mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:230/458)

Klopsiki w sosie koperkowym 137

Czasami najprostsze rozwiązania okazują najlepsze. Ogólnie uwielbiamy zieleninę (choć jeden kły ma na natkę, drugi też ale kolendry :P), no i oczywiście jak tu przemycić warzywa...zetrzeć i dodać do całości :D Przeszło! :P  Składniki 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 cebula 1 mały seler 3/4 otrąb pszennych 1 jajko 5 łyżek(...)bulionu warzywnego 250 ml śmietany 18% 1 pęczek koperku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy klopsiki. Obtaczamy

R'n'G Kitchen
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 241

Zapiekanka to bardzo dobry pomysł na obiad. Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka(...)fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć

Kuchnia w opałach
Botwinka z mlekiem kokosowym - pyszna 174

przepisu. Składniki: 2 pęczki botwinki marchewka mała pietruszka kawałek selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kawałek imbiru 3 ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz kolendra mielona i natka 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 puszki mleka kokosowego Wykonanie: botwinkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, małe buraczki oskrobać, większe obrać. Botwinkę pokroić  w 2-cm kawałki pokroić(...)Zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym w międzyczasie obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Pokroić w kostkę, większe buraczki również do garnka z podsmażoną cebulą, czosnkiem i imbirem dodać pokrojone warzywa i botwinkę, oraz zmieloną kolendrę  Przesmażyć razem około 10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut gdy warzywa są miękkie dosolić, dodać pieprz. Zakwasić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone orientalne - przepis od Ingalill 231

nowe danie z kardamonem - kotlety mielone orientalne :) Składniki 0.5 kg mięsa  mielonego  (wołowe, indycze lub wołowo-wieprzowe) 1 cebula średniej wielkości cebula posiekana w kostkę, 1 jajko 1,5 łyżki tartej bułki lub mała czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta imbiru sól(...)dodać do mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.  Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką lub z warzywami na parze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet wieprzowy z pistacjami 199

dmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji Ale -raj Przygotowanie: Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i włożyć(...)schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć wątróbkę. Mięso i bułkę wyjąć na 15 minut przed mieleniem na sitko by trochę odciekło. Razem z wątróbką zmielić maszynką do mielenia mięsa 3 razy na drobnych oczkach. Do mięsnej masy dodać żółtka doprawić dosyć pikantnie do smaku i energicznie

Ala piecze i gotuje
Mufinki marchewkowo - morelowe halloweenowe 174

dynia. Ja na przekór halloweenowym zwyczajom będę dzisiaj działała z marchewką. Zrobię przepyszne muffiny marchewkowe. Jak mi zostanie marchwi, to może będzie jeszcze ciasto marchewkowe. Marchewka jest przepysznym warzywem z prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Pierwsze skojarzenie oczywiście beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Piękna skóra, włosy i paznokcie oraz lub przede wszystkim utrzymuje dobrą ostrość wzroku. Korzystnie wpływa na ostrość(...)Składniki: 3 marchewki  2/3 szklanki pestek słonecznikowych  3 łyżki sezamu  1 3/4 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia a 1/2 łyżeczki cynamonu 2/4 łyżeczki mielonego kardamonu  3/4 łyżeczki imbiru  1 szklanka maślanki  1/2 szklanki cukru  1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 duże jajko 1/2 szklanki posiekanych drobno moreli  Sposób

pieprzny smaczek
Sałatka ziemniaczana z fasolką 210

minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze. Czosnek przeciskamy przez(...)koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu,  mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami 225

przystalo na ludzi robiących w tym biznesie, podstawę zapiekanki stanowi mielona jagnięcina lub baranina. Cottage pie to właściwie ta sama zapiekanka, tyle że zrobiona na bazie dowolnego mięsa mielonego. Jeden z czytelników zwrócił nam uwagę na to subtelne rozróżnienie, za co dziękujemy, choć już wcześniej byliśmy jej świadomi (wolimy używać nazwy shepard’s pie niż cottage(...)intensywnym ogniu, aż lekko zbrązowieją (ok. 2-3 minuty). Zdejmij grzyby z patelni. Wlej na patelnię łyżkę oleju i wysyp cebulę. Smaż 5 minut, a następnie dodaj pozostałe siekane warzywa i łyżeczkę tymianku. Zamieszaj i duś przez kolejne 5 minut. Wlej wino lub piwo, odparuj alkohol po czym dodaj do warzyw 2 łyżki przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach, a następnie

