masa do tortu - 6951 przepisów (strona:96/464)

CzeKoLadowo-MakOwy Torcik ŚwiątecZny 110

misce ubijamy białka. Po lekkim spienieniu dodajemy sól i kontynuujemy ubijanie do sztywności. Stopniowo dosypujemy pozostały cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubiajając do powstania sztywnej i błyszczącej masy bezowej. Do masy bezowej dodajemy utarte żółtka i delikatnie mieszamy szpatułą. Przesiewamy sypkie składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto(...)budyniowy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia Masło ucieramy, po łyżce dodając wystudzony budyń. Na sam koniec dodajemy mak. Mieszamy. 5 łyżek masy kremowej na lekkie posmarowanie boków i wierzchu tortu, a resztę podzielić na 4 równe części. Blaty nasączamy wedel uznania amaretto, jeśli chcecie możecie herbatą! Smarujemy ulubionym dżemem. Ja najbardziej lubię w tym torcie śliwki

Luźna Kuchnia
Tort makowy z kremem kawowym 1273

Zapraszam Was po przepis na fajny tort makowy z dodatkiem jabłek oraz kremem kawowym. Piekłam go rok temu na Święta. Składniki (tortownica 26): Ciasto: 350 g suchego maku 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 masła 2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa(...)czym dodawać partiami przestudzony budyń. Na koniec dodać kilka łyżek zimnego naparu z kawy - ilość dowolna w zależności jaki smak masy chcemy uzyskać. 7. Połową masy przełożyć makowiec, resztą posmarować wierzch i boki tortu. Wierzch i boki dodatkowo posypać zmielonymi orzechami włoskimi. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Babeczki misie 174

gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy serek mascarpone oraz kakao. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Krem nakładamy do rękawa do zdobienia tortów. Robimy kremowe zdobienia- jedno obok drugiego, aż cała góra babeczki będzie pokryta kremem. Delicje kroimy na połowę. Doczepiamy po połowie delicji z dwóch stron babeczki

Domowe Torty
Ciasto truskawkowe z truskawkami 126

rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek zmiksowanych truskawek, wymieszać i dodać do pozostałych truskawek Truskawki z rozpuszczoną żelatyną ubijać, aż powstanie puszysta masa. Ciasto przekroić w poprzek na dwa blaty. Blat ciasta włożyć do tortownicy lub obręczy do tortów. Nasączyć sokiem, kompotem lub naparem herbaty. Na blacie ułożyć połowę musu (można ułożyć połowę 1/4 masy, na niej pokrojone truskawki i przykryć

królestwo garów
TORT MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI 152

wykonać tort marchewkowy z orzechami pokazane jest w filmiku .  Zapraszam do oglądania.  Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TORT MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI   SKŁADNIKI: Ciasto: mąka uniwersalna (2 szkl.) jajka (4szt.) cukier (pół szkl.) cukier brązowy (1 szkl) proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki) soda oczyszczona (1,5 łyżeczki) sól(...)puder i 1/3 szkl. wystudzonego sosu karmelowego. Miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę.  Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.  3.) Składanie tortu i dekoracja . Blat ciasta smarujemy 1/3 kremu, nakladamy 2 blat i rozprowadzsmy na nim resztę kremu nakładając też na boki. Wyrownujemy, wygładzamy i na dół

RITA food channel
Tort czekoladowy z wiśniami 157

wyważony smak, zaś wiśnie idealnie komponują się z kremem czekoladowym. Lubię eksperymentować ze smakami, a ten eksperyment mogę uznać zdecydowanie za udany ;-) Koniecznie musicie spróbować. Zawsze można przygotować mniejszy tort z 1/2 ilości składników. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody(...)ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, śmietan-fix i ponownie zmiksować. Na koniec dodać masę czekoladową i zmiksować do połączenia składników. Składanie tortu: Biszkopt przekroić na trzy równe oblaty. Do soku z wiśni można dodać duży kieliszek wódki, po czym nasączyć każdy placek. Na dolnym biszkopcie rozsmarować równomiernie frużelinę wiśniową

