piernik - 7329 przepisów (strona:133/489)

Tort miodowo-piernikowy 75

było takiego wcale. Do wykonania tego deseru zainspirował mnie przepis na ciasto miodowe, znaleziony w zeszycie mojej babci. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, margarynę zastąpiłam masłem, a przyprawę do piernika, ulubionymi pierniczkami. Do tego dodałam krem i powstał intensywny w smaku tort dla miłośników prawdziwych specjałów :) Pachnące miodowo-piernikowe wilgotne ciasto, przełożone, słodkim do granic możliwości, kremem maślano-czekoladowym to wypiek(...)foremkach naraz. ciasto miodowo-piernikowe x 2 100 g masła 110 g płynnego miodu 100 ml mleka 2 jajka 170 g mąki pszennej 100 g drobnego cukru 40 g pierników Serduszka Toruńskie lukrowane 1 łyżeczka sody szczypta soli krem maślano-czekoladowy 2 kostki masła (w temperaturze pokojowej) 150 g cukru pudru 40 g ciemnego kakao 100 g mlecznej czekolady

Mienta blog
Omlet piernikowy z jabłkiem i bananem 121

dlatego dziś propozycja na świąteczny pieczony omlet piernikowy. Wygląda w sumie jak ciasto i podobnie smakuje. Ponadto jest bardzo puszysty i lekki. Omlet jest bezglutenowy, z aromatyczną przyprawą do piernika (uwaga na skład, niektóre firmy dodają mąkę pszenną i cukier), do tego słodziutkie jabłko obsypane cynamonem i troszkę banana do urozmaicenia. Naprawdę smakuje niesamowicie. Omlet można zjeść na śniadanie(...)deser, a nawet mini ciasto. B ardzo polecam wypróbować, bo smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny z patelni.  Składniki: 3 białka jaj 2 żółtka 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli 2 łyżki ksylitolu pół łyżeczki proszku do pieczenia pół banana pół jabłka Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Pół jabłka obrać, znów przekroić

Healthy food explorer
Muffinki z jabłkiem i orzechową kruszonką 116

prostu doskonałe. Naprawdę jedne z najlepszych fit muffinek jakie jadłam. Zapewniam, że nie można się od nich oderwać. Połączenie jabłek z przyprawą do piernika i orzechowo-kokosową kruszonką jest po prostu perfekcyjne. Muffinki zniknęły w jeden dzień.  Do tych muffinek najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie. Polecam sprawdzić stronę sklepu internetowego Agnex , gdzie na hasło ZDROWE-BAKALIE można otrzymać rabat(...)przyprawami i niewielką ilością tłuszczu. Zdrowe, pyszne, idealne ;)  Składniki (14 muffinek): 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki ksylitolu  1 duże jabłko  1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego  2 garście posiekanych orzechów włoskich  1 jajko  ¾ szklanki mleka  Kruszonka: 1/3 szklanki wiórków

Healthy food explorer
Omlet piernikowy z daktylowym karmelem i kawałkami jabłka 105

inna np. pełnoziarnista lub ryżowa również doskonale się sprawdzi. Dałam też tylko 1 żółtko, ale jeśli chcemy możemy użyć 2. Ten omlet smakuje jak puszyste ciasto, a przyprawa do piernika wspaniale podkreśla jego smak. Do tego aromatyczne jabłka z cynamonem i słodki karmel z daktyli. Pycha :) Składniki: 2 białka  1 żółtko 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 kopiata łyżka(...)ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (ja użyłam  elektrycznej trzepaczki). Dodać ksylitol i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtko i delikatnie wymieszać trzepaczką. Dodać mąkę oraz przyprawę do piernika i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto p rzełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia lub posmarowanego olejem. Piec przez około 15 minut. Karmel: Daktyle przełożyć do miski i zalać gorącą

Healthy food explorer
Piernikowa szarlotka z orzechami-PRZEPYSZNA! 143

radze tylko, aby zamieniać samemu na typowo bezglutenowe maki, bo takowych jeszcze w tym przepisie nie przetestowałam.  To ciasto, to coś więcej niż zwykła szarlotka. Przyprawa do piernika sprawiła, że jest ono niezwykle aromatyczne. A orzechy dodają dodatkowego smaku i chrupkości. Z jednego smaku jabłek z cynamonem, robi nam się aż 3 i efekt tego jest oszałamiający.  Przepis(...)jest na dużą blachę 37x26, także świetnie sprawdzi się na większe imprezy rodzinne. U mnie obowiązkowo zawsze jest na święta, szczególnie Bożego Narodzenia, gdzie aromat pierników roznosi się po całym domu. Nie wymaga dużego wkładu finansowego ani czasu. Każdy bez problemu ją wykona, bez względu na umiejętności. Polecam do ciasta wykorzystać jabłka Renety, są wystarczająco słodkie.  Zachęcam również

