Pozostałe: około 300g posiekanych orzechów arachidowych Przygotowanie tortu: Biszkopt: Spód tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Białka, dodając stopniowo cukier ubijamy na sztywno. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, ciągle ubijając, dodajemy po jednym żółtku, pamiętając by każde kolejne dodawać po dokładnym wymieszaniu się poprzedniego. Do masy wsypać barwnik, oraz obie mąki i delikatnie wmieszać(...)sekund, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Za pomocą szpatułki łączymy ze sobą delikatnie ubitą kremówkę z serkami, dodając na tym etapie ekstrakt i skórkę cytrynową. Masę dzielimy na 4 równe części. Dwiema częściami przekładamy tort, a dwiema pozostałymi obkładamy boki i górę tortu, zostawiając odrobinę jeśli chcecie zrobić różyczki widoczne na zdjęciu. Chłodzimy tort w lodówce przez godzinę. Boki schłodzonego
NiePieprz.plNajbardziej cieszą mnie torty, które robię dla najbliższych. Pomimo, że nie są jeszcze perfekcyjne (bo wciąż się uczę), to wywołują wiele radości i uśmiechu na ich twarzach. Ten tort miałam przyjemność przygotować na urodziny syna, który ma przed sobą już ostatni rok beztroskiego dzieciństwa. Jest wielkim pasjonatem motoryzacji i obecnie właśnie zdaje na prawo jazdy, więc tematyka jak najbardziej zrozumiała(...)blat układamy na paterze, nasączamy. Najpierw wykładamy krem z białej czekolady, na krem frużelinę wiśniową. Tak postępujemy z każdym blatem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam tylko długa zabawa z masą plastyczną. Powodzenia. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnidużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. DEKORUJEMY BABECZKI: Za pomocą rękawa do zdobienia tortów, nakładamy na babeczki krem. Następnie układamy na kremie kuleczki maltesers- leciutko dociskając… … i pyszne babeczki są gotowe ! Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Babeczki
Domowe TortyPyszne, warstwowe ciasto budyniowe o smaku czekoladowo-orzechowym, przygotowane na herbatnikach - bez pieczenia. Składa się ono z herbatników przełożonych czekoladową masą budyniową z orzechami laskowymi oraz
Kuchnia MagdaLenyDziś przygotowuję moją ulubioną masę makową z maku mielonego (suchego). Jest o wiele szybsza w przygotowaniu od tej klasycznej (gdzie mak mielimy samodzielnie
Rozpustne gotowanieCiasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który
Kuchnia MagdaLenyBardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy
Kuchnia MagdaLenyCiasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł
Kuchnia MagdaLenyPrzepyszna masa budyniowa z dodatkiem masła to idealny krem do ciast bez pieczenia. Masą budyniową można przełożyć ciasto Napoleonka (tzw. Kremówkę) lub eklerki. Ja wykorzystałam masę
Słodki Pomysłsuchego patyczka. Masa śmietanowa: Kremówkę ubić razem z cukrem i śmietan fixem. Masa kajmakowa: Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem. Poncz: W wodzie lub herbacie rozpuścić cukier. Przestudzić i dodać sok z cytryny. Dekoracja: Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem na krem. Składanie tortu: Każdy z biszkoptów przeciąć na dwa płaty. Następnie przekroić na pół i można jeszcze każdą(...)Ciemny biszkopt ułożyć w kształcie motyla, nasączyć ponczem i wyłożyć połowę masy kajmakowej. Położyć biały biszkopt, nasączyć i wyłożyć masę śmietanową. Położyć ciemny biszkopt, nasączyć i wyłożyć resztę kremu kajmakowego. Położyć jasny biszkopt, nasączyć i kremem z dekoracji pokryć cały tort (zostawić kilka łyżek do udekorowania wierzchu). Startą czekoladą udekorować boki tortu - ja zrobiłam to w formie pasków. Z odłożonego
Ewusiowe Smakistykał się z kremem. Cały tort lekko dociskamy. Boki i wierzch smarujemy kremem śmietanowym. Boki posypujemy wiórkami truskawkowymi, natomiast górę ozdabiamy różyczkami z masy śmietanowej zabarwionej na różowo. Na każdej różyczce układamy perełkę cukrową. Do dekoracji tortu użyłam produktów od CUKIETERIA , które możecie nabyć w sklepie internetowym. Mają tam szeroki wybór ozdób cukierniczych w różnych barwach i kształtach oraz
słodki bratekFrankfurter Kranz to niemiecka specjalność cukiernicza rodem z Franfurtu. Tort składający się z wielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe(...)puch z miękkim masłem. Dodawać po jednej łyżce wystudzonej masy budyniowej nie przerywając ubijania. Na koniec dodać alkohol wystudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty.Pierwszy blat posmarować dżemem i wyłożyć 1/4 kremu. Przykryć drugim blatem i powtórzyć operację. Cały wieniec posmarować kremem pozostawiając kilka łyżek kremu na rozetki. Posmarowany tort obsypać krokantem orzechowym. Na torcie wycisnąć rozetki z reszty kremu, udekorowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne ciasto mocno czekoladowe zostało "stworzone" dla miłośnika czekolady jako drugi tort na jego urodziny :) gdyż pierwszy rozszedł się momentalnie i trzeba było przygotować coś nowego dla niespodziewanych gości. Miał on równie duże powodzenie co pierwszy ;) a najlepiej smakował przy kawie. Jest on idealny na każdą kryzysową sytuację, gdyż w miarę szybko można go przygotować, a dzięki duuużej zawartości czekolady(...)blaty. Pierwszy blat wyłożyć na paterze i wysmarować 1/3 masy budyniowej, przełożyć kawałkami biszkoptu na zmianę z masą budyniową. Sam wierzch wysmarować pozostałą masą i przykryć drugim blatem biszkoptu czekoladowego (w trakcie "składania" tortu można zacisnąć obręcz tortownicy). Tort przełożyć do lodówki i przygotować polewę czekoladową. Jeśli polewa jest już zimna, wyciągnąć tort z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i oblać
Kulinarna (nie)codzienność