mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:210/458)

Rybne curry/ryba 177

kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co dosłownie znaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj mielenia przypraw "na zapas" został wprowadzony przez

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z ognistym łososiem 375

Sałaty z warzywami połączyłam i łososia dołożyłam, sosem winegret polałam i oto taką sałatkę uzyskałam.    Składniki: 50 g łososia wędzonego, 70 g mix sałatkowy (roszponka, cykoria, endywia escarola, endywia frisee), 4 oliwki zielone, 6 ziarenek kapary, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżka soku z cytryny,   3 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz czarny

Moniki Smakołyki
Leczo z kiełbaską 142

smaku pieprz czarny mielony  do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki 350 g cienkiej kiełbasy 1 duża cebula  2 łyżki mąki pszennej Cukinię obrać i pokroić w kostkę, potrzeba 1,3 kg już obranej i pokrojonej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na małe kawałki lub paseczki. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka

Monia miesza i gotuje
Kotlety drobiowe z warzywami 163

Będzie smacznie, kolorowo i w klimacie dużo bliższym kuchni śródziemnomorskiej. Kotlety drobiowe z warzywami 2015-01-15 15:19:26 Kotlety z indyka w ziołowej panierce podane z podduszanymi warzywami w klimacie śródziemnomorskim. Smacznie, kolorowo i niesztampowo. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g sznycli z filetu z indyka, 1 niezbyt duża cukinia (300g) 1 średnia żółta lub pomarańczowa(...)150g) 1 duże (L) jajko 2 łyżki mąki pszennej 6 czubatych łyżek bułki tartej 1 czubata łyżka ziół prowansalskich 2 płaskie łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 6 łyżek oleju rzepakowego Instrukcje Z mięsa usuwamy ewentualne błonki i inne twarde elementy. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 5mm. Posypujemy z obu stron połową soli

Kulinarna Pokusa
Pyszne letnie ratatouille 165

czerwonej papryki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 cukinia (ok 300g) oliwa do smażenia pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki ziół dalmatyńskich 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz mielony do smaku Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce i dorzucamy do cebuli. Całość szklimy na niewielkim(...)umieszczamy na patelni. Całość dusimy około 10 minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka. Cukinię kroimy w niezbyt grube plasterki (cienką część warzywa) i ćwiartki plasterków (grubszą część), po czym wrzucamy do garnka. Natkę pietruszki drobno siekamy. Umieszczamy ją w garnku razem z pozostałym ziołami i dokładnie, ale delikatnie wszystko mieszamy. Doprawiamy potrawę

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś z indyka z puree z żółtej marchewki 157

Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Polewamy ją oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Kawałki piersi przyprawiamy pieprzem białym i cytrynowym, kminkiem rzymskim mielonym oraz papryką wędzoną. Żółte marchewki myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Marchewki również na folii na drugim poziomie(...)drobną kostkę i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry również parzymy i kroimy na pół. Po 12 minutach parowania wyjmujemy pojemnik z żółtą marchwią i przekładamy ją do wysokiego naczynia. Warzywo przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Dodajemy śmietanę, mleko i miksujemy w blenderze. Puree z marchwi przekładamy na talerz. Pomidorki z cebulą układamy obok i dodajemy do nich listki bazylii i kiełki

Parowar Faceta
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 234

kurczakiem ,  proste i szybkie, wegetariańskie leczo ,  zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :) Roladki z polędwicy wieprzowej nadziane cukinią oraz kolorową papryką (porcja dla 2-3 osób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę(...)ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu i nacinamy z dwóch przeciwnych stron

Ratunku obiad
Sałatka z cukinii i papryki ... do słoików. 184

cebuli 0,5 kg marchewki 6 łyżek soli 1 kg papryki (może być kolorowa) Zalewa; 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego chili 3 łyżeczki gorczycy kilka liści laurowych 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka kolendry ziarnistej oraz po 1 łyżce oleju do każdego słoika Przygotowanie; Cukinie myjemy, ja użyłam dojrzałej więc(...)marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie wymieszać. Ocet zagotować, dodać cukier a gdy się rozpuści dodać wszystkie przyprawy. Gorącym płynem zalać sałatkę i odstawić na kolejne trzy godziny. Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików. Do każdego słoika wlać dodatkowo po 1 łyżce oleju. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 30 min. Słoiki najlepiej ustawić na ściereczce w garnku

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka z grzybów i karkówki 121

krojenia, garnek, miski, patelnię, naczynie żaroodporne, łyżkę, wagę kuchenną. Przygotuj składniki: 1 kg karkówki, 25-30 dag grzybów, dużą cebulę, pół pora, korzeń pietruszki, marchewkę, sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, 1-2 łyżki oleju. Grzyby oczyść pokrój na mniejsze kawałki i obgotuj w posolonym wrzątku. Po ok. 10 minutach gotowania wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw, aby przestygły(...)piekarnika nagrzanego do temeratury 180°C. Zapiekankę piecz przez ok. 40 minut. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała trochę przepisu. Zmieniłam trochę proporcje składników, bo dodałam też dodatkowe warzywa (pora, marchew i pietruszkę) a dymkę zastąpiłam zwykłą cebulą. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie w tomie 20 " 101 przpisów " na stronie

blog.moje-pasje.info
Sałatka z pieczoną wieprzowiną, kaszą bulgur, natką pietruszki i warzywami 92

sól, pieprz, łyżka śmietany 12%, łyżka musztardy, ewentualnie majeranek 1/2 cebuli cukrowej 1/2 pęczka natki pietruszki 10-15 żółtych pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 1/4 szklanki pestek dyni świeżo mielona sól i pieprz 2-3 łyżki oleju lnianego Składniki marynaty mieszam i nacieram nimi mięso. Umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopi na 25 minut. Studzę i kroję(...)ilości wody, a ta wchłonie ją całkowicie. Oliwki kroję w plasterki, pomidorki na pół, natkę siekam a cebulę i paprykę kroję w drobną kostkę. Kaszę mieszam z pestkami, warzywami, ziołami i mięsem. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję olej lniany i ponownie mieszam. Podaję od razu i zjadam ze smakiem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Mega Burak-burgery 172

łyżeczka czarnego mielonego pieprzu  1 łyżeczka ziaren kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Surówka z kapusty pekińskiej: 1/2 kapusty pekińskiej szczypta granulowanego czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku Dodatki: humus kiełki (u mnie brokułu) ogórek, papryka lub inne ulubione chrupiące warzywa opieczone pełnoziarniste bułki Sposób

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Surówka - pekinka, por, seler 149

surówka z trzech warzyw. Nie każdy lubi seler ale w tej surówce nie jest bardzo wyczuwalny, więc nie powinno być kłopotu ze zjedzeniem tej zdrowej surówki. Do tego śmietana i przyprawy do smaku i mamy super smaczną surówkę obiadową. Najlepiej smakuje w daniu mięsnym typu sztuka mięsa w sosie czy klopsikami lub z kotletami mielonymi czy schabowymi. Jednym słowem

Ewa w kuchni
Kotlety z serem w sosie paprykowo-pomidorowym 123

kotlecików. Mielone obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Paprykę kroimy w drobne paseczki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na rozgrzanym oleju chwilę przesmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy paprykę. Smażymy aż papryka stanie się szklista. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz około półtorej szklanki wody i dusimy warzywa do miękkości i odparowania (zgęstnienia

Smaki Na Talerzu
Makaron z wołowiną i warzywami 130

Tak jak pisałam jakiś czas temu, bardzo posmakowały mi azjatyckie smaki. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś z kuchni koreańskiej. Po tajlandzkim kurczaku z orzechami nerkowca , przyszedł

Pieguskowa Kuchnia
Domowe falafele ze świeżego bobu 159

kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry duża szczypta płatków chilli (opcjonalnie) 4 -5 łyżek mąki (u mnie orkiszowa, może być z ciecierzycy lub pszenna) sól, pieprz sezam do obtoczenia olej do smażenia do podania: jogurt naturalny wymieszany z ząbkiem czosnku, garstką listków mięty, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. podgrzane chlebki pita lub tortille, ulubione warzywa P rzygotowanie falafeli

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania