piernik - 7329 przepisów (strona:106/489)

Krajanka piernikowa 25

mnie nie ma świąt bez piernika, tradycyjnie jako co roku nastawiłam staropolski , ale ponieważ piernikowe ciasta w grudniu smakują wyjątkowo dobrze  ostatnio popełniłam taką prostą krajankę. To nic innego jak dwa blaty ciasta piernikowego z dodatkiem sporej ilości orzechów włoskich i rodzynek, posmarowane domowym dżemem śliwkowym i polane polewą czekoladową. Prosto, pysznie i niezwykle aromatycznie.  Składniki (na blaszkę(...)23x33 cm): 3 i 1/3 szklanki mąki (500 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki miodu (ok. 6 łyżek) pół szklanki cukru (110g) 100 g masła 1 jajko szklanka dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie i rodzynki) słoik (ok 300 g) powideł śliwkowych Polewa

Cynamonowe szczęście
Piernik Twarogowy 27

Wilgotny piernik który zachowa dłużej świeżość.   Składniki na blaszkę 23 x 23 cm   150 g masła w temp. pokojowej niepełna szklanka cukru (szkl o pojemności 200 ml) 250 g twarogu tłustego lub półtłustego 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 5 jajek 170 g mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki kakao 1 całe opakowanie przyprawy(...)piernika 3 i 1/2 łyżki dżemu/powideł garść posiekanych orzechów plus ewentualnie rodzynki jak lubimy    Dodatkowo:   polewa czekoladowa marmolada lub kwaśny dżem do przełożenia   1. Masło wraz z cukrem ucieramy, następnie wbijamy po kolei jajka i po każdym  z nich ucieramy, następnie dodajemy twaróg i znów ucieramy. 2. Teraz dodajemy partiami mąkę wraz

Gotowanie...to proste !
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 25

Wilgotny i szybki do zrobienia piernik przełożony powidłami śliwkowymi i polany polewą czekoladową. Wypiek idealny na święta. Artykuł Piernik przekładany powidłami śliwkowymi pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Aromatyczny piernik z delikatną pianką 84

Aromatyczny piernik z delikatną pianką to wypiek, który doskonale sprawdzi się na święta. Artykuł Aromatyczny piernik z delikatną pianką pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Bardzo prosty piernik z dżemem 37

Proponuję dziś przepis na prosty i przepyszny piernik , który jest aromatyczny, miękki i wilgotny , z polewą czekoladową . Jakość polewy zależy od masła. Tym razem na nagraniu widać, że polewa mi nie stężała, co może prowadzić do pytania "Ile jest masła w maśle?" . Przy dobrej jakości masła polewa zastyga i można wtedy ładnie kroić ciasto. Tym razem widać

Kawa z mlekiem
Choinki z piernika 24

Składniki: Ciasto piernikowe ? 600 g mąki pszennej ? 1 jajko ? 250 g masła ? 250 g miodu ? 150 g cukru ? 3 łyżki kakao ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1 przyprawa do piernika Lukier ? 1 białko ? 125 g cukru pudru ? 1 łyżeczka soku z cytryny ? dowolne barwniki, u mnie różowy i zielony Karmel ? 1/2 szklanki cukru Dekoracje ? kolorowe pisaki cukrowe ? cukierki perełkowe Wykonanie(...)Choinki piernikowe ? Rozpuścić masło, miód i cukier, wystudzić i dodać jajko. ? Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i lekko zagnieść ciasto z przestudzoną masą. ? Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki i zagnieść każde osobno. ? Włożyć do lodówki na noc. ? Ciasto rozwałkowywać na papierze do pieczenia i nie przesuwać wyciętych

To co kocham
Pierniczki 2015 24

moim domu pieczenie i dekorowanie pierników jest tradycją od bardzo dawna. Kiedyś sama piekłam, teraz tylko przygotowuję ciasto, bo już wykrawaniem, pieczeniem i dekorowaniem zajmuje się Monika. I muszę przyznać, że robi to po mistrzowsku, z dentystyczną precyzją. W tym roku oprócz różnego kształtu pierniczków, wykonała również jadalne, pierniczkowe wizytówki dla każdego oraz domki do dekoracji tortu piernikowego. Zresztą oceńcie(...)sami jej małe dzieła sztuki. Przepis na pierniki znajdziecie pod hasłem Piernik staropolski. Składniki: Do ozdabiania ? różnego rodzaju posypki i cukierki Lukier ? 1 białko ? 125 g cukru pudru ? 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: ? Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło to 5 minut. ? Pod koniec dodać sok z cytryny. Lukier ma być

To co kocham
Wigilijny wieniec piernikowy 24

niech Wam nie zabraknie także tej radości. Dzisiaj w Betlejem Dzieciątko Jezus na świecie się pojawiło i wiele ludzkich serc odmieniło! Składniki: Przepis na pierniczki pochodzi z przepisu na Piernik staropolski. ? wycięte kółko z piernika w kształcie opony ? 6 gwiazdek piernikowych ? 6 listków z piernika ? lukier z przepisu na Pierniczki 2015 ? 6 kandyzowanych czereśni ? cukierki, zielony cukier Wykonanie: ? Gwiazdki ozdobić

To co kocham
Torcik z piernika staropolskiego 25

kierujemy do Was, czytelników naszego bloga płynące z serca życzenia radosnych, spokojnych świąt otulonych śniegiem i ciepłem rodzinnym. Gosia i Sławek Przepis na blaty piernikowe pochodzi z przepisu na piernik staropolski. Składniki na dwa torciki : ? 10 okrągłych blatów (5 na jeden torcik) z piernika o średnicy talerzyka 10-15 cm ? pierniczki do dekoracji torcika – małe choinki i reniferki(...)zrobić bardzo powoli i mieszać w jedną stronę, aby masa się nie rozwarstwiła. ? Oblać czekoladą torcik, posmarować boki i przykleić na obwodzie pierniczki. ? Ozdobić opłatkowymi śnieżynkami. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec blaty do torcików w połowie grudnia, a tydzień przed świętami przełożyć je i zrobić dekorację

To co kocham
Nocne pierniczki z nadzieniem i glazurą 41

nadzieniem: 1 kg mąki 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 200 ml kwaśnej śmietany 18 % 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 400 g miodu naturalnego 250 g masła 82% tłuszczu słoik powideł śliwkowych lub marmolady Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy w 2 etapach.  Pierwszy etap: masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika(...)papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 10 minut. pierniczki są bardzo miękkie po upieczeniu. takie powinny być. Nie ma konieczność dopiekania ich.  Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, glazurą lub polewą.  Standardowo przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Glazura czekoladowa: 30 g gorzkiej czekolady 3 i 1/4 szklanki cukru pudru 2,5 łyżki kakao 2 łyżeczki syropu

Życie zaczyna się w kuchni
PIERNIK POMARAŃCZOWY 56

Składniki: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 2,5 łyżki miodu  540 g mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 190 g jogurtu naturalnego 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 250 g margaryny Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Kandyzowaną skórkę pomarańczy rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu(...)posiekać. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać miód, sok z pomarańczy i jogurt, wymieszać. Na koniec dodać partiami przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać ma gładką

Ciastka - domowe słodkości
Piernik z cukinią 46

Prawdopodobnie próbowaliście już jakiegoś ciasta z cukinią – dzisiaj proponuję Wam wydanie świąteczne, pachnące przyprawami korzennymi czyli piernik z cukinią! Brzmi dobrze, prawda? Cukinia nie jest w nim w ogóle wyczuwalna, więc sprytnie przemycamy trochę witamin, a to warzywo nadaje mu fajną wilgotność. Spróbujecie? Piernik  … Artykuł Piernik z cukinią pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Piernik litewski 40

Kiedyś dawno temu piekłam piernik z mąki żytniej. Potem przez lata na stole w święta musiał się pojawić piernik staropolski. I chociaż jest on wyjątkowy to ma swoje wady. A właściwie jedną wadę, ale znaczącą, za jego przygotowanie trzeba się zabrać wiele tygodni przed świętami.  … The post Piernik litewski appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej 1107

Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej Pyszne pierniki, dzięki którym już teraz możemy wprowadzić smak i zapach świąt do naszych domów. Są mięciutkie i pulchniutkie od razu po upieczeniu, z pewnością zakochacie się w nich, tak jak ja, już od pierwszego spróbowania. Polecam!     Składniki: 0,5kg mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 2 płaskie łyżki przyprawy(...)piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 200g miodu 120g masła 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 100ml gęstego jogurtu naturalnego (zamiennie można użyć kwaśniej śmietany) Polewa czekoladowa: ok 50-100 ml śmietanki kremówki 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół) 1 łyżka oleju       *** Do rondelka wkładamy miód oraz przyprawę do piernika i całość podgrzewamy

Blog z Apetytem