pierogi 3. Pasztet z kaszy jęczmiennej 4. Ryba z piekarnika 5. Bigos wigilijny z suszonymi śliwkami 6. Grzaniec z sokiem pomarańczowym Przepisy na szybkie ciasta na Święta 1. Ekspresowy piernik z wiśniami 2. Ciasto bez pieczenia z żurawiną 3. Daktylowe ciasto 4. Ciasto bez pieczenia z kremem i wiśniami 5. Kremówka na paluszkach ptysiowych 6. Budyniowe ciasto z advocatem Przepisy(...)Grzaniec z sokiem pomarańczowym Grzane wino z dodatkiem soku z pomarańczy i aromatycznych przypraw to prosty, rozgrzewający trunek. ZOBACZ PRZEPIS Przepisy na szybkie ciasta na Święta 1. Ekspresowy piernik z wiśniami Wiśniowy piernik to prosty przepis na świąteczne ciasto. Nie wymaga dużo pracy – wystarczy tylko utrzeć składniki, a następnie upiec ciasto. ZOBACZ PRZEPIS 2. Ciasto bez pieczenia z żurawiną
Via GustoPrzepis na szybki i wilgotny piernik przełożony masą z mascarpone i powidłami. Wygląda bardzo elegancko i sprawdzi się idealnie w roli ciasta przekładanego nie tylko na święta. Piernik jest wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu, a prezentuje się niezwykle okazale. Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 25 min SKŁADNIKI (na blaszkę 25×35 cm) CIASTO 1 szklanka mleka(...)szklanka cukru (200 g) 125 g masła 2 łyżki kakao 3 jajka 5 łyżek powideł śliwkowych (ok. 180 g) 2 szklanki mąki (320 g) 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli + 1 łyżka cukru MASA 500 ml śmietanki 36 % 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru fix do śmietany
Słodki Blogmąki pszennej 200 g płynnego miodu 100 g cukru pudru 1 duże jajko – do 80 g 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao – 10 g szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie pierniczków zaczynam od wymieszania w misce wszystkich sypkich składników, tj.: 400 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 czubate łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao – 10 g szczypta soli Porada. Zamiast kakao możesz wsypać łyżkę karmelu lub kawy inki (w wersji dla dzieci) bądź łyżkę kawy rozpuszczalnej. Składniki mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Wbijam całe duże jajko – waga do 80 g. Możesz użyć dwóch mniejszych. Wlewam 200 g płynnego miodu, czyli
Zasmakuj KuchniMoje trzy świąteczne ulubione smaki w jednym cieście Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik – sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: – 200g pierników lub ciasteczek korzennych(...)drobnego cukru – 2 żółtka – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 50g roztopionego masła – ziarenka z laski wanilii lub 1 łyżka esencji waniliowej Spód: Pierniki rozkruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć piernikowy spód. Wsadzić do lodówki. Masa makowa: Do przygotowanej masy dodać przesianą przez sito mąkę oraz 2 ubite na sztywno białka
CookYourselfekstra lukier do ozdoby pierniczków, który wykonacie ekspresowo i to z zaledwie dwóch składników. Polecam! Składniki: 200g miodu 150g masła 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika pół szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej tortowej 150g gęstego jogurtu naturalnego 4 żółtka jaj 2 łyżeczki sody Lukier do ozdoby pierniczków: 1 białko jajka ok 80-100 g cukru(...)pudru *** Do garnka przekładamy miód, masło, cukier, kakao i przyprawę do piernika *** *** Podgrzewamy cały czas mieszając, aż do rozpuszczenie i połączenia się składników. Odkładamy do przestudzenia *** *** Do miski wsypujemy mąkę i sodę, dodajemy jogurt oraz żółtka jaj *** *** Dodajemy miodową mieszankę z garnka i całość dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem *** *** Ciasto nie wyjdzie gęste
Blog z Apetytemmnie w domu przygotowywana jest zarówno na co dzień, jak i od święta. Dlatego na Wigilię przygotowuję nieco inną wersję, można powiedzieć, że bardziej świąteczną, dzięki dodatkowi przyprawy do piernika - niektórych taki połączenie dziwi, ale ja polecam! Wigilijna ryba po grecku - przepis Do przygotowania ryby po grecku będą Ci potrzebne: 4 kawałki polędwicy z dorsza, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)ząbki czosnku, łyżeczka tymianku. Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne: 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 ząbki czosnku, łyżeczka tymianku, łyżeczka przyprawy do piernika, łyżeczka słodkiej papryki, 500ml passaty pomidorowej, 2 łyżki syropu klonowego, 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łyżki masła klarowanego, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. 1. Posiekaj czosnek i cebulę. Warto zrobić to chwilę
