wspaniałym połączeniem, które pierwszy raz urzekło mnie podczas warsztatów fotografii kulinarnej, kiedy to miałam okazję spróbować tego nieoczywistego, a według mnie najsmaczniejszego połączenia śledzi i niezbyt słodkiego piernika jakie świat widział! Mogłabym jeść to danie całe święta! Otwierajcie się na nowe smaki i wypróbujcie! Przepis na śledzie: Składniki (na 4 porcje): 400 gram śledzi w oleju 2 łyżki masła orzechowego(...)gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły". Składniki na kruchy piernik (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm): 1 szklanka mąki pszennej 1 białko 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody 50 gram masła 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy korzennej
Mango PapajaPiernik na Święta być musi a jeśli nie leżakujący to może taki ekspresowy? Przełożony marmoladą i polany polewą czyli klasyka gatunku. Z jego upieczeniem poradzi sobie nawet początkująca gospodyni. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 150 g masła 3 łyżki miodu 200 g cukru 5 jajek 3 łyżki kakao opakowanie przyprawy do piernika(...)wyścielonej papierem. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty i przełożyć marmoladą. Czekoladę połamać do miski, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Polać piernik i odstawić do zastygnięcia polewy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabazy sprawdzonych przepisów. Znalazłam w internecie przepisy na pierniczki gryczano-jaglane i ryżowo-kukurydziane. Ani jednych ani drugich nie dało się jeść bez solidnej polewy czekoladowej. I to dosłownie. Pierniki po prostu łamały się w rękach! Były bardzo kruche, a do tego niezbyt smaczne... Postanowiłam wrócić do mojego wypróbowanego przepisu z mąki pszennej, ale zamieniłam ją na moją gryczano-ryżowo(...)przeciwnik wszystkiego co bezglutenowe - przyznał, że są pyszne! Myślę, że to najlepsza recenzja. Do tego przepis jest naprawdę prosty! Znalazłam go kilka lat temu pod hasłem "szybkie i proste pierniki". Były to pierwsze święta z moim mężem i bardzo chciałam mu udowodnić, że jestem dobrą gospodynią. Do tego mieliśmy już wtedy 2 miesięcznego synka - więc nie mogły być czasochłonne. Spróbujcie
Mama z MotylemMoje trzy świąteczne ulubione smaki w jednym cieście :) Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru(...)serowa: - 500g sera trzykrotnie mielonego - 50-70g drobnego cukru - 2 żółtka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 50g roztopionego masła - ziarenka z laski wanilii lub 1 łyżka esencji waniliowej Spód: Pierniki rozkruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć piernikowy spód. Wsadzić do lodówki. Masa makowa: Do przygotowanej masy dodać przesianą przez sito mąkę oraz
CookYourselftych, którzy nie nastawili Staropolskiego, mam pyszny piernik z kremem czekoladowym, taki dosłownie last minute. :) Składniki 1 kg mąki 1/2 szkl. cukru 1 szkl. miodu 2 jajka 1 łyżeczka sody 1/4 szkl. mleka 25 dag margaryny opakowanie przyprawy do piernika Cukier z margaryną, mlekiem, miodem i przyprawami podgrzewamy mieszając, aż się połączą, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do ostudzonej
Cynamonowe szczęścieZresztą, mi najbardziej i tak smakują te "gołe" :D Składniki: 180 g miodu 150 g cukru 125 g masła 150 g śmietany kremówki 30 % 1 opakowanie przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 750 g mąki pszennej szczypta soli W garnku umieszczamy masło, cukier i miód. Rozpuszczamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy(...)ognia. Po przestudzeniu dolewamy śmietanę kremówkę. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, sodą, szczyptą soli i skórką pomarańczową. Dolewamy powoli masę maślano - miodową i zagniatamy elastyczne i błyszczące ciasto. Wałkujemy je na grubość od 0,5 - 1 cm i wykrawamy ciastka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu dowolnie
My simple kitchenprzyprawa do piernika Wiem, że dziś bez trudu można kupić przyprawę do piernika dosłownie w każdym sklepie. Lecz ja pragnę podzielić się przepisem pamiętającym jeszcze czasy mojej babki. Wtedy to przed świętami w wielu domach samodzielnie przyrządzano piernikowe przyprawy i właśnie dlatego piernik
Miód i pieprzpieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić(...)się słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi babeczki, choinki, bałwanki czy piernikowe chatki będą cieszyć oczy i podniebienia naszych gości! Lukrowane bałwanki Lukrowana choinka z piernika Pierniczki Babeczki - renifery Świętego Mikołaja Chatka z piernika Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą Ciastka grzybki Na świąteczny obiad Święta Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilia, ale także
