mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:233/458)

Rosołek dla choróbka. 79

bardzo wiele zalet, jednak najważniejsze z nich to:  błyskawicznie rozgrzewa,  zaspokaja apetyt,  uzupełnia braki składników odżywczych,   leczy.  Ten jakże aromatyczny wywar z mięsa i warzyw ugotować możne dosłownie każdy bez względu na umiejętności kulinarne. Wirus czy zatrucie? Coś dopadło małego. Być może to tylko zatrucie bo sprawa wygląda bardzo łagodnie i mamy póki co spokój(...)pokrojonego w kostkę) 3 listki kapusty włoskiej 1 ziemniak 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego do smaku świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Do małego garnka należy włożyć na początek mięso. Zalać ok. 1-1,5 l zimnej wody. Lekko osolić. Postawić na małym ogniu i tak ustawić temperaturę

ClauditteMissCooking
Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem 354

wyglądały dokładnie tak jak powinny. Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem 2015-04-28 14:01:49 Kolorowa, lekka, zdrowa i oryginalna w smaku zupa z dużej porcji rozmaitych warzyw z dodatkiem chudego i bogatego w białko mięsa z kurczaka. Łatwa i szybka do przygotowania z popularnych, ale nietypowo skomponowanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry(...)100g) 1 puszka (400g) całych pomidorów 5 łyżek (60g) ryżu 2/3 puszki kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy (150g) 1-2 płaskie łyżeczki soli (patrz uwagi) 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili) 2 łyżki oliwy 1,5 litra bulionu drobiowego (własnego lub z kostki) Instrukcje Marchewkę i seler obieramy, po czym kroimy w słupki o grubości

Kulinarna Pokusa
Chłodnik z botwinki 125

Botwina , czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Botwina była wykorzystywana jako warzywo już w IV w. p.n.e.! Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne. Burak ćwikłowy, w większym stopniu niż korzeniowy, zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza, wapnia. Ze względu(...)litr maślanki - 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego - 1 pęczek botwinki z buraczkami - 1 ogórek sałatkowy - 2 ząbki czosnku - pęczek koperku - szczypiorek - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo   Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku

mojewypiekiinietylko
Krem kukurydziano-dyniowy z marchewką i kluseczkami serowymi 193

Zupa: 1 kg dyni 3 marchewki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki 100 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego ghee 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Szczypta mielonego imbiru do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Pieprz Cayenne do smaku Sól do smaku Serowe kluseczki: 2 jajka 5 łyżek startego twardego sera koziego pecorino romano 2 ząbki czosnku(...)myję, dynię kroję w kostkę a marchewkę w talarki, kukurydzę osączam z zalewy. Szalotkę kroję na ćwiartki, czosnek obrany zostawiam w całości. W garnku rozgrzewam klarowane masło, dodaję wszystkie warzywa, starty świeży imbir, zalewam wodą, tyle aby wystawała ponad cm nad warzywami, solę do smaku gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie.  Wlewam mleczko kokosowe, dodaję przyprawy do smaku, mieszam

Wanilia i Kardamon
Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej 126

Krakowie ostatnio na stoisku WarzywaodZbrojki piękne liście młodej botwinki, kolorowej botwinki. Wyjęłam je w domu i wiedziałam, że jedyne co mogę z nich zrobić to gołąbki, ale że mięsa mielonego w domu brak, pomysł przyszedł sam.  Gołąbki w liściach boćwiny liście boćwiny zielone udka z kurczaka bez skóry i kości  250 ml maślanki  2 łyżki zielonego(...)liści boćwiny. Całość podlewamy wodą około 1 szklanką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 C.    Ja podałem gołąbki z karmelizowanymi warzywami i wiosennymi młodymi ziemniaczkami.      Obiad był pyszny !            Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej

Kuchnia na wzgórzu
Zupa z kalarepy z pulpecikami 123

szkoda, bo wywar jaki wydziela z siebie mięso w trakcie gotowania smakuje rewelacyjnie. Zupę z klopsikami robiłam już kilka razy. Bazą takiej zupy powinna być selekcja wybranych przez nas warzyw, możemy je od czasu do czasu zmieniać i używać tych, które w danym momencie mamy pod ręką. Jeśli chodzi o cześć mięsną, to ja osobiście najbardziej lubię w zupie pulpety(...)świeżego koperku 50 ml śmietany do zupy (bez laktozy) Pulpety: 50 dkg mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka soli pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Zupa z kalarepy z pulpecikami Jak przygotować zupę z kalarepy z pulpetami. Do miski włożyć mięso mielone, jajko, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól oraz pieprz

mecooks
Faszerowane bakłażany 139

zdrowe, kolorowe, jednym zdaniem wspaniałe danie na obiad. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej liczby składników a efekt jest powalający. Zapraszam! Składniki: 2 duże bakłażany 25 dag mielonego mięsa z indyka 20 dag boczniaków 10 dag sera feta 1 mała cukinia 1 żółta papryka 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1,2 1/2 pęczka bazylii(...)kostkę. 2. Cebulkę oraz czosnek drobno kroimy. Podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy miąższ bakłażana, paprykę, cukinię, boczniaki oraz pomidora. Dusimy 10 minut. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy mięso oraz ser i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy przyprawy i mieszamy. 3. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany. Pieczemy je około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Posypujemy

Życie ze smakiem
Pieczony kalafior z kuminem (dieta dr Dąbrowskiej) 107

marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi(...)grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Pieczony kalafior z kuminem  (dieta dr Dabrowskiej) Czas przygotowania:  40 minut Składniki: 1 spory kalafior 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki papryki 1/2 łyżeczki imbiru sól himalajska pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Jaglane klopsiki z oliwkami 178

ziół. Ten bezmięsny przysmak jest niezwykle prosty w przygotowaniu, smakuje wybornie i interesująco się prezentuje. To świetna przekąska na letnie przyjęcia, ale też znakomity dodatek do sałatek czy pieczonych warzyw. Składniki na około 25 klopsików: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 25 g suszonych pomidorów (niesiarkowanych) 60 g orzechów włoskich 2 małe szalotki 2 ząbki czosnku(...)łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i bazylii 1 łyżka oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron + odrobina do natłuszczenia papieru nierafinowana sól i przyprawy: po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonej kozieradki, 1/2 łyżeczki kolendry, po 1 łyżeczce suszonego oregano i słodkiej papryki, czarny pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie) około 25 niedużych, marynowanych oliwek bez pestek (czarnych i/lub

Even Better Food
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 168

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-12 (WYSZŁO 12 KOTLETÓW) Składniki: 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 5 dużych pieczarek, mała cebula, łyżka masła, mała bułka wcześniej namoczona w mleku (można zastąpić kromką chleba), łyżka bułki tartej + do panierowania kotletów, jajko, sól, pieprz cayenne, papryka słodka, majeranek, pietruszka suszona(...)Przygotowanie: Cebulę drobno siekam, podsmażam na maśle do momentu lekkiego zarumienienia. Pieczarki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach. Mięso dokładnie łączę z warzywami, jajkiem, odciśniętą bułką, łyżką bułki tartej i przyprawami. Z przygotowanej masy formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Smażę na niedużym ogniu, aż będą rumiane. Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

JejKuchnia
Klopsiki w sosie Teriyaki 158

Bardzo lubię sos Teriyaki, do tej pory kupowałam gotowy supermarkecie. Ostatnio robiłam warzywa w sosie słodko kwaśnym i wyszło to bardzo dobrze, dlatego postanowiłam przyrządzić sos Teriyaki sama. Przejrzałam kilka przepisów, które różniły się od siebie nieznacznie tylko, a, że wszystkie składniki miałam  domu to zabrałam się do roboty. Wybrałam jeden przepis, troszkę go zmieniłam pod mój smak(...)domowy sos teriyaki, szybki i prosty w wykonaniu. Składniki 250 g mielonej wołowiny 1 jajko 1 mała sucha bułka Sos: łyżeczka sproszkowanego czosnku łyżeczka imbiru łyżeczka miodu 1/4 szklanki sosu sojowego 5 łyżeczek cukru brązowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 szklanka wody łyżeczka oleju sezamowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułkę namoczyć w wodzie. W garnku wymieszać wszystkie składniki sosu, zostawić

