mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:280/458)

Kantońskie stir fry z łaty wołowej – z aksamitnym sosem i jajkiem 152

mój ulubiony sposób na zjedzenie tego mięsa w formie innej niż steki. Komponuje się z każdym smakiem i aromatem – przyjmie ostre i delikatne dodatki, wszystkie możliwe sosy i warzywa. W tym kantońskim przepisie łata wołowa połączona jest z aksamitnym ale wyrazistym, lekko ostrym sosem z dodatkiem jaj. Uwierzcie – smakuje i pachnie milion razy lepiej niż wygląda! W dawnym kolonialnym Kantonie(...)napływ robiących interesy Europejczyków do tego miasta jest ogromny. To danie właśnie – obok wołowego stir fry z pomidorami, wołowiny stir fry w żółtym curry z groszkiem i kantońskiej mielonej wołowiny w sosie pomidorowym do złudzenia przypominającej bolognese –jest jednym z takich przepysznych, kulturowych miksów.   Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba poświęcić dłuższą chwilę czasu

Karo in the Kitchen
Zupa z pomidora malinowego z młodym czosnkiem 140

odsłonie wyłącznie z Polskich produktów. Zupa o konsystencji kremu lub musu którą zrobicie w kilka minut. Pomidory malinowe to jedna z najsmaczniejszych odmian której smaku możemy być pewni. To warzywo działa jak napój izotoniczny dzięki dużej zawartości potasu i likopenu szybko rewitalizuje organizm. Młody czosnek za to to skarb, jego zapach i smak jest delikatny i nienachalny. W zupie będzie(...)przygotowania: do 10 minut (choć lepiej zostawić zupę na kilka godzin żeby się przegryzło wszystko) Składniki: Pomidory malinowe 2 szt 5 ząbków młodego czosnku 40g masła cukier brzozowy świeżo mielony pieprz czarny świeża pietruszka sól himalajska Przygotowanie: 1/ Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka. 2/ Dodajemy masło, pietruszkę oraz obrane i przepołowione ząbki młodego

Kuchnia PROzdrowotna
Makaron z naleśników z sosem pomidorowym z kurczakiem 155

rzepakowego Ok. 50 ml wody gazowanej Na sos: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów w kawałkach Łyżeczka koncentratu pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Miksujemy do momentu powstania płynnego ciasta bez grudek. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i smażymy naleśniki(...)Rozgrzewamy drugą patelnie z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w paseczki i wrzucamy na patelnię, mieszamy. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy. Po minutce rozsuwamy warzywa na bok, a na środek wykładamy kurczaka. Obsmażamy na złoty kolor, dodajemy pomidory i mieszamy całość. Dorzucamy koncentrat pomidorowy i dolewamy odrobinę wody, doprawiamy pieprzem. Dusimy chwilkę i smakujemy, doprawiamy

Kolizje Smaków
Sałatka ryżowa z brokułem, czerwoną fasolą, bazylią i orzechami 149

sól himalajska - 150g brokuła                                              - świeżo mielony pieprz - 80g ugotowanej czerwonej fasoli* - kawałek czerwonej papryki - kawałek dojrzałego awokado - kilka orzechów nerkowca - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego * Można użyć fasoli(...)następnie przelać zimną wodą - Paprykę i awokado pokroić w kostkę - Bazylię umyć, posiekać - Orzechy połamać na kawałki, podprażyć na suchej patelni - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, fasolę i bazylię - Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać - Sałatkę posypać orzechami nerkowca. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka nicejska 279

gości, również na nieco donośniejsze okazje i wydarzenia. Sałatka nicejska 2015-05-22 11:32:34 Oryginalna sałatka nicejska ze świeżego tuńczyka, z jajkami, anchois i bogatym zestawem warzyw. Lekkie i zdrowe, ale – podane ze świeżą francuską bagietą – sycące danie. Na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 stek ze świeżego (mrożonego) tuńczyka (150g(...)mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części i kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Pomidorki kroimy na pół

Kulinarna Pokusa
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 218

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wołowinę czyścimy z nadmiaru tłuszczu i błon, kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, tymianek i świeżo mielony pieprz. Zalewamy mięso czerwonym winem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 2. Pozostały czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy(...)odcedzone z wina kawałki wołowiny (wina nie wylewamy!) . 4. Chwilę smażymy, po czym na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. Ponownie chwilkę smażymy i dodajemy marchew i pieczarki. 5. Gdy warzywa się zarumienią przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalewamy składniki winem pozostałym z marynowania mięsa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu

