lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję masy. Mus musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu go na blat nie przeciekał. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo! W międzyczasie robimy wysoki rant z papieru do pieczenia wokół tortu. Niebieski krem śmietankowy: 450 g mascarpone 200 ml kremówki 36% 4 łyżki(...)umieszczamy serek mascarpone, kremówkę i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera na średnich obrotach ok 2-3 min, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort. Nasączenie blatów: ½ szkl wody 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: ok 60g wiórków kokosowych srebrne i perłowe kuleczki cukrowe do dekoracji Wykonanie
Słodki PomysłPyszny i delikatny tort owocowy . Trochę czasochłonny ale wart jest całej pracy :) zrobiłam go na urodziny Taty i smakował wszystkim nawet tym co za słodyczami nie przepadają :) Składniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej typ 450 - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka(...)mieszamy z cukrem i wsypujemy do śmietany pod koniec ubijania. Odkładamy z 5 łyżek śmietany do dekoracji. Dosypujemy borówki i delikatnie mieszamy już łyżką . Składamy tort :) Kładziemy pierwszy krążek biszkopta i nasączamy ,wykładamy połowę masy owocowej i rozsmarowujemy na całym blacie, wykładamy połowę masy śmietanowej i kładziemy drugi blat i powtarzamy czynności - nasączamy, masa owocowa i śmietanowa
Wypieki ReneSzczerze mówiąc nie mam pojęcia jak smakuje oryginalny tort waflowy Piszingera z XIX wiecznej CK Monarchii, bo znam go tylko w PRLowskiej wersji z masą kakao-podobną, pokrojony w wygodne imprezowe trójkąty. Czekoladopodobny czy nie, ten deser szybko się robi, łatwo go zabrać na piknik czy imprezę i szybko znika. Dlatego bez żalu rozstałam się z kakaowym nadzieniem. Jeśli lubisz(...)przekrój na pół, żeby uzyskać równe prostokąty. Pierwszą warstwą jest dżem porzeczkowy. Rozsmarowujemy go cienko i przykrywamy kolejnym waflem. Na to idzie kilka warstw masy kajmakowo-orzechowej. Ostatnia warstwa to znów dżem porzeczkowy. Kiedy tort waflowy jest gotowy, odkrywamy po pół centymetra z każdej strony, żeby pozbyć się miejsc bez nadzienia i żeby spróbować czy dobre. Potem przykrywamy wafle ściereczką
Ugotowane pozamiataneLekki i puszysty piankowy tort Wenus. Raczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto:Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu) Masa serowa:50 dag białego sera4 opakowania galaretki cytrynowej5 szklanek gorącej wody 1 litr śmietany 30%4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżem brzoskwiniowyGalaretki rozpuścić (w 5 szklankach(...)blaty. Każdy krążek ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym (ja o tym zapomniałam). Ciasto przekładać w tortownicy tężejącą masą. Na wierzch też wylać masę serową. Trochę masy zostawić aby po wyjęciu z tortownicy wysmarować i wyrównać boki tortu. Schłodzić. Udekorować dowolnie
Praktyczna plmiksujemy na gładką masę. dodatkowo: ok. 1/2 szkl herbaty wymieszanej z amaretto dżem z czarnej porzeczki dżem pomarańczowy z imbirem polewa czekoladowa wykonanie tortu: Na ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy. Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy masę z serkiem mascarpone (trochę masy możemy zostawić
Domowy Smak Jedzeniaherbatniki.Polewa czekoladowa:¼ kostki margaryny4 łyżki cukru1łyżka kakao1 łyżka wodyWszystko razem ogrzewać mieszając do rozpuszczenia składników. Przestudzić.Układać:- herbatniki- masa karmelowa- krakersy- masa śmietankowa- herbatniki- polewa czekoladowa.Schłodzić.*********************************************************************************To była wersja podstawowa, a tym razem proponuję 3-Bit - tort, przekładany następująco:1. Cisto biszkoptowe. ( Upieczony w tortownicy biszkopt z 8 jajek, podzieliłam na 2 blaty) 2 .Masa krówkowa (tym razem gotowa
Praktyczna plKruche leciutkie jak puch blaty bezowe przełożone słodką puszystą masą śmietanową. Całą słodycz przełamują wiśnie i tarta gorzka czekolada. Do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu. Klasyka która zwsze się sprawdza! Składniki: Na dwa bezowe blaty o śr 23 cm 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki(...)domowej konfitury wiśniowej Listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję. Płaską blachę-od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, rysuję dwa okręgi o śr 23 cm. Masę bezową dzielę