Delusional Trine
WASA I PYSZNE PRODUKTY DLA KAŻDEGO 156

jeść samo lub z ulubionym serkiem, sałatką czy wędliną.  Na przystawkę np.do dipów czy sosów idealnie sprawdzi się Ekstra cienkie Krakersy Z Solą Morską.  A jeśli będziemy mieli ochotę na śniadanie z nutą cynamonu bez problemu możemy sięgnąć po Okrągłe Pszenne Chrupkie Pieczywo Z Cynamonem, które z dodatkiem świeżych owoców smakuje obłędnie. Zapraszam do spróbowania. Warto :) Poniżej przedstawiam(...)WASA SESAME & SEA SALT - OKRĄGŁE PSZENNE PIECZYWO CHRUPKIE Z SEZAMEM I SOLĄ MORSKĄ  idealne pieczywko na śniadanie, podwieczorek czy kolacje. Świetnie smakuje samo,z  ulubioną sałatką, warzywami czy wędliną. WASA KANEL -OKRĄGŁE PSZENNE PIECZYWO CHRUPIE Z CYNAMONEM  idealne na śniadanie, podwieczorek, kolację. Świetnie smakuję samo, w towarzystwie ulubionego jogurtu czy z sałatką owocową.  WASA DELICATE

Gotowanie Patki
Sałatka z pora z jajkiem i jabłkiem 223

część 3 jajka M 1 jabłko sól himalajska 1 łyżeczka + kilka kropel soku z cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy stołowej 1 łyżkę posiekanej zielonej pietruszki pieprz czarny mielony Przygotowanie: Por kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie półplasterki. Wkładamy do miski, posypujemy solą i ugniatamy ręką. Jajka gotujemy na twardo. Gdy jajka się ugotują do pora(...)dużych oczkach obrane jabłko skrapiamy je sokiem z cytryny, mieszamy. Jajka obieramy, z jednego wyciągamy żółtko. Pozostałe białko i dwa całe jajka kroimy w kostkę (ja używam sitka do warzyw) i dodajemy do pora z jabłkiem. Całość mieszamy. Żółtko z jednego jajka wkładamy do małej miseczki, dodajemy majonez, jedną łyżeczkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę musztardy i łyżkę posiekanej zielonej

Słodkie okruszki
Zupa-krem z granatowej marchwi "Dragon" 134

osoby 0,5kg marchwi granatowej "Dragon" 2 średnie cebule pokrojone w większą kostkę 2 łyżki masła klarowanego 1 kostka rosołowa ,może być wołowa około 750 ml wody przegotowanej świeżo mielony pieprz wedle uznania do smaku 1 płaska łyżka gałki muszkatołowej 2 łyżki jogurtu greckiego Sposób: Marchew myjemy i  skrobiemy. Kroimy w grube krążki W garnku z podwójnym dnem(...)szklimy przez chwilę. Następnie dodajemy naszą wspaniała marchew. Mieszamy często dodając kostkę drobiową albo wołową i gałkę muszkatołową Mieszamy energicznie chcemy by kostka i gałka otuliła nasze warzywa. Wzmacniając smak Podlewamy stopniowo wodą - 3x po szklance w odstępach 5-7 minutowych. Dodajemy pieprz do smaku. Blendujemy. Podajemy z odrobiną jogurtu Greckiego i wedle uznania grzankami. Smacznego

