brązowego ryżu 1 łyżka posiekanego kopru 1 łyżka przyprawy uniwersalnej lub kostki rosołowej sól pieprz 3 łyżki oleju Sposób przygotowania przepisu: Zupa warzywna z brokułami mielonym mięsem i ryżem 1. Ugotować ryż na sypko w osolonej wodzie Na patelnię dać pokrojoną cebulę i por i olej przesmażyć dodać mięso ,przeciśnięty czosnek przez(...)starte na dużej tarce seler i pietruszkę wlać wodę dodać przyprawę uniwersalną lub kostkę rosołową ja dodałam taką domową (przepis w mojej kolekcji ) i gotować aż warzywa zmiękną 3. Do talerza wyłożyć porcję mięsa i ryżu zalać zupą jarzynową
W królestwie smaków BeatySKŁADNIKI NA 12 szt: 12 naleśników KLIK TU 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 4 pieczarki 1 cebula Sól i pieprz 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki przecieru 2 lyzki pasty curry 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieram i trę na grubych oczkach(...)Pieczarki myję i kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję drobno. Następnie ser żółty kroję w słupki. Na rozgrzaną patelnię dodaję warzywa oraz mięso smażę, dodaję przyprawy oraz przecier, koncentrat i pastę curry.Na koniec dodaję pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Całość mieszam i smażę aż zrobi się gęste. Farsz przekładam za pomocą łyżki na nalesniki ok 2 łyżki
Gotowanie PatkiSzybki i pyszny domowy fast-food. Chrupiący kurczak, świeże warzywa i własnoręcznie robiony sos – zdrowsza i odchudzona wersja „bomby kalorycznej”. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 bułki do hamburgerów 250 g fileta z kurczaka 4 plasterki sera 8 listków sałaty 1 pomidor 2 ogórki konserwowe 4 łyżki bułki(...)tartej 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki Sos: ½ puszki (130 g) pomidorów krojonych ½ cebuli 1 łyżeczka masła pieprz sól papryka mielona Przygotowanie: Sos: Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Pomidory z puszku zmiksować i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić do czasu
KuchniaWeDwoje.plrobiliśmy ludziki ( wspaniałe wspomnienie ), gdzieś za oknem szumiący wiatr. Oprócz tego jesienią zbiera się plony takich warzyw jak dynia, cukinia, brukselka, kalafior i wiele innych, które są bardzo cennymi warzywami i nigdy nie powinno zabraknąć ich w diecie. Moja jesienna propozycja to danie garnkowe, które przy dobrej organizacji czasu, można przygotować naprawdę szybko :) Jest to makaron z mąki(...)stwierdzić, że najedzą się co najmniej 4 osoby ! :) Składniki: makaron penne z mąki durum 3 szkl. ( suchy ) filety z kurczaka 3 szt. boczek parzony 150 gram papryka słodka mielona 1.5 łyżka cebula 1 szt olej 2 łyżki + 2 łyżki sól 3/4 łyżeczki kalafior mały 1 szt. brukselka 1 szkl. marchew 2 szt. liście lubczyka
Kuchnia Paulettesrobiliśmy ludziki ( wspaniałe wspomnienie ), gdzieś za oknem szumiący wiatr. Oprócz tego jesienią zbiera się plony takich warzyw jak dynia, cukinia, brukselka, kalafior i wiele innych, które są bardzo cennymi warzywami i nigdy nie powinno zabraknąć ich w diecie. Moja jesienna propozycja to danie garnkowe, które przy dobrej organizacji czasu, można przygotować naprawdę szybko :) Jest to makaron z mąki(...)stwierdzić, że najedzą się co najmniej 4 osoby ! :) Składniki: makaron penne z mąki durum 3 szkl. ( suchy ) filety z kurczaka 3 szt. boczek parzony 150 gram papryka słodka mielona 1.5 łyżka cebula 1 szt olej 2 łyżki + 2 łyżki sól 3/4 łyżeczki kalafior mały 1 szt. brukselka 1 szkl. marchew 2 szt. liście lubczyka
Kuchnia Paulettestylko biała część 1 cebula - opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej zielonej pietruszki 2 l wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . mięso umieść(...)wodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się szumowiny, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy na powierzchnię wody przestaną wypływać zanieczyszczenia i stanie się ona czysta, dodaj wszystkie warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i sól zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej Mięso w szybkowarze zalane zimną wodą. Wywar po ugotowaniu. Gotowy wywar wołowy. Uwagi
Szybko SzybkowarKażdy polewał nim swoją porcję wg uznania. A do tego oczywiście kromka chleba. W różnych regionach, a nawet w różnych domach, do wywaru dodawano nieco inne zioła i warzywa. Czosnek niekiedy krojono w kosteczkę i dodawano do mięsa. Ja jednak wolę, kiedy nie ma go w galarecie, a pozostaje jedynie cień aromatu czosnkowego w wywarze. Składniki(...)najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony do smaku Mięso powinno być opłukane i osuszone. Nóżki trzeba dokładnie oczyścić. Jeśli jest na nich szczecina opalamy ją nad palnikiem gazowym, zeskrobujemy pozostałość nożem i dokładnie myjemy. Mięso
Trzeci talerzoraz szuflady i układamy na nich żywność. Pamiętajmy o tym, żeby te produkty z najkrótszym terminem przydatności położyć na przedzie półek. 6. Praktycznym patentem na wilgoć w szufladzie na warzywa jest położenie na spód kilka warstw ręcznika papierowego, który będzie chłonął wodę. W zależności od tego jak szybko stanie się mokry, z taką częstością należy go wymieniać(...)Ostatnią rzeczą jaką należy zrobić, żeby w lodówce do następnego mycia pozostał neutralny zapach jest wsypać do kieliszka sodę oczyszczoną i wstawić w kąt lodówki. Niektórzy wsypują zamiast sody mieloną kawę lub wlewają ocet, ja najbardziej lubię ten pierwszy sposób
