masa do tortu - 6951 przepisów (strona:97/464)

Świąteczne babeczki 231

dzień podania. Do reszty masy dodać barwnik. Ja użyłam barwnika w proszku, aby nie rozwodnić masy. Odstawić do lodówki, ale masa stężała. Pozostałe babeczki udekorować za pomocą szprycy do tortów, tworząc małe choineczki. Choinki posypać koralikami dekoracyjnymi, które posłużą jako bombki. Gotowe babeczki przechowywać w lodówce, wyciągać 20 minut przez zjedzeniem. Oczywiście ciasto na babeczki może

KuchniaWeDwoje.pl
Tort Makowy z Wiśniami 228

Tort Makowy z Wiśniami – Bardzo smaczny, kremowy tort wiśniowy z makiem. Dobrze nasączony, waniliowy, delikatny, pyszny. Wygląda wspaniale. Nie jest trudny w przygotowaniu, tylko pamiętajmy, żeby masa budyniowa była w temperaturze pokojowej. Do wiśni nie dodajmy całej galaretki, aby żelka wiśniowa nie była za twarda. Tort moim gościom bardzo smakował. Przepis powstał przy współpracy z marką Wart – Milk. Bardzo polecam(...)Tort Makowy z Wiśniami Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek suchego maku Do nasączenia: 160ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 4 żółtka 350ml mleka Mu o zawartości tłuszczu 3,2% 90g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą

Mała Cukierenka
Maślany krem truskawkowy 190

Składniki (na obłożenie tortu o śr. 18cm) :250g masła300g świeżych lub mrożonych truskawek1 szklanka cukru2 jajka1 budyń waniliowy niesłodzonyewentualnie 1 kieliszek spirytusuewentualnie 1 łyżeczka soku z cytrynyTruskawki wkładamy do rondla ( w przypadku mrożonych na początku rozmrażamy truskawki), dodajemy połowę cukru i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Można zostawić konsystencję lekko "rozklejonych" truskawek albo zmiksować na gładką masę. W 1/2 szklance(...)łyżce dodajemy ubite jajka oraz budyń truskawkowy. Na koniec stopniowo i bardzo powoli dodajemy spirytus i sok z cytryny ( KONIECZNIE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!- inaczej masa może się zważyć)- można pominąć.Przed nałożeniem na tort zalecam schłodzić w lodówce :)Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Tort czekoladowy z deikatnym mascarpone i malinami 204

jednego biszkoptu bez problemu możemy zrobić 3 blaty (średnica 19 cm).   Spróbujcie :) Składniki na biszkopt (przelicznik na mały tort o średnicy 19 cm):  5 jajek 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki naturalnego kakao 2/3 szklanki mąki tortowej typ 450 Masa: 750 g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru Mus malinowy: 300g malin 3 łyżeczki cukru pudru maliny + makaroniki(...)dekoracji Przygotowanie: Tort rozpoczynamy przygotowywać od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania w momencie kiedy białka są już sztywne dodajemy stopniowo cukier, tak aby powstała masa była lśniąca. W momencie kiedy osiągniemy taki efekt pojedynczo dodajemy żółtka (miksujemy je razem przez około 30-40 sekund). Kiedy wszystkie jajka zostaną połączone przesiewamy

ChilliJemy
Trzy słodkie przepisy, które podbiły serce pani Sołtys – wycieczka na styk Mazowsza i Podlasia 106

świeżych, nie dodawaj wody). Gotuj, aż masa zgęstnieje. Następnie zmiksuj i przecedź przez sitko, żeby otrzymać gładki mus. Jeśli mus malinowy będzie za rzadki, gotuj, aż lekko zgęstnieje. (Z 280 g mrożonych malin powinno wyjść ok. 140 g gładkiego musu malinowego). Wlej sok z cytryny do rondelka. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę i dodaj do rondelka. Dodaj(...)jego składniki na masę wystarczy ręcznie zmieszać). Polaliśmy go obłędnym słonym karmelem – uwierzcie mi, że to smakowa petarda (albo nie wierzcie i wypróbujcie sami!). Serki Almette to serki twarogowe bez zagęszczaczy – z powodzeniem można stosować je w sernikach i wypiekach Masę serową wylewamy na spód z herbatników i masła Słony karmel to wisienka na torcie w tym serniku

Poezja smaku
Tort z motywem kwiatów i koronki 200

W ubiegłą sobotę moja przyszła teściowa obchodziła swoje 18- naste plus Vat urodziny. Z tej też okazji została obdarowana tortem który miałam przyjemność własnoręcznie przygotować i

Krakowskie smaki Ani
Tort jesienny kosz z frużeliną z winogron 107

jesienną chandrę i wszelkie zmartwienia polecam, tort jesienny kosz z frużeliną z winogron. Dużo jest plusów wynikających z pracy nad tym tortem. Przede wszystkim to bardzo dobra zabawa, która pobudza kreatywność, tych starszych i tych młodszych domowników. Wykonanie zajmuje trochę czasu, więc wtedy nie rozmyślamy o naszej trudnej rzeczywistości. Znacznie poprawia humor, zwłaszcza po skosztowaniu:) Ktoś liczy kalorie(...)pieczenia Poncz do tortu 1 szklanka gorącej wody, przegotowanej 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny Frużelina 300 g ciemnych winogron + kilka małych gałązek na wierzch tortu 1 łyżeczka żelatyny w proszku 2- 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, woda Krem 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Masa do tynkowania, zdobienia

gotuj ze mną
Tort Miętowy Szmaragdowe Oczko 152

kawowym nakropkiem z sutym dodatkiem alkoholu;) Całość bajecznie nim nawilgła… Krem czekoladowy wykonałam tym razem na bazie śmietany, a nie masła, więc kremowe masy były nieco lżejsze i przyjemnie łączyły się z mokrym biszkoptem czekoladowym. Tort był naprawdę smaczny i dość efektowny( wykończony kryształkami szmaragdowej galaretki)i stąd ta nazwa;) Składniki na biszkopt: 8 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka(...)miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Pod koniec dodajemy kakao i jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 blaty. Składniki na masę

Domowe ciasta
CZEKOLADOWIEC NA MAŚLANCE Z MASĄ BUDYNIOWĄ 212

Przyszedł czas na kolejne ciasto 🍰 Przepis jest praktycznie taki sam jak  murzynek na maślance  tylko o podwojonej ilości składników. z dodatkową masę budyniową i kremem. Ciasto można zaliczyć właściwie do tortów w delikatnej formie :) Nie jest ono jakoś super "fit" ale nie popadajmy w skrajność, wszystko jest dla ludzi 😀 Jest bez cukru, z optymalną ilością tłuszczy , ważne(...)Składniki: Biszkopt: - 3 szklanki mąki ryżowej - 2 szklanki maślanki - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżko kakao - 2 łyżeczki sody - 1 łyżka przyprawy do piernika - słodzik (u mnie 3 łyżki erytrytolu ) Masa: - 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego - mleko do ugotowania budyniu Krem: - 1 śmietanka 30% - 1 saszetka fix śmietany - dodatki na wierzch wedle uznania (u mnie orzechy włoskie, polewa kakaowa) Przygotowanie

Zdrowie i pysznie na talerzu
GALARETKOWIEC NA BISZKOPCIE 111

Składniki: Biszkopt ciemny: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Dodatkowo:  1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 1 opakowanie galaretki(...)pokruszyć. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta przełożyć całą masę z galaretką wyrównać wierzch i przełożyć drugim blatem biszkopta rozsmarować 1/3 masy waniliowej. Na koniec torcik posypać pokruszonymi wafelkami. Tort przechowywać w lodówce

Ciastka - domowe słodkości
Torcik bez pieczenia -idealny gdy nam doskwierają upały czy mało czasu mamy 195

ciepłej masy wsypać galaretki i wymieszać ,zdiąć z palnika i czekać aż masa stężeje dopiero wylewamy do tortownicy . Masa piankowa potrzebne składniki 11o g cappuccino śmietankowe 500 g śmietany 36 procentowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub przezroczystej 2 łyżki cukru pudru przygotowanie Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem .Cappuccino zalewamy 1/4 szkl wody przegotowanej i wymieszać ,jak będzie zimna masa wymieszać(...)śmietaną.Galaretkę zalać 1/2 szkl wody gorącej i wymieszać.Jak galaretka będzie zimna wlać do śmietany i wymieszać następnie gotową masę wlewamy do tortownicy i dajemy do lodówki .Tort można przyozdobić owocami lub ciastkami

Moje Wyroby
Krem kokosowo-śmietanowy 96

trików, a krem jakby lepszy. Wypróbujcie ten krem u siebie i napiszcie w komentarzu jak wam się poszło. Z poniższego przepisu wychodzi ok. 1,2kg masy. Taka ilość powinna starczyć na przełożenie 3x tortu o średnicy 20cm. Nie za bardzo wiem jakie przeliczanie porcji najbardziej będzie wam pasowało. Dla porządku przyjęłam, że są to składniki na 10 porcji. Jeśli potrzebujecie

SmartBake.pl
Torcik dyniowo-czekoladowy 106

Podobno jestem na diecie, tymczasem w naszej kuchni ostatnio pojawiło się dużo słodkości. W tym tygodniu planowaliśmy “mały odwyk”, ale nic z tego –

niecodziennikpary
Torcik mleczna kanapka 126

Inspiracją do zrobienia torciku “mleczna kanapka” był przygotowany przez Bartka tort na moje urodziny. Połączenie czekoladowego ciasta z masą z mleka w proszku bardzo przypadło nam do gustu, więc postanowiliśmy pomysł nieco udoskonalić. W naszej nowej wersji kremu jest więcej, a do tego jest on lżejszy i bardziej puszysty. W ten sposób uzyskaliśmy pyszne ciasto, które dla niektórych

niecodziennikpary
Tort makowy z pomarańczami 175

słuszna decyzja :) Torcik wyszedł przepyszny. Połączenie makowych blatów z pomarańczami i delikatnym kremem śmietanowym - to zestawienie idealne. Zastosowałam tylko niewielkie zmiany w nasączeniu i dekoracji tortu. Składniki na blaty makowe: 850 g gotowej masy makowej (z bakaliami) 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przełożenie: 3 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa 500 ml śmietanki 36% (zimna

Świat Ciasta