piernik - 7329 przepisów (strona:109/489)

Świąteczne, pachnące pierniczki 96

ciasta: 500g mąki pszennej typ 450 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 200 g miodu 2 jajka rozmiar M 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przypraw do piernika Składniki na domowy lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody barwnik (nie koniecznie) Przybory kuchenne: stolnica wałek foremki do wycinania pierniczków koniecznie świąteczne(...)Sposób przygotowania ciasta: Na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, sodę i przyprawy do pierników- dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz płynnego miodu w międzyczasie rozpuść go, pamiętając żeby nie doprowadzić do zagotowania, pozostaw do wystudzenia. Do suchych składników dodaj masło i posiekaj wszystko nożem, zrób dołek i umieść w nim jajka oraz miód (pamiętaj żeby nie był gorący), zagnieć ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piernik 80

niepełne szklanki cukru • 1 kostka masła (250g) • 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej • 3 jajka • 3 łyżeczki sody • 1/2 szklanki mleka • szczypta soli • 2 lub 3 opakowania przypraw do piernika-lub wlasnej roboty z tej strony Wykonanie Miód, cukier i maslo ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami(...)odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem

mojej kuchni
Piernik 107

niepełne szklanki cukru • 1 kostka masła (250g) • 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej • 3 jajka • 3 łyżeczki sody • 1/2 szklanki mleka • szczypta soli • 2 lub 3 opakowania przypraw do piernika-lub wlasnej roboty z tej strony Wykonanie Miód, cukier i maslo ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami(...)odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem

w mojej kuchni
Pierniki świąteczne 58

Przepis na pierniki świąteczne dostałam od przyjaciółki, z jej “karteluszek” skrzętnie przechowywanych w zasobach rodzinnych przepisów na wypieki. Pierniki są od razu miękkie, więc nie ma potrzeby pieczenia ich dużo wcześniej przed świętami i są wspaniałą opcją dla zabieganych Składniki na około 50 pierniczków: 200 g masła 1 i 3/4 szklanki miodu 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do180 stopni. Piekę około 10-15 minut, aż się zarumienią. Pozostaje tylko przyozdobić pierniczki i gotowe Smacznego:) Artykuł Pierniki świąteczne pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Świąteczny piernik ze śliwkami 45

Smaczny, pachnący, wilgotny… to jest wszystko co wymagamy od idealnego piernika. Składniki: 2 czubate szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 5 łyżek płynnego miodu 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 200 g suszonych śliwek Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać(...)olej, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao, wsypać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Zmiksować. Następnie dodać pokrojone suszone śliwki i wymieszać. Gotową masę wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut (koniecznie sprawdzać patyczkiem). Inspiracja z oryginalnysmak.pl

Kocham Czekoladę
Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa 83

ciemnego – kakaowo-piernikowego oraz jasnego – pomarańczowego. Możecie oczywiście zrobić tylko kakaowe lub tylko pomarańczowe. Wykonanie jest identyczne, tylko w przypadku pierwszego dodaje się kakao i przyprawę do piernika, a w przypadku drugiego więcej mąki. Składniki na ciasto ciemne: 1 szklanka mąki (u mnie po 1/3 szklanki mąki ryżowej, ziemniaczanej, jaglanej) 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)łyżeczki przyprawy do piernika (bez glutenu) lub 1 łyżeczka cynamonu oraz po 1/4 łyżeczki utartych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, ziela angielskiego, kardamonu, 120 gr masła 1/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 230 gr dżemu śliwkowego lub truskawkowego lub innego najlepiej rzadkiego (lejącego się) 1/2 szklanki mleka (u mnie owsiane) (jeżeli dżem jest gęsty że łyżka stoi, wówczas mleka dać

moj przepis na
Sernik piernikowy 74

można, czyli poprzez krótkie zmiksowanie wszystkich składników, dzięki czemu sernik wyrósł równomiernie. Spód i wierzch piernikowego sernika to nasze sprawdzone kruche ciasto z dodatkiem miodu, kakao i przyprawy do piernika. Świąteczne połączenie aromatu pomarańczy z korzennymi przyprawami smakuje naprawdę wyjątkowo. Udostępnij Składniki na sernik piernikowy Piernikowe kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 3 / 4 szklanki cukru(...)żółtka 2 łyżki prawdziwego miodu 2-3 łyżki zimnego mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do pierników 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa ze skórką pomarańczy: 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka 1 / 2 szklanki kremówki 30% 5 jajek wielkości L 3 / 4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego skórka starta z 1 / 2 pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Deser piernikowy z konfiturą z kumkwata 65

Ulubione pierniczki? Katarzynki!  Smak dzieciństwa, a  te w czekoladzie…. pyszności. Dzisiaj propozycja na deser zainspirowany konkursem z piernikami toruńskimi FC Kopernik  Przepis na Kopernika! Czekolada, pierniki jakoś nierozłącznie kojarzą nam się z pomarańczami i … magią świąt. No cóż, jest konkurs jest zabawa… Skoro “Lejdis” obchodziły sylwestra w sierpniu to i my możemy(...)poczęstować Was, również w sierpniu deserem  w świątecznym klimacie. Deser ma  słodko – gorzko – kwaśny smak.  Aromat? Wiadomo – świąteczny. Smak słodkich pierników z kwaśnym jogurtem i charakterystyczna goryczką kumkwata… tutaj się dzieje, prawdziwa feeria smaków!   Składniki na szklankę o pojemności 250 ml PIERNIKOWY MUS JOGURTOWY Z CHIA 100 ml jogurtu naturalnego 2 sztuki

Tajemnice Smaku
Świąteczne pierniczki – przepis 68

lukrowanie sprawi im wiele radości. Pierniczki – przepis Składniki: 1 szklanka naturalnego miodu (możesz kupić tu ), 50 g masła, ok. 400 g mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody, Dekorowanie: lukier, gorzka czekolada, i inne ulubione dekoracje Wykonanie: Miód i masło podgrzać w garnku. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać ostudzony miód z masłem. Wymieszać(...)drewnianą łyżką. Dodać sodę, przyprawę do pierników, jajka i zagnieść ciasto. Zostawić, żeby „odpoczęło”. Potem wałkować cienkie placki, wykroić foremkami, piec ok. 10 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Po wystudzeniu dekorować i włożyć do pojemnika, żeby zmiękły. Jeśli chcemy piernikowe serduszka ze śliwką, wystarczy nałożyć na ciasto śliwkę, przyłożyć drugim ciasto i skleić. Potem piec w piekarniku

Strefa Zdrowego Żywienia
Kruche ciasteczka korzenne 72

przepis na świąteczne wypieki last minute. Wiem i w pełni rozumiem, że wielu z nas jest tak zabieganym, że ciężko nam znaleźć czas na przygotowanie odpowiednio wcześniej ciasta na piernik czy pierniczki. Z myślą o tych osobach jest właśnie dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka korzenne. Nie są to klasyczne pierniczki, ale smakują GENIALNIE i są ich namiastką. Są cudownie kruche(...)razu po upieczeniu Ja je uwielbiam i piekę je co roku. Na choince ich wprawdzie nie powiesimy, ale przecież najważniejszy jest ten smak! Koniecznie wypróbujcie też przepisy na szybkie pierniki i inne ciasta świąteczne. Kruche ciasteczka korzenne Składniki: 500 g mąki 250 g masła/margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 250 g cukru pudru 18 g cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki

PatiGotuje
Pierniczki na drożdżach. 110

mięciutkie. Jeśli ktoś nie ma czasu i robi na ostatnią chwilę. To bardzo polecam :) Składniki: 500 g. mąki 3/4 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 - 4  łyżki miodu 100 g. masła 30 g. drożdży 3 jajka 1 żółtko (białko zostawiłam na lukier) Lukier: 1 białko 6-7 pełnych łyżek(...)Masło i miód podgrzać w rondelku, do rozpuszczenia składników. Zostawić żeby przestygło. Następnie wkruszyć drożdże i wymieszać, żeby powstała jednolita masa. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Wymieszać. Wlać masę miodowo maślaną i wbić jajka i żółtko. Wymieszać mikserem z hakami. Jak ciasto zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Można

Agusiowe smakołyki
PIERNIK Z JOGURTOWĄ CHMURKĄ 148

Puszysty aromatyczy piernik pokryty delikatną jogurtową chmurką ...  Dlaczego chmurką? 😎 Bo warstwa jogurtowa jest niesamowicie delikatna, nieprzesłodzona wręcz piankowa. Bardzo fajne zestawienie smaków.  Ciasto jest proste do zrobienia, i nie zabierze Wam dużo czasu 😉 Składniki na ciasto:  (u mnie foremka 21cmx31cm) 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 250 g masła/margaryny 2 łyżki kakao(...)łyżek wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej  mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.  Ja robiłam to bez miksera, przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy

Walijskie Pichcenie
Świąteczne pierniczki – przepis 74

lukrowanie sprawi im wiele radości. Pierniczki – przepis Składniki: 1 szklanka naturalnego miodu (możesz kupić tu ), 50 g masła, ok. 400 g mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody, Dekorowanie: lukier, gorzka czekolada, i inne ulubione dekoracje Wykonanie: Miód i masło podgrzać w garnku. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać ostudzony miód z masłem. Wymieszać(...)drewnianą łyżką. Dodać sodę, przyprawę do pierników, jajka i zagnieść ciasto. Zostawić, żeby „odpoczęło”. Potem wałkować cienkie placki, wykroić foremkami, piec ok. 10 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Po wystudzeniu dekorować i włożyć do pojemnika, żeby zmiękły. Jeśli chcemy piernikowe serduszka ze śliwką, wystarczy nałożyć na ciasto śliwkę, przyłożyć drugim ciasto i skleić. Potem piec w piekarniku

Strefa Zdrowego Żywienia