kierujemy do Was, czytelników naszego bloga płynące z serca życzenia radosnych, spokojnych świąt otulonych śniegiem i ciepłem rodzinnym. Gosia i Sławek Przepis na blaty piernikowe pochodzi z przepisu na piernik staropolski. Składniki na dwa torciki : ? 10 okrągłych blatów (5 na jeden torcik) z piernika o średnicy talerzyka 10-15 cm ? pierniczki do dekoracji torcika – małe choinki i reniferki(...)zrobić bardzo powoli i mieszać w jedną stronę, aby masa się nie rozwarstwiła. ? Oblać czekoladą torcik, posmarować boki i przykleić na obwodzie pierniczki. ? Ozdobić opłatkowymi śnieżynkami. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec blaty do torcików w połowie grudnia, a tydzień przed świętami przełożyć je i zrobić dekorację
To co kochamnadzieniem: 1 kg mąki 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 200 ml kwaśnej śmietany 18 % 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 400 g miodu naturalnego 250 g masła 82% tłuszczu słoik powideł śliwkowych lub marmolady Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy w 2 etapach. Pierwszy etap: masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika(...)papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 10 minut. pierniczki są bardzo miękkie po upieczeniu. takie powinny być. Nie ma konieczność dopiekania ich. Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, glazurą lub polewą. Standardowo przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Glazura czekoladowa: 30 g gorzkiej czekolady 3 i 1/4 szklanki cukru pudru 2,5 łyżki kakao 2 łyżeczki syropu
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 2,5 łyżki miodu 540 g mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 190 g jogurtu naturalnego 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 250 g margaryny Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Kandyzowaną skórkę pomarańczy rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu(...)posiekać. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać miód, sok z pomarańczy i jogurt, wymieszać. Na koniec dodać partiami przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać ma gładką
Ciastka - domowe słodkościPrawdopodobnie próbowaliście już jakiegoś ciasta z cukinią – dzisiaj proponuję Wam wydanie świąteczne, pachnące przyprawami korzennymi czyli piernik z cukinią! Brzmi dobrze, prawda? Cukinia nie jest w nim w ogóle wyczuwalna, więc sprytnie przemycamy trochę witamin, a to warzywo nadaje mu fajną wilgotność. Spróbujecie? Piernik … Artykuł Piernik z cukinią pochodzi z serwisu
FlymetothespoonKiedyś dawno temu piekłam piernik z mąki żytniej. Potem przez lata na stole w święta musiał się pojawić piernik staropolski. I chociaż jest on wyjątkowy to ma swoje wady. A właściwie jedną wadę, ale znaczącą, za jego przygotowanie trzeba się zabrać wiele tygodni przed świętami. … The post Piernik litewski appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaMiękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej Pyszne pierniki, dzięki którym już teraz możemy wprowadzić smak i zapach świąt do naszych domów. Są mięciutkie i pulchniutkie od razu po upieczeniu, z pewnością zakochacie się w nich, tak jak ja, już od pierwszego spróbowania. Polecam! Składniki: 0,5kg mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 2 płaskie łyżki przyprawy(...)piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 200g miodu 120g masła 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 100ml gęstego jogurtu naturalnego (zamiennie można użyć kwaśniej śmietany) Polewa czekoladowa: ok 50-100 ml śmietanki kremówki 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół) 1 łyżka oleju *** Do rondelka wkładamy miód oraz przyprawę do piernika i całość podgrzewamy
Blog z Apetytemnajlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Miękki, delikatny i rozpływający się w ustach. Po prostu pychotka :) Zachęcam do upieczenia na nadchodzące święta lub po prostu na deser do kawy :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/35 CM: CIASTO: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 1 szklanka miodu (sztuczny lub prawdziwy) 1 szklanka mocnej herbaty (z 2-3 torebek) 3/4 szklanki oleju(...)szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika łyżka kakao KREM: 6 łyżek kaszy manny 2 szklanki mleka 6-8 łyżek cukru 25 dag masła w temp pokojowej 1 łyżka cukru waniliowego kilka kropli olejku migdałowego ORAZ: mały słoik powideł śliwkowych POLEWA: 0,5 tabliczki mlecznej czekolady 1-2 łyżki śmietany 30 lub 36 % migdały
Pani na deser