Wanilia i Kardamonnotabene właśnie to serce chyba najlepiej wyraża moje uczucia wobec solenizanta:)). Torcik nie jest skomplikowany; rzekłabym wręcz, że jest prosty do wykonania. Jeśli dodatkowo nie jesteście mistrzami w dekorowaniu tortów tak jak ja, jego wykonanie nie powinno wam przysporzyć zbyt wiele zachodu. Jako rekomendację dodam, że nawet mój M (który będąc na diecie odpycha od siebie wszelkie słodkości rękami(...)blaty, które następnie przekładamy kremem. Trochę kremu zostawiamy do posmarowania wierzchu i boków tortu. Boki ciasta obsypujemy startą czekoladą oraz dekorujemy kawałkami orzechów. Tort schładzamy minimun 3 godziny w lodówce, by masa odpowiednio stężała
My simple kitchendługo ubijać. Wtedy należy masę podgrzać na parze ciągle mieszając. Następnie ponownie schłodzić przez 12 godzin i po upływie tego czasu spróbować znowu ubić.Powstałą masą przekładamy ciasto ciemne i jasne. Wierzch tortu i boki również smarujemy kremem i przyklejamy czekoladowe kuleczki.Wstawiamy do lodówki, żeby się schłodził. Tak wygląda po udekorowaniu :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Czerwona Porzeczkałyżeczka proszku do pieczenia Szpinak zbelnduj na gładką masę razem z bananej, cukrem i olejem. Następnie dodaj mąki i proszej do pieczenia, wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika przez 25 minut. Po upieczeniu wystudź i zdejmij skórkę. Składanie tortu: Obetnij brzegi ciasta, aby nie było suchej skórki. Możesz(...)serkiem ricotta 200 g cukru łyżeczka ibmiru łyżeczka kardamonu opcjonalnie dla usztywnienia kremu możesz dodać 50 g oleju kokoswego, który pod wpłem niskiej temperatury (tort nalezy przechuwywać w lodówce)twardnieje Zbelnduj całość na idealnie gładką masę. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Na warswtę buraczaną pokrytą dżemem połóż ciasto dyniowe. Krem na pomarańczową warstwę przygotuj z 3 czubatych łyżek bazowego kremu na wierz
greenscarfKrzyczą, że się kończą (!), więc na bezę z truskawkami to już ostatnia chwila. Aczkolwiek z każdymi innymi owocami sezonowymi beza będzie rewelacyjna! Sekret tkwi tak naprawdę
gutfutTort-Sernik na zimno przygotowany na powitanie J Nowego Roku. Delikatny biszkopt a na nim pierwsza warstwa z białego sera połączona z mocnym espresso. Kolejna nieco delikatniejsza przygotowana z serka Mascarpone z dodatkiem cappuccino. Ostatnia warstwa to bita śmietana o smaku likieru kokosowego. SKŁADNIKI (tortownica 21 cm) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej(...)puder, oraz likier i dokładnie wymieszać. Cały czas miksując dodawać powoli żelatynę. Bitą śmietanę przełożyć na poprzednią warstwę i odstawić do lodówki aby tort starzał. Tort dowolnie udekorować. **Przed połączeniem żelatyny z pozostałą masą, należy najpierw do żelatyny dodać około 2 łyżek masy dokładnie wymieszać i delikatnie miksując wlewać mieszankę żelatyny do masy. rrarossa@gmail.com
RAROSSAWiem, że dekoracja tortu jest naprawdę bardzo wymowna. Jednakże postanowiłam się z Wami podzielić zdjęciem i przepisem. Tort wykonałam specjalnie na konkurs. Liczę, że organizatorom, jak również i Wam się spodoba. Jest to moja pierwsza zabawa z masą cukrową. Ale dokładnie ile jej mi poszło nie pytajcie ;). Miałam ponad 1 kg a znikała(...)dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy wodę. Krem jest gotowy, kiedy jest gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Tak przygotowanym kremem smarujemy cały tort i wstawiamy go do lodówki na kilka godzin. Następnie dekorujemy go rozwałkowaną masą cukrową. Dolepiamy kolejne dekoracje. Gotowe. Życzę smacznego
Malinowe Pocałunkimuzykę i świecącą żarówkę - jedzonko słodkie, słone, wytrawne i to zakrapiane A teraz wracając do mojego tortu po, którym zostały już tylko wspomnienia, zapraszam po przepis. Składniki na duży tort na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto: - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 4 kopiaste łyżki ciemnego naturalnego kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka należy wyjąć(...)masą śmietankową. 2. Masą przekładamy ciasto, równo smarujemy boki. Pozostawioną białą masę przekładamy do zwykłego woreczka lub rękawa cukierniczego i tworzymy na górze gniazdka z masy dla ciasteczek, wkładamy po jednym oreo. Tort odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą
Apetyczna babeczka