Niedzielny kucharz
Gulasz wołowy z wolnowaru 180

Zapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest

kuchnia doski
TATAR!!! 227

To jest chyba najważniejsze kulinarne wydarzenie na moim blogu - TATAR ! Tatar to niesamowicie kultowe danie które wszyscy uważają za obrzydliwe, okropne i ohydne a tak naprawdę

sierotka maRysia w kuchni
Gulasz z papryką, ziemniakami i groszkiem 128

Gulasz ma wiele zalet. Jest syty,smaczny i łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze smażonymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 15 dkg zielonego groszku

Smaczne Potrawy
Zupa ziemniaczana z domowym makaronem. 143

dużych ziemniaków 1 mała cebula 250 ml śmietany 18 % 1 płaska łyżka mąki pszennej natka pietruszki według uznania koperek według uznania 1 łyżka masła sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Na makaron: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 małe jajka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka oleju gorąca woda Wykonanie: 1. Makaron(...)posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał. 2. Zupa: Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w większą, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę

Izabelawkuchni
Zdrowe soki owocowo-warzywne i wyciskarka wolnoobrotowa UNOLD 78255 219

porcje: 2 średnie buraki (najlepsze są podłużne) 4-5 średnich marchewek 2 duże kwaskowate i twarde jabłka 1 duża gruszka Warzywa wyszorować i obrać. Jeśli macie warzywa z własnego ogródka, wtedy wystarczy je dobrze wyszorować. Pokroić w średniej grubości słupki, aby bez problemu zmieściły się do wyciskarki. Owoce umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki stopniowo(...)powstał z podanych wyżej składników ma smak niemal identyczny jak domowy barszcz. Można go dosłodzić (miodem, cukrem lub dowolnym słodzikiem) lub przyprawić niewielką ilością soli, a także pieprzu czy mielonej papryki. To zestawienie jest bardzo uniwersalne, bo możemy otrzymać napoje o zupełnie różnym smaku. Sok zielony z jarmużu i gruszek Składniki na 2 porcje: 4 duże gruszki 2 garście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem z buraka z mleczkiem kokosowym 126

Burak - warzywo, które może być składnikiem wielu pysznych potraw. Jest źródłem witam i minerałów. Ostatnio króluje na stołach w wielu odsłonach i jest coraz częściej wykorzystywany w kuchni. Ja proponuję dziś krem z buraka - idealny posiłek, który nie dość, że jest bardzo zdrowy to świetnie rozgrzeje nas w chłodne, jesienne dni. Potrzebujemy: ok. 500g puree z buraka, puszka mleczka kokosowego(...)200ml), 1 cebula, olej rzepakowy, imbir mielony, sok z limonki, czosnek granulowany, sól, pieprz, kolendra suszona, bulion drobiowy (250ml), jogurt naturalny typu greckiego, maggi Na dnie garnka rozgrzewam 1 łyżkę stołową oleju. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażę do momentu aż delikatnie się zeszkli. Nie zdejmuję garnka z ognia. Następnie dodaję puree buraczane i podlewam bulionem drobiowym. Przyprawiam solą

Przepis na Dzień Dobry
Pasta do chleba z soczewicą 182

szklanki ziaren słonecznika 14 plastrów suszonych pomidorów w oleju ok. 3 łyżki oleju 2-3 łyżki wody pieprz cayenne- dosłownie na czubku noża odrobina soli i pieprzu czarnego mielonego sok z cytryny- u mnie z połowy małej cytryny Przygotowanie : Ziarna słonecznika namoczyć, najlepiej na noc. Przed użyciem odcedzić na sicie Czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę, pomidory pokroić, soczewicę(...)odrobinę soli - zmiksować Dodać pieprz, ewentualnie wodę ponownie zmiksować Pasta ma przypominać konsystencją miękkie masło.                  Znacie małe praktyczne opakowania  warzyw firmy Bonduelle

Proste Potrawy