W kuchni Katie
Zupa krem z marchewki z pesto i łososiem 153

wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję podsmażoną(...)oraz pieczonym filetem z łososia w ziołach.  1 filet z łososia około 300-400 g 1 łyżka bazyliowego pesto 3 ząbki czosnku zmielone suszone pomidory sól himalajska mielone chilli Na łososia wylewamy sporządzona marynatę i zapiekamy przez 10 minut 200 stopni góra i dół

ClauditteMissCooking
Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup 155

olej rzepakowy 1 łyżeczka curry w proszku 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę 8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 liść laurowy sól i pieprz 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 4 łyżki kwaśnej śmietany 200 g białka kurzego Newella, pokrojonego w paski i podsmażonego do podania(...)dokładnie je w nim obtocz. W dużej misce wymieszaj dynię z 2 łyżkami oleju i curry. Wyłóż je na blaszkę razem z papryką i włóż do piekarnika. Piecz warzywa przez 30 minut lub do momentu ładnego zarumienienia i miękkości. W połowie pieczenia odwróć warzywa na drugą stronę. Wyjmij papryki i dynię z piekarnika i odstaw. Usuń z papryk korzonki

karmelowy
Awokado zapiekane z jajkiem 174

część miąższu, tak by część pozostałą wewnątrz skóry. Ta operacja ma na celu zwiększenie przestrzeni wewnątrz owocu tak, by do środka zmieściło się jajko. Oczywiście im większe awokado będziemy mieli, tym mniej miąższu będziemy musieli usunąć. Wydrążoną część owocu zachowujemy, wykorzystamy go przy innej okazji, np. do sałatki lub najłatwiej i najoczywiściej - na kanapki :) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury(...)białka w temperaturze 200 stopni (ok 20 minut).  Wyjmujemy z piekarnika i jemy :)  Jemy, jak mój "mięsożerny" Najukochańszy, z "chipsem" ze spieczonego boczku. Lub jak ja, z warzywami, zieleniną i ewentualnie kanapką :) Smacznego

Taste Of My Day
Sos słodko - kwaśny bez warzyw 229

zawsze ma w domu ;) Przygotowując nasz sos zmodyfikowałam nieco tę propozycję. Składniki: - 3 łyżki ketchupu - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 3 łyżki octu - 3 łyżeczki mielonego imbiru - 2 małe ząbki czosnku - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka oleju Jak już wspominałam, wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste - najpierw na olej wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz(...)która fajnie nam nasz sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować w słoiku, moim zdaniem jednak jego przygotowanie jest tak szybkie i proste

Kulinarne zapędy Kokosa
Cukinia z pomidorami - przystawka 243

plastry, jeśli ma w środku grube ziarnka to wykroić Na jednym talerzyku rozsypać mąkę, a na drugim bułkę tartą Na patelni rozgrzać olej i kłaść cukinię posypaną pieprzem mielonym , a wpierw obtaczyć ją lekko  w mące , potem posolić Jeśli mamy drugą patelnię to można równocześnie smażyć na niej pokrojone w dość grube plastry pomidory , ale wpierw obtaczamy(...)smaku ), można posypać zieleniną i żółtym , startym serem Przystawka smakuje tak samo wyśmienicie na gorąco , jak i na zimno . Przepis podpatrzyłam w książce Ł. Zaborskiej i Z. Zawistowskiej " Warzywa na działce i w kuchni

Proste Potrawy
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem 185

pokrojoną na kawałki wyciśniętą cytrynę. Zostawić na noc w zamkniętym pojemniku w lodówce. Ugotować ziemniaki w ,,mundurkach". Odcedzić i ostudzić. Obrać i pokroić . Wyjąć pstrąga z cebuli. Osuszyć . Posypać mielonym pieprzem ( sporo). Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić połowę rozmarynu. Niech się lekko podpiecze. Ułożyć ziemniaki, posolić i usmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni. Zawinąć(...)potem przewrócić . Wrzucić ziemniaki obok ryby . Podawać zdejmując   z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo podać   do ryby cytrynę . Proponuję do tego sezonowe warzywa na surówkę - ja miałam młoda fasolkę szparagową z wody. * wyjaśniam sprawę obkładania cebulą - po prostu usuwa ona ,, rybi" zapach - chciałam by pstrąg jak najbardziej przeszedł rozmarynem

