Kalafior pieczony . Kalafior pojawia się u nas na stole od czasu do czasu, najczęściej podaję ugotowany kalafior z bułką tartą i masłem, uwielbiam też surówkę z surowego kalafiora i warzyw. Kalafior pieczony w piekarniku to chyba najsmaczniejsza jego postać, to zdecydowanie mój Nr 1! Jest chrupiący, aromatyczny i pikantny . Przed pieczeniem dzielę kalafiora na różyczki co znacznie skraca czas pieczenia(...)głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Przepis, Kalafior pieczony w piekarniku. Składniki : 1 kalafior 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki ½ łyżeczki czosnku granulowanego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSŁOIKÓW NA ZIMĘ 2 kg zielonych pomidorów ( u mnie mieszane ) 3 cebule 2 ostre papryczki chili bez nasion 1 łyżka soli 3 łyżki białej gorczycy 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu ZALEWA 4 szkl wody 1 szkl octu 6 łyżek cukru 1 łyżka soli 10 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka kolendry Pomidory umyć, pokroić w grubsze plastry i przełożyć(...)pomidorów. Dodać gorczycę, sól, pieprz, wymieszać i odstawić na pół godz. W międzyczasie zagotować zalewę: wodę z przyprawami chwilkę pogotować, a na końcu dodać ocet. Do słoików przełożyć warzywa i zalać je gorącą zalewą. Dokładnie zakręcić i pasteryzować około 15 min. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Artykuł SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa Kuchniawarzywami została połączona i dużą ilością świeżych ziół doprawiona. Całość upieczona i do zjedzenia, na gorąco gotowa. To takie moje ciastowe eksperymentowanie, ale w 100% zostało wykonane zadanie. Letnie, warzywa i zioła wykorzystałam, z kaszą zmieszałam, ciasto wyczarowałam i smakiem rodzinę oczarowałam. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: 200 g kaszy orkiszowej pełnoziarnistej(...)biała cebula, 3 ząbki czosnku, ok. 400 g różyczek świeżego kalafiora, 3 łyżki oleju rzepakowego, garść posiekanej zielonej pietruszki, garść posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanego lubczyku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona do smaku, 200 ml bulionu warzywnego, 2 małe jajka, sól do smaku , ponadto: masło do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania, świeży szczypiorek
Moniki Smakołykicałkowitego wystudzenia. Podawać na zimno np. z sosem chrzanowym, tatarskim, majonezem, lub jak u mnie z jogurtem ze szczypiorkiem i rzodkiewką. P.S. Zamiast brokuła możesz użyć innych zielonych warzyw mrożonych: groszku lub fasolki szparagowej. Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki Pyszny, soczysty, świetny na obiad, na przekąskę czy do kanapki z sosem jogurtowym Przetestowany nawet na dzieciach mojej koleżanki, zajadały(...)szklanki wody 1 łyżeczka soli 4 duże marchewki 2 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cayenne 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru pieprz świeżo mielony łyżeczka soku z cytryny 3 jajka 2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła Wodę zagotować, dodać soczewicę , sól, gotować aż soczewica będzie miękka
Mój pomysł nawypiekach – pod wpływem płynów ziarna zwiększają bowiem kilkukrotnie swoja objętość i wytwarzają żel, który zawiera w sobie wszystkie ich odżywcze wartości. Dodawany do koktajli, owsianek, kasz i warzyw. Dodawany do niektórych wypieków: chlebów i naleśników. Bardzo fajnie nadają się do wysiewu i pozyskiwania smacznych oraz zdrowych kiełków . Nasiona chia można kupić w sklepach(...)około 150 g. Zaleca się je spożywać regularnie, pamiętając, aby ich dzienne spożycie nie przekraczało 15 g (ok. 3 łyżeczek). Nie zaleca się spożywania zbyt dużych ilości suchych mielonych nasion, ponieważ, przez ich właściwości absorbujące wodę, mogą doprowadzić nawet do częściowego "odwodnienia" organizmu. Inaczej ma się sprawa, jeśli przed spożyciem nasiona najpierw namoczymy minimum 30 minut w wodzie
Moja Mama Gotujecałkowicie pominąć. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 2-3 łyżki oliwy 1 brokuł 2 pory 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 cukinia 400 ml mleczka kokosowego sól, świeżo mielony pieprz do dekoracji świeża rukola WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i smażyć mieszając od czasu(...)część), po czym dodać do mięsa i jeszcze chwilę smażyć. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę. Dodać warzywa do mięsa i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie umyć i obrać w różyczki brokuł. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli
Passions hobbies lifepapryki szpiczaste, oczyszczone, pokrojone w paski 1cm 3 pomidory, sparzone, obrane, pokrojone w ósemki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 g węgierskiej kiełbasy paprykowej, pokrojonej w grube plastry sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do zimnego garnka z grubym dnem wrzucamy słoninę, stawiamy na małym ogniu i wytapiamy przez około 7 minut. Zwiększamy ogień(...)cebulę i smażymy aż się zeszkli. Wsypujemy paprykę w proszku, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone słodkie papryki szpiczaste i pomidory. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 15 minut. 2. Do duszonych warzyw dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, kiełbasę, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy kolejne 15 minut. Gotowe leczo podajemy z pieczywem. Smacznego! :) *jeżeli nie macie dostępu do wędzonej słoniny, możecie użyć
My Culinary ArtPrzedstawiamy Wam pomysł na bardzo smaczny obiad. Główną rolę odgrywa tu
Pan i Pani Smith w kuchniDzisiaj polecam przepis na pyszne kiszonki z kurczaka z suszonymi pomidorami. Mięso podałam z pieczonymi frytkami z marchewki. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam
Tradycyjna kuchnia Kasisuszonych pomidorów w oleju garść zielonych oliwek garść pestek słonecznika sól świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Rukolę myjemy, osuszamy i siekamy. W blenderze kielichowym mielimy nerkowce. Następnie dodajemy rukolę i oliwę z oliwek oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy(...)uprażonego słonecznika. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy jako danie główne. Inne przepisy z rukolą w roli głównej: Sałatka z rukoli i fety Zielone wegeburgery bez bułki Biały dip do warzyw
My Chcemy JeśćJak dotąd najsmaczniejsza domowa wędlina przygotowana z szynkowara - mielonka drobiowa z piersi kurczaka. Delikatna, lekko wilgotna i pyszna w smaku. Piersi kurczaka zmieliłam na średnich oczkach
UgotowaćSpaghetti sycylijskie urzekło mnie swoim genialnym wyglądem i pysznymi składnikami. Niby nic nowego a jednak smakuje inaczej i pysznie. Polecam szczególnie tym którzy nie lubią tortów
sierotka maRysia w kuchniMarchewka w miodzie jest przepysznym dodatkiem do obiadu. Odkryłam ją na nowo. Zamiast tradycyjnej, gotowanej jarzynki polecam tę z mojego posta. Spróbujcie a przekonacie
potrawyregionalneOstatnia z obiecanych sałatkowych propozycji to kolejne połączenie z fetą. Jest delikatna, lekko pikantna a zarazem rozpływająca się w ustach. Koniecznie musicie spróbować! Składniki : * 2 pomidory
Magiczne Życie MartyCukinia ma w kuchni wszechstronne zastosowanie. Jadalne są jej kwiaty , które można smażyć w cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in. zupę krem z serem rokpol i sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle(...)doprawi. Możecie użyć do tego swoich ulubionych ziół, a jeśli Wasi domownicy są przekonanymi mięsożercami i wolą kotleta od cukiniowych placków, doprawcie je mieszanką przyprawową np. do mięsa mielonego. Gwarantuję, że będą im smakować! Składniki (na placki dla 2-3 osób): 3 niezbyt duże cukinie (u mnie - 0,9 kg) 1 jajko 6 łyżek mąki (nie musi być pszenna
W SMAK