przechodzimy do wycinania pierniczków. Po wycięciu rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego to 180 stopni na ok. 10 minut (w przypadku cieńszych pierników trochę mniej). Do udekorowania użyłam lukru i rozpuszczonej czekolady. Lukier otrzymujemy poprzez utarcie białka jajka z cukrem pudrem. Powinien on być dosyć gęsty, nie może spływać z pierników. Najlepiej nakładać(...)przez strzykawkę lub przez stożek zrobiony z papieru do pieczenia. Niektóre pierniki możemy ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Poniżej efekty mojego ozdabiania. Nie jest to może szczyt osiągnięć cukierniczych, ale jakoś to wyszło :) Życzę wszystkim smacznego i dobrej zabawy przy pieczeniu oraz ozdabianiu pierniczków
two broke sistersgrudniu na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne pierniczki i pierniki - nadziewane, puchate, kruche, zdobione kolorowymi wzorami, oblane lukrem i maczane w czekoladzie. Do wyboru do koloru :) Będzie prawdziwy pierniczkowy festiwal! Na początek mięciutkie, pełne cytrusów Lebkuchen :) Lebkuchen to tradycyjnie niemieckie pierniczki niezwykle aromatyczne i pachnące cytrusami. Miękkie, lekko ciągnące kryjące wewnątrz kandyzowaną skórke pomarańczową. Aby jeszcze bardziej podkreślić(...)dojrzewają, miękną i nabierają jeszcze wspanialszego smaku. Polecam! Przepis, który lekko zmodyfikowałam pochodzi z tej strony . SKŁADNIKI (30 sztuk) 250g mąki pszennej 80g zmielonych migdałów 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml płynnego miodu 85g masła 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego lukier 3/4 szklanki
DefinicjaSmakuNadziewane pierniczki z ciasta na piernik staropolski już gotowe, więc teraz czas na docelowy wypiek :) Robienie piernika staropolskiego składa się z trzech etapów- przygotowania ciasta, pieczenia blatów oraz przekładania i dekorowania. Ciasto już od dawna jest, więc czas na kolejny etap :) Blaty pieczemy na 5-7 dni przed świętami. Dajemy ciastu 2-3 dni na skruszenie i po tym czasie
DefinicjaSmakuobowiązków zapomnieliście o pierniczkach...a świąteczny stół bez tych małych pyszności to już nie to samo, prawda? ;) Więc, jeśli zapomnieliście o nich - wiadomo, nie ma czasu, żeby robić pierniki, które leżakują. No chyba, że macie zęby z kamienia ;) Polecam Wam te pierniczki. Aromatyczne i co najważniejsze - szybkie. Po upieczeniu nie twardnieją, cały czas są miękkie. A to za sprawą(...)jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierniczków) ~1/3 szklanki cukru trzcinowego ~3 lekko czubate łyżki miodu (użyłam klonowego od Anielskich Przysmaków ) ~2-3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika / opakowanie (20g) kupnej ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~25g świeżych drożdży / opakowanie (7g) suchych ~4 łyżki miękkiego masła Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika i sodą. Miód i masło podgrzać
chili & sugarSkoro mamy już przepis na domową przyprawę do piernika , przyszedł czas na przepisy z jej wykorzystaniem :) Zacznę od pierniczków. Dzisiaj podaję Wam niezwykle cenny przepis na te ciastka. Dlaczego "cenny"? Ponieważ pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Babci. Można powiedzieć, że ten zeszyt dostałam w spadku, chociaż tak na prawdę sama się o niego upomniałam, bo z pewnością zostałby(...)zeszytu Babci // ok. 20-25 pierniczków ~250g mąki pszennej ~125g miodu ~75g cukru pudru ~60g margaryny ~jajko ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~15g domowej przyprawy do piernika (lub ok.20-25g sklepowej) ~lukier: cukier puder i gorąca woda Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Miód, cukier i margarynę rozpuścić w garnuszku i dodać do mąki, wbić
chili & sugarsmakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także smakują wybornie. No bo święta bez piernika to nie święta^^ Skorzystałam z przepisu znalezionego na tej stronie ( klik ) Składniki: 500 g mąki 1 jajko 250 g miodu 80 g smalcu 150 g margaryny 1 łyżka kakao(...)łyżki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki mleka 1 opakowanie przyprawy do piernika (moje miało 27 g) Miód, margarynę, smalec, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika umieścić w jednym garnku i rozpuścić na małym ogniu. Ostudzić. Do chłodnej masy wsypać mąkę. Następnie dodać jajko i wlać sodę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie ze sobą wszystko wymieszać i wyrobić
My simple kitchenJako, że święta już niedaleko, mimo, że nie czuć atmosfery, postanowiłam zrobić coś świątecznego. Święta Bożego Narodzenia, kojarzą mi się zwłaszcza z piernikiem. Chciałam stworzyć coś, z czegoś, co jest znane, niekoniecznie świąteczne, wprowadzić akcent świąt w postaci nuty smakowej piernika. I.. udało się ;) Zapraszam na przepis: Biszkopt piernikowy: - 4 duże jaja, bądź 5 mniejszych - pół szklanki cukru - pół(...)szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki kakao - łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (nie kupujcie tej z mąką, bo głownie ona się tam znajduje, nie przyprawy) Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, masa musi zblednąć, wtedy wiadomo, że ubite ;) Dodajemy zmieszane wcześniej mąki i pozostałe składniki, przesiewamy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy delikatnie, aby masa
MamaOskarkaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, wiec moja propozycja to "choinki" z piernika. Myślałam, że nie uda mi się ich zrobić, ale trafiłam na foremki w kształcie gwiazdki i zakupiłam sobie :) Polecam, takie pierniczki to fajna ozdoba świątecznego stołu . Składniki: 250 g miodu 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 1 szklanka mleka 2 opakowania przyprawy do pierników 4 jajka(...)lukrem i układam na niej jeszcze mniejszą( u mnie było ich pięć) i tak do końca choinki. Dekoruję koralikami cukrowymi. Ja na razie zrobiłam cztery choinki, a resztę pierników schowałam do pudełeczka i czekają na swoją kolej
Ciasteczkowy PotwórLeniwi się robimy, oj leniwi - nawet piernik pieczemy w automacie. Jeśli Małżonka Ma Aleksandra zrobi jeszcze w tej maszynie gulasz to też nie będę specjalnie zdziwiony :D Ale przyznać muszę, że piernik był bardzo smakowity, chociaż musiałem go po swojemu "dosmaczyć" :) Składniki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE 250 ml mleka 3 jaja(...)Khobar innych nie było) opcjonalnie 1 łyżeczka carob molasses (melasa z drzewa świętojańskiego - nie jest konieczna, ale my lubimy) 1 czubata łyżka kakao 1 czubata łyżka stołowa przyprawy do pierników z tego przepisu (można wsypać trochę więcej jeśli ktoś preferuje bardziej wyrazisty smak lub w wersji uproszczonej dodać 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki bardzo drobno posiekanych lub mielonych goździków
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPiernik Grand Porter(...)też polecam : Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki miodu 3/4 kostki masła 1 szklanka ciemnego piwa Grand 3 jajka
w mojej kuchniwykonaniu, szybko się je robi. Początkowo są twarde ale zamknięte w pudełku szybko miękną. Nadają się też jako ozdoba na choinkę. Z podanego przepisu wyszły mi 4 duże blachy pierników. Składniki: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny ½ szklanki brązowego cukru 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika ½ szklanki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao Sposób(...)folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm a następnie wykrawać foremkami ciastka. Gotowe pierniki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkach i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 8 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu przechowywać w zamkniętym pudelku. Początkowo po wystygnięciu
Na słodko lub wytrawniejeszcze świąteczny, albo chociaż zimowy nastrój Was nie opuścił, nie znudziły się Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście mrożone maliny, zapiszcie sobie ten przepis na przyszłe Święta - gwarantuję, że się w nich zakochacie. Piernikowe ciągutki z migdałami Składniki: (na 30-35 sztuk(...)mielonych migdałów 35 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 25 g kakao 30 g masła 15 g ciemnej czekolady (70%) 60 g melasy 10 g świeżych drożdży Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z migdałami, cukrem, solą i przyprawą do piernika. Masło rozpuścić z melasą. Gdy połączą się w gładką masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż tradycja. Od wielu lat nie kupuję sklepowej mieszanki do pierników. Robię ją sama, bo lubię mieć wpływ na to co jem i pewność, że dokładnie znam pochodzenie wszystkich składników. Przyczyna jest jeszcze jedna... nasze psy uwielbiają domowe wypieki, a korzenne ciasteczka kuszą je szczególnie ze względu na swój piękny zapach. Niestety, wszystkie sklepowe mieszanki do piernika zawierają przyprawy, które(...)bardzo trujące i szkodliwe dla psa. Lubię mieć poczucie bezpieczeństwa, że mój pies nie odchoruje świąt, kiedy to przypadkiem ktoś poczęstuje go ciasteczkiem, dlatego zawsze sama robię przyprawę do piernika. Plusem jest również fakt, że taka domowa przyprawa jest stanowczo bardziej aromatyczna i tańsza niż wersja sklepowa, a zrobienie jej trwa dosłownie chwilę. Polecam! Składniki: 50 g cynamonu (mielonego
maniapieczeniaLignowach Szlacheckich) wypiekała przepyszne pierniczki. Recepturę udostępniła swoim znajomym i do dziś wiele rodzin szczyci się posiadaniem tego przepisu z 1970 roku. Wypiek figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz po upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych
Grahamka, weka i kajzerkaPołączenie moich dwóch ulubionych ciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód: 220 g pierniczków (bez nadzienia) pół kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika + masa cukrowa do dekoracji(...)przyklepujemy. Składniki na sernik wyjmujemy chwilę wcześniej, żeby odrobinę się ogrzały. Pomarańczę myjemy dokładnie, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy
sama złodycz