piernik - 7329 przepisów (strona:138/489)

Piernik czeski z masą grysikową 184

Dorwałam stary i kompletnie żółty zeszyt z przepisami mojej mamy i otwarłam na chybił trafił. Piernik czeski, wspomnienie dzieciństwa. Pyszny, niezawodny, a przede wszystkim taki, który poleży nawet 4 dni. Im dłużej ,tym lepiej. Przepis pisany takim śmiesznym językiem. Ręcznie. Placek jest super, mówię Wam. Potrzebowałam na imprezę do przedszkola. Idealnie się kroi i każdemu smakuje! Składniki na ciasto(...)mąki pszennej 2 jaja 150 g cukru trochę przyprawy do piernika , ok łyżeczki  przyprawy korzennej do piernika 150 g margaryny lub masła łyżeczka proszku do pieczenia, płaska szczypta sody 2 łyżki miodu 1 torebka cukru wanilinowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa grysikowa 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 jajko

Z Kuchni Do Kuchni
Świąteczny piernik norymberski 138

Były pierniki norymberskie, teraz czas na pierni w całej okazałości. Smak tak samo idealny z orzechami, skórką pomarańczową i bardzo słodkim lukrem. Śmiało może zastąpić nam piernik świąteczny. Składniki: 170 g cukru 3 jajka 100 g masła 300 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150 g zmielonych orzechów(...)orzechami, kandyzowaną skórką, wiórkami kokosowymi. Dodajemy stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodajemy mleko. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę na blachę tą piekarnika. Jeśli chcemy niski piernik to wyjdzie nam cała blacha, jeśli wyższy o np. pół blachy. Ciasto jest gęste więc trzyma formę. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach

Życie zaczyna się w kuchni
Piernik z buraka - zdrowe słodkie. Jak zrobić mąkę ryżową i mąkę migdałową? 189

siebie, że możemy go skubnąć, nie mając wyrzutów sumienia :) Czyż to nie wspaniałe?  Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka. Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka jaglane. Jak zrobić mąkę ryżową ? Naprawdę prosto. Po prostu z białego(...)łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 łyżeczki mielonej soli himalajskiej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Na początek do mleka sojowego wlałam ocet jabłkowy i odstawiłam na bok. Mleko sojowe się zetnie i w konsystencji zrobi się coś w rodzaju kwaśnego mleka Buraka utarłam na tarce

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Piernik z buraka - zdrowe słodkie. Jak zrobić mąkę ryżową i mąkę migdałową? 189

siebie, że możemy go skubnąć, nie mając wyrzutów sumienia :) Czyż to nie wspaniałe?  Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka. Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka jaglane. Jak zrobić mąkę ryżową ? Naprawdę prosto. Po prostu z białego(...)łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 łyżeczki mielonej soli himalajskiej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Na początek do mleka sojowego wlałam ocet jabłkowy i odstawiłam na bok. Mleko sojowe się zetnie i w konsystencji zrobi się coś w rodzaju kwaśnego mleka Buraka utarłam na tarce

Szczęśliwa kuchnia
Rozgrzewający syrop piernikowy (do kawy i deserów) 161

syropem piernikowym. Takie syrop przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Nie dość, że jest prosty, to jeszcze cały koszt jest naprawdę niedrogi. Wystarczą Wam 3 składniki – dobra przyprawa do piernika (bez mąki) , cukier i woda. Osobiście po przygotowaniu syropu polecam odstawić go do ostudzenia, ale jeśli tak jak ja żyjecie w biegu lub macie nagłych niespodziewanych gości możecie go śmiało(...)gorący Spróbujcie. Polecam, zwłaszcza na chłodne zimowe dni. Taki syrop możecie również wykorzystać np. do deserów. Składniki: 150 ml wody 100 g cukru 1 łyżka (z górką) przyprawy do piernika (u mnie z eSłoneczko) Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy cukier, zalewamy go wodą i wstawiamy na gaz. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika. Mieszając gotujemy

