Zanim na blogu pojawi się kolejny przepis pragnę Wam przypomnieć o piernikach. Właściwie to już ostatni dzwonek by przygotować ciasto dojrzewające na pierniki. Moje już od kilku dni leżakuje sobie w lodówce. Tradycyjnie wykorzystałam ten przepis, który gorąco polecam. Uważam, że to najlepsze domowe pierniki jakie do tej pory przygotowałam, a próbowałam kilka przepisów. Nie ma na co czekać(...)planuje upiec na te święta pierniki z leżakującego ciasta, powinien już teraz zabrać się do pracy
Przysmaki Karolkijabłkiem Czekoladowe jajka Fale dunaju Jabłecznik z bitą śmietaną Keks na białkach Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik na święta Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik na zimno z musem truskawkowym(...)Sernik na zimno z truskawkami Sernik z mango Szarlotka sypana Szarlotka z brzoskwiniami Szarlotka z cynamonem Świąteczny piernik Świąteczny piernik 2 Truskawkowiec
Aga w kuchniBabka drożdżowa Babka korzenna Babka z gwiazdką Choinki pistacjowe Dekoracja pierniczków Keks na białkach Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Marcepanowe ciasteczka Mini serniczki Muffinki piernikowe Piernik na święta Piernik świąteczny Piernik świąteczny 2 Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Piernik z marchewką Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne
Aga w kuchnidrodzy, to nie jest zart. Choc do swiat pozostal ponad miesiac to juz czas pomyslec o piernikach. Jesli chcecie przygotowac ciasto, ktore wymaga lezakowania i chcecie by nabralo odpowiednio duzo aromatu, to juz najwyzsza pora rozejrzec sie za odpowiednim przepisem. W tym roku postanowilam upiec pierniki z nowego przepisu i zastanawiam sie czy to dobry pomysl. Przepis wyszperalam z jakiejs(...)dobrze zrobilam. Z pewnoscia przekonam sie o tym juz niebawem. Mam jednak nadzieje, ze nie bedzie to piernikowe nieporozumienie, szczegolnie ze przepisem dziele sie z Wami. Poniewaz pierniki to polska tradycja bozonarodzeniowa pomyslalam sobie, ze przepis ten idealnie pasuje to trwajacej wciaz akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem agregatora blogow kulinarnych zPierwszegoTloczenia.pl Pierniki z orzechami skladniki: 500g maki (3 szklanki
Przysmaki KarolkiMoja mama to osoba bardzo otwarta i towarzyska, czym sobie plusuje u klienteli. Jeden Pan przybiegł wieczorem i pytał o amoniak, a z tego tytułu wywiązał się temat o piernikach. Na osiedlu, gdzie mieści się sklep już wiedzą, że gotuję i prowadzę bloga. Nim się obejrzałam, dostałam od Pana przepis na intrygujące pierniki. Są to pierniki dobowe, gdzie przygotowane ciasto(...)klienta;/ ok. 300 sztuk (w zależności od wielkości) 1 litr maślanki 1 kg cukru Zagotowałam razem tak, aby powstał syrop. Wystudzić 400g margaryny 4 paczki przyprawy do piernika Rozpuściłam margarynę z przyprawą, wystudzić. 8 jaj 400g cukru 2 kg mąki 4 łyżki kakao Jaja ubiłam z cukrem na kogel mogel. Wymieszałam je z mąką i kakao. 2 łyżeczki amoniaku
W kuchni Karmel-itkiPyszne , wilgotne ciasto o smaku piernika z dodatkiem jabłuszek i bakalii . Nie można sie oprzec temu smakowi :) Ciasto należy do grupy ciast "ucieranych" i oprócz przygotowania jabłek, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę. żródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce" Składniki 2 szkl. mąki pszennej szklanka cukru ( dodałam cukru trzcinowego) 4 jajka 1/2 szkl. oleju łyżka miodu 2 łyżki kakao łyżeczka sody(...)łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy do piernika ( dodałam 2 łyżeczki - lubię smak piernika ) 3 średnie jabłka 10 dag posiekanych orzechów włoskich ( nie miałam orzechów to dodałam 15 dag bakalii) cukier puder do posypania na wierzchu Jajka z cukrem ubijamy tak długo , aż zrobi sie piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawe
Słodkości i nie tylkoNiesamowicie kruche ciasteczka ,,,druga propozycja walentynkowych słodkości. Efekt smakowy jest idealny w połączeniu z przyprawą do piernika , która tym bardziej uwydatnia migdałowy smak. Bardzo polecam wypróbować. Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : ok. 25 minut źródło : " Gotuj krok po kroku " Składniki: 200 g mąki 100 g zmielonych migdałów 180 g masła 80 g cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy(...)piernika szczypta soli 50 g drobnego cukru do dekoracji Sposób wykonania: 200 g mąki przesiać . Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolita masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek
Słodkości i nie tylkoŚwiąteczna Delikatesowa Babka Piernikowa z Serem. Wyobraź sobie połączenie dwóch kultowych smaków - piernika i sernika . Tak właśnie powstała babka piernikowa z serem , zapewniając smakową podróż przez tradycję i innowację. Babka ta jest o mocno korzennym smaku przeplatanym aksamitnym serem. Górę babki wieńczy polewa z lukru o delikatnym akcencie cytrynowym przyozdobionym niebiesko białą posypką cukrową. Jest to wypiek zaskakująco wyśmienity(...)Piernikowa: jajka średniej wielkości (4 szt. ) miód (3/4 szkl.) cukier (3/4 szkl.) masło (125 g) kakao (4 łyżki) mąka pszenna (2 szkl.) proszek do pieczenia (2 łyżeczki) przyprawa do piernika (40 g) Masa Serowa: ser półtłusty zmielony (500 g) lub z wiaderka ser jaka (2 szt.) cukier (5 łyżek) masło (100 g) budyń śmietankowy (1 opakowanie = 38 g) Lukier
Rita creativemożna je przygotować na ostatnią chwilę. Jeśli przygotujecie je wcześniej przed świętami, to raczej nie dotrwają do Bożego Narodzenia, gdyż kuszą swoim korzennym zapachem już z daleka. Ciasto na pierniki jest bezproblemowe do przygotowania, łatwo się zagniata, wałkuje i wykrawa. Pierniczki po upieczeniu oblać polewą czekoladową, ale równie dobrze możecie je przyozdobić lukrem, bądź zostawić bez żadnych dodatków. Składniki(...)ciasta wykrawaj dowolne kształty. Ciastka odstaw na bok, a ciasto, które pozostało zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i znowu wykrawaj pierniczki. Rób tak do momentu, aż ciasto się skończy. Pierniki przełóż na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj je w niewielkich odstępach. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 170 C i piecz przez 8 minut w trybie góra
e-PrzepisyKulinarnemnie nie ma świąt bez piernika, tradycyjnie jako co roku nastawiłam staropolski , ale ponieważ piernikowe ciasta w grudniu smakują wyjątkowo dobrze ostatnio popełniłam taką prostą krajankę. To nic innego jak dwa blaty ciasta piernikowego z dodatkiem sporej ilości orzechów włoskich i rodzynek, posmarowane domowym dżemem śliwkowym i polane polewą czekoladową. Prosto, pysznie i niezwykle aromatycznie. Składniki (na blaszkę(...)23x33 cm): 3 i 1/3 szklanki mąki (500 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki miodu (ok. 6 łyżek) pół szklanki cukru (110g) 100 g masła 1 jajko szklanka dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie i rodzynki) słoik (ok 300 g) powideł śliwkowych Polewa
Cynamonowe szczęścieWilgotny piernik który zachowa dłużej świeżość. Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 150 g masła w temp. pokojowej niepełna szklanka cukru (szkl o pojemności 200 ml) 250 g twarogu tłustego lub półtłustego 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 5 jajek 170 g mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki kakao 1 całe opakowanie przyprawy(...)piernika 3 i 1/2 łyżki dżemu/powideł garść posiekanych orzechów plus ewentualnie rodzynki jak lubimy Dodatkowo: polewa czekoladowa marmolada lub kwaśny dżem do przełożenia 1. Masło wraz z cukrem ucieramy, następnie wbijamy po kolei jajka i po każdym z nich ucieramy, następnie dodajemy twaróg i znów ucieramy. 2. Teraz dodajemy partiami mąkę wraz
Gotowanie...to proste !Wilgotny i szybki do zrobienia piernik przełożony powidłami śliwkowymi i polany polewą czekoladową. Wypiek idealny na święta. Artykuł Piernik przekładany powidłami śliwkowymi pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaAromatyczny piernik z delikatną pianką to wypiek, który doskonale sprawdzi się na święta. Artykuł Aromatyczny piernik z delikatną pianką pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaProponuję dziś przepis na prosty i przepyszny piernik , który jest aromatyczny, miękki i wilgotny , z polewą czekoladową . Jakość polewy zależy od masła. Tym razem na nagraniu widać, że polewa mi nie stężała, co może prowadzić do pytania "Ile jest masła w maśle?" . Przy dobrej jakości masła polewa zastyga i można wtedy ładnie kroić ciasto. Tym razem widać
Kawa z mlekiemSkładniki: Ciasto piernikowe ? 600 g mąki pszennej ? 1 jajko ? 250 g masła ? 250 g miodu ? 150 g cukru ? 3 łyżki kakao ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1 przyprawa do piernika Lukier ? 1 białko ? 125 g cukru pudru ? 1 łyżeczka soku z cytryny ? dowolne barwniki, u mnie różowy i zielony Karmel ? 1/2 szklanki cukru Dekoracje ? kolorowe pisaki cukrowe ? cukierki perełkowe Wykonanie(...)Choinki piernikowe ? Rozpuścić masło, miód i cukier, wystudzić i dodać jajko. ? Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i lekko zagnieść ciasto z przestudzoną masą. ? Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki i zagnieść każde osobno. ? Włożyć do lodówki na noc. ? Ciasto rozwałkowywać na papierze do pieczenia i nie przesuwać wyciętych
To co kocham