także do znajomego po śliwki. Podzieliłyśmy się po połowie. Ja z części zrobiłam kompot, kilka słoików dżemu i powidła śliwkowe oraz upiekłam ciastka. Do części powideł dodałam przyprawę do piernika. Powidła wyszły bardzo gęste, zależy jak długo są gotowane. Użyłam do nich nie dużo cukru i wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. Smakują pysznie z lekką korzenną nutą. Uwiodą każdego(...)PIERNIKOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE. Składniki: 2 kg śliwek 250 - 300 g cukru sok z połowy cytryny sok z połowy pomarańczy 2 łyżeczki przyprawy do piernika Sposób przyrządzania: Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i usunąć pestki. Wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu
Zakątek rozkoszy kulinarnychSzarość za oknem, zimno i nieodłączny parasol w torebce sprawiają, że coraz częściej sięgam po przyprawy, które zwykle dodaje się do pierników - cynamon, goździki, imbir … organizm sam się o nie dopomina. Dzisiejsze ciasto korzenne jest tym właśnie, czego mi potrzeba o tej porze roku. Wspaniale jest zacząć dzień od kawy z przyprawą piernikową i ciasta korzennego, koniecznie posmarowanego nutellą(...)autorstwa J. Ross 1 szkl. mleka 1 łyżka soku z cytryny 2,5 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli 170 g miękkiego masła 1,5 szklanki cukru 3 jajka 1 łyżka melasy (używam TAKIEJ ) Piekarnik nagrzać do 175°C . Mleko zakwasić wlewając do niego sok z cytryny
Posadzone i zjedzoneczas mamy okołoświąteczny, wszystkie składniki z pewnością znajdą się w każdym domu :) Placuszki piernikowe z pomarańczą 35-40 szt. 1,5 szkl mleka 5 pierniczków, lub nieduża kromka piernika skórka starta z połowy pomarańczy pół pomarańczy ¾ łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 jajka ¼ łyżeczki soli 1,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pierniczki(...)rozdrobnić malakserem lub blenderem. Zetrzeć skórkę z wyszorowanej pomarańczy. Pomarańczę obrać, podzielić na segmenty, z których zdjąć błonkę i połowę cząstek wrzucić do pierniczków. Dolać mleko i przyprawę do piernika. Wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników i zmiksować tylko do połączenia się składników. Smażyć na odrobinie oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem
Posadzone i zjedzoneidealne. Resztę gruszek można rozłożyć do miseczek, dodać łyżkę lub dwie gęstej, kwaśnej śmietany, trochę cukru i lekki deser gotowy:) Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach na podst. piernika z jabłkami ze starego Poradnika domowego tortownica 23 cm 2/3 szkl cukru pudru 2 jajka (żółtka i białka osobno) 80 g rozpuszczonego masła 300 g puree z gruszek z kompotu(...)mocno odcedzonego 1-1/3 szkl. mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników (lub przyprawy do szarlotki Kamis) Piekarnik nagrzać do 170°C . Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać w sodą i przyprawą do pierników. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem
Posadzone i zjedzoneJuż 26 sierpnia startuje trzecia edycja Święta Chleba i Piernika w Jaworze. To będzie wielka, pachnąca i chrupiąca feta w staropolskim stylu. Artykuł 26-28 SIERPNIA – ŚWIĘTO CHLEBA I PIERNIKA – JAWOR pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINErazem mama zrobiła pierniki z użyciem aerografu. Pierwszy nazwałyśmy Anielską muzyką. Kolejny piernik to Śniadanie na trawie
Lili w kuchniMiałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne . Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)szklanka ciepłego mleka 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli 60g roztopionego masła Nadzienie 1/2 szklanki cukru łyżka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie
Pink EnvelopeSkładniki: 450 g miodu naturalnego 100 g brązowego cukru 100 g cukru pudru 20 g masła 400 g mąki pszennej (typ 650) 1 jajko 1 łyżka przyprawy (domowej) do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka kakao 1/4 łyżeczki soli Ponadto: mąka do podsypywania ciasta Do dekoracji: 1 białko do posmarowania pierniczków kolorowa posypka lukier: z cukru pudru(...)gazie. Mieszałam, żeby zawartość nie przywierała do dna i żeby cukier się rozpuścił. Odstawiłam, żeby masa wystygła. Do miski przesiałam mąkę, sól, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszałam. Do masy z miodem wsypywałam po trochu mieszankę z mąką i mieszałam drewnianą łyżką. Kiedy zawartość się wymieszała, wsypywałam kolejna partię mąki. Potem dodałam jajko i po wymieszaniu wsypałam
Kuchnia u KrysiMuffiny są prawie piernikowe, ponieważ przyprawy piernikowej jest w nich bardzo niewiele. Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem z żalem spoglądałam w sklepie na zapakowane w folie wielkie kostki piernika przełożonego marmoladą i polanego czekoladą. Mama ich nie kupowała, sama piekła piernik. Oczywiście z mojej perspektywy ten "sklepowy" na pewno był przeeeepyszny! Czasy się zmieniły, teraz zdecydowanie wszyscy(...)stokroć bardziej doceniamy samodzielnie przygotowane dania i ciasta. Mam w swoim zeszycie przepisów recepturę obecną w naszej rodzinie pod hasłem: Piernik Pani Zdobylakowej. Pani Helena była naszą sąsiadką, każdemu życzę takich sąsiadów! Właśnie na bazie jej przepisu powstały powyższe muffiny. Jest ogromnie prosty. Dla uproszczenia wszystko można wymieszać mikserem lub innym pomocnikiem kuchennym. Trochę go na potrzeby muffinek zmieniłam
I tu będę miała takie teChodził za mną od dawna. ...i nie odpuszczał . Smak na piernik. Taki jak kiedyś. Piernik ze śliwkową marmoladą i polewą czekoladową. Smak dzieciństwa i ...świąt. Idealny. Wilgotny i aromatyczny. Drugiego dnia równie pyszny . Nie kruszy się. Polecam:) POTRZEBUJEMY (na podłużną formę keksową 10-25cm) : 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru (dark musk o vado(...)masła 2 łyżeczki miodu 2 jajka szklanka mleka 2 łyżki konfitury śliwkowej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia mały słoiczek gęstej konfitury śliwkowej (do przełożenia ciasta) POLEWA czekolada gorzka 100g śmietana kremówka 100g łyżka masła W garnku roztapiamy masło z cukrem, mieszając. Cały czas podgrzewamy, dodajemy konfiturę, przyprawę piernikową
WYSPA SZCZĘSLIWASkladniki 1,5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka cynamonu łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka cukru waniliowego 20 dag orzechów włoskich lub laskowych pół łyżeczki soli Polewa: 100 gr serka śmietankowego Almette 4 łyżeczki miodu 2 łyżki masła Instrukcja 1. Jajka rozbijamy do dużej(...)osobnej misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy stopniowo do masy. Po całkowitym wymieszaniu składników dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i mieszamy a na końcu wsypujemy marchewkę i rozdrobnione orzechy. Jeszcze chwilę wszystko miksujemy by powstała gęsta gładka masa. Ja dokonałam drobnych zmian i dałam mniej orzechów niż
Ukojenie Podniebieniatłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo itp.). Można ją dodać również do pasztetów, bigosu czy flaków. Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie(...)jako świeży korzeń. W polskiej kuchni nie jest tak często wykorzystywany jak w kuchni japońskiej (podstawa do sushi), ale zupa z dyni, grzaniec z wina, piernik lub herbata z imbirem nie obejdą się bez tej przyprawy. Goździki – nie każdy wie, że goździk to nic innego jak nierozwinięty i ususzony pączek kwiatowy drzewa o nazwie czapetka pachnąca (lub inaczej goździkowiec
WojnaNaSmaki.plsobie myślę, że sokoro każdego poranka termometr wskazuje na przymrozek, a w kalendarzu za chwilę pojawi się grudzień, to czas najwyższy żeby zaproponować Wam coś świątecznego :-) Co powiecie na piernik? Trochę oszukany, ale za to niezwykle aromatyczny, wilgotny, prosty i szybki w przygotowaniu :-) Nam smakuje bardzo, mam nadzieję, że Wy też go polubicie :-) W końcu nie każdy ma czas - mimo(...)trochę zmieniłam polewę :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki marchewki startej na drobnej tarce 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyża kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody skórka otarta z jednej pomarańczy (dużej i wcześniej sparzonej) Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady
Czary - gary w kuchniNiedługo święta, więc nie może zabraknąć pierniczków. Pierniki można również powiesić na choince tylko trzeba pamiętać żeby zrobić dziurki przed pieczeniem. Pierniki świąteczne Składniki: - 100 g margaryny - 150 g miodu - 250 g mąki - 1 op. przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - lukier lub barwniki spożywcze Przygotowanie: Masło, miód i przyprawę korzenną rozpuszczamy
Kulinarne życieMoje świąteczne pierniki. Są bardzo pyszne i słodkie a w lodówce można je przechowywać do miesiąca. Składniki: - 150 g cukru pudru - 500 g mąki - 1 op. proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 op. przyprawy do pierników - 150 ml wody - 150 ml mleka - 100 g miodu Przygotowanie: Mleko z wodą gotujemy, dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki(...)Cały czas mieszając dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Do miski wkładamy ¼ pokrojonego ciasta i wlewamy ¼ syropu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na kratkę do wystygnięcia. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią. Pierniki są słodkie i można część zamoczyć w syropie tylko z jednej strony lub dwóch. Życzę smacznego https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Kulinarne życie