mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:228/458)

Kurczak z ananasem i brązowym ryżem 174

tylko na diecie. Składniki : * podwójna pierś z kurczaka * 2 łyżki oleju kokosowego   * ulubione przyprawy do kurczaka - u mnie czerwona papryka, pikantna przyprawa do kurczaka , sól i świeżo mielony pieprz kolorowy * mała marchewka * 4 plastry ananasa z puszki plus pół szklanki soku  * mała cebula * łyżeczka mąki ziemniaczanej  * brązowy ryż * łyżeczka curry  Przygotowanie : Pierś z kurczaka pokroić(...)kostkę. Przyprawić i odstawić na godzinę bądź dwie.Olej kokosowy rozpuścić, przesmażyć kurczaka. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę. Przesmażyć z odrobiną wody do miękkości warzyw. Na patelnie dodać ananasa pokrojonego w cząstki, w soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić sos. Ryż ugotować w osolonej wodzie z curry. Podawać ciepłe. To moja propozycja na styczniowy Przepis

Magiczne Życie Marty
PRZECIER POMIDOROWY 110

PRZECIER POMIDOROWY Sezon na przetwory domowe w pełni. Dzisiaj przepis na przecier pomidorowy własnej produkcji. Możemy go wykorzystać jako baza do zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, jako

Moja Książka Kucharska
Zupa z cieciorką i chorizo z wolnowaru 126

Przygotowanie tej zupy zajmuje zaledwie 20 minut i reszta robi się sama :) Nie trzeba doglądać, mieszać itd. Po 7-miu godzinach mamy gotowy obiad :) Dodatkowo pyszny

kuchnia doski
CHILI CON CARNE 122

Idealny obiad na zimne dni? Taki , który porządnie rozgrzeje. To danie z kuchni meksykańskiej, dzięki chili robi to idealnie.A więc już może wiecie co jutro przygotujecie

Z Majeczką w kuchni
Pierś kurczaka z buraczkami z parowaru 434

Cały tydzień nie dodawałem żadnych przepisów, ale w najbliższych dniach obiecuje, że nadrobię :) Ciężki był powrót do rzeczywistości po 2,5 tygodniach wolnego :) Ci co też

Parowar Faceta
Omlet ze szparagami 183

Omlet ze szparagami... mhmm! Jak dobrze i zdrowo można zacząć dzień. Nic lepszego! Składniki: (na jednego omleta) 2-3 jaja 10 łodyg szparagów cebulka dymka wraz

Mango Papaja
SPAGHETTI Z PESTO BAZYLIOWYM z grillowaną cukinią i mozzarellą 113

400g makaronu spaghetti 100-150 ml  sosu pesto z bazylii 8 plasterków cukinii (ok. 7mm) mały ząbek czosnku oliwa extra vergine ok. 1/2 opakowania roszponki lub rukoli świeżo mielony czarny pieprz sól 1 kulka mozzarelli, porwanej na kawałki PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej al' dente - wg. czasu podanego na opakowaniu), odcedzamy, wkładamy(...)strony zgrillowana, dodajemy do niej liście roszponki lub rukoli i potrząsamy patelnią, aby wszystko ładnie się przemieszało - grillujemy około 2 minuty często potrząsając patelnią. Krok 4. Na patelnię z warzywami dodajemy odrobinę oliwy, ugotowany makaron oraz pesto z bazylii. Potrząsamy patelnią, mieszając tym samym wszystkie składniki. Chwilę podgrzewamy , a następnie wykładamy spaghetti do talerzy. Dokładamy porwaną mozzarellę, dekorujemy świeżymi listkami

Moja Książka Kucharska
Golonka w piwie 148

duszoną kapustą oraz pieczonymi ziemniakami – szczególnie na przygotowanie pierwszego z tych dodatków potrzeba zdecydowanie dłuższej chwili. Uważamy jednak, że właśnie w takim towarzystwie golonka w piwie i warzywach korzennych będzie smakowała najlepiej. To oczywiście jest kwestią gustu i zapewne niektórzy z Was poprzestaną na przykład na skonsumowaniu jej z dodatkiem chrzanu czy musztardy – które są tu oczywiście jak najbardziej trafione(...)450g) 2 średnie marchewki (300g) 300g korzenia selera kilka gałązek natki pietruszki 1 średnia cebula 500ml piwa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól czarny pieprz świeżo mielony 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku Do podania pieczone ziemniaki w wersji z majerankiem duszona kapusta kiszona Instrukcje Golonki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym

Kulinarna Pokusa
Sałatka Oracza – Gordona Ramsaya 139

warzyw lub trzemy na małych oczkach tarki. Ser pleśniowy kroimy na kawałki. Seler naciowy kroimy na mniejsze części. Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki. Jabłko, po usunięciu gniazda nasiennego, kroimy na półplasterki. Roszponkę, rukolę, rzodkiewki, seler naciowy oraz jabłko umieszczamy w misce i mieszamy. Zalewamy dressingiem. Dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę, sery oraz (osączoną z zalewy) cebulę. Całość oprószamy świeżo mielonym

Smaki Na Talerzu
Makaron pióra z sosem bolognese 133

miasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Historia makaronu Lubella sięga natomiast końca XIX wieku, gdy to w Lublinie powstał pierwszy młyn- młyn Kauzego. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por, biała część przecier pomidorowy oliwki starty żółty ser 1 marchewka sól, pieprz, bazylia suszona makaron pióra Lubella Przygotowanie: mięso przełożyć(...)rozgrzaną, suchą patelnię, olej nie jest potrzebny, bo mięso jest dosyć tłuste i ten tłuszcz wystarczy cebulę, czosnek, pora i marchewkę posiekać drobno do podsmażonego mięsa dodaj posiekane warzywa dodaj sól i pieprz do smaku oraz bazylię smaż przez chwilę wszystko razem dodaj opakowanie przecieru pomidorowego do mięsa duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 minut podawaj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Szybka sałatka z fioletowymi ziemniakami, marchewką i jajkiem, z dodatkiem sosu musztardowego 151

przygotowania wykorzystałam fioletowe ziemniaki, ale możecie użyć takich zwyczajnych. Też będzie pysznie. Taką sałatkę można zrobić także z resztek ziemniaków, jakie czasem pozostają z obiady, czy też z warzyw z rosołu. Wystarczą dwa lub trzy składniki, jajka na twardo i sos o zdecydowanym smaku. Ja proponuję pikantny sos musztardowy. Zapraszam do stołu 😊 Składniki: 4 średnie fioletowe ziemniaki 4 średnie marchewki(...)jajka mały pęczek szczypiorku sos: 4 lekko czubate łyżki dobrej kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu 2 łyżki majonezu  2 łyżeczki musztardy francuskiej spora szczypta soli świeżo mielony pieprz do smaku opcjonalnie 1 mała papryczka chilli Ziemniaki i marchewkę ugotować do miękkości. Wystudzić i obrać ze skórek. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fritatta z szynką i warzywami 78

obiad!   Składniki: 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 50g szynki wieprzowej 3 ogórki kiszone 10 szt zielonych oliwek 2 szt papryki marynowanej 1 cebula 1/2 pomidora oregano papryka mielona ostra bazylia pieprz czarny, sól 1 łyżka smalcu koperek Wykonanie: Na patelni na smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Szynkę pokroić w słupki. Pomidora, oliwki, ogórki i paprykę dowolnie pokroić(...)kawałki. Do garnka przełożyć śmietankę i jajka. Zmiksować na gładką masę. Masę jajeczną doprawić ziołami, solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Podsmażoną szynkę oraz pokrojone warzywa połączyć z masą jajeczną. Całość przelać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, w połowie smażenia przykryć pokrywką, aby jajka ścięły się z wierzchu. Fritattę podawać udekorowaną zieleniną. Smacznego! Artykuł Fritatta

Raj dla Podniebienia
Paprykarz z tuńczykiem 121

ząbek czosnku 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili pieprzu cayenne świeżo mielony pieprz sól 2 łyżeczki octu balsamicznego Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie,osączyć i wystudzić. Marchew,pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę(...)drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej,wrzucić cebulę i por,smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę po czym wsypać starte warzywa. Warzywa smażyć przez kilka minut stale mieszając po czym całość zalać 1 szklanką wody. Dodać listek laurowy,ziele angielskie i lekko posolić. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli w trakcie duszenia

Kolorowa kuchnia Elki
Dyniowe leniwe 113

warzywa. Na pewno będą im smakować. Skusicie się? :) Składniki (na ok. 4 porcje): 280 g dyniowego puree 250 g twarogu (użyłam chudego) 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego 1 duże jajko ok. 170 g mąki pszennej (lub trochę więcej) Dodatkowo: bułka tarta kilka łyżek masła kilka łyżeczek cukru trzcinowego Wykonanie: Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie przez maszynkę do mielenia

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania