serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżka przegotowanej wody Wykonanie Tortu: BEZY : Do (dobrze oddzielonych od żółtek) białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy – początkowo na niskich, następnie na pełnych obrotach- stopniowo dodając cukier. Ubijamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Na trzech osobnych płatach papieru do pieczenia, rysujemy koło o średnicy(...)Serek mascarpone, cukier puder oraz rozpuszczoną kawę, umieszczamy w jednym naczyniu. Miksujemy, do momentu połączenia się składników. Do uzyskanej masy wlewamy śmietanę. Ponownie miksujemy, aż masa będzie jednolita o kremowej, gęstej konsystencji. PRZEKŁADANIE TORTU: Kładziemy bezowy blat na paterze i nakładamy na niego połowę kremu. Przykrywamy bezowym blatem. Wykładamy na bezę pozostała ilość kremu… …przykrywamy ostatnim bezowym blatem… …i tort
Domowe Tortywierzchu. Dlatego na koniec przygotowałam krem biały, bez szczególnych dodatków, i nim wykończyłam torcik. Twarożek wymieszałam ze śmietaną i niewielką ilością majonezu na gładką masę. Doprawiłam solą i pieprzem. Jak zrobić wytrawny tort chlebowo-serowy? Naszykowałam płaski, prostokątny talerz pod swój tort. Może być ładna, drewniana deska lub taca. Na środku ułożyłam pierwszą warstwę kromek chleba, 6 sztuk, jedna
Smaczna Pyzaprzygotować dla naszych Milusińskich tort confetti! Uśmiech na buzi zapewniony :) Ja ten torcik upiekłam na 2-gie urodziny mojej córeczki, a było to… prawie 2 lata temu (sic!). Tort jest prosty w wykonaniu, a co najważniejsze nie jest przesłodzony i mdły, na co wpływ ma spora ilość soku cytrynowego dodanego do ciasta oraz kremu. Przyznaję, torcik wygląda dość skromnie(...)zapewniam, że jest przepyszny! W dodatku po przekrojeniu naszym oczom ukazują się tęczowe, lekko rozmyte kropeczki z cukrowej posypki. Możecie także używając barwników spożywczych nadać masie ulubiony kolor Waszych pociech :) Ja dodatkowo ozdobiłam tort figurką pandy z lukru plastycznego, którą zrobiłam zupełnie sama (córka jest miłośniczką tych zwierzątek). Przepis na tort znalazłam na blogu „Moje Wypieki”. Polecam! Składniki: Ciasto (składniki
MyCookBook.plciolecie naszego małżeństwa zasłodziliśmy się na maksa!;P Nie przesadzam - lubię słodkości ale mimo i tak zmniejszonej ilości cukru użytej przeze mnie tort był bardzo słodki. Wprowadziłam tez inne zmiany - zamiast krówek użyłam masy kajmakowej (może przez to było tak słodko), upiekłam dwa blaty i dodałam rodzynki i orzechy laskowe. Mimo wszystko tort miał bardzo ciekawy i nietuzinkowy smak(...)moimi modyfikacjami:Blaty bezowe:6 białek100 g cukru100 g solonych orzechów arachidowych (plus trochę do dekoracji)50 g solonych pistacji (plus trochę do dekoracji)100 g cukru pudru Masa: 600 ml śmietanki 30%puszka masy kajmakowej (ok 400g)2-3 szczypty soli2 łyżki żelatyny namoczonej w 40 ml wodykilka listków mięty do dekoracjirodzynki orzechy włoskie Sposób wykonania:Pistacje pozbawiamy
happycreatiff.blogspot.comKrem : 250g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 150g gotowej masy krówkowej lub ½ słoika kremu nutella 10 suszonych daktyli drobno posiekanych ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo kakao i cukier puder do oprószenia daktyle i orzechy do przyozdobienia tortu Wykonanie: Beza: bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej zaczynamy od narysowania na papierze do pieczenia, dwóch(...)wykładamy cały krem, przykrywamy drugim blatem, wierzch posypujemy cukrem pudrem i niewielką ilością kakao, na wierzchu można dodatkowo poukładać daktyle i orzechy tort przechowujemy w lodówce. Krem: do miski wkładamy serek mascarpone razem masą krówkową lub nutellą, mieszamy na gładką masę w drugiej misce ubijamy śmietankę kremówkę ,pod koniec ubijania dodajemy do niej łyżkę cukru pudru do masy
Słodkie zapomnienietort był na specjalną okazję ;) Prosty, klasyczny tort. Lekki, puszysty, kakaowy biszkopt i krem wykonany z batoników milky way to połączenie doskonałe. Całość udekorowana mleczną czekoladą i batonami. Tort znikał ze stołu w ekspresowym tempie a to świadczyło tylko o jednym... chyba gościom smakował ;) Składniki na biszkopt: * 5 jajek w temperaturze pokojowej * 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej * 1/2 szklanki drobnego(...)całą noc. Następnego dnia do zimnej kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż 2-3 minuty, aby masa się nie zważyła. Na podkładce do tortu położyć pierwszy płat biszkoptu, nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z cukrem. Na wierzchu rozsmarować połowę kremu. Przykryć to drugim płatem biszkoptu, nasączyć. Wierzch i bok przykryć resztą kremu
Zrób to smacznietrafiłyśmy na stronę http://www.jensjustdesserts.co.uk// gdzie urzekł nas wspaniały tort arbuzowy! Długo nie zwlekając przetłumaczyłyśmy przepis i przyrządziłyśmy go w swoim zaciszu domowym. Smak równie wyśmienity co wygląd tortu przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Idealny na upalne dni, zwłaszcza dla osób dbających o linie :) Składniki: Arbuz Dwie puszki mleka kokosowego (z lodówki) 0,5 łyżeczki prawdziwego cukru z wanilii(...)Arbuzy wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyciągamy masę i jeśli jest sztywna nakładamy na arbuzy (gdyby masa była lejąca wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki). Posmarowane masą arbuzy obsypujemy migdałami i dekorujemy owocami. Tort arbuzowy możemy zajadać od razu lub przechować w lodówce na później
Kolizje Smakównaczyniu (np. garnku) miksujemy stałą część mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez co najmniej dobę albo i dwie. Gdy masa będzie sztywna dodajemy w małych porcjach (np. po jednej łyżce) przestudzony budyń cały czas miksując. Tort: Następnie, przystępujemy do budowania naszego wspaniałego tortu. Kremu budyniowego jest na tyle dużo, że wystarczy na trzy warstwy w torcie i wysmarowanie(...)pędzelkiem zanurzonym w syropie. Na nasączony biszkopt wykładamy niezbyt grubą warstwę masy budyniowej, a na niej układamy pokrojone brzoskwinie. Na nich układamy kolejny blat biszkoptu, znowu nasączamy syropem, smarujemy niezbyt grubą warstwą kremu i układamy brzoskwinie i podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Dekorujemy dwiema zachowanymi wcześniej połówkami brzoskwiń, a bok obsypujemy makiem. Można
Lamarida.plrazu się przyznaję bez bicia, że poszłam na łatwiznę. Nie chciało mi się bawić w pieczenie biszkoptów dlatego użyłam gotowych. Składniki na masę tortową: 500 g mascarpone 1 opakowanie kremu do tortów o smaku czekoladowym (chyba z delecty miałam) 1 szklanka mleka 1 banan 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystko razem ze sobą dokładnie miksujemy. Składniki na resztę :) biszkopt - może(...)leniwcami :) 12-14 opakowań batoników KitKat tych na wzór dawnych WW 2 opakowania 170g M&M's żółtych i jedno brązowe 170g 3 banany Wstążka Przygotowanie. Biszkopty smarujemy masą i na niej układamy pokrojone w plasterki banany UWAGA !!! Jeżeli zabraknie Wam masy na wysmarowanie góry i boków to nic się nie martwcie. Ja użyłam Nutelli
