piernik - 7329 przepisów (strona:131/489)

babka piernikowa II 119

orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 100 g miodu 100 g czekolady 50 g cukru 4 jajka 150 g masła 100 g powideł śliwkowych 20 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Masło roztapiamy z miodem, czekoladą oraz przyprawą do piernika, a następnie odstawiamy do przestudzenia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki w wersji fit 121

Polecam Składniki: – 90g płynnego miodu lub syropu z agawy – 2 łyżki ulubionego słodzidła ( ja dodałam stewię) – 1 jajko – 1 łyżka przyprawy korzennej/ przyprawy do pierników (ja mieszam cynamon, imbir, goździki i troszkę anyżu) – 1 łyżeczka sody – 5g oleju rzepakowego – 170g mąki pełnoziarnistej pszennej W rondelku wymieszać miód, słodzidło i przyprawę do piernika, zagotować(...)piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6-8 minut. *Jeśli chcecie powiesić pierniczki na choince, należy przed pieczeniem zrobić dziurki, najlepiej zwykłą plastikową słomką. Gotowe pierniki wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego Artykuł Pierniczki w wersji fit pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Panforte 92

Święta tuż tuż. Dzisiaj chciałam przedstawić Wam doskonały pomysł na jadalny prezent, który możecie wspólnie zrobić w domu. To coś zupełnie niezwykłego w smaku. Panforte czyli   rodzaj włoskiego piernika, pochodzącego ze Sieny, z dodatkiem sporej ilości bakalii zachwyci każdego wielbiciela słodkich wypieków świątecznych.  Trudno w słowach opisach jakie to jest pyszne, naprawdę! A im dłużej poleży tym smak(...)jest jeszcze lepszy!  Podczas pieczenia panforte cały dom wypełnia zapach piernika. Do przygotowania tego włoskiego wypieku, wykorzystałam moje ulubione bakalie marki Bakalland. Panforte / 12 porcji Składniki: 100 g migdałów ze skórką Bakalland 100 g orzechów laskowych ze skórką Bakalland 100 g suszonych fig Bakalland 100 g suszonej żurawiny Bakalland 100 g orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 50 g mąki

Moja smaczna kuchnia
Pierniczki 164

cukru 1 op cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżeczki sody 1 op przyprawy korzennej 40 g 1 łyżeczka kakao Masło, miód, cukier , cukier waniliowy, kakao i przyprawę do piernika, wkładamy do rondelka, ustawiamy na ogniu i  mieszamy aż masa będzie gładka,  zestawiamy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę , wbijamy jajko i mieszamy(...)następnie  stopniowo wlewamy masę korzenną mieszając łyżką Całość zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki aby ciasto się schłodziło. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierniki, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 10-12 min.. uważając by się nie przypaliły. Gotowe pierniki lukrujemy lub oblewamy czekoladą. Przykładowy lukier 1 białko 1 szkl cukru pudru (przesianego) kilka

Gotowanie jest łatwe
PIERNIK NA BEZACH 115

Przepis na piernik wypatrzyłam w dodatku do Tele Tygodnia, - Smaki Bożego Narodzenia, przygotowałam z małymi zmianami dodałam łyżeczkę przyprawy do piernika. Ciasto jest przepyszne idealne na święta.  PRZEPIS

RAROSSA
Pierniczki orkiszowe 132

najlepszych składników jakie udało mi się kupić. Z dobrej jakości 100% mąki orkiszowej, nierafinowanego cukru trzcinowego, ulubionego miodu ze sprawdzonej pasieki, prawdziwego masła i oczywiście przyprawy korzennej do piernika z dobrym składem, który nie zawiera mąki oraz cukru. Stawiając na dobre produkty i dokładając odrobinę serca mamy pewność, że ciasteczka będą bezkonkurencyjnie pyszne, pełne autentycznego smaku i aromatu. Kiedy wszystko(...)pudrze (można zmiksować zwykły cukier trzcinowy na puder) 1 jajko 1 czubata łyżka płynnego miodu 2 czubate łyżki (40 g) masła 2 łyżki dobrej jakości przyprawy korzennej do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ciemnego kakao (opcjonalnie, jeżeli wolicie ciemniejsze pierniczki) Przygotowanie: 1) Przesiać mąkę razem z sodą i kakao (jeżeli używacie) bezpośrednio na stolnicę, dodać miód i wymieszać

Fitsweet.me
Rolada pienikowa z kremem pomarańczowym 120

Delikatny biszkopt o smaku piernika z puszystym kremem pomarańczowym w słodkiej mlecznej czekoladowej polewie na myśl przywołuje zbliżające się święta. Święta to czas pysznych dań na stole, żebyście mogli cieszyć się nimi w pełni, nie martwiąc się o skutki obfitego jedzenia polecam wyrób medyczny CE - Espumisan Max, który skutecznie zmniejsza uczucie pełności i ucisku z jamie brzusznej ROLADA  PIERNIKOWA(...)KREMEM POMARAŃCZOWYM Składniki: ciasto: 4 jajka 60 g cukru 40 g mąki 15 g przyprawy do piernika  masa: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 15 g żelatyny 40 ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 2 pomarańczy 70 g cukru pudru 300 ml śmietany wierzch: 100 g czekolada mleczna 100 ml śmietany 30 % 20 g masła Przygotowanie: ciasto

Bon appetit mon amie
Kostka piernikowa bez pieczenia 316

pieką się pasztety i mięsa, możemy w tym samym czasie przygotować pyszne ciasto. Kostka piernikowa nie wymaga pieczenia, ale w smaku jest tak wspaniała, że może przebić nawet tradycyjny piernik. Jestem pewna, że większość osób nawet nie domyśli się, że jej podstawą ją kakaowe herbatniki. Nabierają szczególnego smaku namoczone w kawie zbożowej Ince (aby ciasto mogli spożywać także najmłodsi(...)dodatkiem cynamonu i przyprawy korzennej. Piernik bez pieczenia można przygotować nawet dwa dni wcześniej. Użyjcie do niego domowych powideł śliwkowych, a jeszcze bardziej zyska na smaku! Krem: 1 litr tłustego mleka 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2-3 krople ekstraktu lub aromatu migdałowego 2 żółtka 250 g miękkiego masła Dodatkowo

Poezja smaku
Domek z piernika - Szablon 121

Domek z piernika to zabawa na dłuższy czas, ale efekt końcowy robi wrażenie. Szablon Do zrobienia piernika możecie użyć tak naprawdę każdego przepisu na pierniczki. Ja użyłam tego  oraz dekorowałam domek również lukrem z tego przepisu. Do klejenia domku świetnie nada się karmel (rozpuszczony cukier/erytrol na patelni) jednak w lepieniu trzeba być sprawnym. Domek zlepić można również gęstym lukrem(...)karmelu... ale to nic nie szkodzi :) Jest on przeznaczony DO JEDZENIA :) Jeżeli ma służyć jedynie za dekorację użyjcie najtańszych składników. Z przepisu na pierniczki, z którego ja korzystałam wyszedł piernik + dwie blaszki pierniczków. Ciasto na domek powinno być grubsze niż na pierniczki

Czarnawisienka
Piernikowa owsianka z suszonymi owocami 136

Szybka, pożywna, słodka i pachnąca przyprawą do piernika, rozgrzewająca owsianka. Składniki: ok 150ml mleka, 4 łyżki płatków owsianch górskich, pół łyżeczki miodu, czubata łyżeczka przyprawy do piernika (bez mąki), 3 suszone śliwki, łyżka suszonej żurawiny, łyżka posiekanych płatków migdałowych. Przygotowanie : Mleko podgrzewamy. Dodajemy miód i rozpuszczamy. Następnie wymieszane z przyprawą do piernika płatki owsiane. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając przez

Lena Gotuje
TORT BOŻO NARODZENIOWY 98

Składniki: Biszkopt piernikowy: 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 200 g margaryny 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka sody oczyszczonej Esencja kawowa: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku waniliowym  Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego(...)czekolady gorzkiej kilka sztuk białych perełek cukrowych różowy i zielony cukier błyszczący Przygotowanie: Biszkopt piernikowy - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy mleko i śmietanę. Wszystko wymieszać za pomocą robota. Na koniec

Ciastka - domowe słodkości
Bezy z kremem o smaku piernika. 115

zostają nam białka, warto je wykorzystać do upieczenia bezików, przynajmniej ja tak robię, nie lubię jak się coś marnuje. Tym razem upiekłam bezy, które nadziałam pysznym kremem o smaku piernika, wiem, że taki deser do ogromna bomba kaloryczne, ale przecież takie desery robimy od czasu do czasu. Jeśli macie ochotę na takie bezy z kremem to koniecznie upieczcie. Zachęcam(...)Potrzebujemy: Na bezy: 4 białka 1 szklanka cukru Na krem: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 125 g serka mascarpone cukier do smaku ( 1-2 łyżeczki ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodatkowo: cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznych bez: 1. Bezy: Białka ( ja używam zimnych  prosto z lodówki ) ubijamy aż będę sztywne, następnie wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego

Izabelawkuchni
Ciasta na Święta 855

Pierniki, makowce, serniki i wiele innych pomysłów na Świąteczne ciasta. Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik śmietankowy Sernik z rosą Śmietanowiec Seromak Makowiec Gwiazda Ciasto Kubuś Ciasto Shrek Ciasto 3 bit Ciasto

Lena Gotuje
„Gargamel” wg siostry Anastazji 13647

gęstej kwaśnej śmietany. Smaki idealnie ze sobą współgrają. Polecam. Ciasto piernikowe: 250 g masła 6 jajek 1/2 szkl. cukru pudru 200 g płynnego miodu 1 op. przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki żytniej 100 g posiekanych orzechów Wkładka jabłkowa: 3-4 jabłka 3/4 szkl. cukru 250 g mąki pszennej(...)puszystej masy dodajemy po 1 żółtku, miksujemy po każdym dodaniu. Na koniec, zmniejszając nieco obroty miksera, naprzemiennie dodajemy miód oraz obie mąki przesiane razem z sodą i przyprawą do piernika – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Łączymy z ciastem piernikowym, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto dzielimy na połowę i rozkładamy

Smaki Na Talerzu