Viola cooks with passion
GULASZ Z PIERSI Z KURCZAKA i CZERWONĄ SOCZEWICĄ 98

pogodę co każdemu sprawia smutek najlepiej sprawdzi się pyszne danie, które  rozgrzeje każdego zmarzlucha. Naprawdę smaczna, pikantna, sycąca, a przede wszystkim zdrowa. Soczewica czerwona doskonale współgra tutaj z warzywami. Polecam każdemu. Zapraszam... Skala smaku 10/10 zamiast papryki ostrej możemy użyć tylko słodkiej.   1 szklanka czerwonej soczewicy  ok. 900 ml bulionu drobiowego lub wody  500 g piersi(...)posiekanych pomidorów bez skórki  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego   1 cebula  3 ząbki czosnku  1/2 łyżeczki curry, ½ łyżeczki ostrej papryki i czerwonej, 1½ łyżeczki kminku mielonego, sól pieprz   Wykonanie: Cebulę pokroić w krążki. Wrzucić do garnka, w którym będziemy gotować potrawę i zeszklić na maśle klarowanym najlepiej. Dodać curry, ostrą i slodką paprykę

Kubki smaku
Makaron z selerem naciowym i tuńczykiem 161

przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 ml zimnej wody 2 - 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz suszony majeranek mieszanka ziół prowansalskich 1 puszka tuńczyka w oleju starty ser cheddar ok. 300 g makaronu Selera oczyszczamy z grubych włókien i kroimy w cienkie plasterki, marchewkę ścieramy(...)tarce jarzynowej. Paprykę i cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mąkę mieszamy z wodą. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywa (seler, marchewka, cebula, papryka, czosnek), gdy zaczną mięknąć dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, ostrą i słodką paprykę oraz przecier. Całość dokładnie mieszamy i dusimy (bez przykrycia) aż warzywa będą miękkie

Czary - gary w kuchni
Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem 436

Mięso zrobiłam w formie zapiekanki z pomidorami z puszki, koktajlowymi, cebulka, papryka, czosnek, przyprawy i makaron. Wszystko potem zapiekłam i gotowe :)) Miłego poniedziałku Wam życzę :) Składniki: 500 g mięso mielone z szynki makaron u mnie penne  pomidorki koktajlowe papryka czerwona cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 marchewki  kolendra suszone pomidory z bazylia i czosnkiem papryka wędzona(...)pomidorów Cebule obrałam, wrzuciłam na patelnie, na której wcześniej rozpuściło się masło. Jak cebula się zeszkliła, dodałam pokrojoną paprykę i startą na tarce marchewkę. W międzyczasie gotowałam makaron. Jak warzywa zaczęły się robić miękkie dodałam mięso i czosnek przepuszczony przez praskę. Całość doprawiłam kolendrą, suszonymi pomidorami i papryką wędzoną. Dodałam pomidory z puszki i chwilę podsmażyłam. Całość przełożyłam do naczynia

kruche babeczki
Jednogarnkowiec z serc indyczych 164

kurczą więc ilość jest ok. ) 1 duża marchewka 1 pasternak ( można zastąpić , dużym, korzeniem pietruszki) 1 mała cebula 3 ziemniaki średniej wielkości 1 łyżka masła 1/2 płaskiej łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku ( najlepiej użyć pieprzu ziołowego ) 1,5 łyżeczki, mąki pszennej do zagęszczenia 100 ml śmietanki słodkiej(...)kostka bulionowa drobiowa ( lub własnej roboty przyprawa -susz warzywny ) Serduszka przekrawamy na cztery części i oczyszczamy z wszelkich skrzepów i innych obrzydlistw , płukamy i zostawiamy na sitku do odcieknięcia . Warzywa oczyszczamy i kroimy w drobna kostkę – tylko ziemniaki w większe kawałki ( takie jak serduszka ) . Serduszka podsmażamy chwilkę na maśle , aż zaczną się przysmażać , dorzucamy cebulkę , podsmażamy jeszcze około

