masa do tortu - 6951 przepisów (strona:89/464)

Tort Płatek Śniegu 224

lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję masy. Mus musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu go na blat nie przeciekał. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo! W międzyczasie robimy wysoki rant z papieru do pieczenia wokół tortu. Niebieski krem śmietankowy: 450 g mascarpone 200 ml kremówki 36% 4 łyżki(...)umieszczamy serek mascarpone, kremówkę i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera na średnich obrotach ok 2-3 min, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort. Nasączenie blatów: ½ szkl wody 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: ok 60g wiórków kokosowych srebrne i perłowe kuleczki cukrowe do dekoracji Wykonanie

Słodki Pomysł
Tort z bitą śmietaną i owocami 753

Pyszny i delikatny tort owocowy . Trochę czasochłonny ale wart jest całej pracy :) zrobiłam go na urodziny Taty i smakował wszystkim nawet tym co za słodyczami nie przepadają :) Składniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej typ 450 - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka(...)mieszamy z cukrem i wsypujemy do śmietany pod koniec ubijania. Odkładamy z 5 łyżek śmietany do dekoracji. Dosypujemy borówki i delikatnie mieszamy już łyżką . Składamy tort :) Kładziemy pierwszy krążek biszkopta i nasączamy ,wykładamy połowę masy owocowej i  rozsmarowujemy na całym blacie, wykładamy połowę masy śmietanowej i kładziemy drugi blat i powtarzamy czynności - nasączamy, masa owocowa i śmietanowa

Wypieki Rene
Piszinger – wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym 231

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak smakuje oryginalny tort waflowy Piszingera z XIX wiecznej CK Monarchii, bo znam go tylko w PRLowskiej wersji z masą kakao-podobną, pokrojony w wygodne imprezowe trójkąty. Czekoladopodobny czy nie, ten deser szybko się robi, łatwo go zabrać na piknik czy imprezę i szybko znika. Dlatego bez żalu rozstałam się z kakaowym nadzieniem. Jeśli lubisz(...)przekrój na pół, żeby uzyskać równe prostokąty. Pierwszą warstwą jest dżem porzeczkowy. Rozsmarowujemy go cienko i przykrywamy kolejnym waflem. Na to idzie kilka warstw masy kajmakowo-orzechowej. Ostatnia warstwa to znów dżem porzeczkowy. Kiedy tort waflowy jest gotowy, odkrywamy po pół centymetra z każdej strony, żeby pozbyć się miejsc bez nadzienia i żeby spróbować czy dobre. Potem przykrywamy wafle ściereczką

Ugotowane pozamiatane
Tort Wenus 177

Lekki i puszysty piankowy tort Wenus. Raczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto:Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu) Masa serowa:50 dag białego sera4 opakowania galaretki cytrynowej5 szklanek gorącej wody 1 litr śmietany 30%4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżem brzoskwiniowyGalaretki rozpuścić (w 5 szklankach(...)blaty. Każdy krążek ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym (ja o tym zapomniałam). Ciasto przekładać w tortownicy tężejącą masą. Na wierzch też wylać masę serową. Trochę masy zostawić aby po wyjęciu z tortownicy wysmarować i wyrównać boki tortu. Schłodzić. Udekorować dowolnie

Praktyczna pl
torcik włoskie wspomnienie 438

miksujemy na gładką masę. dodatkowo: ok. 1/2 szkl herbaty wymieszanej z amaretto dżem z czarnej porzeczki dżem pomarańczowy z imbirem polewa czekoladowa wykonanie tortu: Na ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy. Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy masę z serkiem mascarpone (trochę masy możemy zostawić

Domowy Smak Jedzenia
Tort 3-Bit 235

herbatniki.Polewa czekoladowa:¼ kostki margaryny4 łyżki cukru1łyżka kakao1 łyżka wodyWszystko razem ogrzewać mieszając do rozpuszczenia składników. Przestudzić.Układać:- herbatniki- masa karmelowa- krakersy- masa śmietankowa- herbatniki- polewa czekoladowa.Schłodzić.*********************************************************************************To była wersja podstawowa, a tym razem proponuję 3-Bit - tort, przekładany następująco:1. Cisto biszkoptowe. ( Upieczony w tortownicy biszkopt z 8 jajek, podzieliłam na 2 blaty) 2 .Masa krówkowa (tym razem gotowa

Praktyczna pl
Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką czekoladą 196

Kruche leciutkie jak puch blaty bezowe przełożone słodką puszystą masą śmietanową. Całą słodycz przełamują wiśnie i tarta gorzka czekolada. Do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu. Klasyka która zwsze się sprawdza! Składniki: Na dwa bezowe blaty o śr 23 cm 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 1   łyżeczka mąki(...)domowej konfitury wiśniowej Listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję. Płaską   blachę-od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, rysuję dwa okręgi o śr 23   cm. Masę bezową dzielę

Wanilia i Kardamon
Torcik orzechowo - czekoladowy 178

notabene właśnie to serce chyba najlepiej wyraża moje uczucia wobec solenizanta:)). Torcik nie jest skomplikowany; rzekłabym wręcz, że jest prosty do wykonania. Jeśli dodatkowo nie jesteście mistrzami w dekorowaniu tortów tak jak ja, jego wykonanie nie powinno wam przysporzyć zbyt wiele zachodu. Jako rekomendację dodam, że nawet mój M (który będąc na diecie odpycha od siebie wszelkie słodkości rękami(...)blaty, które następnie przekładamy kremem. Trochę kremu zostawiamy do posmarowania wierzchu i boków tortu. Boki ciasta obsypujemy startą czekoladą oraz dekorujemy kawałkami orzechów. Tort schładzamy minimun 3 godziny w lodówce, by masa odpowiednio stężała

My simple kitchen
Tort czekoladowo- czekoladowy ;) 279

długo ubijać. Wtedy należy masę podgrzać na parze ciągle mieszając. Następnie ponownie schłodzić przez 12 godzin i po upływie tego czasu spróbować znowu ubić.Powstałą masą przekładamy ciasto ciemne i jasne. Wierzch tortu i boki również smarujemy kremem i przyklejamy czekoladowe kuleczki.Wstawiamy do lodówki, żeby się schłodził. Tak wygląda po udekorowaniu :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki

Czerwona Porzeczka
Tort w kolorach jesieni 276

łyżeczka proszku do pieczenia Szpinak zbelnduj na gładką masę razem z bananej, cukrem i olejem. Następnie dodaj mąki i proszej do pieczenia, wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika przez 25 minut. Po upieczeniu wystudź i zdejmij skórkę. Składanie tortu: Obetnij brzegi ciasta, aby nie było suchej skórki. Możesz(...)serkiem ricotta 200 g cukru łyżeczka ibmiru łyżeczka kardamonu opcjonalnie dla usztywnienia kremu możesz dodać 50 g oleju kokoswego, który pod wpłem niskiej temperatury (tort nalezy przechuwywać w lodówce)twardnieje Zbelnduj całość na idealnie gładką masę. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Na warswtę buraczaną pokrytą dżemem połóż ciasto dyniowe. Krem na pomarańczową warstwę przygotuj z 3 czubatych łyżek bazowego kremu na wierz

greenscarf
Beza Pavlova z truskawkami 708

Krzyczą, że się kończą (!), więc na bezę z truskawkami to już ostatnia chwila. Aczkolwiek z każdymi innymi owocami sezonowymi beza będzie rewelacyjna! Sekret tkwi tak naprawdę

gutfut
TORT KAWOWO KOKOSOWY 210

Tort-Sernik na zimno przygotowany na powitanie J Nowego  Roku. Delikatny biszkopt a na nim pierwsza warstwa z białego sera połączona z  mocnym  espresso. Kolejna nieco delikatniejsza przygotowana z serka Mascarpone z dodatkiem cappuccino. Ostatnia warstwa to bita śmietana o smaku likieru kokosowego.  SKŁADNIKI (tortownica 21 cm) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej(...)puder, oraz likier i dokładnie wymieszać. Cały czas miksując dodawać powoli żelatynę. Bitą śmietanę przełożyć na poprzednią warstwę i odstawić do lodówki aby tort starzał. Tort dowolnie udekorować.  **Przed połączeniem żelatyny z pozostałą masą, należy najpierw do żelatyny dodać około 2 łyżek masy dokładnie wymieszać i delikatnie miksując wlewać mieszankę żelatyny do masy. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Tort z pijaną wiśnią i czekoladą. 188

Wiem, że dekoracja tortu jest naprawdę bardzo wymowna. Jednakże postanowiłam się z Wami podzielić zdjęciem  i przepisem. Tort wykonałam specjalnie na konkurs.  Liczę, że organizatorom, jak również i Wam się spodoba.  Jest to moja pierwsza zabawa z masą cukrową.  Ale dokładnie ile jej mi poszło nie pytajcie ;).  Miałam ponad 1 kg a znikała(...)dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy wodę. Krem jest gotowy, kiedy jest gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Tak przygotowanym kremem smarujemy cały tort i wstawiamy go do lodówki na kilka godzin. Następnie dekorujemy go rozwałkowaną masą cukrową. Dolepiamy kolejne dekoracje. Gotowe. Życzę smacznego

Malinowe Pocałunki
Tort Oreo 209

muzykę i świecącą żarówkę - jedzonko słodkie, słone, wytrawne i to zakrapiane A teraz wracając do mojego tortu po, którym zostały już tylko wspomnienia, zapraszam po przepis. Składniki na duży tort na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto: - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 4 kopiaste łyżki ciemnego naturalnego kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka należy wyjąć(...)masą śmietankową. 2. Masą przekładamy ciasto, równo smarujemy boki. Pozostawioną białą masę przekładamy do zwykłego woreczka lub rękawa cukierniczego i tworzymy na górze gniazdka z masy dla ciasteczek, wkładamy po jednym oreo. Tort odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą

Apetyczna babeczka