dodatku jakichkolwiek innych warzyw.Takie zupy-kremy wlasnie lubie najbardziej,jednoskladnikowe.Maja wyrazisty smak warzywa z ktorego zostaly ugotowane.Ta przyprawilam curry.Tak samo pyszna np.z dodatkiem imbiru.Marchewke mozemy zastapic kazdym innym warzywem,np.cukinia.Otrzymamy swietna zupe-krem cukiniowa.Polecam obie wersje.Sa po prostu pyszne.Skladniki na 2-3 porcje:400 g marchewki1 cebula1 zabek czosnku600 ml bulionu warzywnego1/4-1/2 lyzeczka curry1 lyzka masla gheesol,pieprz(...)wplywem wysokiej temperatury uwolni sie caly bukiet zapachowy.Na koniec wlac goracy bulion warzywny.Gotowac calosc okolo 15-20 minut,az marchewka zmieknie,ale sie nie rozgotuje.Zblendowac,rozlac do miseczek.Smacznego!Gdybyscie mieli ochote na zupe krem z marchewki w bardziej wyrafinowanej odslonie,zapraszam na rownie szybka zupe krem z dodatkiem mleka kokosowego i soku z pomaranczy,tutaj klik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz(...)paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około
Smakowity Blog Kulinarnykiełbasy podsuszonej 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu 1 łyżeczka ziela angielskiego Skworcu 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 l przecieru pomidorowego sól do smaku i pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Rozgrzać patelnie z oliwą z oliwek. Pokroić cebulę w piórka i wrzucić na gorącą patelnię. Jak cebula się zeszkli to dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę. 5 minut podsmażyć(...)minutach dodać pokrojone w kostkę i bez skóry pomidory bez gniazd nasiennych. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinie . Wszystko pogotować do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną. Rada: Można dodać jeszcze kabaczek, który bardzo ładnie zagęści nasze leczo . Smacznego
Słodkości i nie tylkonadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra papryka, oregano) ząbek czosnku ciasto drożdżowe na pizzę (gotowe) Mięso mielone podsmażyłam na oliwie z dodatkiem startego czosnku. Gotowe mięso doprawiłam przyprawami do smaku. Fix przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Wlałam do mięsa i gotowałam, aż do odparowania nadmiaru(...)główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 czerwonej papryki pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę i paprykę starłam na tarce. Wszystkie warzywa ze sobą połączyłam. Majonez wymieszałam z jogurtem, doprawiłam pieprzem. Sos dodałam do warzyw i dobrze wymieszałam. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Pizza (wiejska vs kebab) "Oszukane" gołąbki
bastalenamarchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 1 por 1 natka pietruszki 2 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pieprz, sól Do podania: 300-400 g wędzonej makreli 1 zielone jabłko świeży koperek olej z pestek dyni * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, obierz (skórki zostaw(...)resztę zostaw jako garnisz. Marchew, seler, pora i pietruszkę wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz tylko z pierwszej warstwy i poprzekrawaj na połówki. Warzywa przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 260°C (na najwyższą możliwą temperaturę). Piecz, aż delikatnie się przypalą i połącz z przypieczonymi skórkami. Do garnka wlej wodę
Food Squareżeberko, z boczkiem - mięsożerca będzie się cieszył. Więc do dzieła: meeeega wielkie żeberko cebula dwie marchewki dwa ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki mąki (Schar mąka uniwersalna bezglutenowa) 3 szklanki wody Ze względu na to, ze miałam mega wielkie żeberko(...)stron na rumiano. Kiedy będziemy w trakcie obsmażania "drugiej" strony - na patelnię dodajemy troszkę oliwy oraz pokrojoną w plastry cebulę i pokrojoną w grube plastry marchewkę. Oprószamy wszystko (warzywa) solą i pieprzem i dusimy chwilkę pod przykryciem. Po kilku minutach żeberek z cebulą i marchewką - zalewamy nasze żeberka trzema szklankami wody potrzebujemy więcej, dolewamy więcej. Woda musi przykryć nasz
BezglutenowaIzabelaNiektórzy nazywają tę sałatkę carpaccio, bo danie, które kiedyś było przygotowywane z surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam(...)średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli szczypta grubo mielonego pieprzu Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennapszennej - 0,5 łyżeczki czosnku mielonego - 0,5 łyżeczki otartego majeranku - 0,5 łyżeczki kminku mielonego - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej - sól,sos sojowy do smaku - olej Wykonanie Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję(...)minut do zrumienienia. Kiedy cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki w większą kostkę. Warzywa wraz z cebulą dodaję do zupy. W tym momencie do zupy dodaje ok. pół łyżki soli. Pod koniec gotowania kiedy ziemniaki i reszta składników jest miękka do zupy dodaję koncentrat pomidorowy
Kuchnia z widokiem na ogródpomidorowego 1- 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kminku majeranek lubczyk ostra wędzona papryka mielona słodka papryka mielona kolorowy pieprz sól woda Wykonanie: W garnku nastawiamy do zagotowania wodę (około półtora litra, ale tak naprawdę zależy jak gęstą zupę chcemy uzyskać(...)zupy. Dodajemy kolendrę i kminek ugniecione wcześniej w moździerzu. Soczewicę i quinoę dokładnie płuczemy (osobno) i odcedzamy na gęstym sicie. Gdy warzywa w zupie zmiękną (powinny być al dente, nie rozgotowane) dodajemy soczewicę, a po pięciu minutach quinoę. Kiedy wszystkie składniki są już ugotowane przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Quinoa Raz!W sklepach i na targowiskach już pojawiła się młoda kapusta. Ja przygotowałam z niej pyszny bigos z dodatkiem wędlin i papryki. Młoda kapusta jest bardzo miękka
Tradycyjna kuchnia KasiKasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem Buraczki są jednymi z najzdrowszych polskich warzyw, warto więc często je spożywać. Pisałam o ich wartościach prozdrowotnych tutaj , gdyby ktoś przegapił;) Najzdrowsze i najsmaczniejsze zarazem są buraki pieczone. Należy wybrać małe sztuki, by szybko je upiec. Dobrze jest od razu upiec większą porcję i trzymać je w lodówce przez kilka(...)łyżka octu balsamicznego - kawałek awokado - świeżo mielony pieprz - oliwa - sól
Wegańska kuchnia orientalnaChwilę nic z przepisów się nie pojawiało, ale już wracam z nowymi pomysłami :) Dziś podudzie z ziemniakami i buraczkami, w sam raz na niedzielny obiad :)
Parowar FacetaZupa prawdziwie wiosenna delikatna a zarazem kremowa, podana z grzankami z masełkiem, tworzy lekki i wykwintny obiad. Cały urok w prostocie tego dania. Dobry sposób na
Wanilia i Kardamonwędzonego na zimno 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia czerwona cebula (150g) 150g makaronu „kokardki” (farfalle) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię obieramy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Na silnym ogniu rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy. Intensywnie smażymy(...)Dodajemy cukinię, mieszamy, przykrywamy i po przestawieniu na mały ogień dusimy powoli przez 4-5 minut. W międzyczasie kroimy plastry łososia w wąskie ok. 5mm paski. Dodajemy do uduszonych warzyw wraz z 2-3 łyżkami soku z cytryny i odrobiną pieprzu. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki podgrzewając na małym ogniu przez ok 1 minutę. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta
Kulinarna PokusaBardzo szybki, łatwy i smaczny sos pomidorowy. Idealny zarówno do pizzy jak i np.do makaronu, ryb i mięsa. Przepis pochodzi z książki Jamie Oliwer
Smaczne Zdrowe