Słodkie okruszki
Piernikowa kawa latte 154

już potrzebne. Domowym latte na pewno zaskoczycie znajomych i rodzinę i z pewności okrzyknięci zostaniecie "kawowymi mistrzami". Składniki: ( na 2 porcje ) 2 łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki cukru trzcinowego 250 ml mleka 3,2 % około 200 ml wody Wykonanie: Kawę wymieszać z przyprawą do piernika. Tak przygotowaną kawę przesypać do kawiarki lub pojemnika w ekspresie(...)rondelku i spienić ręcznym spieniaczem do mleka. Spienione mleko wlać do szklanek, do wysokości około 2/3, uzupełnić kawą. Wierzch kawy przyozdobić pianką z mleka i oprószyć przyprawa do piernika. Smacznego

kolorowotorcikowo
Racuszki z gruszką o smaku piernika 107

Racuchy to pyszny deser dla wszystkich łakomczuchów. Tym razem racuchy w  połączeniu z gruszk ą  i zapachem piernika....a wszystko oblane polew ą  czekoladow ą . Solidna porcja takich racuchów, od razu poprawia mi humor 😃 Jest to bardzo kaloryczny deser, ale od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na tak ą  rozkosz dla podniebienia.  Składniki: maka(...)pszenna 2 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, drożdże suche 1 łyżeczka, jajko 1 szt, cukier waniliowy 1 opakowanie, gruszka 2 szt, przyprawa do piernika 2 łyżki, olej kokosowy do smażenia, polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, mleko 4 łyżki, Sposób przygotowania: Mleko podgrzać, następnie połączyć z mąką, cukrem drobnym i waniliowym, jajkiem i drożdżami. Gruszki myjemy wydrążamy pestki, kroimy

kulinarne odsłony pati
Proste pierniczki świąteczne 185

Udekorowane lukrem i posypane makiem zmieszanym z siemieniem lnianym. Smaczne, kruche i delikatne w smaku. Składniki na ciasto na około 50 pierników: – 400 g mąki pszennej + trochę do podsypywania na stolnicę – 120 g cukru pudru – 1 łyżka przyprawy do piernika + dodatkowo: szczypta imbiru + szczypta cynamonu – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 2 duże jajka(...)łyżkami wody lub mleka, udekoruj nim pierniczki, posyp mixem maku i siemienia. Możesz ich niczym nie posypywać lub użyć także posiekanych orzechów, migdałów lub kandyzowanych skórek pomarańczy.   Jeżeli pierniki po wystygnięciu są twarde to przełóż je do szczelnie zamkniętego pojemnika razem z kawałkiem obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co kilka dni, aby nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą wchłaniać

Zasmakuj Kuchni
Markizy piernikowo-anyżowe 155

Jakoś w tym roku nie miałam natchnienia na wypiekanie pierników..tzn. piekłam, ale miałam w planach więcej coś zrobić..ale jak zobaczyłam wpis z  markizami  postanowiłam zrobić je zrobić..W sumie ja nie zdobiłam ich lukrem,ale to bez znaczenia, bo i tak są smaczne...Po upieczeniu są mięciutkie,jak wystygną już są twarde, a jak się przełoży(...)część powidłami śliwkowymi. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 25 dag miodu naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1/3 łyżeczki mielonego anyżku 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej szczypta soli Masa do przełożenia 120 g masła 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. wody 2 szkl. mleka w proszku

Moje domowe kucharzenie
Korzenne miękkie pierniczki dla zabieganych 215

zresztą uczyniły moje szkraby Moje dzieci uwielbiają pomagać w przygotowaniu pierniczków na święta – wycinają najróżniejsze kształty. W tym roku używaliśmy do tego wspaniałych foremek do ciastek i pierników Stella. Piękne kształty (aż 6 różnych), do tego uchwyt ułatwiający wycinanie małym rączką. Nawet mojemu synkowi wychodziło wycinanie, a jest jeszcze malutki Polecam Wam takie foremki nie tylko do świątecznych wypieków(...)łyżeczki ciemnego kakao 1/4 szklanki miodu lipowego (podgrzanego, w płynnej postaci)* 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko M 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy korzennej (przyprawa do piernika) *miód musi być w płynnej postaci i lekko ciepły. Miód można przełożyć do szklanki i podgrzać kilka sekund w mikrofali. Przygotowanie: Do miski wlewamy ciepły płynny miód. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, dodajemy

Słodkie okruszki
Pierniczki świąteczne 186

świętach ich smak pozwala wracać do wspomnień . Przepis na pierniczki świąteczne: Składniki Masło – 100 g 3 szklanki mąki pszennej, typ 450 1 jajko 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Sok z jednej mandarynki 1 łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki miodu Przygotowanie Do garnuszka wrzucamy masło i dodajemy miód. Rozpuszczamy na małym ogniu(...)Wsypujemy do dużej miski mąkę, przyprawę do piernika, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, sok z jednej mandarynki oraz rozpuszczone masło z miodem. Wszystkie składniki zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy ( najlepiej przez papier do pieczenia ) na grubość około

ale Pysznie
KARMELOWO - PIERNIKOWE TRUFLE BAJADERKI 169

wykonać domowe trufle-bajaderki? SKŁADNIKI: - 1 szklanka pokruszonych pierniczków (przepis na pierniczki podaję poniżej) - 1/3 kostki stopionego masła - 1/4 sparzonych wrzątkiem daktyli - 3 łyżki miodu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - 2 szczypty kardamonu - 3 szczypty cynamonu - 3 łyżki sparzonej wrzątkiem żurawiny - 2 łyżki masła orzechowego - 1 cukier waniliowy Wykonanie: Daktyle i żurawinę zmiksuj blenderem. Masło stop(...)PIERNICZKI: - 300 g mąki pszennej typ 480 - 250 g mąka żytnia - 400 g miodu - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny W/w składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj na cienki blat, wycinaj foremką pierniki i piecz przez

SMYKWKUCHNI
Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową i żurawiną 205

Idealne babeczki na święta. Słodkie i sycące, więc z pewnością starczy ich dla wszystkich gości. Z kruchego ciasta na ciasteczka, z masą czekoladowo-orzechową, która pachnie piernikiem. Z dodatkiem kwaśnej żurawiny, stanowi pyszną kompozycję. Połączenie kruchego ciasta na ciasteczka, z pachnącą piernikiem masą czekoladowo-orzechową. Całość przełamana lekko kwaśną żurawiną. Z małym pomocnikiem przygotowałam je w mgnieniu oka :) ciasto(...)kaszy manny do wysypania formy   40 g czekolady gorzkiej lub mlecznej łyżka kakao 2 białka 40 g cukru pudru 20 g zmielonych dowolnych orzechów 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości garść żurawiny (np. mrożonej) cukier puder do posypania gotowych babeczek Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i serek, zagniatamy na gladkie ciasto. Przekładamy

Mienta blog
Rolada piernikowo żurawinowa 335

Lekka rolada o smaku piernika, żurawiny z pomarańczem. Możemy zaskoczyć nią gości w święta i nie tylko. Nie jest przesłodzona, lekko kwaskowa.                                biszkopt: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika(...)stopniowo po łyżce cukru, następna porcja cukru jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem do połączenia się składników. Mąki przesiewam, dodaję kakao, przyprawę do piernika, proszek i wsypuję do jaj na trzy raty i mieszam delikatnie od spodu. Blaszkę o wymiarach 29X36 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp

wesoła kuchnia
Ciasto korzenne 134

Pomału pora finiszować z kulinarnymi wyczynami..., Wigilia już za 2 dni ! Jeśli nie udało się Wam upiec klasycznego  piernika staropolskiego , to mam dla Was jeszcze jedną, obok   keksu piernikowego  ( czy też keksa 😃) propozycję na szybkie świąteczne ciasto, czyli na ciasto korzenne z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Z pewnością godnie zastąpi tradycyjny piernik. Ciasto korzenne Proporcje(...)jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki  przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka rodzynek 2 łyżki  skórki pomarańczowej Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z przyprawami, dodajemy stopniowo na przemian  z olejem

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania