Były urodziny bloga, musi więc być i tort! I to nie byle jaki:):) Okazja była podwójna, więc i tort musiał być wyjątkowy. Dlatego upiekłam ciemny biszkopt i przełożyłam do warstwami kremu czekoladowego oraz chałwowego. Do tego pokruszone bezy. Wyszło smacznie, słodko i tortowo:):) Nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia;) Źródło: "Ewa gotuje ulubione" E. Wachowicz Biszkopt(...)blatem ciasta. Nasączyć ponczem. Rozsmarować resztę masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez, wciskając je w masę. Schładzać 15 minut. Posmarować znów 1/4 masy chałwowej i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Udekorować resztą bez oraz czekoladowymi serduszkami i cukrem błyszczącym. Tort przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościMasa cukrowa nadaje się rewelacyjnie do robienia kwiatów i innych ozdób ciasta i torty. Można ją również zabarwić barwnikami spożywczymi. Ja dodałam od razu cały cukier, ale okazało się, że było go za dużo. Najlepiej najpierw dodać połowę cukru a potem dodawać go po trochu. Składniki: 220 g cukry pudru 9g masła 3g żelatyny 15 ml wody 25g glukozy Wykonanie(...)Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut żeby nasiąkła. Masło, żelatynę i glukozę przełożyć do garnka o grubym dnie. Podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. UWAGA masy nie można zagotować. Masę dodać do ⅔ przesianego cukru, wymieszać. Ponieważ masa jest bardzo gorąca można to zrobić mikserem lub jak ja trzepaczką. Gdy cukier trochę ostygnie przełożyć masę na deskę
Mama Gotujetortu] 250 ml.śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 120 g. białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 3 saszetki cappuccino Przepis: W garnuszku podgrzewamy śmietanę z białą czekoladą. Dodajemy saszetki cappuccino i dokładnie mieszamy, aż czekolada oraz proszek cappuccino dokładnie się rozpuszczą i połączą ze śmietaną, następnie zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy folią i odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną masę wkładamy(...)czym tylko na chwilę używamy miksera na niskich obrotach by ładnie wszystko ze sobą połączyć. Przestajemy miksować w momencie uzyskania jednolitej, kremowej masy. Dla uzyskania ładnego efektu nakładamy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Ozdabiamy motywami czekoladowymi- np. wiórkami z białej i mlecznej czekolady. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Artykuł Krem cappuccino pochodzi z serwisu Domowe
Domowe Tortyminut do lodówki aby stężała następnie na masę kakaową wylać masę waniliową ponownie wstawić do lodówki na parę minut, na wierz wylać masę malinową i ponownie wstawić do lodówki teraz przynajmniej na dwie godziny. Przed podaniem tort posypałam startą czekoladą oraz udekorowałam kremem rrarossa@gmail.com
RAROSSACiasto kakaowe typu murzynek, przełożone masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu z czekoladową polewą oraz kolorową posypką. Proste, pyszne i efektowne ciasto, które przyciąga
Kuchnia MagdaLenyProste ciasto cappuccino bez pieczenia w kilka chwil! Dokładnie jest to sernik na zimno o smaku cappucinno, wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki, na
Kuchnia MagdaLenykonfitury! Wykonanie Tortu: PRZYGOTOWANIE KONFITURY: Do konfitury- już kilka dni przed robieniem tortu, możecie dodać wódki-wymieszać i odstawić. Oczywiście można wymieszać konfiturę z wódką tuż przed zdobieniem tortu. Jeżeli jednak uda Wam się to zrobić wcześniej-wisienki będa lepiej ‘przegryzione’ z alkoholem. Zużywamy 4 łyżki wódki na 480 g. konfitury. (Ja miałam dwa słoiczki konfitury(...)Dodajemy do serka pokruszoną chałwę. Mieszamy całość mikserem, do momentu uzyskania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę. Połowę ubitej śmietany dodajemy do masy chałwowej i dokładnie RĘCZNIE mieszamy. (Drugą połowę bitej śmietany wykorzystamy do ozdobienia tortu). PRZEKŁADANIE TORTU: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z konfitury wyławiamy 7 ładnych wisienek. Wykorzystamy je później do ozdobienia tortu. Biszkopt kroimy
Domowe Tortymasę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 23 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 25-30 minut. 2. Masa serowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i całość dokładnie wymieszać, wystudzić. Masło z cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch(...)cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w mleku ( żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali) , dokładnie wymieszać szpatułką. 4. Składanie tortu: Do formy przełożyć jeden blat makowy, posmarować 1/3 dżemu, wyłożyć jedną część masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, posmarować 1/3 dżemu, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem makowym, wyłożyć resztę masy serowej, posmarować resztą
Szalona Kuchnia Ewelinypieczenie to moja pasja - to fascynujące jak z kilku składników można wyczarować pyszne i zdrowe dania oraz ciasta. Aby uczcić pierwsze urodziny nie może zabraknąć tortu:) Dlatego przygotowałam tort podobny do batonika Kinder Country - bez białej mąki i białego cukru! Przepis znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze na 100 g: 214 kcal(...)dwie części. Jedną z nich smarujemy masą jogurtową (2-3 łyżki masy zostawiamy do posmarowania wierzchu). Przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch smarujemy pozostałą masą. Posypujemy ekspandowanym ziarnem. W rondelku rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy, którym polewamy wierzch tortu. Ciasto nie tylko dobrze smakuje ale także ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na lekki wiosenny podwieczorek. Smacznego
Health-Fit-Lifetaki tort – z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym. Wszystkie smaki rewelacyjnie zagrały i efekt końcowy jest naprawdę godny polecenia. Jeśli macie w planach imprezę i nie wiecie, jaki tort zrobić, to podsyłam świetny pomysł Składniki na biszkopt (tortownica 24 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka(...)rozpuszczam w niej galaretkę, odstawiam. Galaretka musi ostygnąć. Śmietankę ubijam i dodaję do schłodzonej, ale nie zastygniętej galaretki. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. A teraz składam tort w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam 2/3 musu czekoladowego, a na mus czekoladowy blat
Słodki sentymenttaki tort – z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym. Wszystkie smaki rewelacyjnie zagrały i efekt końcowy jest naprawdę godny polecenia. Jeśli macie w planach imprezę i nie wiecie, jaki tort zrobić, to podsyłam świetny pomysł Składniki na biszkopt (tortownica 24 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka(...)rozpuszczam w niej galaretkę, odstawiam. Galaretka musi ostygnąć. Śmietankę ubijam i dodaję do schłodzonej, ale nie zastygniętej galaretki. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. A teraz składam tort w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam 2/3 musu czekoladowego, a na mus czekoladowy blat
Słodki sentymentwanilia Parę kropli olejku cytrynowego( lub waszego ulubionego) 16 g żelatyny Do przybrania: brzoskwinie z kompotu Polewa żelująca do tortów Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta, dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijajac) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru(...)masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą, na koncu dodać orzechy. Wyłożyć ciasto do foremki 35x25 cm. Piec około 25min. Ciasto wystudzić, przenieść na paterę, odwrócić, tak żeby spód był na górze. Z folii alumionowej przygotować obręcz i umocować wokół tortu. przygotować pudding. Vanilia pudding: Z tego powodu, że jest zrobiony tylko
Mia Cucina Sofietapszennej mąki 50 g ziemniaczanej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao tłuszcz do wysmarowania formy Beza 75 g białka, 3 150 g cukru szczypta soli Zacznij przygotowanie tortu od pieczenia bezy. Przygotuj dużą blachę, przykryj papierem do pieczenia i narysuj dwa koła o średnicy 17 cm. Ubij białka z solą. Kiedy zacznie się tworzyć piana stopniowo dodawając cukier(...)biszkopt i ostudź, następnie przekrój na 3 placki. Najprzyjemniejsza czynność to przygotowanie kremu do przełożenia tortu. Zaparz kawę w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia. Umieść białka w misie od miksera, wsyp cukier i postaw nad parą. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Kiedy rozcierając masę między palcami nie wyczuwasz już cukru zdejmij misę i zacznij miksować masę. Do ubitej na sztywno
codojedzenia