Z notatnika dietetykaMałe kruche ciasteczka idealne nie tylko dla świętego Mikołaja. Pyszne maślane ciasto, które świetnie smakuje samo, a jeszcze lepiej gdy dodacie do niego ulubiony dżem, przyprawę do piernika, czy czekoladę. Wymagają trochę czasu, ale zagniatacie jedno podstawowe ciasto, dzielicie i z niego możecie zrobić 6 rodzajów ciasteczek, a nawet więcej jeśli macie pomysł na inne dodatki. A skoro(...)względu na modyfikację ciasteczka pieczemy w 180°C przez około 10-15 minut. Ciasteczka korzenne: 200 g ciasta podstawowego 2 łyżeczki przyprawy do piernika Ciasto podstawowe zagniatamy z przyprawą do piernika, rozwałkowujemy cienko i wycinamy dowolne kształty ciasteczek Ciasteczka kakaowe z dżemem: 200 g ciasta podstawowego 2 łyżki kakao do pieczenia
Cynamonowe szczęścieszklanki mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie: Do rondelka przekładamy masło, miód i cukier. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy naszą(...)słodką mieszankę, jajko i przyprawę do piernika. Całość zagniatamy. Na podsypanej mąką macie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Im grubiej tym bardziej puszyste pierniczki. Wycinamy dowolne kształty. Układamy je w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od grubości ciasteczek i wielkości foremek z tej porcji wychodzi jedna lub półtorej dużej blaszki pierniczków. Pierniczki
Słodkie okruszkiPiernik choinka to wspaniałe, efektowne ciasto. Idealne na święta. SKŁADNIKI : 2 jajka 2 i 1/2 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju 3/4 szklanki mleka 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżki ciemnego kakao(...)łyżka przyprawy do piernika POLEWA : 150 g czekolady mlecznej i deserowej 4 - 5 łyżek mleka PRZYGOTOWANIE : Całe jajka ucieramy z cukrem, następnie wlewamy olej i mleko, miksujemy. Po chwili dodajemy dżem, kakao, przyprawę do piernika i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodką, mieszamy. Ciasto wylewamy
Kulinarne Fantazje MarioliGrudzień to czas wypełniony magią. Czas pełen tradycji i lokalnych zwyczajów. Pierwszy śnieg, ciepło kominka i ta przytulność. W powietrzu czuć zapach cynamonu, pomarańczy i pierników. I na piernikach się zatrzymajmy! Nie dajmy się wciągnąć w gonitwę za prezentami i świątecznymi zakupami. Nacieszmy się tym […] Artykuł Piernik marchewkowy pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniŚwięta są pełne smaków i zapachów. Pyszne domowe pierniki, pierniczki, cynamonowe ciasteczka, waniliowe serniki, uszka, pierogi, rozgrzewający czerwony barszcz. Wszystkie te wyjątkowe potrawy uwodzą zapachem i smakiem. Za to właśnie je kochamy. Co wpływa na ten świąteczny smak i zapach? Oczywiście dobre produkty, dużo serca i aromatyczne przyprawy. Bez jakich przypraw nie ma Świąt Bożego Narodzenia? Które przyprawy wprowadzą(...)każdy wielbiciel kulinariów znajdzie coś dla siebie. Jakich przypraw nie może zabraknąć podczas świątecznych przygotowań? Cynamon, kardamon, anyż…? Czym jeszcze pachną Święta? Anyż Idealny dodatek do piernika, miodowych ciast, anyżowych ciasteczek. Idealnie sprawdza się też jako składnik marynaty do świątecznych wędlin i mięs. Anyż ma też swoje cenne właściwości. Uspokaja żołądek, jelita, łagodzi problemy z górnymi drogami
Słodkie okruszkiPrzepis na szybki i smaczny piernik, który doskonale sprawdzi się na święta. Artykuł Piernik ekspresowy pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudasię, że miałam ją pod ręką. Polecam wszystkim na diecie niskowęglowej. Z jej wykorzystaniem upieczecie wiele wersji ulubionych ciast, gofry, naleśniki. Niedługo pokuszę się o kruche ciasteczka. A piernik - dość prosty w wykonaniu, wymaga jedynie przestrzegania kilku prostych zasad. Wszystkie poniżej. Zachęcam - dziś dobry dzień na eksperymenty - niech sobie pada. Składniki: proporcje na keksówkę o długości(...)mnie silikonowa, więc obyło się bez smarowania i wykładania papierem. Pieczemy w 170 stopniach, około 40 minut. Sprawdźcie patyczkiem, czy jest gotowe - czasu pieczenia nie przedłużajcie, by piernik nie stał się suchy i zbyt zrumieniony z wierzchu. Studzimy 5 minut w piekarniku, wyciągamy na blat. To wszystko. Zapach owija nasze myśli wokół ciepłego koca, świeczek oświetlających trzymany
Kronika Piekarnika