ClauditteMissCookingweekend poświęciłam na przygotowanie urodzinowego tortu na 78 urodziny mojego dziadka;) Już jakiś czas temu postanowiłam, że tort będzie w kształcie koszuli i taki też był;) Dwa biszkopty kakaowe przedzielone biszkoptem jasnym, nadziane pysznym truskawkowym kremem;) Jak Wam się podoba moja jadalna koszula:> Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki- biszkopt kakaowy *: 7 jajek(...)gorzkiego kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać stopniowo żółtka, następnie dodawać partiami cukier, ciągle miksując. Na sam koniec do masy jajecznej wmieszać przesianą mąkę i kakao. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić
Krakowskie smaki Anikonfitury! Wykonanie Tortu: PRZYGOTOWANIE KONFITURY: Do konfitury- już kilka dni przed robieniem tortu, możecie dodać wódki-wymieszać i odstawić. Oczywiście można wymieszać konfiturę z wódką tuż przed zdobieniem tortu. Jeżeli jednak uda Wam się to zrobić wcześniej-wisienki będa lepiej ‘przegryzione’ z alkoholem. Zużywamy 4 łyżki wódki na 480 g. konfitury. (Ja miałam dwa słoiczki konfitury(...)mikserem, aby nabrał puszystości. Dodajemy do serka pokruszoną chałwę. Mieszamy całość mikserem, do momentu uzyskania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę. Ubitą śmietanę dodajemy do masy chałwowej i dokładnie RĘCZNIE mieszamy. PRZEKŁADANIE TORTU: Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: umieszczamy na paterze. Wykładamy na niego połowę konfitury. Na warstwę konfitury, wykładamy krem i staramy się go równomiernie
Domowe Tortysztywno. W drugim naczyniu, miksujemy serek mascarpone, dodajemy po łyżce ubitej śmietanki. Musimy się oprzeć pokusie dodania cukru, tort i tak będzie bardzo słodki. Tort: Na tacy układamy jeden blat biszkoptu, wykładamy 1/3 masy kajmakowej, drugi blat biszkoptowy, masa serkowa, trzeci blat biszkoptu, 1/3 masy kajmakowej, ostatni placek biszkoptu. Na wierzch wylewamy resztę masy kajmakowej. Możemy ozdobić orzechami lub migdałami
Gotowanie moimi oczamiWalentynkowe Red Velvet Red Velvet to jedno z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich ciast. Masa świetnie nadaje się do wykonania efektownego tortu lub babeczek. Charakterystyczny czerwony kolor można uzyskać dodając do ciasta soku z buraków (barwa nie jest jednak wtedy tak intensywna) lub spożywczego barwnika. Do walentynek jeszcze sporo czasu, więc można się spokojnie zastanowić nad zrobieniem komuś słodkiego prezentu(...)łyżeczki cukru waniliowego0,5 szklanki cukru 1 jajko1 szklanka mleka0,5 szklanki oleju1 łyżka octu jabłkowegoCzerwony barwnik spożywczy Składniki na krem z twarożku Czerwona i zielona masa cukrowa do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i ocet. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy czerwony barwnik spożywczy, aż do uzyskania odpowiedniego koloru
CiastkozercyPrzepis na taki tort znalazłam kilka lat temu w kolorowym czasopiśmie (nie pamiętam tytułu), ale nie miałam okazji go wypróbować, aż do dzisiejszego dnia. Szkoda, że tak późno się za niego wzięłam, bo naprawdę jest pyszny. Składniki: 0,5 kg wątróbki 2 jajka 3 łyżki mąki 0,5 łyżeczki sody 1/4 szklanki mleka 2 cebule(...)poddusić na oleju,aż zrobi się złocista, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy ostygnie mieszamy z majonezem. Na talerzu kładziemy naleśnik nakładamy masę i przykrywamy następnym naleśnikiem itd. Gotowy tort schładzamy w lodówce ok 12 godzin. Przed podaniem smarujemy majonezem i posypujemy posiekaną pietruszką
magiczna kuchnia Kasi