Ogrodnik w podróży
pysznie upieczona biała kiełbasa w porach z marchewką... 129

Składniki: kiełbasa biała wieprzowa 5 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, por 4 duże, marchew 2 średnie pory dobrze umyć i pokroić dość drobno do naczynia żaroodpornego, obrane marchwie pokroić obieraczką "julienne" na cienkie wiórki, dodać przyprawy, olej i wymieszać białą kiełbasę surową(...)gotować z 5 minut na małym ogniu, wywar można zostawić jako bazę do żurku, kiełbasę włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać naczynie przykryć i wstawić do piekarnika, nastawić na 200 C, grzanie góra/dół i piec 35 minut, następnie zdjąć przykrywkę, zamieszać łyżką i na termoobiegu w 150 C piec 10 minut kiełbasa jest smaczna, soczysta i dobrze smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z ciecierzycy. 111

Składniki: 400 g pomidorów krojonych z puszki 175 g ciecierzycy (3/4 szklanki) tymianek, papryka ostra mielona, sól, czosnek granulowany 1/2 cebuli 1/2 szklanki przegotowanej wody 2 łyżki oliwy  Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie odcedzamy i płuczemy, później gotujemy do miękkości. Pomidory wraz z zalewą przekładamy do miski, cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy tymiankiem, papryką(...)czosnkiem i solą - dokładnie mieszamy. Kiedy ciecierzyca będzie już miękka przekładamy ją do pomidorów i mieszamy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Wyciągamy przekładamy do miski i miksujemy. Podgrzewamy do zagotowania się w garnku i podajemy. Jeśli chcemy ostrzejszą zupkę dodajemy papryki. Smacznego

Moje-pitraszenie
Toskański makaron z sosem pomidorowym 125

trzeba gotować. Wbrew pozorom, ten makaron wcale nie jest zimny. Jego temperaturę określiłabym jako komfortową w zastanych okolicznościach przyrody. Jest przy tym lekki, wegetariański, a dzięki zawartości surowych warzyw pełen witamin. Czosnek zaś wytłucze wszystkie potencjalne drobnoustroje, które dostaną się do Waszego organizmu wraz z klimatyzowanym powietrzem. A może zanim zaczniesz gotować ochłodzisz się bazyliową lemoniadą? → klik Składniki: kilogram dojrzałych(...)mnie malinowe) pęczek świeżej bazylii 3 – 4 ząbki czosnku 100 g tartego parmezanu (może też być grana padano) oliwa z oliwek 500 g krótkiego makaronu sól świeżo mielony pieprz pół płaskiej łyżeczki cukru (opcjonalnie, nie było w oryginalnym przepisie) Teraz działamy bardzo szybko: Nastawiamy makaron do gotowania. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy je ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne

Patchwork
Szybka papryka faszerowana 157

Czyli dobry obiad w 5 minut. dla 4 osób: 0,5kg wieprzowo-wołowego mięsa mielonego  4 średnie czerwone papryki 1 spory pomidor 3 litry esencjonalnego wywaru na kostkach rosołowych 3 ząbki czosnku łyżka stołowa ostrej papryki łyżeczka kuminu rzymskiego łyżka koncentratu pomidorowego sol, pieprz Z papryk robimy miseczki (przekrajamy z góry strąk, w około 1/4 długości), wykrajamy pestki(...)wszystkie części gotujemy w rosole do miękkości. Należy uważać, by się nie rozgotowały. W czasie, gdy warzywa się gotują, na patelni podsmażamy mięso. Dokładamy rozmiażdżony czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat pomidorowy. Kumin podprażamy i również dorzucamy do mięsa, razem z ostrą papryką oraz solą i pieprzem według uznania, podsmażamy jeszcze kilka minut, wszystko dokładnie mieszając. Gdy papryki

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa ziemniaczano - fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Jesienna kartoflanka z fasolą. 140

marchewki, kawałek selera, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku - puszka czerwonej fasolki - 10-15 dkg. wędzonego boczku - 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy - sól, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek,kminek mielony,  domowa wegeta - łyżka masła - łyżka mąki Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w grubsze plasterki, dodaję do nich podobnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, zalewam wodą, solę, dodaje cebulę,czosnek(...)Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i ziemniaki są już miękkie dodaję do zupy fasolkę z puszki wraz z zalewą. Na patelni, na której smażyłam boczek i kiełbasę roztapiam łyżkę masła, dodaję mąkę i trochę wywaru

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania