piernik - 7416 przepisów (strona:138/495)

Piernik LAST MINUTE 351

Jeśli w tym roku nie zdarzyliście zrobić długodojrzewającego, staropolskiego piernika - nie martwcie się - jeszcze nic straconego. Mam dla Was świetny przepis na ciasto piernikowe, które możecie przygotować na ostatnią chwilę. Bardzo wilgotne, słodkie i piernikowe. Składniki: (na formę ok 25 x 12cm) 1 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżka przyprawy do piernika łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)jajko około 100 g powideł śliwkowych 50 g czekolady mlecznej plus łyżka mleka  około 100 g suszonej figi garść orzechów laskowych Przygotowanie: Masło rozpuszczamy, dodajemy kakao, przyprawę do piernika oraz mleko. Studzimy. Wbijamy jajko i dokładnie wszystko mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy razem z mokrymi za pomocą trzepaczki. Do wyłożonej

Lena Gotuje
Pierniczki kakaowe 135

Znów pierniki, nie ma się co dziwić, w końcu niebawem Boże Narodzenie. A że moje dziecko uwielbia robić ze mną wszelkie ciasteczka, wybierać foremki, wycinać i dekorować, więc w okresie przedświątecznym, szczególnie w weekend zabieramy się za "pierniczenie". Tym razem pierniczki z dodatkiem kakao - naprawdę pyszne i godne polecenia! Składniki: 1/3 kostki masła 1/2 szklanki miodu 1-2 szklanka cukru(...)łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki ciemnego kakao Sposób wykonania: 1. Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż wszystkie składniki się roztopią - nie gotować! Mieszankę przestudzić. 2. Do miski dodać pozostałe składniki, dodać przestudzoną mieszankę i całość zagnieść

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki 142

Pierniczenie oficjalnie rozpoczęte :-) Jak U Was ?  Zrobiliście już pierniczki?   U nas rodzinne pieczenie i ozdabianie pierników. Ja przygotowałam ciasto, mąż i syn wykrawali pierniczki, córcia się przyglądała. Za to przy ozdabianiu, bawiliśmy się super wszyscy, córa tylko czaiła, jak by tu upolować pierniczka do zjedzenia (do ozdabiania jeszcze za mała). Super było, dwa wieczory spędzone rodzinnie i miło(...)jaką będą miały grubość). Miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 500 g mąki pszennej 2 jajka 100 g cukru 150 g miody płynnego 100 g masła 2 łyżki przyprawy do pierników 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody  Dekoracja: barwniki cukier puder woda koraliki  1. W rondelku roztapiamy masło z cukrem, miodem i przyprawą do pierników. Jak wszystkie składniki ładnie

kruche babeczki
Karp w sosie po staropolsku. 159

gotowania karpia 2/3 szklanki czerwonego wina 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula kawałek korzenia selera sok z 1 cytryny 5 dkg rodzynek 5 dkg migdałów bez skórki 5 dkg piernika 4-5 goździków 6-7 ziaren pieprzu 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki sól Sposób wykonania :   W arzywa oczyść, opłucz, wrzuć(...)goździki ), gotuj około 30 minut. Rybę spraw, podziel na dzwonka, włóż do wywaru i gotuj jeszcze około 20 minut. Następnie wyjmij rybę z wywaru, wywar przecedź przez gęste sitko. Piernik zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cukier zrumienić na suchej patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Ostrożnie wlej do upalonego cukru 1/2 szklanki wody gotuj do uzyskania gęstego

Przepisy i porady kulinarne
Pierniczki teściowej ... pyszne (od razu miękkie, nie twardnieją) 40061

pierniczków: 1 kg mąki (ja dałam typ 450) 8 żółtek 3 białka 3 łyżki kakao 200 ml kwaśnej śmietany 18 % 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 400 g miodu naturalnego 250 g masła 82% tłuszczu Wykonanie: WIECZOREM: Masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuścić w garnku (można zagotować). Następnie wystudzić. Sodę wymieszać ze śmietaną(...)lekko podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 7 -12 min. (ja piekłam 10min.) Gotowe pierniki można udekorować lukrem, ale bez lukru też są pyszne. Standardowo przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Smacznego Nawet mikołaj się załapał na pierniczka ;-) IMPRESJAsmaku by Izabela

IMPRESJA SMAKU
KORZENNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ 174

Znane i lubiane ciasto marchewkowe w mojej autorskiej odsłonie... trochę już świątecznej 🎄 Pachnące piernikiem ciasto z marchewką, przełożone masą orzechową oraz bitą śmietaną - proste i szybkie ciasto, które smakuje genialnie, a także świetnie się prezentuje. Ciasto to jest przykładem, że nie trzeba w kuchni stać godzinami, aby wyczarować coś naprawdę pysznego. Należy ono jednak to tych słodkich i bardziej kalorycznych(...)pozwolić sobie tylko od święta 😉 Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole... Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki Dodatkowo: 1 puszka masy orzechowej Helio 250 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru

Kuchnia MagdaLeny
Pierniczki 107

nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g miodu naturalnego 120 g margaryny do pieczenia 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Przygotowanie: na stolnice przesiać mąkę wymieszaną z sodą, uformować górkę w przesianej mące zrobić wgłębienie i wlać w nie miód, następnie dodać przyprawę do piernika, cukier puder, tłuszcz oraz jajko(...)wszystkie składniki razem zagnieść i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące z tak przygotowanego ciasta rozwałkowywać placki grubości około 5 mm wykroić pierniki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem piec 10 minut w 180 stopniach w piekarniku Dekoracja: lukier- 200 g cukru pudru przesiać przez sitko do miski i połączyć z 5-6 łyżkami wody lub soku w cytryny

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Syrop piernikowy 132

dania czy potrawy warto przygotować już wcześniej. To już najwyższy czas na przygotowanie przypraw i dodatków do ciast. Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Mielona skórka pomarańczowa Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Skórka pomarańczowa w syropie Esencja pomarańczowa Warto też zrobić syropy smakowe, które potem wykorzystamy do zrobienia likieru czy pysznej(...)syrop korzenny , a dziś zapraszam na słodki syrop piernikowy. Syrop piernikowy Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżeczki  przyprawy do piernika 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej Wykonanie: Do średniego rondelka dodajemy wszystkie składniki oprócz esencji. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut - uważajmy

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić domową przyprawę do piernika? 140

wiadomo, w święta Bożego Narodzenia króluje domowej roboty piernik o aromatycznym korzennym smaku. Zapach przypraw korzennych wypełnia cały dom sprawiając, że święta stają się jeszcze bardziej magiczne. W tym poradniku znajdziesz przepis na domową przyprawę korzenną do piernika. 🙂 Czego będziemy potrzebować? 7 lasek cynamonu 5 łyżek suszonego imbiru 3 łyżeczki goździków (całych) 2 […] Artykuł Jak zrobić domową przyprawę(...)piernika? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Piernik z marchewką 260

Bardzo smaczny, wilgotny, pulchniutki piernik, wspaniałości dodaje mu użyta surowa, starta marchewka, dlatego długo zachowuje świeżość i jest po prostu pyszny! Szybko się go przyrządza, jest bardzo łatwy , zdrowy i tani, a to wszystko czyni go atrakcyjnym i kuszącym ciastem, nieprawda?.. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki utartej marchwi 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego 3 jajka(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta z jednej pomarańczy Polewa : 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka  Wykonanie: Oczyścić marchewkę, trzemy na drobnej tarce, myjemy pomarańczę, wycieramy, trzemy również na drobnej tarce, łączymy w miseczce z marchwią. Do miski wlewamy olej, wsypujemy cukier, miksujemy, dodajemy jajka, miksujemy

kgwjanczewo
Ciasto piernikowe z migdałami 175

Mocno korzenne i słodkie takie jest to ciasto. Ma teksturę i smak piernika. Po upieczeniu jest twarde i musi przynajmniej dobę "odstać", aby nabrać wilgoci z dżemu, a kiedy już to nastąpi jemy małymi kawałkami, ale te kęsy są tak wciągające, że trudno przestać. CIASTO PIERNIKOWE z MIGDAŁAMI Składniki: 2 jajka 180 g cukru trzcinowego Diamant 400 g mąki(...)czekolady gorzkiej 220 g miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g płatków migdałowych 20 g przyprawy do piernika 1 słoik dżemu morelowego płatki migdałowe do dekoracji wierzchu Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym i miodem na puszystą masę.   Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika oraz startą na drobnych oczkach czekoladą.  Suche składniki

Bon appetit mon amie
PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM 159

PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Czas na pierniczki właśnie nadszedł. Te pierniczki są drożdżowe, więc na już. Miękkie i puszyste z pysznym nadzieniem oblane czekoladą. Nie trzeba czekać, aby zmiękły. Można zajadać się do woli, ale jak wiadomo najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień.  Kto próbował, ten wie ! :D Prawie jak ze sklepu :) ~~PRZEPIS~~ mąka pszenna(...)drożdże suche 1 op. ( 7-8 g. ) mleko 350 ml.  cukier 3 łyżki miód 2 łyżki przyprawa do piernika 4 łyżeczki  kakao 2 łyżki olej rzepakowy Wielkopolski 80 ml.  sól 1 szczypta jaja 2 szt. ( małe )  dżem malinowy najlepiej domowy ( u mnie od babci ) Polewa masło 1/2 kostki  cukier 1/2 szkl. kakao 3 łyżki mleko

Kuchnia Paulettes
Katarzynki 144

Katarzynki Zdecydowanie nie mogę doczekać się świąt -   smaku piernika, makówek i wszystkich potraw wigilijnych. Niestety na to trzeba jeszcze poczekać.  Całe szczęście jednak, że już w listopadzie jest święto, niestety zapomniane przez większość - Katarzynki. Poszukując pomysłów na pierniczki przypadkiem na to natrafiłam. Szczerze powiedziawszy nie kojarzyłam za bardzo tego święta, mimo iż jestem posiadaczką tego imienia. Lecz(...)idealne jako przedsmak Świąt. Składniki: 200 g mąki + mąka do podsypywania 50 g cukru pudru 100 g miodu płynnego 1 jajko 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować (grubość wedle upodobań). W razie problemów podsypać mąką. Wykrawać foremką dowolne kształty i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem

My sweet a life
POPĘKANE PIERNIKOWO-CZEKOLADOWE CIASTECZKA 187

Znany pewnie wszystkim przepis na popękane czekoladowe ciasteczka zamieniłam (w związku ze zbliżającymi się świętami) na wersję piernikową ❤ Zachowując wszystkie proporcje ciasto wzbogaciłam o korzenną przyprawę do pierników i odrobinę cynamonu.  Wyszło pysznie i prawdziwie świątecznie 🎄, a zapach podczas pieczenia ciastek był nieziemski!  Koniecznie pokuście się o przygotowanie tych ciasteczek nawet na kilka dni przed świętami. Lekko chrupiąca(...)gorzkiej czekolady 120 g masła 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do pierników szczypta soli aromat waniliowy Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego połamaną czekoladę i mieszamy do momentu, kiedy czekolada się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier

Walijskie Pichcenie
Miękkie pierniczki 161

pojemniku. Zdecydowanie polecam! Składniki: 4 szklanki mąki 200 g masła 1/2 szklanki prawdziwego miodu 5 łyżeczek ciemnego kakao 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 jajko 4 kopiaste łyżki śmietany 2 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki powideł śliwkowych szczypta soli Sposób przygotowania: 1. W rondelku rozpuścić masło i cukier, zdjąć z ognia, dodać(...)miód, jajka, przyprawę do piernika, kakao, powidło i śmietanę. Dokładnie wymieszać. 2. Do miski przesiać mąkę i sodę, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki. Zagnieść ciasto. Wyjdzie lekko lepiące. Zawinąć w folię i schłodzić przez 60 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto lekko podsypać mąką, jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. 3. Rozłożyć na papierze do pieczenia

Kuchnia domowa Ani