Passions hobbies life
Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty 245

oczyszczonej 300 g cukru dark muscovado lub trzcinowego 80 ml maślanki  3 jajka 120 ml zimnej wody 1 kieliszek likieru kokosowego ½ szklanki wiórków kokosowych Składniki na masę: 350 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych (można dodać nieco więcej) 2 łyżki likieru kokosowego  Polewa: 200 g czekolady(...)ciasto na 2 lub 3 równe blaty. Przekładamy kremem. Jeśli starczy ozdabiamy boki ciasta. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej odrobinę mleka. Oblewamy polewą tort. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi

Mania Gotowania
Tort Śmietankowy z Pistacjami 148

Często robię torty w ostatnim czasie , a tym razem spróbowałam dodać pistacje ,lekko słonawe znakomicie spasowały się ze słodką masą śmietanową , a że mamy jeszcze sezon na truskawki to dlaczego z tego nie skorzystać skoro wszyscy je bardzo lubimy , i to był bardzo fajny pomysł .   Po schłodzeniu takiego toru super smakuje z gorącą kawą .     Składniki(...)orzechy laskowe do posypania        kilka malin do ozdobienia        Spody do tortów jasne  Wykonanie  Śmietanę ubijam na sztywno i dodaję serek mascarpone ,następnie wcześniej rozpuszczoną czekoladę delikatnie wlewam do masy śmietanowej oraz pistacje i wszystko dokładnie mieszam aby składniki się połączyły . Przekładamy biszkopty masą śmietanową i ozdabiamy truskawkami i malinami

Mój Smak
SERCOWY RARYTAS 217

formie tortu . Nie jest jakiś trudny w wykonaniu, tylko trochę czasochłonny. Serduszka wycięłam z galaretki i to trochę trwało. Jednak warto przygotować taki przysmak dla najbliższych. Obiecuję że nie tylko wyglądem ale i smakiem zaskoczycie nie jedną osobę :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR 22 CM: NA SERCA 2 wiśniowe galaretki 1 galaretka przezroczysta np. Winiary MASA ŚMIETANOWA: 330 ml śmietany(...)masy na galaretkę i wyrównujemy. Do pozostałej masy wsypujemy pokruszone ciasteczka i mieszamy łyżką. Wlewamy połowę masy, wyrównujemy oraz układamy pokrojoną galaretkę. Zalewamy ją pozostałą masą. Biszkopty dobrze nasączamy w kawie i układamy na torcie wypukłą stroną w krem, jeśli trzeba docinamy. Tort nakrywamy folią i chowamy do lodówki na całą noc.  Następnego dnia delikatnie obkrawamy boki tortu, odpinamy

Pani na deser
Tort biszkoptowo - czekoladowy. 188

dalej ubijamy do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę cukrowo - jajeczną wlewamy stopniowo do utartego masła cały czas mieszając. Składniki powinny się połączyć w jednolitą masę. Około 3 łyżek kremu odkładamy do małej miseczki do dekoracji tortu. Do tego kremu dodajemy odrobinę olejku cytrynowego lub trochę soku z cytryny i 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny. Cytryna musi być przed otarciem skórki(...)mieć temperaturę pokojową. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.    Z każdego krążka zdejmujemy wierzchnią cienką warstwę ciasta oraz papier ze spodu. Na spód dajemy krążek biszkoptowy jasny, przekładamy kremem czekoladowym. Na krem kładziemy krążek czekoladowy, przekładamy kremem. Na górę dajemy drugi krążek biszkoptowy jasny, lekko przygniatamy dłońmi. Boki tortu wyrównujemy kremem czekoladowym i odsypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu

Przepisy i porady kulinarne
Tort orzechowo-czekoladowy z bezą 168

cukru pudru 2-3 krople olejku migdałowego beza 5 białek 5 płaskich łyżek cukru pudru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli   WYKONANIE beza Tort warto zacząć od przygotowania bezy, gdyż ona wymaga najdłuższego pieczenia. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W trakcie ubijania partiami dodajemy cukier puder, a pod koniec miksowania(...)przestudzone) czekolady. Całość miksujemy na gładki krem. Dodajemy cukier i olejek. Miksujemy do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. Krem schładzamy w lodówce. tort Na paterze układamy blat orzechowy( ja oba blaty nasączyłam mocną herbatą), na niego wykładamy gęsto masę czekoladową, przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy i ponownie wykładamy krem czekoladowy. Na sam koniec bardzo delikatnie na warstwę kremu przekładamy bezę

Raj dla Podniebienia
Tort Storczyk 273

pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej  300 g cukru  3 łyżeczki kawy  6 jajek 50 ml wody  szczypta soli Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać wodę, zmiksować

Krakowskie smaki Ani
TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 258

życiu Śnieżnobiały przełamany soczystą czerwienią truskawek wygląda zachwycająco i tak samo smakuje. Biszkopt przekładany przepysznym krem truskawkowy, udekorowany kremem śmietankowym i truskawkami to połączenie idealne Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na tort „Heaven” w wersji węglowodanowej Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 12 jajek o temperaturze pokojowej 180 g mąki kokosowej 140 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo(...)kremem. Przełożony tort schłodzić w lodówce przez ok godzinę. Przygotować krem śmietankowy ze schłodzonych składników. Śmietanę ubić na gęstą i puszystą masę a następnie dodać serek nadal miksując. Opcjonalnie można dodać słodzik w postaci pudru. Wierzch i boki tortu posmarować grubą warstwą kremy śmietankowego a następnie wygładzić całość. Tort na 30 minut przed podaniem można udekorować truskawkami. U mnie wersja

Ola la LCHF
Tort śliwkowo-czekoladowy i 5 urodziny bloga 184

wizytą gości, bo w innym wypadku musielibyśmy go jeść przez tydzień ;) Dodam, że nawet mi ten tort bardzo smakował :) Tortownica 23-26 cm Składniki: Biszkopt kakaowy (klik ): 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki  1/3 szklanki kakao Masa śliwkowa: 700 g śliwek 2 galaretki wiśniowe 200 ml wody  Krem czekoladowy: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka(...)zimnego budyniu. Na koniec dodać roztopioną czekoladę i całość wymieszać na jednolity krem. Na spód tortownicy wyłożyć 1 blat biszkoptu i wlać tężejącą masę śliwkową. Odstawić ją do lodówki aby stężała. Gdy to nastąpi możemy tort wyjąć z formy i przełożyć na paterę. Na wierzch nałożyć drugą część ciasta. Na nią wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować i przykryć ostatnim blatem biszkoptu

My simple kitchen
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 203

zamieszać. Gdy jej gęstość pozwoli na jej formowanie, wyjmujemy ją z lodówki (chłodzenie powinno zająć 20-30 minut). Masę nabieraj łyżeczką i za pomocą rąk formuj kule, następnie obtaczaj je w kakao. Spłaszcz delikatnie ich spody, aby trzymały się na torcie. Powinno wyjść około 10 trufli po 20 g każda. Gotowe czekoladki umieść w lodówce. Ciasto Do miski przesiej mąkę(...)zacznij dodawać do kremówki łyżka po łyżce, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na sam koniec możesz je zwiększyć, aby utrzymać jednolitą masę. (Uwaga: krem po przygotowaniu bardzo szybko tężeje i należy od razu nakładać go na tort!) Krem czekoladowy (ganache) Czekoladę drobno posiekaj i umieść w misce. Kremówkę zagotuj w rondlu i zalej nią czekoladę. Poczekaj, aż się rozpuści

Food Square