masa do tortu - 6951 przepisów (strona:118/464)

Warstwowe ciasto ze śliwkami i bezą! 225

ciasto było lekko wilgotne w smaku, o korzennym aromacie, z dużą ilością konfitury ze śliwek. Postanowiłam, że zrobię ciasto, które wyglądem będzie przypominać tort. I tak powstało, bardzo proste, ale pięknie się prezentujące ciasto, z obłędną masą śliwkową, dwiema bezami i kremem na bazie kremówki. Jest pycha! Takie weekendowe ciacho, jak przyjdą goście! Polecam! PRZEPIS NA CIASTO: składniki (mała bardzo

SMYKWKUCHNI
Torcik borówkowy bez pieczenia 247

galaretkę ( użyj trochę mniej wody niż na opakowaniu , to wtedy galaretka szybciej stężeje) Zmiksuj borówki, dodaj do nich serki waniliowe ( pamiętaj o dekoracji tortu , w takim razie zostaw kilka na wierzch) śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Do masy wrzuć też kilka całych owoców. Spróbuj ewentualnie, gdy masa będzie za mało słodka dosłodzić cukrem pudrem. Wstaw na 20 - 23 min. do lodówki

Różne smaki w kuchni
Torcik herbaciany Richmont z orzechowym kremem z batatów (bez glutenu, cukru i laktozy) 177

minut. Podgrzać naczynie z nią w kąpieli wodnej lub chwilę w mikrofali i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać ją do morelowej masy i dobrze wymieszać. Obserwować polewę bo gdy zacznie tężeć należy polać górę tortu i całość udekorować

Candy Pandas
Tort na 90- te urodziny 197

Miałam zaszczyt zrobić ten tort dla 90- letniej solenizantki. Owocowy, bo owoce bardzo lubi:). Z musem gruszkowym, masą śmietankową z mascarpone i  brzoskwiniami. Literki nie były jeszcze przyklejone i troszkę się rozleciały

Maślane ciasteczko
Tarta z masą marcepanową i jagodami 208

bunt i urodziny wolałam spędzać ze znajomymi, gdzieś na wyjeździe, w plenerze, z dala od domu. Od dawna nie miałam już urodzinowego tortu – teraz piekę sobie sama ciasta, w które wtykam jedną świeczkę. Tarta z masą marcepanową i jagodami na kakaowym spodzie Czytaj dalej... Artykuł Tarta z masą marcepanową i jagodami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Sernik z borówkami na zimno 970

takiej temperaturze nie wydawało mi się rozsądnym pomysłem - idealnym rozwiązaniem był zatem sernik na zimno :) Mocno schłodzony (na krótko w zamrażarce) smakuje prawie jak tort lodowy.Składniki na spód:120 g herbatników60 g masłaSkładniki na masę serową:800 g białego sera na sernik5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżeczki żelatyny3 łyżeczki skórki pomarańczowej (przepis znajdziecie tu) lub aromat pomarańczowy0

Ciastkozercy
Babeczki dynie 187

Babeczki dynie to kolejna bardzo prosta propozycja na halloweenowe wypieki. Ja jako bazy wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach

Ciastkozercy
MAŁE BEZIKI NA NIERAFINOWANYM CUKRZE TRZCINOWYM 314

wykładamy na nie masę bezową. Duży krążek wyrównać lekko łyżką i uformować coś na kształt koła.By uzyskać małe beziki najlepiej nałożyć masę do woreczka z wyciętym narożnikiem i przełożoną przez niego końcówką do dekoracji tortów.Z takiej "szprycki" tworzyć małe kleksiki. Blaszki pieczemy w piekarniku (na dwóch poziomach równocześnie) nagrzanym do 180*C przez 5 minut (termoobieg), następnie temperaturę

Smaczne Zdrowe
Torcik borówkowy bez pieczenia 276

użyj trochę mniej wody niz na opakowaniu , to wtedy galaretka szybciej stężeje) Zmiksuj borówki, dodaj do nich serki waniliowe ( pamiętaj o dekoracji tortu , w takim razie zostaw kilka na wierzch) , śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Do masy wrzuc też kilka całych owoców. Spróbuj , ewentualnie , gdy masa będzie za mało słodka dosłódż cukrem pudrem. Wstaw na 20 - 23 min. do lodówki

