oczywiście nie można zapominać także o pierogach! 7) Miód pitny- warto podkreślić, że jest to napój absolutnie typowy dla polski i coraz bardziej ceniony przez koneserów. 8) Nietypowe ciasta - pierniki z dużą ilością miodu i przypraw korzennych, makowiec, szarlotki, babki i kartacze to na pewno ciekawe i smaczne przekąski. Barwny folklor i tradycyjna kuchnia - znakomite połączenie Jak zatem widać mamy(...)oczywiście nie można zapominać także o pierogach! 7) Miód pitny- warto podkreślić, że jest to napój absolutnie typowy dla polski i coraz bardziej ceniony przez koneserów. 8) Nietypowe ciasta - pierniki z dużą ilością miodu i przypraw korzennych, makowiec, szarlotki, babki i kartacze to na pewno ciekawe i smaczne przekąski. Barwny folklor i tradycyjna kuchnia - znakomite połączenie Jak zatem widać mamy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMieszanka przypraw do pierników jest niepowtarzalna. Przyprawy grają ze sobą i żadna z nich nie wysuwa się przed drugą. To kompozycja idealna. Grzechem byłoby smakować pierniki tylko od święta i tylko na słodko. Mięso kaczki wspaniale podkreślone piernikowym aromatem. Łap za patyczki i rozpływaj się z przyjemnością. kacze piersi - 2 szt. kmin rzymski - 1/2 łyżeczka kolendra nasiona 1/2 łyżeczka cynamon(...)zmielony w moździerzu -2 szt. miód - 1 łyżeczka chili w płatkach - 1 szczypta 2 białka ubite na sztywno sos sojowy 1 łyżeczka ząbek czosnku sól 1 łyżeczka 1 piernik Katarzynka z Fabryki Cukierniczek Kopernik starty na drobnych oczkach Mięso zmielić wraz ze skórą. Doprawić solą, sosem sojowym, cynamonem, goździkiem, anyżem, chili. Dodać starty pierniczek.posiekany czosnek oraz ubite białka. Zwilżonymi
AZgotuj!podtrzymywał ciepło domu rodzinnego i przede wszystkim pamiętał o tradycyjnych świątecznych smakach i zapachach regionu. Dlatego tez moje święta pachną barszczem z grzybami, kapustą, pieczonym boczkiem z majerankiem, piernikiem i skórką pomarańczy, którą dodaję do sernika. Natomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję śledzia z piernikiem(...)wraz z rodziną, delektować się smakiem. Co więcej, niektóre potrawy nawet należy przygotować dużo wcześniej, aby ich smak był doskonały. Mam tu na myśli przede wszystkim staropolski piernik , który im wcześniej przyrządzimy, tym lepiej smakuje (nawet miesiąc przed Wigilią). Oprócz tego słone śledzie – jeżeli chcemy, by przeszły smakami przypraw (goździków, śliwki wędzonej), muszą poleżakować. Podobnie ryba po grecku, jeżeli
Cztery Fajeryoraz mlecznej. Tylko 4 składniki, bez dodawania cukru. Powidła mają słodko-kwaśny smak z mocno korzenną nutą, a to dzięki połączeniu słodkiej czekolady z kwaśnymi śliwkami oraz przyprawy do piernika. Idealnie sprawdzą się podczas świątecznych wypieków i nie tylko... świetne są również jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek czy też dodatek do sosów. Smakują rewelacyjnie! Nawet same, prosto(...)słoiczka 😉 Składniki: 1,5 kg śliwek 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 100 g mlecznej czekolady (dobrej jakości) 30 g przyprawy do piernika (bez cukru) Wykonanie: Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godz., aż śliwki rozmiękną. Następnie zdejmujemy
Kuchnia MagdaLenybyło takiego wcale. Do wykonania tego deseru zainspirował mnie przepis na ciasto miodowe, znaleziony w zeszycie mojej babci. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, margarynę zastąpiłam masłem, a przyprawę do piernika, ulubionymi pierniczkami. Do tego dodałam krem i powstał intensywny w smaku tort dla miłośników prawdziwych specjałów :) Pachnące miodowo-piernikowe wilgotne ciasto, przełożone, słodkim do granic możliwości, kremem maślano-czekoladowym to wypiek(...)foremkach naraz. ciasto miodowo-piernikowe x 2 100 g masła 110 g płynnego miodu 100 ml mleka 2 jajka 170 g mąki pszennej 100 g drobnego cukru 40 g pierników Serduszka Toruńskie lukrowane 1 łyżeczka sody szczypta soli krem maślano-czekoladowy 2 kostki masła (w temperaturze pokojowej) 150 g cukru pudru 40 g ciemnego kakao 100 g mlecznej czekolady
Mienta blogdlatego dziś propozycja na świąteczny pieczony omlet piernikowy. Wygląda w sumie jak ciasto i podobnie smakuje. Ponadto jest bardzo puszysty i lekki. Omlet jest bezglutenowy, z aromatyczną przyprawą do piernika (uwaga na skład, niektóre firmy dodają mąkę pszenną i cukier), do tego słodziutkie jabłko obsypane cynamonem i troszkę banana do urozmaicenia. Naprawdę smakuje niesamowicie. Omlet można zjeść na śniadanie(...)deser, a nawet mini ciasto. B ardzo polecam wypróbować, bo smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny z patelni. Składniki: 3 białka jaj 2 żółtka 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli 2 łyżki ksylitolu pół łyżeczki proszku do pieczenia pół banana pół jabłka Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Pół jabłka obrać, znów przekroić
Healthy food explorerprostu doskonałe. Naprawdę jedne z najlepszych fit muffinek jakie jadłam. Zapewniam, że nie można się od nich oderwać. Połączenie jabłek z przyprawą do piernika i orzechowo-kokosową kruszonką jest po prostu perfekcyjne. Muffinki zniknęły w jeden dzień. Do tych muffinek najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie. Polecam sprawdzić stronę sklepu internetowego Agnex , gdzie na hasło ZDROWE-BAKALIE można otrzymać rabat(...)przyprawami i niewielką ilością tłuszczu. Zdrowe, pyszne, idealne ;) Składniki (14 muffinek): 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki ksylitolu 1 duże jabłko 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 2 garście posiekanych orzechów włoskich 1 jajko ¾ szklanki mleka Kruszonka: 1/3 szklanki wiórków
Healthy food explorerinna np. pełnoziarnista lub ryżowa również doskonale się sprawdzi. Dałam też tylko 1 żółtko, ale jeśli chcemy możemy użyć 2. Ten omlet smakuje jak puszyste ciasto, a przyprawa do piernika wspaniale podkreśla jego smak. Do tego aromatyczne jabłka z cynamonem i słodki karmel z daktyli. Pycha :) Składniki: 2 białka 1 żółtko 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 kopiata łyżka(...)ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (ja użyłam elektrycznej trzepaczki). Dodać ksylitol i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtko i delikatnie wymieszać trzepaczką. Dodać mąkę oraz przyprawę do piernika i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto p rzełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia lub posmarowanego olejem. Piec przez około 15 minut. Karmel: Daktyle przełożyć do miski i zalać gorącą
Healthy food explorerradze tylko, aby zamieniać samemu na typowo bezglutenowe maki, bo takowych jeszcze w tym przepisie nie przetestowałam. To ciasto, to coś więcej niż zwykła szarlotka. Przyprawa do piernika sprawiła, że jest ono niezwykle aromatyczne. A orzechy dodają dodatkowego smaku i chrupkości. Z jednego smaku jabłek z cynamonem, robi nam się aż 3 i efekt tego jest oszałamiający. Przepis(...)jest na dużą blachę 37x26, także świetnie sprawdzi się na większe imprezy rodzinne. U mnie obowiązkowo zawsze jest na święta, szczególnie Bożego Narodzenia, gdzie aromat pierników roznosi się po całym domu. Nie wymaga dużego wkładu finansowego ani czasu. Każdy bez problemu ją wykona, bez względu na umiejętności. Polecam do ciasta wykorzystać jabłka Renety, są wystarczająco słodkie. Zachęcam również
Zdrowie i pysznie na talerzuulicach, w sklepach i domach pojawiają się choinki z bombkami a w oknach rozświetlają się gwiazdy. W sklepach coraz więcej ludzi poszukujących prezentów dla najbliższych. Kobiety w kuchni przygotowują pierniki, pierogi i inne potrawy świąteczne. Chociaż z roku na rok coraz szybciej sklepy zapraszają nas do świata Mikołaja to ja staram się jednak w listopadzie nie myśleć(...)mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto może być klejące, ale nie powinno się dodawać mąki. Ciasto rozwałkować
Kuchnia w oparachkoniecznie musiałam je wypróbować Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej miękkie, ale u mnie właściwie tego nie doczekały Od siebie dodam jeszcze, że jeśli(...)siemienia lnianego 45 g oleju kokosowego 100 g miodu 100 g masła orzechowego 100% 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 jajka 2 łyżeczki karobu Olej kokosowy, miód i masło orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać
FitkotMały torcik 🍰 na zimo przygotowałam, który z moich ulubionych składników skomponowałam 😄. Pierwsza warstwa, to pierniki i słonecznik prażony, z warstwą waniliowej pana cotty połączony, trzecia warstwa to piana owocowa, mocno malinowa. Trzy warstwy fajnie się połączyły i ciekawie smak stworzyły 😊. Składniki n a małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm, wysokość(...)spód kruchy: 150 g pierników glazurowanych z miodem, 100 g łuskanego słonecznika, 50 g masła, pana cotta: 400 ml mleka 2,0%, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 30 g cukru pudru, 1 laska wanilii, ok. 15 g żelatyny (na ok. 600 ml), piana malinowa: 300 g mrożonych malin, 1 opakowanie galaretki malinowej (na 500 ml płynu), cukier puder do smaku
Moniki SmakołykiZaskoczcie znajomych, rodzinę mini sernikami, taki malutkimi deserami. Pod masą serowo waniliową kruszonka z pierników i prażonego słonecznika się znajduje, a ich połączenie naprawdę fajnie smakuje. Można drobnymi owocami je poozdabiać, lub z wzorkiem z gorzkiej czekolady podawać. To takie "małe co nieco", słodycz na raz, do zjadania, na przykład na imprezę, urodziny dzieci do przygotowania(...)Fajnie mieć w domu malutkie pojemniki plastikowe, które do mini deserów są wyjątkowe. Składniki ok. 35 szt.: kruszonka: 200 g pierników glazurowanych z miodem, 150 g łuskanego słonecznika, 30 g miękkiego masła, masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego mielonego, 250 ml słodkiej śmietanki 30%, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (12 g) 100 g cukru pudru, żelatyny
Moniki Smakołyki