Masa marshmallows – drobne dekoracje 130Kwiatuszki , liście i inne drobne dekoracje … do tej pory szukaliśmy ich w sklepach. Dziś możemy wykonać je samodzielnie! Masa marshmallows jest praktyczna, kiedy potrzebujemy wykonać kilka niewielkich dekoracji. Do pokrywania całych ciast i tortów jest mało opłacalna, ponieważ same pianki są dość drogie. Polecam używać pianek białych (chyba że z góry wiemy, że dekoracje mają być np. różowe) Jeśli(...)bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: pianki marshmallows odrobina wody cukier puder barwniki spożywcze Celowo nie podaję proporcji, bo tak na prawdę wykonujemy tyle masy, ile nam potrzeba. Możemy zrobić odrobinę masy z jednej pianki, albo z całego opakowania. 250g pianek pochłania ok 500g cukru pudru. Przygotowanie: Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na bardzo małym
Za drzwiami kuchni
Masa marshmallows – drobne dekoracje 137Kwiatuszki , liście i inne drobne dekoracje … do tej pory szukaliśmy ich w sklepach. Dziś możemy wykonać je samodzielnie! Masa marshmallows jest praktyczna, kiedy potrzebujemy wykonać kilka niewielkich dekoracji. Do pokrywania całych ciast i tortów jest mało opłacalna, ponieważ same pianki są dość drogie. Polecam używać pianek białych (chyba że z góry wiemy, że dekoracje mają być np. różowe) Jeśli(...)bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: pianki marshmallows odrobina wody cukier puder barwniki spożywcze Celowo nie podaję proporcji, bo tak na prawdę wykonujemy tyle masy, ile nam potrzeba. Możemy zrobić odrobinę masy z jednej pianki, albo z całego opakowania. 250g pianek pochłania ok 500g cukru pudru. Przygotowanie: Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na bardzo małym
Za drzwiami kuchni
Tort z kremem czekoladowym bez laktozy i glutenu 123każdym razem delikatnie mieszając szpatułką aby piana nie opadła. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia przelać masę biszkoptową wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni. Pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed składaniem tortu. Krem czekoladowy z kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i odcedzić na sicie. Wodę ze szczyptą soli zagotować(...)malakserze na jednolitą masę (nie powinny być wyczuwalne grudki). Dodać banany, kakao, mód, sok z cytryny i ksylitol i ponownie miksować do połączenia składników. Jeżeli krem będzie mocno zbity można dodawać po łyżce mleka roślinnego lub przegotowanej wody aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Odstawiamy do wystudzenia. Krem można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce. Jednak przed składaniem tortu aby dobrze się
Andzia Pichci
Masa kawowa do ciast i tortów wg Aleex 249masę wykorzystywałam do różnych wypieków i nie ukrywam, że jej smak i konsystencja najlepiej mi odpowiadają. Przekładałam nią tort makowo-kawowy , wykorzystałam ją również do tortu bezowego. Jest pyszna. Taka, jaka powinna być. Polecam. Składniki: • 20 dkg cukru • 4 żółtka • 1 kopiata łyżka mąki pszennej • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 40 dkg masła • 2 łyżki spirytusu Sposób przygotowania: 1. Żółtka zmiksować
W mojej kuchni
Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 275połącz z masą. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i zacznij dodawać do masy partiami, powoli miksując. Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 60-75 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Krem budyniowy (do przełożenia tortu) Laskę wanilii przekrój na pół wyskrob ziarenka i przełóż ją do garnka (wraz(...)mikser i zacznij dodawać masło łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Pod koniec masa powinna gwałtownie zgęstnieć. Wlej wodę różaną i zmiksuj ponownie. Gotowy krem pozostaw na kuchennym blacie (nie wkładaj go do lodówki, bo trudno będzie go nakładać). Polewa Polewę przygotuj po schłodzeniu obłożonego tortu. W kąpieli wodnej rozpuść posiekaną czekoladę wraz z kremówką. Wlej łyżeczkę oleju (najlepiej słonecznikowego
Food Square
Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone 211Dziś torcik, który zrobiłam na urodzinki mojej córeczki truskawkowo-śmietankowy, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonego, ale myślę, że zdjęcie zjadanego pokazuje, że był pyszny. Tort truskawkowo-śmietankowy z serkiem mascarpone Biszkopt - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki pszennej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu. Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody. Borówki układamy na około
Kulinarne życie
