mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:226/458)

Grecki zielony hummus – feta, oliwki, szpinak i suszone pomidory 192

warzyw i miłe wspomnienie letnich smaków. SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy (270g po odcieku) 130g sera feta 50g młodego szpinaku 10-15 oliwek – wzięłam czarne i zielone 4-5 połówek suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki pasty sezamowej lub łyżka jasnego podprażonego sezamu 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki dobrej oliwy 3-4 łyżki wody świeżo mielony

Karo in the Kitchen
Pagliaccetti z pulpecikami w sosie madziarów 152

warzyw. Składniki 300 g makaronu pagliaccetti 250 g łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 1 mały seler 1 jajko 3/4 szklanki otrębów pszennych 250 ml bulionu warzywnego 300 ml sosu madziarów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Mięso mielimy

R'n'G Kitchen
Pulpeciki w sosie pomidorowym 96

przygotowaniu danie. Pasuje idealnie do ziemniaków, ryżu czy kaszy. I co najważniejsze, jest to danie uwielbiane przez dzieci. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego   ( drobiowego lub wieprzowego, albo mieszanego), 3 marchewki, 1 korzeń natki pietruszki, kawałek selera, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 0,5 kajzerki, sól, pieprz, woda do gotowania pulpetów Wykonanie: Kajzerkę(...)Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody.   Jajko i bułkę dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.   Formujemy małe kuleczki.   Gotujemy je na mniejszym ogniu. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do pulpetów.   Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Jeżeli jest taka potrzeba przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Passion of Cooking
MASŁO CZOSNKOWO-KOPERKOWE Z ANCHOIS 129

Pyszne masło czosnkowe ze świeżym koperkiem. Idealne do świeżego chlebka,grzanek lub warzyw np.szparagów. Do tego fileciki anchois i ząbek czosnku.Pycha!  Zapewniam,że zjecie z tym pysznym masełkiem od razu całą bagietkę ;-) Składniki: Garść świeżego koperku.        - Można zamiast niego dodać np.świeżą pietruszkę,tymianek lub inne zioła. 2-3 łyżki masła(...)fileciki anchois ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia łyżeczka soku z cytryny świeżo  mielony czarny pieprz sól do smaku (anchois są słone) Miękkie masło przełożyłam do miseczki.  Dodałam posiekany koperek. Fileciki anchois drobno pokroiłam i roztarłam nożem. Przełożyłam je do masła. Starłam na tarce o drobnych oczkach ząbek czosnku. Wlałam oliwę z oliwek. Na koniec

potrawyregionalne
Zupa z nowalijek 119

warzywa do wywaru razem z pokrojonymi w dużą kostkę ziemniakami, sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) zielem angielskim i listkiem laurowym oraz kilkoma ziarnami pieprzu.. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną dość grubo kapustę włoską i fasolkę szparagową oraz por. Gotowałem do miękkości. Koperek posiekałem i wsypałem do zupy, doprawiając ją solą oraz świeżo mielonym

R'n'G Kitchen
Potrawka warzywna z salami 210

warzyw. Proste i szybkie w przyrządzeniu nadaje się na szybki obiad - pożywny, choć o możliwie ograniczonej zawartości tłuszczu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 małe lub 2 duże porcje) 1 salami – całe lub kawałek (250g) 1 średnia zielona papryka 1 średnia czerwona papryka 2 średnie cebule 300ml bulionu mięsnego – może być również wołowy z kostki 600g ziemniaków 2 łyżki mielonej

Kulinarna Pokusa
Kremowe fondue serowe 155

mielona aromatyczne oleje kujawskie Sposób przygotowania: Śmietankę doprowadzić do wrzenia i dodać wino.Następnie dodać pokrojone sery i mieszać aż do momentu,kiedy się nie rozpuszczą.Za pomocą blendera zmiksować całość na jednolitą konsystencję.Masę zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Fondue najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym bądź grzankami serowymi,ale śmiało można podać do niego wszelkie warzywa

Wielki apetyt
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 130

warzywa w pełni. Teraz są najbardziej aromatyczne, pełne smaku i witamin, a do tego świeże i w przystępnych cenach. Żal nie wykorzystać tego bogactwa, bo niestety niedługo się skończy to szczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam do tego celu mięso mielone

Kuchnia po mojemu
Zielona leniwa zapiekanka z porami 120

mielony pieprz Formę do tarty wyłożyć naleśnikami. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, wyłożyć na papier do odsączenia tłuszczu i pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Na patelni (tej samej, na której smażyliśmy boczek) rozpuścić gorgonzolę z odrobiną wody. Wylać tak uzyskany sos na naleśniki. Pora i kiełbasę jałowcową pokroić na półtalarki. Rozdrobnić natkę pietruszki i jarmuż. Wymieszać warzywa

Weekendy w domu i ogrodzie
Sycylijskie klimaty per l'amore della pasta. Penne ze szparagami i mascarpone 147

warzywa staną się miękkie (kilka minut). Szparagi odcedzamy i miksujemy w blenderze, a na uzyskanym wywarze dusimy pokrojoną cebulę, dodajemy białe wino, liście bazylii i gotujemy przez 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy serek mascarpone. Delikatnie dokładamy szparagi i całość łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Polewamy oliwą i dekorujemy parmezanem. Polecam także sporą ilość świeżo mielonego

KUCHARNIA
Wakacje i konfitura z czarnej porzeczki 117

wracałam polną drogę przemierzał spóźnialski, ciągnąc łódź za swoim rowerem. Tu i tam z szuwarów wypływały kaczki, a ja karmiłam młode łabędzie w nadziei, że ich rodzice nie będą mieli nic przeciwko.  Urzeczona krajobrazem tak odmiennym od tego w którym przyszło mi żyć na co dzień całą sobą chłonęłam zapachy i dźwięki otaczającej przyrody. Zrobiłam wiele zdjęć, aby zachować(...)miejsca na dłużej.  Z tej porannej podróży zawsze z radością wracałam do pięknego ogrodu, ukrytego wśród płaczących wierzb i tataraku, na pyszne śniadanie ze swojską wędliną, miejscowymi warzywami i tą wspaniała porzeczkową konfiturą o której nie mogę zapomnieć. Niestety nie mogłam przywieźć ze sobą ani jednego słoika. W zamian mam przepis i nadzieję, że porzeczek w następnym sezonie

Zapiski Młodej Żony
Kotleciki rybne :) 128

Kiedyś wpadłam na właśnie takie połączenie --> ryby z warzywami w formie kotlecików :) Spróbowałam i okazało się wyśmienite :D SKŁADNIKI: * ok. 300g zmielonych filetów rybnych ( u mnie są to filety z płotki, okonia) * 2 duże marchewki lub 3 średnie * 1 duża cebula lub 2 średnie * 2-3 białka (aby masa była zwarta) * pokrojona pietruszka, może(...)być koperek (co kto lubi) * sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Fileciki mielimy, marchewkę i cebulkę kroimy w kosteczkę, siekamy pietruszeczkę, oddzielamy białka od żółtek i wszytsko wkładamy do jednej miski. Doprawiamy i mieszamy do momentu, aż masa będzię możliwa do lepienia kotlecików. Jeżeli nie będzie chciała się kleić, wówczas możemy dodać jeszcze białko :) Tak uformowane kotleciki wkładamy do parowaru

Zdrowie na języku :P
Sałatka z kaszą jaglaną i newellą 276

mielony kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Następnie zalać dwiema niepełnymi szklankami wody, dodać płaską łyżeczkę soli i gotować aż kasza wchłonie wodę. Po ugotowaniu kaszę ostudzić. Rzodkiewki i paprykę umyć i pokroić w kosteczkę. W kostkę pokroić także newellę. Natkę pietruszki posiekać. Ząbek czosnku zetrzeć i dodać do majonezu. Do przestudzonej kaszy dodać pokrojone warzywa

Ze smakiem i z pasją
Torcik warzywny z pesto 205

warzywa podobnej szerokości, aby tort podczas pieczenia nie przechylił się. Ja dodatkowo podałam torcik z grzankami z bagietki i kiełkami. Torcik warzywny (8 porcji): 2 bakłażany 2 cukinie 4 jędrne i twarde pomidory 2 kule dobrej jakości mozzarelli buffalo 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii sól morska świeżo mielony

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania