piernik - 7329 przepisów (strona:104/489)

Fabryka świątecznego piernika z pigwą i bakaliami 143

Zapomniałam dołożyć ten przepis przed świętami... Dla Każdej z Mam i dla nas robimy  Świątecznego piernika   SKŁADNIKI: 2 gotowe mieszanki: Duża blacha piernika Delecta ( naprawdę dobra mieszanka) 6 jaja 350 ml wody 500 g margaryny 2 łyżki cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika bakalie kilka pokrojonych drobno pigw w spirytusie 4 krople aromatu migdałowego 2 łyżki miodu gorzka(...)migdały lub posypka   Dla tych którzy uważają, że gotowe mieszanki są słabe, mogę tylko powiedzieć by spróbowali tej. Zawsze nam wychodzi wyśmienicie. Dodanie pigw w spirytusie sprawia że piernik jest aromatyczny i cudownie wilgotny. Rozpuścić i ostudzić margarynę.W wysokim naczyniu wymieszać wodę z margaryną, dodać jaja, wsypać zawartość opakowania i miksować kilka minut.Dodać posiekane bakalie, pigwę oraz

MarciochaKucharzy
Piernik z dynią 132

Przeglądałam blog-Zufikowo i natknęłam się na przepis na piernik z dodatkiem dyni. Postanowiłam sprawdzić w praktyce jak to ciasto smakuje i po raz kolejny Zuzka mnie nie zawiodła. Ciasto jest puszyste, pięknie wyrasta i nieziemsko smakuje. Po mimo zmniejszonej ilości cukru i tak jest bardzo słodkie i to jedyny minus (pominąć posypanie ciasta kakao z cukrem pudrem :D) Zuziu(...)dziękuję za wspaniały przepis :) Składniki: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka przyprawy do piernika 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni Dodatkowo: 2 łyżeczki kakao 2 płaskie łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Mąkę, sodę,sól, proszek do pieczenia i przyprawę

Ciasteczkowy Potwór
Piernik staropolski dojrzewający 102

Jakoś nigdy nie złożyło się bym wcześniej zrobiła to ciasto na święta, a w tym roku postanowiłam wypróbować wersję na piernik dojrzewający.  Przepis mam już ładnych kilka lat i muszę przyznać, że żałuję, że spróbowałam dopiero teraz. Piernik pięknie wyrasta jest niezwykle pachnący i baaaaardzo smaczny, tylko przygotowanie trwa o wiele za długo.Ale z tej porcji wychodzi(...)wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na 45 min. Po upieczeniu studzę, zawijam ciasto w ściereczkę i odstawiam na ok 10 dni, aż zmięknie Później piernik należy przekroić na 2 lub 3 warstwy i posmarować powidłami lub masą, a wierzch polać polewą. Mój na razie leżakuje i czeka

Ciasteczkowy Potwór
Piernik czekoladowy przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą - Dr.Oretker 158

Mega czekoladowy piernik, przełożony śliwkowymi powidłami i oblany polewą. Rozpusta w biały dzień! Szybki piernik idealny na święta :) Ciasto jest zbite, ze względu na dużą ilość czekolady. Ale uwierzcie mi, że wato :) ps. czy Wasz piernik staropolski zrobiony? 'piernik czekoladowy przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą' Składniki: - 2 jajka + 2 żółtka - 100g masła - 200g gorzkiej czekolady - 1 szklanka mąki

CookYourself
Piernik 149

szkole Wigilię. Moja córka z wielka radością w poniedziałek oświadczyła wychowawczyni na godzinie wychowawczej, że "mamusia zrobi ciasto"... No to mamusia nie miała wyjścia i wczoraj upiekła dzieciom piernik :) Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji". Trochę go zmodyfikowałam smarując ciasto z wierzchu Nutellą i posypując wiórkami kokosowymi. Składniki: 250 gramów margaryny 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki oliwy(...)szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki miodu płynnego 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 1 przyprawa do pierników bakalie (ja nie dawałam) Nutella do posmarowania ciasta wiórki kokosowe do posypania wierzchu Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę Cały czas mieszając dodawać po 1 jajku, miód, oliwę, sodę i przyprawę Następnie dodać śmietanę i ewentualnie bakalie Piekarnik