Krem kawowy 283Delikatny kawowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone. Idealny jako deser lub do przełożenia tortu. SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY: ( na 4 miseczki) 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżka wody Przygowowanie Kremu : Rozpuszczamy kawę w łyżce gorącej, przegotowanej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Serek mascarpone rozdrabniamy łyżką- dodajemy do niego(...)zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder i połączony z kawą serek mascarpone. Ponownie wszystko miksujemy, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Artykuł Krem kawowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Torty
Tort kokosowy ala Raffaello 490drugi biszkoptowy blat wchłonie sok z konfitury! Wykonanie Tortu: BISZKOPT MIGDAŁOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo-kokosowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! PRZEKŁADANIE TORTU: Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat umieszczamy na paterze i wykładamy na niego połowę konfitury. Uwaga: Jeżeli nasza konfitura jest
Domowe Torty
Trufelki rumowe w czekoladzie 203znajduje się mięciutka- rozpływajaca się u ustach masa. Są nie tylko pyszne, ale i szybkie w przygotowaniu- robi się je prawie tak szybko, jak szybko później znikają ze stołu…no może znikają troche szybciej 😉 Mają jeszcze jedna zaletę- można łatwo zmieniać […] Artykuł Trufelki rumowe w czekoladzie pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Torty
TORT SNICKERS (RAW, WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 247wśród wszystkich moich deserów. Przygotowywałam go już kilkakrotnie na specjalne okazje i zawsze smakował każdemu. Gdy nadchodzi dzień urodzin mojej ukochanej osoby, nie kombinuję, nie wymyślam, po prostu przygotowuję tort, na który ON czeka i którym się zawsze zachwyca. Nie przedłużając ... z wielkiej miłości do męża i wegańskich słodyczy zrodziło się takie oto cudo: Składniki na tortownicę o średnicy(...)ponownie umieszczamy w zamrażarce. Nerkowce moczymy przez minimum 5 h. Następnie odcedzamy i blendujemy z olejem kokosowym i syropem na gładką masę. Wylewamy na karmel. Umieszczamy w zamrażalniku. Składniki na polewę mieszamy i wylewamy na wierzch tortu. Dekorujemy orzechami i umieszczamy tort w lodówce na minimum 4 h (najlepiej smakuje na drugi dzień). Przechowujemy w lodówce (tort ten nie lubi
Jeść, by żyć w zdrowiu
8 prostych przepisów na ciasta z owocami – desery, którym nie można się oprzeć! 489naprawdę apetycznie. Tort z kremem truskawkowym Przepis ten jest w pewnym stopniu połączeniem dwóch powyższych – biszkopt na tort można wykonać tak samo, jak w pierwszym z przedstawionych przepisów, zaś krem wykonać z serka mascarpone , a więc podobnie jak na tartę. Dodatkowymi składnikami masy kremowej jest zmielony twaróg (250 g, jeżeli tyle samo dodajemy mascarpone), cukier waniliowy , zmiksowane blenderem truskawki oraz
Moja smaczna kuchnia
Biszkoptowy torcik z serem ricotta i galaretką z owocami . 252borówki , 2 mandarynki, 2 gruszki z syropu , 1 brzoskwinia z syropu Masa serowa : 250 g sera ricotta 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 300 g śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki wody 300 ml mleka 1 krem śmietankowy do tortów Dr. Oetkera mała paczuszka biszkoptów okrągłych 1 paczuszka groszków kakaowych(...)łyżki masy serowej i zahartować ,następnie przełożyć do sera i dobrze wymieszać. Masę serową wyłożyć na biszkopt pozostawiony w blaszce. Następnie na ser wyłożyć tężejącą galaretkę z owocami. Do 300 ml mleka wsypać krem śmietankowy Dr Oetkera. Ubijać aż zgęstnieje . Kremem posmarować wierzch i boki tortu . Następnie przyklejać biszkopty lekko namoczone w herbacie . Wierzch udekorować groszkami i kwiatkami cukrowymi . Odstawić
Sama słodycz i szczypta chili
Śmietankowy tort – Ciasteczkowy Potwór 239biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz kakao przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i zapachem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)Boki oraz wierz naszego tortu smarujemy niebieskim kremem i wszystko ładnie wygładzamy. DEKORUJEMY : Z lukru plastycznego lub marcepana lepimy dwa jajowate kształty- oczka potworka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej tzn. umieszczamy ją w szklanej misce- miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą- tak aby woda nie dotykała dna miski. Roztopioną i lekko przestygniętą masę wylewamy na papier do pieczenia
Domowe Torty
Krem bananowy 287kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 2 duże banany Przygowowanie Kremu : Krem bananowy – Domowe Torty Obrane ze skórki banany, rozdrabniamy razem z serkiem mascarpone, za pomocą blendera- do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę. W osobnym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę z cukrem pudrem. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy naszą masę
Domowe Torty