Anielska Kuchnia AniPulpety: 60 dag mięsa mielonego mała cebulka 1 namoczona kajzerka sól pieprz 1 jajko 2 łyżki oleju bułka tarta do obtoczenia Sos: 4 marchewki 1 łyżka oleju 1 cebula 6 pieczarek sól pieprz 4 ząbki czosnku 320 ml domowego sosu pomidorowo-paprykowego papryka ostra Marchewki obrać, pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć razem z marchewką. Następnie dodać(...)pieczarki pokrojone w półplasterki. Całość solimy i smażymy około 5 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy 3 szklankami wody i dusimy około 20 minut. W tym czasie robimy pulpety. Mięso mieszamy z posiekaną cebulką, odciśniętą kajzerką, jajkiem i przyprawami. Formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Obsmażone pulpeciki przekładamy do warzyw, dodajemy sos domowy
Ewusiowe Smakiczosnku, drobno posiekany 1 x 400g puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki suszonego oregano 800 ml bulionu drobiowego 200 g steka np. z rostbefu, pokrojonegow w cienkie plasterki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 szklanki śmietanki 36 % sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W średniej wielkości garnku rozgrzej olej i włóż pokrojonego steka. Smaż, mieszając(...)przełóż go na talerz. Włóż do tego samego garnka cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę, czosnek i kapustę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną, przez około 5 minut. Dodaj pomidory, bulion, paprykę i oregano, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj zupę aż warzywa zmiękną, przez 15-20 minut. Gdy zupa jest
karmelowyselera 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mąki z lekkim czubem 125 ml śmietanki kremówki 30% (pół szklanki) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Grzyby zalewamy na noc trzema szklankami letniej wody (750 ml). Na drugi dzień gotujemy do miękkości w tej samej(...)kroimy w paseczki. W garnku gotujemy (pod przykryciem) 1 litr świeżej wody wraz z obranymi marchewkami, pietruszką, porem, selerem, zielem i listkami laurowymi. Po godzinie – półtorej, wyławiamy warzywa (jeśli lubimy – marchewkę można zachować i pokroić ją w plasterki do gotowej zupy). Na wrzącą wodę wlewamy zalewę z moczenia grzybów i po chwili (gdy się zagotuje) wrzucamy obrane
Poezja smakuOstatnio odkryłam że z ciasta lasagne ,można przyrządzić nie tylko tradycyjna lasagne z mięsem mielonym i serem . Oto jedno z pierwszych dań które wykonałam i okazało się całkiem nie złe Składniki 10 płatów lasagne 1/2 kg pieczarek 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 pomidory suszone 2 łyżki(...)podsmażyć w rozgrzanym rondlu lub głębokiej patelni Krok 2 Gdy warzywa będą gotowe dodać posiekany czosnek , smażyć przez chwilę cały czas
Eli Gotowanieczasy pojawia się tu większa ilość przetworów. Takie są po prostu wymagania sezonu. Szukamy - ja i Wy, sposobów na przetworzenie urodzaju z ogrodu, bądź wykorzystanie wciąż jeszcze niskich cen warzyw i owoców. Publikowanie przepisów tego typu zimą byłoby bez sensu, a że wciąż coś zamykam w słoikach - dzielę się tym z Wami. Niemniej, aby blog nie stał się nudny, monotonny(...)innych działów. Dzisiaj pora na coś z serii obiadowej. Danie tanie, lekkie i przyjemne. To taka odmieniona wersja dobrze znanego wszystkim mięsa. Wierzcie - jest pyszne! UDKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM, FETĄ I PAPRYKĄ Składniki: - 20 udek kurczaka - 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki - 1/2 opakowania fety - 1 zielona papryka - 1 kilogram pieczarek - 1 cebula - 2 jajka - sól
Życie zamknięte w smakumasła - 2 ząbki czosnku - 4 pomidory - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - 1 papryka żółta - 1 papryka zielona - 1 szklanka wody - sól, pieprz kolorowy - papryka słodka i ostra - kminek mielony W rondelku topimy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula nam się zeszkli to dorzucamy czosnek oraz wołowinę pokrojoną w grubą kostkę i po chwili duszenia dolewamy szklankę(...)dłużej w zależności od wołowiny i wtedy trzeba dolać jeszcze trochę wody). Jeżeli ktoś nie lubi wołowiny to może ją zastąpić innym ulubionym mięsem. Podczas duszenia mięsa przygotowujemy sobie warzywa – pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę a paprykę w grubszą kostkę. Gdy mięso mamy miękkie to wrzucamy do niego pomidory i za kilka minut paprykę
Kuchenne WariacjeRyby słodkowodne są zdrowe lekkostrawne i smaczne a jeszcze lepiej smakują złowione samodzielnie,choć sum jest rybą raczej tłustą dlatego postanowiłam go upiec z warzywami, wyszło pysznie! Zachęcam do wypróbowania, bo wiem jak mało ryb gości w naszym codziennym menu, choć tanie nie są, warto wprowadzić je przynajmniej raz w tygodniu do naszego jadłospisu. Ta propozycja robi się praktycznie(...)łatwa i przyjemna....w konsumpcji....;-) Składniki 35 dag świeżego suma-filet 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej kawałek pora sok z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb oliwa Sos porowy: 1/2 pora 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka soku
Wanilia i Kardamon