pasztet - 4150 przepisów (strona:116/277)

Pasztet jaglany z pieczarkami i suszonymi grzybami 161

Zaczynamy świąteczne przepisy! :) Od jakiegoś czasu wypróbowuje nowe smaki, które mogłabym przemycić do świątecznego menu i które nie byłyby zbyt tłuste i ciężkie.  Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie ten pasztet, jest niesamowicie pachnący, delikatny i wilgotny. Myślę, że warto znaleźć dla niego miejsce na stole ;) Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Składniki(...)pieprzem. Mieszamy (najlepiej ręką), aż składniki się połączą. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 50 minut.  Studzimy w foremce, wyjmujemy dopiero jak pasztet będzie zimny. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Pieczeń wieprzowa z czerwoną papryką 144

bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać do połączenia składników a następnie dokładnie wyrobić ręką przez dobrych kilka do kilkunastu minut – masa musi być bardzo dobrze wyrobiona, jest to miarą smacznego pasztetu. Masę pasztetową przełożyć do foremki - u mnie silikonowa, więc nie musiałam smarować jej masłem i obsypywać bułką tartą przed pieczeniem . Ugnieść dokładnie łyżką i wyrównać powierzchnię. Następnie posypać górę grubo(...)środkowy poziom . Piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia w formie. Jeśli podczas pieczenia z mięsa wytopi się zbyt dużo tłuszczu, można go odlać, póki pasztet jest jeszcze gorący. Kroić w plastry i zajadać na zimno na chlebie jako wędlinę

Grunt to przepis!
Pasztet z grzybami i zielonym pieprzem 166

Pyszny pasztet z mieszanego mięsa drobiowo wołowego z dodatkiem grzybów. Świetnie się smaruje. Tym razem zrobiłam jedną foremkę, resztę masy zamknęłam w słoikach. Ten słoikowy był zdecydowanie bardziej intensywny w smaku. Ale jeden i drugi wart polecenia. składniki (2 foremki 10 x 23 cm) 400 g gotowanej kury i wołowiny 400 g podgardla 220 g surowej wątroby kurzej włoszczyzna(...)plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć , temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. U mnie trwało to jeszcze jakieś 40 minut. Ostudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej kroić następnego dnia.  Część masy możemy włożyć do słoików

Stare Gary
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 151

bądź trzymał na murku, jakiś napój wysokoprocentowy. Prawie każdy człowiek, który był w tym czasie to przed lokalem, to w środku, musiał coś przekąsić - czy to galaretę, czy to pasztet, chleb ze smalcem. Takie proste zagrychy generalnie. I nic by nie przykuło mojej uwagi jak fakt, że wódka, piwo i wino (odpowiednie pojemności) były w tych samych cenach. To samo(...)Generalnie chodzi o to aby utrzymać w lokalu konwencję PRLu, wpaść na coś do picia (czytaj wódkę, piwo, wino raczej) i zjeść coś (czytaj pasztet z sosem tatarskim, śledzie, białą kiełbasę). Trochę taki fast food zakrapiany procentami. Łubu Dubu we Wrocławiu, w porównaniu do tych powyższych, poszło o krok dalej. Menu w lokalu jest bardziej rozbudowane i jest w czym

Right Behind The Kitchen
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 165

przy wielu stoiskach zabrakło produktów i potraw - pozostawiono wyłącznie ostatnie kęski dla jury. Oprócz degustacji małych porcji można było zakupić większe partie - od ciast, chlebów, zup, serów, rozmaitych wędlin, pasztetów, po naturalne soki owocowe, nalewki, wina. W trakcie tego wydarzenia zorganizowano także pokazy kulinarne , koncerty muzyki ludowej czy kiermasz produktów regionalnych. Nie zapominając, że Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów(...)konkurs, jury wybrało jako numer jeden  zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między

Right Behind The Kitchen
PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC 126

Dziś potrawa dla wielbicieli podrobów i pasztetów. Pasta z kurzych wątróbek i serc , którą proponuję jest szybszą i łatwiejszą wersją pasztetu. Idealna do kanapek. Składniki: 40 dkg kurzych wątróbek 40 dkg kurzych serc 1 cebula łyżka majeranku zielona pietruszka sól pieprz olej do smażenia Cebulę podsmażyłam na oleju. Dodałam pokrojone i oczyszczone wątróbki. Podsmażyłam je przez chwilę. Serca podgotowałam. Odkroiłam

potrawyregionalne
Pasztet drobiowo-pomidorowy 129

każdy. Tylko niektórzy się do tego nie przyznają. W sumie nie ma się co dziwić. I temu, że każdy lubi, i temu, że niechętnie się ludzie do tego przyznają. Pasztety są po prostu ogólnie smaczne. Niestety ich głównym problemem jest to, że te kupione w sklepie to właściwie nie wiadomo z czego się składają. Może tam być dosłownie wszystko(...)widać, jest gładko przemielone. Doda się garść (albo wiadro) polepszaczy smaku i nikt się nie zorientuje. Dlatego chcielibyśmy dać wam alternatywę. Nie trzeba przecież jeść sklepowego pasztetu, bardzo łatwo można go zrobić samemu w domu. Nie dość, że będzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka (może być z rosołu) 0,5 kg wątróbki gęsiej