Słodkości i nie tylko
Beza 232

AmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Beza to słodki wyrób cukierniczy wykonany z masy białek z kurzych jaj oraz cukru pudru. Beza używana jest do ciast i tortów. Wykonanie idealnej oraz pysznej bezy jest trudne. Nie przejmujcie się, że nawet używając ciągle tego samego przepisu one nigdy nie wychodzą takie same. Bezy są kapryśne. Zapraszam do zapoznania się(...)wtedy rzadka i bezy z niej nie wyjdą. Większość cukru musi się rozpuścić. Idealna piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wyciskamy okrągłe beziki, wielkość bezików możemy sami dowolnie ustalać wedle uznania. AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3R'); Bezy pieczemy w piekarniku (najlepiej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tort czekoladowy z wafelkami 209

orzechami Przygotowanie : Czekoladę połamać na kostki, zagrzać dwie śmi etany i wymieszać z czekoladą. O dstawić do wystygnięci a i ubić masę na krem. Biszkop t przekroić na trzy części , ka żdy blat nasączyć sokiem pomarańczowym. Tort przekłada ć kremem czekoladowym. Wierzch posmarować ubitą kremówką z cukrem. Udekorować tort wa fe lkami

Magiczne Życie Marty
Tort prezydenta 188

przepis na tort prezydenta. Nie mam pojęcia skąd taka nazwa, ale tort wyszedł naprawdę pyszny :) Najlepiej smakował po 48 godzinach leżakowania w lodówce :) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 kostki masła 2 całe jajka 2 żółtka 20 dag cukru pudru 1 puszka ananasów(...)krążek biszkoptu, nasączam ponczem ananasowym, wykładam masę z kawałkami ananasa, przykrywam drugim krążkiem biszkoptu, ponownie nasączam ponczem, wykładam masę z kawałkami czekolady, przykrywam ostatnim krążkiem biszkoptu nasączonym ponczem ananasowym.  Kremówkę ubijam z zagęstnikiem i cukrem waniliowym na sztywno. Dekoruję wierzch tortu rozetkami z bitej śmietany oraz siekanymi orzechami

Ciasteczkowy Potwór
Truskawkowy raj 188

śmietany 30%            2 białe czekolady            2 kubeczki mascarpone           Spody do tortów kakaowe           tryskawki do ozdobienia           2 łyżeczki kawy          10 dag orzechów włoskich(...)wystygnięcia ,następnie śmietanę ubijam na sztywno i dodaje serki mascarpone ,orzechy włoskie posiekane ,kiedy czekolada wystygnie delikatnie wlewam do masy śmietanowej i dokładnie mieszam . Spody nasączam kawą i nakładam ubitą wcześniej śmietanę z orzechami ,po przełożeniu śmietana ,cały tort  smaruje na wierzchu i boki pozostałą śmietaną i  zdobię truskawkami i brokatem jadalnym i gotowe, odstawiam tort na kilka

Mój Smak
CIASTO JABŁKOWO- MIGDAŁOWE 200

proszkiem do pieczenia i 100 g cukru. Domieszaj dwa jajka, jogurt i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj całość i przełóż połowę przygotowanej masy do natłuszczonej i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy (np. okrągłej typu forma do tortu). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, i pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Wyłóż

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ŚWIĄTECZNY TORT PIEŃ 251

pszenna (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) sól (szczypta) Krem cytrynowy: czekolada biała (200 g) śmietanka kremówka 30% (200 ml.) mascarpone (150 g) aromat cytrynowy (5 kropel) Obłożenie tortu: krem czekoladowy typu nutella (80 g) mascarpone (80 g) czekolada gorzka (110 g) Dekoracja: białko (1 szt) cukier (60 g) kakao do posypania grzybków  (1-2 łyżeczki) herbata(...)wygładzamy. Z zamrażalnika wyciągamy rulon z czekoladą, łamiemy go w dłoniach i rozwijamy papier. Połamaną czekoladą obklejamy tort.  4.) Dekoracja: Białka zaczynamy ubijać mikserem i gdy zacznie robić się piana stopniowo wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywno do powstania gęstej i lśniącej masy. Ubite białko przekładamy do rękawa cukierniczego. Ścinamy foliowy róg i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy

RITA food channel