połączyć wszystkie pozostałe składniki i polać nim wymieszane warzywa Jeśli jeszcze
Proste Potrawywarzywami pojawiły się dynie:) Nie mogłam oprzeć się pokusie, by wypróbować nowy przepis na pikantną zupę. Składniki : 1 kg dyni pokrojonej w drobną kostkę (wpierw obrać z grubej skóry) 1 szklanka mleka 1 poiekana cebula czosnek - 3 ząbki mała papryczka chili cukier, sok z cytryny łyżka masła kostka rosołowa, (a jeszcze lepszy domowy rosół ) pieprz mielony Przygotowanie: Zagotować
Proste PotrawyMięso mielone podsmażamy w woku przez około 10 minut. Kiedy będzie gotowe przyprawiamy sosami sojowymi i przyprawą 5 smaków, czosnkiem granulowanym. Papryczkę chilli drobno siekamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, grzyby mun i pędy bambusa siekamy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do woka z mięsem najpierw mrożoną fasolkę. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dorzucamy pozostałe warzywa, dalej
Mania Gotowaniawarzyw jakie bym chciała. Ale w pobliżu mam sklep gdzie tych mrożonek nie brakuje. Dzisiejsze danie jest właśnie takiego pochodzenia. Mini tarty z kalafiora składniki i przepis na ciasto tu składniki na nadzienie: 400g kalafiora 50 g sera Mimolette 50 g sera Gouda 2 jajka 100 ml śmietany 3 łyżki mleka sól, pieprz 1/4 łyżeczki mielonego kminku masło
Przysmaki KarolkiZupa krem z cukinii to jedno z moich ulubionych dań z użyciem tego niskowęglowodanowego warzywa, które bardzo często gości w mojej kuchni w postaci duszonej, grillowanej, faszerowanej, spaghetti, leczo, ketchupu, lazanii itp. Zupa krem cukinii występuje u mnie w różnych wariantach ale dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na podstawową wersję na bazie rosołu bez laktozy. Można ją oczywiście modyfikować(...)kaczki 700 g wydrążonej cukinii 100 g cebuli 2 ząbki czosnku 15 g masła klarowanego szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny lub biały świeżo mielony Dodatki: koperek lub natka pietruszki płatki migdałowe , pestki słonecznika , dyni itp. dodatkowy tłuszcz by podbić makro np. mix oleju MCT (zaczynać od 5g jednorazowo), z rokitnika, z ogórecznika, czarnuszki , lnianego
Ola la LCHFOstatnio w moje ręce wpadła paczucha od Lubelli a w mniej świetny makaron Lubella mini rurki 5 warzyw. W tym samym czasie dostałam zaproszenie do specjalnego konkursu LubelLOVE Inspiracje Blogerów . Zadanie jest bardzo proste jeżeli macie ochotę weźcie również udział w konkursie, należy przygotować kreatywne i smaczne danie z makaronem Lubella MINI, zrobić jego zdjęcie. Ważne jest(...)garnku z dodatkiem soli, liścia i ziela. Wrzucamy uformowane kulki drobiowe i gotujemy do 10 minut. Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 1 filet z kurczaka 4-5 ziemniaków 2 marchewki 20 dkg pieczarek 1 czerwona cebula 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki garam masali
czarrna od kuchniSKŁADNIKI: 2 puszki krojonych pomidorów 1 opakowanie mrożonej fasoli 1 puszka cieciorki 1 słoiczek marynowanych mini cebulek 1 słoik patisonów 1 czubata łyżka lubczyku 1 łyżka
ClauditteMissCookingIdealny dodatek do mięs na zimno, wędlin i pasztetów, pyszna.. Składniki: 2 papryczki chili 2 duże pomidory 1 zielona papryka 1 cebula 5 ząbków czosnku
Z Majeczką w kuchniSkładniki: - filety z łososia (bez skóry) – ok. 800g - 1 czerwona cebula - 4 większe ogórki kiszone - dojrzałe mango (1/2 wystarczy) - dojrzałe awokado - oliwa cytrynowa - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - cytryna (sok, skórka do ozdoby) - świeża papryczka chilli - świeży koper - czarny kawior (opcjonalnie – do przybrania) Tatar możemy przygotować z łososia wędzonego lub świeżego. Ja wybrałam drugą opcję (u Kingi(...)łatwo pokroić. Cebulę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na talerzyk, ogórki na sitko, aby odsączyć z soku. Umyte mango obieramy ze skóry (najwygodniej obieraczką do warzyw), obkrajamy od pestki i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę – dodajemy do mango razem z posiekanym koperkiem – mieszamy. Awokado przekrajamy na połowę, wyjmujemy pestkę, zdejmujemy skórkę
mojewypiekiinietylkoopakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa) 1 kg cukru 1 i 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku (starte na tareczce) 7 goździków utłuczonych w moździerzu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię(...)odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok. Krok 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę. Krok 3. Cebulę obieramy - siekamy (niezbyt drobno). Krok 4. Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka. Krok 5. Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut. Krok 6. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz
Moja Książka Kucharskamielona papryka – wszystko do smaku wg uznania olej do smażenia do podania: natka pietruszki, grzanki, parmezan, kleks jogurtu, śmietany, oliwy Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, selera i pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Na oleju podsmażamy cebulę, przyprawiamy lubczykiem. W garnku mamy bulion lub wodę, dodajemy posiekane ziemniaki, selera i pietruszkę oraz ziele i liście, gotujemy do miękkości warzyw
Zasmakuj Kuchni