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierniczki 117

Przepis wzięłam z mojej książki kucharskiej. Pyszne, korzenne pierniki :) na święta i nie tylko ;) Składniki: -500 g mąki pszennej -200 g miodu -150 g masła -200 g cukru pudru -1 jajko -1 żółtko -10 g sody oczyszczonej -2 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy na tyle, aby się rozpuściły i odstawiamy w chłodne miejsce. Na stolnicy mieszamy(...)schłodzony miód z masłem. Dodajemy też jajko rozkłócone z żółtkiem. Zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Wałkujemy je na grubość 0,5 cm i wycinamy dowolnymi foremkami. Pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Gdy wystygną możemy je dowolnie udekorować

KasiekGotuje
PIERNIK POMARAŃCZOWY 92

masła 2 jajka 250 ml mleka 300 g mąki  tortowej 250 g  brązowego cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki konfitury pomarańczowej (Owocowa Rozkosz) 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej konfitura pomarańczowa do przesmarowania piernika (Owocowa Rozkosz) 100 ml śmietanki 30 % 100 g mlecznej czekolady(...)przygotować polewę, aby zdążyła zgętnieć. Śmietankę podgrzać i roztopić w niej czekoladę, odstawić do przestygnięcia. Masło roztopić w garnku, dodawać kolejno cukier, miód, konfiturę pomarańczową, cynamon i przyprawę do piernika.   Wszystko delikatnie podgrzać ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Garnek ściągamy z ognia i pozwalamy masie lekko przestygnąć. Dodajemy sodę, mleko, jajka i miksujemy na średnich obrotach

Kuchnia w opałach
Prosty piernik 118

Prosty, a nawet powiedziałabym - banalny piernik, przypominający wyglądem piernik z torebki - myślicie pewnie, jak ma to Was zachęcić do jego przygotowania?! Powiem krótko - przypomina mi go tylko wyglądem - bo smakiem jest dużo, dużo lepszy, wręcz klasyczny. Jego kolejnym plusem jest fakt, że do przygotowania piernika potrzeba niewiele czasu, a w związku z małymi trudnościami, podczas jego pieczenia wiem, że jest(...)prądu i odłączenie piekarnika od zasilania podczas pieczenia tego małego arcydzieła w niczym mu nie zaszkodziło. Dlatego pomyślałam, że może będziecie mieli ochotę wypróbować ten przepis? :) Zapraszam na prosty piernik z polewą czekoladową." Składniki : 100 g masła 100 g cukru 1/4 szklanki mleka  2 łyżki miodu łyżka ekstraktu goździkowego łyżka ekstraktu cynamonowego 1,5 szklanki mąki 1/2  łyżeczki

Słodkie Przyjemności
Piernik staropolski długo dojrzewający 477

Ciasto korzenne na staropolski piernik dojrzewało sobie prawie 6 tygodni stojąc w dużej misie, na balkonie bo zima w tym roku łaskawa i bez mrozu aż do świąt. Na 5 dni przed świętami upiekłam piernikowe blaty, przełożyłam powidłami i zostawiłam na 4 dni żeby dobrze zmiękły. Później tylko pokroiłam na mniejsze porcje, posmarowałam czekoladową polewą i przybrałam. W sumie niedużo(...)przy tym pierniku roboty a mnóstwo pysznego ciasta, którym podzieliłam się z rodziną. Zapach i smak takiego piernika są niesamowite i wiem, że będę go przygotowywać już na każde Boże Narodzenie. Jak przygotować ciasto na piernik staropolski ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 214