Zdrowie i pysznie na talerzu
PIERNIKI BOŻONARODZENIOWE 108

ulicach, w sklepach i domach pojawiają się choinki z bombkami a w oknach rozświetlają się gwiazdy. W sklepach coraz więcej ludzi poszukujących prezentów dla najbliższych. Kobiety w kuchni przygotowują pierniki, pierogi i inne potrawy świąteczne. Chociaż z roku na rok coraz szybciej sklepy zapraszają nas do świata Mikołaja to ja staram się jednak w listopadzie nie myśleć(...)mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto może być klejące, ale nie powinno się dodawać mąki. Ciasto rozwałkować

Kuchnia w oparach
Pierniczki z masłem orzechowym i karobem 155

koniecznie musiałam je wypróbować Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej miękkie, ale u mnie właściwie tego nie doczekały Od siebie dodam jeszcze, że jeśli(...)siemienia lnianego 45 g oleju kokosowego 100 g miodu 100 g masła orzechowego 100% 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 jajka 2 łyżeczki karobu Olej kokosowy, miód i masło orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać

Fitkot
Torcik pana cotta waniliowa z pianą malinową, na piernikowym spodzie 142

Mały torcik 🍰 na zimo przygotowałam,  który z moich ulubionych składników skomponowałam 😄.  Pierwsza warstwa, to pierniki i słonecznik prażony,  z warstwą waniliowej pana cotty połączony,  trzecia warstwa to piana owocowa, mocno malinowa. Trzy warstwy fajnie się połączyły i ciekawie smak stworzyły 😊.     Składniki n a małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm, wysokość(...)spód kruchy: 150 g pierników glazurowanych z miodem, 100 g łuskanego słonecznika, 50 g masła, pana cotta: 400 ml mleka 2,0%, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 30 g cukru pudru, 1 laska wanilii, ok. 15 g żelatyny (na ok. 600 ml), piana malinowa: 300 g mrożonych malin, 1 opakowanie galaretki malinowej (na 500 ml płynu), cukier puder do smaku

Moniki Smakołyki
Mini serniki waniliowe na kruszonce z pierników i prażonego słonecznika 110

Zaskoczcie znajomych, rodzinę mini sernikami, taki malutkimi deserami.  Pod masą serowo waniliową kruszonka z pierników i prażonego słonecznika się znajduje, a ich połączenie naprawdę fajnie smakuje. Można drobnymi owocami je poozdabiać, lub z wzorkiem z gorzkiej czekolady podawać.  To takie "małe co nieco", słodycz na raz, do zjadania, na przykład na imprezę, urodziny dzieci do  przygotowania(...)Fajnie mieć w domu malutkie pojemniki plastikowe, które do mini deserów są wyjątkowe.   Składniki ok. 35 szt.: kruszonka: 200 g pierników glazurowanych z miodem, 150 g łuskanego słonecznika,  30 g miękkiego masła, masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego mielonego, 250 ml słodkiej śmietanki 30%, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (12 g) 100 g cukru pudru, żelatyny

Moniki Smakołyki
Ciasto wiewiórka 159

niepozorne ciasto zasmakowało wszystkim domownikom:). Mi kojarzy się głównie ze Świętami, pełno w nim świątecznych składników - rodzynki, orzechy i przyprawa do piernika. Można udekorować je w dowolny sposób, według mnie najlepiej smakuje posmarowane cienką warstwą lukru. 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej  1 łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 4 jajka(...)tarki. Odciskamy z nadmiaru soku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 10 minut, po czym odcedzamy. Orzechy drobno siekamy.  2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość. Wtedy małym strumieniem wlewamy olej, nadal miksując. Wsypujemy mąkę, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy jabłka, orzechy

Szefowa kuchni
Pierniczki z masłem orzechowym i karobem 159

koniecznie musiałam je wypróbować Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej miękkie, ale u mnie właściwie tego nie doczekały Od siebie dodam jeszcze, że jeśli(...)siemienia lnianego 45 g oleju kokosowego 100 g miodu 100 g masła orzechowego 100% 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 jajka 2 łyżeczki karobu Olej kokosowy, miód i masło orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać

Fitkot
Pierniczki 207

mąki 20 dag sztucznego miodu 1 czubata łyżeczka prawdziwego miodu 3 łyżeczki cukru 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 100g masła 3 duże jajka 1.5 opakowania przyprawy do pierników łyżeczka cynamonu szczypta soli   Rozpuszczamy w garnku miód, przyprawę do pierników, masło, cukier, a następnie studzimy. Przeczytaj cały przepis - Pierniczki at AleTorcik

AleTorcik
babka piernikowa 138

miodu 125 ml mleka 125 g masła 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach) 100-120 g orzechów, zmielonych 20 g przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Masło, cukier, miód, kawę oraz mleko podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, przyprawę(...)piernika, zmielone orzechy oraz sodę. Do suchych składników dodajemy przestudzone płynne, mieszamy. Dodajemy stopniowo żółtka za każdym razem mieszamy do połączenia się z ciastem. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki z kominem o średnicy ok. 23 – 24 cm średnicy. Pieczemy przez ok. 45 – 50 min., lub do tzw. suchego patyczka

Domowy Smak Jedzenia