Kulinarne InspiracjeŚwięta już niebawem więc na pewno wszyscy piekący:) mają na myśli wypieki, które wzbogacą świąteczny stół. Tym niezdecydowanym chcę zaproponować pyszny piernik herbaciany, który jest niezwykle delikatny i puszysty. Przełożony masą mleczną i polany białą czekoladą otula nas słodyczą, którą przełamują powidła. Do powtórzenia nie raz. Zapraszam... Skala smaku 10/10 Jeżeli masa mleczna wyjdzie gęsta należy ją przełożyć(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI NA PIERNIK: 5 jajek 3/4 szklanka cukru 250 g miodu tj. ok. 1 szklanka 1 szklanka oleju 1 szklanka mocnej herbaty (taka na wyczucie), ostudzonej 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody
Kubki smakuŚwięta bez pierniczków? Nie może być! Jest coś magicznego, co unosi się w powietrzu wraz z zapachem korzennej przyprawy do pierników. To poza choinką bez wątpienia najbardziej charakterystyczny zapach świąt. Nie potrafimy wyobrazić sobie, aby w innym czasie niż tym przedświątecznym robić piernikowe ciasto. Zwłaszcza takie, które musi swoje odsiedzieć w lodówce. Pierniczki wieszane na choinkę(...)łyżki sody oczyszczonej DODATKOWO: 2 jajka posypka owocowa Decorada marki Delecta 800 g mąki pszennej kamyczki czekoladowe Decorada marki Delecta 200 g mąki razowej* 4 łyżki przyprawy do piernika NADZIENIE: 1 czubata łyżka kakao 2 słoiczki marmolady, powideł lub gęstego dżemu * można zamienić na pszenną CIASTO: Mleko wyciągamy z lodówki, aby nie było zimne. Miód wstawiamy w słoiku
Kuchnia od dwojgaPozostając w temacie korzenno- piernikowym , zapraszam na pyszna kawę o smaku piernika, z jeszcze lepszą pianką, którą bez trudu przygotujecie. Składniki: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka gorącej wody mleko cukier- wg własnych upodobań 1/2- 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta cynamonu Wykonanie: Kawę z cukrem zalać łyżeczką wody, ubijać ubijakiem do piany aż będzie lekka i puszysta. Gdy piana(...)już jest dobra, delikatnie zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z przyprawami. Gotową posypać starta czekoladą lub kakao. Pyszne pierniki, które widzicie na tych zdjęciach zamówicie u pani Justyny, do 15.12 tutaj: KULA SŁODYCZY w ŚWIĘTA NA PEWNO BĘDZIECIE CIESZYĆ SIĘ ICH SMAKIEM
Z Majeczką w kuchniLukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie(...)dekoracji pierniczków bo dzięki temu, że jest tak mocno biały, daje ładny kontrast z ciemnymi piernikami, ale też bardzo dobrze się rozprowadza. LUKIER NR 1 NA BIAŁKU - LUKIER KRÓLEWSKI - 1 białko - niepełna szklanka cukru pudru (bardzo dobrze zmielonego, ja używam tylko kupnego) Białko wybijamy do miski i dodajemy partaimi cukier puder, i ucieramy rózgą-trzepaczka, cukier dodajemy do momentu
SMYKWKUCHNIMalutkie pralinki z piernika na jeden lub dwa kęsy. W przepisie proponuję 3 możliwości, w czym można je obtoczyć: w wiórkach kokosowych, w posiekanych orzechach włoskich oraz w naturalnym ciemnym kakao. Pełna dowolność! W pralinkach wyczuwalna jest nuta kawy i powideł. Słodkie i wyraziste w smaku. Polecam! Składniki: (na ok. 32 sztuki) Pralinki: 100 ml gorącej wody 1 łyżeczka(...)kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki cukru pudru 300 g starszego, zeschniętego piernika 90 g powideł śliwkowych Do obtoczenia: wiórki kokosowe drobno posiekane orzechy włoskie naturalne gorzkie kakao Przygotowanie: Pralinki: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie wraz z cukrem pudrem. Ostudzić. Piernik drobno pokruszyć do dużej miski, dać powidła i ostudzoną kawę, wymieszać łyżką do powstania gęstej i wilgotnej masy. Spróbować odrobinę
Nastoletnie WypiekanieKorzenne kruche ciasteczka to nieodzowny element na świątecznym stole zaraz obok pierników, makowca i sernika, więc w niedzielę rano się zabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie(...)roślinnego (użyłam z orzechów włoskich) 150 g cukru, z czego u mnie 50 to był domowej roboty waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia przyprawy może to być opakowanie przypraw do pierników lub : 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj
greenscarfKlasyczne brownie w nowej odsłonie będzie hitem tegorocznych Świąt. Ciasto z dodatkiem przyprawy do piernika smakuje czekoladą z delikatnym korzennym posmakiem. Do tego unikaly wygląd sprawi, że zrobi prawdziwą furorę. Takie brownie będzie nie tylko smacznym dodatkiem, ale też przepiękną ozdobą świątecznego stołu. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z książki „Cookies” autorstwa Marthy Stewart Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten(...)blachy: 23cm średnicy Składniki: 115g masła* 90g gorzkiej czekolady (tabliczka) 2 jajka 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczki soli Ozdobienie: Cukier puder Zielony barwnik Trzy kolorowe słomki albo patyczki do lodów (mogą być też podłużne lizaki) Kolorowe posypki do ozdobienia
Kolizje Smaków