masa do tortu - 6951 przepisów (strona:106/464)

Jak upiec ciasto? 177

wielu warstw jak przy biszkopcie z kremem , jest głównym składnikiem rolad jak w roladzie z jabłkami . Ale chyba najczęściej jest po prostu najważniejszym składnikiem tortów, tak jak np. w torcie tiramisu. Najważniejsze w biszkoptach to: ubijanie oraz przesiana mąka. Są dwie metody ubijania jajek: w jednej białka i żółtka ubijamy osobno, w drugiej ubijamy całe jajka. W obydwu będzie(...)długim pieczeniu w niskiej temperaturze. Bezę można przygotować jako samodzielne ciasto np. bezę Pavlową wypełnioną bitą śmietaną, blaty bezowe mogą służyć do złożenia tortu bezowego lub mogą być częścią innego ciasta. I w końcu masę bezową można w małych ilościach poukładać na blaszce tworząc beziki. Przyznaję szczerze, że nie mam jeszcze sprawdzonego patentu na bezę. Przygotuję wpis o moich sukcesach

Relaxtime
Wegański tort z malinami 217

mieszkają piętro niżej) i tort miał być i już. Dosłownie wraz z hejnałem wjechał na stół. Gwiazda dnia zachwycona. Uff, udało się, znowu … Składniki na naprawdę duży tort ( tortownica 26 cm i 4 warstwy): biszkopt: 600 g mąki tortowej 200 g cukru mleka sojowego dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej dwie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 ml octu(...)cukrem na puszystą masę, a mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej, najlepiej ze dwa razy. W dużej misce zmiksuj razem mąkę, masę cukrową i mleko z octem. Jeżeli chcesz mieć czekoladowy cały tort to dodaj w tym momencie kakao/karob, lub taak jak ja podziel ciasto na połowę i do części dodaj kakao. Przełóż ciasto w formy wyłożonej

greenscarf
KARMEL SOLONY 90

solony .  Jest to pyszny słodki sos domowy , składający się tylko z 4 składników. Szybko przyrządzany w 15 minut. Może posłużyć jako polewa do tortów, ciast, babeczek, lodów, owoców, oraz jako składnik sosów, kremów, mas, itd.  Karmel solony domowej roboty, to sos tak pyszny, że można go jeść łyżkami. Jak zrobić taki karmel solony pokazane jest w filmiku . Zapraszam

RITA food channel
Lodówka side by side – czy warto? 186

pojemność Pojemność użytkowa jest zdecydowanie jedną z największych zalet lodówek side by side. Takie urządzenia bardzo często przekraczają 600 l całkowitej pojemności , więc zmieszczą masę jedzenia różnego typu (źródło danych: https://www.prorankingi.pl/rankingi/agd/lodowki-side-by-side/ ). Wysoki tort, mnóstwo mrożonek, wysokie butelki wina czy napojów gazowanych, większe kawałki mięsa, długie ryby, masywniejsze warzywa – długo mogę wymieniać produkty, które bez problemu zmieścisz w lodówce

Słodkie okruszki
Rafaello na krakersach 155

Ciasto rafaello bez pieczenia, przygotowane na krakersach i przełożone śmietankową masą budyniową z serkiem mascarpone oraz wiórkami kokosowymi. Prosty i niewymagający dużo pracy deser tylko z

Kuchnia MagdaLeny
Torcik śliwkowo- migdałowy 176

śliwki kojarzą mi się z końcem wakacji, jesienią i początkiem roku szkolnego. I żeby ten moment był szczególnym, warto jest upiec coś pysznego. Śliwkowy tort to biszkopt z dodatkiem migdałów, gęsty budyń ze śliwkami, masa

dolcevitainmykitchen
138. Zupa grzybowa z łazankami - bardzo szybka i prosta w przygotowaniu 221

wspólnie doszłyśmy do porozumienia, iż ja będę kontynuowała dalsze działania naszego bloga.  Tak więc rozpoczynam od zupy grzybowej - może powinien być to jakiś tort lub ciasto (ale na to przyjdzie jeszcze pora - mam masę odłożonych przepisów w kieszeni :)! ), którą sporządziłam jakiś czas temu, gdy dostałam paczkę świąteczną od firmy Polmak , a w niej same pyszności od makaronów po bakalie

Symfonia Smaków
Przepis #22 Torcik kokosowy na biszkopcie z mąki kokosowej 171

ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta. Na koniec dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.  Na wystudzony biszkopt wykładamy ostygłą masę. Ciasto chowamy do lodówki na około 4 godziny.   Mojego tort udekorowałam kuleczkami z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Dla miłośników kokosa to idealne połączenie :) Smacznego

Health-Fit-Life
Jajka faszerowane ( bez majonezu ) 382

dobrze odsączyć. Odsączoną fasolę dodać do gotowanych żółtek, dołożyć tarty chrzan. Całość doprawić szczyptą soli i pieprzem. Przy pomocy blendera farsz zmiksować na gładką masę. Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego bądź szprycy do dekorowania tortów i wyłożyć w ugotowane białka, w  zagłębienia po żółtkach. Ewentualnie farsz nakładać małą łyżeczką. Faszerowane jajka posypać siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem

kolorowotorcikowo
Tort orzechowy 312

Na specjalne okazje🙂 Składniki biszkopt orzechowy: jajka 7 szt cukier kryształ 3/4 szkl mąka pszenna 10 dkg orzechy laskowe 18 dkg sól 1 szczypta proszek do

czarrna od kuchni
Tort śmietanowy z wiśniami 154

Tort wykonany na specjalne życzenie solenizantki "Kici":) Kakaowe biszkopty z masą ze śmietany i białego sera dokładnie jak tutaj  z dodatkiem wiśni obtoczonych w kakao, całość udekorowana  masą z pianek

Słodka Kraina Wypieków
KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 205

produkcji esencji,  wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym). Migdały w kuchni najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do ciast, deserów. Służą również do zrobienia masy marcepanowej (jest bardzo plastyczna, dlatego używana jest do dekoracji tortów). Mielone migdały mogą zastąpić mąkę w wypiekach. Esencja migdałowa nada naszym wypiekom wspaniałego aromatu. Można również przygotować migdałową orszadę - jest to napój migdałowy pochodzący z Francji

Ciastka - domowe słodkości
Tort owocowy szachownica 152

użyłam doświadczenia koleżanki Karoliny, która tutaj pięknie wyjaśniła jak i co się robi żeby wyszło. I co i prawie wyszło idealnie. Co prawda dekoracja tortu nie była tą zamierzona ale przemilczę te wpadkę. Do masy do przełożenia użyłam serka Almette owocowego, mam nadzieje że zachęci to was do eksperymentowania z tymi serkami i wzięcia udziału w tym konkursie Almette. Dodam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zakręcone drożdżówki z twarogiem 172

łyżka mąki CIASTO: 40g masła roślinnego lub margaryny 1 łyżka domowego cukru waniliowego 340 g mąki pszennej - u mnie akurat sielska do ciast i tortów typ 650 3 żółtka - małe jajka 1/4 łyżeczki soli MASA TWAROGOWA: 500g twarogu - u mnie już zmielony, prosto z wiaderka 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka pasty waniliowej 1 jajko - całe DEKORACJA cukier perłowy

Grunt to przepis!
Tort śmietankowy 322

pierwszy krążek ciasta, posmarować dżemem wiśniowym i śmietaną kremówką. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy i czerwoną porzeczką. Reszta dekoracji , według własnego uznania

Kuchnia Danusi