znów dopada mnie tęsknota... W tym roku wyjątkowo od dłuższego czasu spotkaliśmy się w dużym gronie, więc mogłam pochwalić się moim nowym świąteczno-magicznym odkryciem :) Kto powiedział, że aby piernik był idealny, musi długo dojrzewać? Te przekonania zburzył (nawet u babci!) cud przyniesiony przeze mnie do kuchni. W ciągu Świąt musiałam go "dorabiać" trzy razy! I każdy, kto go próbował(...)pełnymi ustami i rozanielonym wzrokiem mówił..."Najlepszyjakijadłem!" Piernik jest wilgotny w środku, przełożony konfiturą śliwkową(najlepiej domowej roboty), po prostu rozpływa się w ustach!                                           fot. Arkadiusz Węgłowski Przepis znalazłam tu : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/piernik_wilgotny_szybki/przepis.html Zawiera moje małe "ulepszenia":) Składniki

Gotowanie to kochanie
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 244

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Tradycja zobowiązuje nas podwójnie, bo mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu :) W związku z tym odkąd jestem na diecie próbuję opracować recepturę na bezglutenowe pierniki idealne, które byłyby jednocześnie pyszne, nie za twarde, ale i nie za miękkie - tak aby można było powiesić na choince. Te pierniczki spełniają powyższe wymagania w zupełności

głodny alergik
Pierniczki z nadzieniem 204

roku oprócz piernika przekładanego marmoladą wieloowocową, jako Bożonarodzeniowe słodkości proponuję również nadziewane pierniczki. Możemy użyć marmoladki lub czekolady.  Przygotowuje się je z tego samego ciasta co piernik staropolski. W smaku mocno przypominają katarzynki. Są naprawę wyśmienite! Potrzebujemy (na około 70 pierniczków): - połowę ciasta na piernik staropolski dojrzewający (przepis: patrz  tutaj ) - marmoladę, gęsty dżem, czekoladę do nadziewania pierniczków *opcjonalnie(...)czekoladę do polania pierniczków Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto na piernik rozwałkowujemy dość cienko. Przy pomocy obręczy do wykrawania ciasta (lub dość sporej szklanki) wycinamy kółka.  Na kółka nakładamy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i lekko dociskamy. Jeśli mamy foremki do wykrawania ciasta, możemy ich użyć by nadać pierniczkom ciekawych kształtów - ja użyłam serduszek. Nadziane pierniczki układamy

W mojej holenderskiej kuchni
Murzynek 160

Jestem pewna, że lepszego nie jedliście!!! :) Jeżeli chodzi o polewę, to można zrobić ją w  tradycyjnej wersji , ja jednak miałam ochotę na polewę z powidłami- taką robię do Piernika , ale do tego murzynka pasuje równie dobrze, co tradycyjna :) A w okresie Świąt Bożego Narodzenia, taki Murzynek będzie bardzo fajną alternatywą dla piernika, wystarczy dołożyć dodatkowe 2 łyżeczki przyprawy(...)piernika (czyli razem 3) i upiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę: Ciasto: * mąka pszenna- 4 szklanki * jajka- 4 szt. * mleko- 2 szklanki * cukier- 1 szklanka * masło- 250 g * powidła śliwkowe- 1 słoiczek * kakao- 3 czubate łyżki * przyprawa do piernika- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * soda- 1 łyżeczka Polewa: * czekolada mleczna- 100 g * powidła śliwkowe- 2 czubate

Kraina Miodem Płynąca
Korzenne śledzie ze śliwkami, chili i olejem rzepakowym 105

śledziowej! Czy jeszcze bardziej muszę je rekomendować :)? Bardzo mi zasmakowało takie połączenie śledzi ze śliwkami. Dopełnieniem do tego połączenia jest lekko ostra nuta chili i korzenny smak przyprawy do piernika, połączone olejem rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego tak chętnie i często używam go w mojej kuchni. Mam nadzieję, że dacie się namówić(...)chili i olejem rzepakowym Składniki: 10 płatów śledziowych (u mnie z oleju) 1-2 cebule ok. 25 śliwek suszonych 1 szklanka oleju rzepakowego płatki chili 1 łyżka przyprawy do piernika sok z cytryny pieprz Śledzie pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na połówki. Do oleju rzepakowego dodać przyprawę do piernika

UgotujmyTo.pl