Buniabaje w kuchni
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 132

podawany był z pitą, frytkami, sosem tzatziki i sałatką. Bardzo popularne danie i jedne z tańszych, szczególnie w wersji ulicznej na wynos, gdzie mięso wkładane jest do bułki z warzywami i sosem tzatziki (można kupić za 3-4 euro). Souvlaki ( Σουβλάκι ) Suwlaki to kawałki wieprzowiny lub kurczaka, nadziewane na szpadkę i pieczone na ruszcie. Dostępne na wynos w chlebie pita(...)orzo. Gemista  ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki ( σαγανάκι )  oraz tzatziki (   τζατζίκι  - czyt. dzadzyki, ew. cacyki)  z pitą Saganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew

Chilli Czosnek i Oliwa
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą bulgur 196

Ostatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w

kuchnia doski
FRYTKI Z BATATÓW Z DIPEM Z AWOKADO 173

Słodkie ziemniaki mogą stać się doskonałym zastępnikiem ziemniaków i urozmaiceniem codziennej diety, tym bardziej, że zawierają wiele witamin i składników mineralnych, zwłaszcza pieczone. Uwielbiam bataty w

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Poniedziałkowy "fit" - surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki 124

Dzisiaj poniedziałek, tym samym zapraszamy na nasz cotygodniowy cykl... Dzisiaj będzie lekko, szybko i jak zawsze smacznie ;-). Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki stanowi świetny dodatek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PRZECIER Z CUKINII 157

Przepis dostalam od kuzynki mężą. Bardzo mnie zaciekawił gdyż jest idealny jako sos do pizzy ( którą moi synowie uwielbiają) a także na kanapki. Szczerze polecam wypróbowanie

Z Majeczką w kuchni
Dietetyczna niedzielna pizza z cukinii 278

Mój drugi post tu. Dopiero. A może aż drugi..? A nie ważne. Ważne, że obiad w niedziele zjadłam z rodziną. Spóźniony przepis? Lepiej późno niż wcale

Czarnawisienka
Zupa dyniowa z soczewicą 81

surowej soczewicy czerwonej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 szklanki wody 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1/2 mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki sosu sojowego sól do smaku 1 łyżka oleju do smażenia płatki chilli (według uznania, do podania dla dorosłych) Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno(...)Następnie, dodajemy przyprawy, dynię, cukinię i pomidory, zalewamy wodą, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Dodajemy przepłukaną i odcedzoną surową czerwoną soczewicę i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą do smaku. Następnie miksujemy albo ręcznym mikserem lub przelewamy do blendera i miksujemy. Zupa dyniowa z soczewicą jest gotowa dla najmłodszych. Dorośli powinni dodać jeszcze płatki

Lamarida.pl
Bakłażan z pomidorami i jajkiem 132

Składniki (na 2 porcje): 1 bakłażan (ok 300g) 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy 4 jajka oliwa sól pieprz czarny świeżo mielony słodka wędzona papryka oregano natka pietruszki lub rukola Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w 1cm plastry, posypać solą i odstawić na kilkanaście minut (pozwoli to pozbyć się goryczki). Następnie plastry(...)minucie smażenia odsunąć na boki patelni. Na patelnię wrzucić bakłażany, smażyć mieszając ok 5 minut, dodać pomidory i dusić kolejne 5 minut. Wsypać soczewicę, doprawić do smaku. Warzywa odsunąć, robiąc 4 wgłębienia. Wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem, przykryć i smażyć, aż białko się zetnie. Jajka można również usmażyć osobno na niewielkiej ilości oleju. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki

Obiad gotowy
Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami 117

koncentrat pomidorowy 3 łyżki, kmin rzymski 1 łyżeczka, garam masala 2 łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kminek mielony 1 łyżeczka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, liść laurowy 2 szt, natka pietruszki posiekana 2 łyżki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy trzykrotnie. W dużym garnku rozgrzewamy olej(...)pokrojone w kostkę oraz drobno pokrojone chili bez pestek. Wszystko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu należy soczewicę pomieszać, aby nie przywarła do spodu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i nakładamy nasze danie do miseczek. Polecam Dahl podawać z pieczywem. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Chili con carne z suszonymi pomidorami 94

rozgrzewające danie w sam raz na zimne dni. Danie jest ostre jednakże łagodzi je cukier. Polecam dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mielonej wołowiny 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 1,5 czerwonej papryki 3 suszone pomidory 0,5 łyżeczki ostrego chilli 0,5 łyżeczki przyprawy do mięs 2 pomidory 1 puszka(...)oliwek Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory oraz chilli. Dusimy wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do podsmażonego mięsa, mieszamy. Wlewamy wodę oraz koncentrat

