mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:248/458)

Kurczak pieczony w winogronach 149

częste podlewanie mięsa spowoduje, że skórka stanie się chrupiąca, a mięso soczyste. Ja w swoim przepisie na kurczaka poniekąd łączę te wszystkie sposoby i dorzucam jeszcze mnóstwo warzyw, które czynią z niego danie jednoblaszkowe. Jednak ten przepis to nie jest klasyka spod fudskłerowej ręki. Nowy numer magazynu Kocioł narzucił mi temat przewodni, którym były winogrona i postanowiłem je wykorzystać(...)pęczek rozmarynu 1 natka pietruszki 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml rosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili masło klarowane pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Kurczaka podziel na części (możesz także użyć samych nóżek i podudzi). Przygotuj mieszankę przypraw: wymieszaj słodką wędzoną paprykę, kumin, kolendrę

Food Square
Sałatka z rzodkiewką podana w bułeczkach. 168

Jak nie macie pomysłu na podanie sałatki to polecam podać ją wydrążonych bułeczkach, najlepiej bardzo chrupiących. Sama sałatka jest bardzo prosta, szybka w wykonaniu i bardzo

Izabelawkuchni
Pieczone ziemniaki z twarożkiem 158

Inspiracją do dzisiejszego wpisu jest kumpir. Spotkaliście się z nim ? Zapiekany ziemniak jest tradycyjna potrawą kuchni tureckiej i można nim się zajadać w wielu odsłonach. U

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Papryka faszerowana i zapiekana 217

Na targu kupiłam małe kolorowe papryki idealne do nadziewania. Papryka faszerowana to takie jedno z moich ulubionych dań. Farsz z mięsa i ryżu do tego wszystko

O kuchni z uczuciem
Młoda kapusta z pulpetami 1904

Młoda kapusta , a do tego pulpeciki to idealne połączenie. Taki miałam dzisiaj obiad. Polecam Wam, bo danie jest naprawdę bardzo smaczne. Składniki: Kapusta: 1 główka młodej

O kuchni z uczuciem
Buraczki zasmażane ze smietana 178

Buraczki zasmażane ze smietana W itam Was moi kochani :) troche czasu mnie tu nie bylo i trzeba nadrobic :) Dzisiaj podaje przepis na buraczki zasmazane

PychaDania
Pieczone ziemniaki 313

Pieczone ziemniaki, takie jak tu, pokrojone w ósemki, świetnie zastępują frytki. Są idealne jako dodatek do dań, ale można zajadać się też nimi bez niczego. Wykonanie

Pasja Smaku
SAŁATA ZE SZPROTKAMI 160

Połączenie może wydać się niektórym dość mało spotykane, bo łączymy delikatność i chrupkość sałaty z tłustymi szprotkami,ale efekt jest naprawdę zadziwiający, lubię tak podane rybki

Z Majeczką w kuchni
Kurczak z patelni z warzywami 340

Dawno nie było już na blogu przepisu na "konkretny obiad", jakby to nazwał mój mąż, czyli po prostu z mięsem:) Dlatego mam dla Was szybką

Z miłości do słodkości
Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami 137

Udka i podudzia z kurczaka - wzięłam dwie ćwiartki, które podzieliłam na części Kilka małych ziemniaków Kilka marchewek Pietruszka 3-4 ząbki czosnku Olej rzepakowy Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ewentualnie mielona słodka papryka Składniki są na oko ponieważ można je dowolnie konfigurować. Można dorzucić więcej ziemniaków, mniej marchewek i odwrotnie. Ziemniaki najlepiej wziąć małe. Można je również wrzucić do pieczenia(...)Posypać solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie papryką słodką. Skropić olejem i wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Marchewkę i pietruszkę również obrać i pokroić w grubsze słupki.  Warzywa również posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić olejem i wymieszać. Czosnek obrać. Na dosyć głęboką blachę wyłożyć mięso i warzywa, dorzucić czosnek. Rozłożyć w miarę płasko, tak aby składniki

Ze smakiem bez glutenu
Zupa krem z pora 222

cydru 500 ml mleka 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta cukru 1 szczypta białego pieprzu   1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta przyprawy chili 1 szczypta kurkumy 1 szczypta mielonej kolendry  1 szczypta przyprawy Garam Masala  2 liście laurowe  kilka suszonych ziaren czerwonego pieprzu 1 łyżka wysokiej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki masła(...)wody. Marchew obraną i umytą zetrzeć na dużych oczkach. Szalotkę i czosnek posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę.  W garnku roztopić masło, dodać w kolejności przygotowane warzywa: szalotka, czosnek, ziemniaki, marchew, oprószyć solą i cukrem, chwilę poddusić, a następnie dodać por oraz resztę przypraw wraz z liśćmi laurowymi. Podlać cydrem, chwilę podgotować, około 10 minut

Wino Francja Kuchnia
HIT JESIENI ANGIELSKA ZUPA KREM PYSZNA I ROZGRZEWAJĄCA 291

sztuki marchewka – 2 sztuki duża cebula – 1 sztuka bulion – 2 szklanki – 400 ml kasza jaglana – 1 torebka – 100 gram śmietana 12% – 4 łyżki olej – 4 łyżki papryka slodka mielona – 1 łyżeczka kurkuma – 1 plaska łyżeczka tabasko – 4 – 6 kropel sól i pieprz opcjonalnie suszona pietruszka i żółty ser do posypania PRZYGOTOWANIE : Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć(...)Pietruszkę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Umieścić w garnku. Dodać bulion i zeszkloną cebulę. Dosypać przyprawy i tabasco. Gotować na średnim ogniu 15 – 20 minut, aż zmiękną warzywa. Następnie należy dodać śmietanę i zblendować zupę. Kaszę ugotować osobno i na koniec dodać do zupy. Wlać krem do misek i posypać pietruszką oraz startym serem

kuchniabellissima.wordpress.com
Zielone stir fry z wołowiną 218

służyły do przenoszenia węgli, mieszania i przenoszenia kawałków pokrojonych składników dania do ognia bądź do naczyń. Tak samo było z powstaniem woka – początkowo w głębokich, metalowych misach suszono i mielono ziarno na mąkę. Dopiero w czasie panowania dynastii Ming (1368–1644) pałeczki zyskały rangę narodowych sztućców, a wok zyskał swój dzisiejszy kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego(...)ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór – ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa czy marynowane kiełki). Każdą

Karo in the Kitchen
Tabbouleh po mojemu, czyli biała kasza gryczana z kiszoną cytryną 177

ociężała, a po chwili robiłam się senna. Zwłaszcza jak do mięsa był sos... Teraz mięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane. Do tego kasze z ziołami, warzywami, oliwą z oliwek lub pestek winogron. I koniecznie kiszona cytryna :) Po takim obiedzie wstaję najedzona, ale nie pełna i nie ociężała. Spać też mi się nie chce. Wniosek jest prosty(...)żyję, prawda? :) Składniki: 200 g białej kaszy gryczanej, 1 kiszona cytryna, 1 średni pomidor, 2-3 łodyżki selera naciowego, natka pietruszki, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony gruby pieprz. Kaszę ugotować na sypko bez dodatku soli. (Jak to robić pisałam w tym poście klik ) Ugotowaną przestudzić. Cytrynę drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę, selera w plasterki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowana kiełbaska z pieczarkowym wnętrzem 160

ulubione danie.   Składniki: 2 laski kiełbasy (niezbyt tłustej) 100 g pieczarek 2 duże, czerwone cebulki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczki oleju rzepakowego sól morska pieprz czarny świeżo mielony papryczka chilli ( opcjonalnie) Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy w drobną kostkę, cebulkę kroimy w pół-krążki a czosnek wyciskamy przez praskę. Całość podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku solą(...)wzdłuż i w nacięcie nakładamy nasz farsz. Grillujemy na złoty kolor ze wszystkim stron uważając, żeby nie wyleciał nam farsz. Podajemy na ciepło z domowym sosem barbecue i grillowanymi warzywami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Krem z pieczonego czosnku, porów z groszkiem i camembert 198

tymianku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 100 ml wytrawnego wina białego, 700 ml bulionu, 100 g groszku zielonego, już przygotowane "Na Parze" Bonduelle, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 50 g sera camembert. Przygotowanie: Czosnek w całości (bez obierania) pieczemy w piekarniku 10 min. w 200°C. Pozostawiamy do przestygnięcia. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy(...)cebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min., alkohol nam wyparuje. Cebulę z porami przekładamy do bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Groszek wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na 4 min. Odcedzamy. Zupę

Moniki Smakołyki
Kurczak z fasolką szparagową i marchewką w mleku kokosowym 585

SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 1-2 marchewki 1/3 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 mała puszka mleka kokosowego curry sól / sos sojowy kurkuma czosnek imbir (świeży lub mielony) ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka olej ryż   WYKONANIE Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka, dodajemy odrobinę oleju.  Mieszamy i marynujemy przez około 30min w lodówce(...)smażymy kurczaka, a następnie dodajemy marchewkę i szparagówkę. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry, czosnkiem, kurkumą, imbirem i jak za mało słone solą lub sosem sojowym. Dusimy, aż warzywa będą chrupkie. Podajemy z ryżem (polecam basmati z dzikim

Zofiana
PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI. 316

papryczki pepperoni (lub chili) 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanego) 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki wody sos sojowy, pieprz świeżo mielony odrobina słodkiej i ostrej mielonej papryki Czerwoną fasolę zalewam wodą i zostawiam na 12h, aby się namoczyła. Następnie gotuję, wlewając do garnka wody 2x więcej niż fasoli. Kiedy fasola  jest miękka, odcedzam z pozostałego(...)bardzo drobniuteńką kosteczkę. Wszystkie składniki, wraz z fasolą, wkładam do wysokiego naczynia, miksuję blenderem na pastę - u mnie niedokładnie, aby czuć  poszczególne składniki. Doprawiam. Podaję. Idealna do pieczywa, warzyw czy np. jako dip. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki