Miodownik bałajski – kuchnia podkarpacka Miodownik bałajski to skrzyżowanie typowego ciasta na miodzie, piernika i keksa. Ciasto proste, ale pełne aromatu dzięki korzennym przyprawom i bakaliom. Ładny złoto-brązowy kolor miodownik zawdzięcza składnikom, z których jest przygotowany, a które pod wpływem temperatury zmieniają kolor ciasta – miód, skarmelizowany cukier oraz soda oczyszczona. Swoją nazwę miodownik zawdzięcza miejscowości Bałaje położonej niedaleko Lubaczowa(...)miodu wielokwiatowego lubaczowskiego bakalie, m.in. śliwki suszone, orzechy laskowe, rodzynki 200 g masła 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka śmietany 18% 4,5 szklanki mąki pszennej przyprawa do piernika Zaczynamy od zrobienia karmelu. Do niewielkiego garna z grubym dnem wlewamy wodę i wsypujemy szklankę cukru. Całość podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż płyn zacznie się lekko karmelizować
Trzeci talerzprzepisy na ciasta, które według mnie świetnie nadają się na świąteczne wypieki. Są tu ciasta proste, łatwiejsze i nieco trudniejsze.. Jest kilka przepisów na serniki, pierniki i ciasta z makiem i z kremami. Dla tych co już planują słodkie świąteczne menu przygotowałam zestawienie świątecznych ciast . Najlepsze przepisy na ciasta na Wigilię i święta Bożego Narodzenia, na Wielkanocnym stole też(...)kawa popołudniowa bez ciasta nie smakuje tak dobrze Pełny przepis znajdziecie po kliknięciu w nazwę ciasta. Makowce 1. Makowiec krucho-drożdżowy 2. Świąteczny snikers z orzechami i kremem 3. Piernik z kremem czekoladowym 4. Piernik ekspresowy z powidłami 5. Miodownik 6. Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak) 7. Świąteczne Eklerki z kremem budyniowym 8. Stollen. Strucla z bakaliami 9. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŁatwy do przygotowania torcik który będzie smacznym dodatkiem do świątecznej kawki. Czekoladowe ciasto klasyczny murzynek z dodatkiem aromatycznej przyprawy do piernika, mocno czekoladowy krem i suszone śliwki. Czego chcieć więcej !!! Idealna propozycja dla łasuchów :) Tortownica o średnicy 18 cm 130 gramów mąki pszennej 80 gramów cukru 1 jajko 120 ml kefiru 60 ml mleka 60 ml. oleju(...)łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka powideł śliwkowych lub dowolnego w smaku dżemu szczypta soli czubata łyżeczka przyprawy do piernika Na krem czekoladowy 300 ml. śmietanki użyłam 30% 125 gramów serka mascarpone 200 gramów czekolady deserowej płaska łyżka cukru pudru Dodatkowo 200 gramów suszonych śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych do posmarowania blatów tortowych rurki
Andzia PichciCoraz bliżej święta..tak przynajmniej powiadają. Zatem najwyższy czas by "nastawić" ciasto na piernika. Powinno leżakować 4-6 tyg. Jest to podejście numer dwa do tej poważnej sprawy. Zeszłoroczne dzieło przeszło najśmielsze oczekiwania (już nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis), więc w tym roku trzeba je zdecydowanie powtórzyć. Nie jest to zbyt skomplikowane. Wydawać by się mogło, że czasochłonne(...)dobrą sprawę, to też nie. Przekonajcie się sami. Piernik długo dojrzewający, jak sama nazwa wskazuje musi swoje odleżeć. A gdy już to nastąpi i dojrzeje (po tych 4-6 tyg.), to należy ciasto podzielić na 3 równe części i każdą z nich upiec osobno (najlepiej z tydzień przed planowaną konsumpcją). Składniki: • 500 g miodu • 2 szklanki cukru
Karczma HonoriettyDzień dobry :-) Jeśli szukacie pysznego, prostego i szybkiego przepisu na piernika to polecam Wam ten. Wychodzi puszysty, krem budyniowy i powidło śliwkowe pasuje do niego idealnie. Moje dzieci oszalały na jego punkcie i mam oczywiście zrobić na Święta :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto: 2 jajka L 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)masła (roztopione) 1 szklanka kefiru 3 łyżki ciemnego kakao 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka prawdziwego miodu u mnie wielokwiatowy 1. Do miski dajemy suche składniki: mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Mieszamy. 2. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach
kruche babeczkiPiernik przekładany to pyszne ciasto na święta i nie tylko. Najsmaczniejszy po dwóch dniach, kiedy to całkowicie zmięknie. Jest wyjątkowo smaczny z tą masą i dżemem. Można go długo przechowywać lub nawet zamrozić. Ciasto świetnie się przechowuje, długo jest świeże i pysznie smakuje. SKŁADNIKI : 3 szklanki mąki 4 jajka 150 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki(...)cukru 4 łyżki płynnego miodu 5 łyżek śmietany 18 % 1 opakowanie przyprawy do piernika 3 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sodki
Kulinarne Fantazje Mariolipomysłów świątecznych Domowy kisiel malinowy Kanapka bałwanek w nausznikach Świąteczna kanapka – piernikowy ludzik Kanapka zielona choinka Kokosanki kolorowe Szaszłyki owocowe Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego Makowiec w kształcie choinki Piernik z choinką Piernik bananowy Piernik marchewkowy Ciasteczkowy kalendarz adwentowy Ciasteczka dla Mikołaja Kruche ciasteczka renifery Rudolfy Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego Granola piernikowa Leniwe z cynamonem Sernik piernikowy Babeczki świąteczne
Dorota SmakujeRolada w świątecznym klimacie, bo pachnąca pomarańczą i korzennymi przyprawami :). Puszysty biszkopt z dodatkiem przyprawy do piernika i lekki krem pomarańczowy na bazie budyniu i śmietany kremówki. Kropką nad i jest polewa czekoladowa ( u mnie w postaci paseczków ), bo jak wiadomo pomarańcza i czekolada to połączenie ponadczasowe ;). Bardzo polecam na święta i nie tylko :). Składniki na biszkopt: 5 dużych jajek(...)cukru 135 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem pomarańczowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) 70 g cukru pudru 10 g żelatyny około 80 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1 łyżeczka ekstraktu
Opowieści z piekarnikaSkładniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 200 g margaryny 50 g masła orzechowego 500 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1,5 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 3 średnie jabłka 50 g orzeszków ziemnych 100 g rodzynków sułtańskich 400 ml jogurtu z kawałkami owoców pieczone jabłko Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady cukrowe płatki śniegu Przygotowanie: Jabłka(...)orzeszków. W przypadku, gdy ktoś nie posiada urządzenia wystarczy drobno pokroić. Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika przesiać. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Dodać jogurt pieczone jabłko i masło orzechowe - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościcukru 2 łyżki miodu 65 g masła 250 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika czekolada na polewę, lukier lub cukier puder Mleko zagrzać, dodać masło i miód.Jajka ubić z cukrem, dodać mleko z masłem i miodem, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)oraz sodą i przyprawą do piernika. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut. Po upieczeniu wystudzić i polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieewentualnie białego) 150 g śmietany 18% 2 jajka (rozmiar L) 30 g kakao ciemnego (bez cukru) 80 g oleju (około 90 ml ) może być masło 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki miodu ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody szczypta soli na lukier: 2 łyżki wody 1 łyżeczka soku z cytryny około 100 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link(...)filmiku z przepisem na: Ekspresowe pierniczki Przygotowanie: Do miski przekładam cukier, dodaję jajka i roztrzepuję rózgą. Następnie dodaję olej, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i nadal mieszam rózgą, tak żeby cukier się rozpuścił. Następnie dodaję kakao, które przesiewam z łyżką mąki, i pozostałą mąkę. Składniki mieszam łyżką żeby się połączyły i wykładam na blat podsypany
Uwaga Babcia Gotujewypełnionego małymi ziarenkami aż po same brzegi. W połączeniu z polewą z białej czekolady skradnie z pewnością Wasze podniebienie. Przepis na makowiec Ani znajdziecie tutaj . Kolejna słodka propozycja to piernik przekładany. Miękki, puszysty i pachnący korzennymi przyprawami. Mikołaj z pewnością nie pogardzi kawałeczkiem zostawionym przy choince Przepis na piernik przekładany znajdziecie tutaj Na świątecznym stole w moim domu nie może
Fascynacje Anichłodzenie Składniki: 150 ml mleka 3 łyżki płynnego miodu 400 g mąki pszennej 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka kakao 25-30 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 250 ml oleju roślinnego 300 ml maślanki 3 jajka 3 łyżki likieru amaretto(...)mleko i dodaj 3 łyżki płynnego miodu. Podgrzewaj na średnim ogniu do połączenia, nie musisz zagotowywać. Odstaw do przestudzenia. W dużej misce połącz sypkie składniki: mąkę, cukier, przyprawę do piernika i kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj też pastę waniliową. Wszystko wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj składniki płynne: maślankę, jajka, olej, likier amaretto lub rum. Dodaj przestudzone mleko
nietylkopasta.plgładka, kremowa i sernikowa masa z dyni, z głęboką nutą pomarańczy i przypraw korzennych to strzał w dziesiątkę! Całość ciasta zwieńczona lekką bitą śmietaną, prażonymi orzechami laskowymi i korzennymi piernikami. Ta tarta jest fenomenalna, koniecznie musicie zrobić ją tej jesieni! Do przygotowania ciasta typu tarta, warto wyposażyć się w odpowiednią formę do pieczenia. Jestem zwolennikiem porcelanowych form do pieczenia(...)piecz przez 40 minut w temp. 170 stopni C. Ciasto studzimy całkowicie. Ponadto: - 250 ml śmietanki 36% ( schłodzona z lodówki) - 1 łyżka cukru pudru - garść orzechów laskowych - korzenne pierniki Śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder. Udekoruj dokoła tartę. Orzechy upraż na suchej patelni przez 5 minut, wystudź. Udekoruj nimi tartę. Na każdą porcję tarty dodaj jednego korzennego
SMYKWKUCHNIPiernik, to ciasto nieodłącznie kojarzące się z nadchodzącymi świętami. Mój piernik jest z cukinią i wcale nie jest ona wyczuwalna w smaku. Drobno starta cukinia jest też niewidoczna w cieście. Zatopione w pierniku owoce papai w kolorze pomarańczy i kandyzowanej kostki pomelo w kolorze zieleni doskonale komponują się ze smakiem gorzkiej czekolady
Przepisy Kulinarne