VioletoweKucharzenie
Lekki kapuśniak z pieczarkami 127

duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować(...)mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Mięso można obrać ze skóry i kości i dodać do kapuśniaku. Gotować jeszcze chwilę, by smaki połączyły

Czerwień i błękit
Pikantny sos do kanapek 195

jednego koloru 8 łyźek octu  2 łyżki suszonego oregano 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka pieprz młotkowany z kolędrą i ziołowy 1 płaska łyżka 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżka cukru 1 łyżeczka majeranku sól do smaku najlepiej morska lub himalajska Wykonanie Papryczki chili siekamy drobno . Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W garnku(...)czosnek, smażymy kolejną minutę dwie.Zawartość patelni przekładamy do garnka z pomidorami. Dodajemy do niego ocet oraz cukier. Całość gotujemy przez około 40-60 minut, aż wszystko zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy słodką paprykę,i przyprawy. Nasz sos przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20-25 minut.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zrazy z mięsa mielonego 150

Nietypowe zrazy, bo z mielonego mięsa a w  środku ogórek, marchew, cebula, boczek i gotowany ziemniak.     Składniki na 5 zrazów : -75 dkg mięsa mielonego -ugotowane w mundurkach 2 małe ziemniaki -ugotowana marchewka -2 małe ogórki kiszone -cebula -ząbek czosnku -plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej    Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka(...)dokładnie mieszamy. Marchew, ogórki, ziemniaki, cebulę i boczek kroimy w słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut

Maminek kulinarny
Gulasz z żołądków, przepyszny 177

Zrobiłam go dzisiaj na obiad, tym razem z warzywami. Sos który się wytworzył podczas gotowania jest pyszny, bardzo polecam. Smakowało wybornie Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony, smażyć chwilkę, tłuszcz z boczku musi się lekko stopić. Dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć, aż zmięknie. Wrzucić pokrojone żołądki, łodygę(...)plasterki,marchewki obrane i pokrojone w talarki, paprykę oczyszczoną z nasionek i błonek, pokrojoną w kostkę i smażyć wszystko około 2 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Użyłam do gotowania elektryczny garnek do wolnego gotowania, ale można gotować gulasz w głębokiej patelni na barzdo małym ogniu. Wlać wywar wołowy, dodać czosnek, papryczkę chilli, wędzoną papryczkę

Kuchnia Pokoleń
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 175

wierzchu solimy warzywa. Sałata jest bardzo chrupka. Ćwiartki są o wiele szybsze do przygotowania niż konkretna sałatka. Steki? Klasyka gatunku — wiele czasu na ich przygotowanie nie potrzeba. A sezonowe warzywa, takie jak szparagi, przygotowane sauté, to zawsze dobry dodatek.   Jeśli gotujecie poza sezonem szparagowym, w ten sam sposób co tutaj szparagi możecie potraktować świeże różyczki brokułu, rozmrożoną fasolkę szparagową(...)szparagów 1/2 główki sałaty lodowej 1/3 dużego kubka jogurtu greckiego 2 łyżeczki sosu miętowego (albo garść świeżej mięty+ szczypta cukru+ łyżka soku z cytryny) 1 mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz kilka gałązek szczypiorku sól

Karo in the Kitchen
Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy 159

przypominającą wyglądem piaszczyste plaże, wprowadziły nas w prawdziwą ekstazę. Rozochoceni przystawkami wołaliśmy: jeszcze, jeszcze!,  a Szef Kuchni, pobudzony naszym apetytem, zaserwował nam kolejne arcydzieło - stir-fry z sezonowych warzyw z ogórkiem małosolnym, cypryjskim serem halloumi i hiszpańską chorizo. Wszystko świeże, smaczne i pachnące. Warto w tym miejscu również zaznaczyć, że wszystkie produkty pochodziły od sprzedawców z Bazaru. Po takiej(...)życiu nie mówił o kawie z taką pasją i zaangażowaniem. Borys zna całą historię produktu - od etapu hodowli i zbiorów, przez przechowywanie i wypalanie, a  skończywszy  na mieleniu i parzeniu. Co więcej, zna ją osobiście - dużo podróżuje, rozmawia z plantatorami i wie o każdym ziarnku więcej, niż mogłoby się Wam wydawać. Specjalnie dla nas przyrządził kilka najwyższej klasy

Food Square

Proponowane wyszukiwania