Marder&Marder Manufacture
Kiełbasa słoikowa 882

Pieprz zielony w ziarnach a 120g - Otrzymywany z niedojrzałych, zielonych owoców. Jest łagodny, lekko słodkawy, i ma odświeżający a jednocześnie wyrazisty smak. Do potraw z pomidorów, do pasztetów, sałatek, marynat i sosów.   5 szt.  Słoik szklany a 280 ml - Słoik szklany zakręcany (niski 61mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist(...)pojemności "praktycznej" 200 – 230 gram. Polecamy szczególne do wyrobów smarownych (pasztetów, smalcy, dżemów)! 5 szt.  Słoik szklany a 350 ml - Słoik szklany zakręcany (wysoki 97 mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist" o śr. 82 mm o pojemności "praktycznej" do 280 gram. Polecamy szczególne do wyrobów krojonych (kiełbasy, kaszanki, salcesony, mielonki...)! 5 szt.  Wieczko słoja

Różowa kuchnia
Pasztet z soczewicy 174

Dzisiaj mam przysmak dla wegetarian i dla wszystkich tych , którzy lubia zdrowo zjesc :) Pasztet z soczewicy to zrodlo białka , zawiera tez zelazo i kwas foliowy co sprzyja powstawaniu czerwonych krwinek . Bardzo polecam ten szybki i bardzo smaczny pasztet wegetariański. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 - 40 minut Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 500 ml wody 2 marchewki

Słodkości i nie tylko
Pasztet z cukinii 160

różnych dań i robiąc małe zapasy w słoiczkach lub zamrażalce. Torebeczki z cukinią też już tam znalazły swoje miejsce. A tymczasem, póki jeszcze można dostać świeżą proponuję delikatny pasztet z cukinii. Składniki   na keksówkę: 1 kg cukinii 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku ¾ szklanki bułki tartej 1 szklanka kaszy manny 2 płaskie łyżki śmietany 18% ½ łyżeczki ostrej papryki(...)niej pozostałe składniki.   Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do silikonowej keksówki. Piec w 180 stopniach około 60 minut na złoty kolor. Wyjmować z formy po ostygnięciu. Pasztet będzie stanowić świetną propozycje na wegetariański obiad lub na kanapki. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pasztet meksykański firmy Primavika recenzja 177

nadszedł czas na kolejną recenzję, idzie mi jak krew z nosa, ale jestem leniuszkiem a do tego brak mi czasu, ale dzielnie walczę :p Pasztet meksykański  firmy Primavika  stanął na wysokości zadania podobnie jak ostatnio recenzowany  pasztet pomidorowy z cieciorką. Składniki: woda, cieciorka 37%, cebula, olej rzepakowy, zielony groszek 5%, kukurydza 5%, czerwona fasola 5%, skrobia kukurydziana

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 145

smaku, należy bardzo się pilnować aby nie zjeść ich za dużo – kiedy pojawią się kolejne dania, miejsce w żołądku bardzo nam się przyda! Bruschetta i crostini z pasztetem z wątróbek Rozpuszczamy na patelni sporą ilość masła i szklimy na nim 1 białą cebulę. 500 gr wątróbek drobiowych pozbawiamy wszelkich żyłek i tłuszczyków i dorzucamy na patelnię z cebulą. Dodajemy(...)listków posiekanej, świeżej bazylii. Można dodać trochę tartego parmezanu. Ciabattę kroimy w cienkie kromki, smarujemy oliwą z oliwek i zapiekamy w piekarniku, aby nabrała chrupkości. Na część kromek nakładamy pasztet, na część pomidory. Podajemy zanim wystygną. PRIMO PIATTO Czy informacja, że Włosi na pierwsze danie jedzą makaron będzie dla Was zaskakująca? Giovanni, jak rasowy Rzymianin, zaserwowałby mi pewnie spaghetti

Patchwork
Wietnamski pasztet pate 163

Jeden wietnamski pasztet już piekliśmy. Ale tamten był odświętny. I bardziej nadawał się do jedzenia na półmisku niż do serwowania w kanapce. Od tamtej pory zjedliśmy już sporo banh mi pate. I tego pasztetowego smaku i konsystencji nam bardzo brakowało. … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Pasztet wielkanocny 160

Przed wami kolejny z serii wielkanocnych przepisów, jeden z moich ukochanych tak szczerze powiedziawszy. Pasztet tradycyjny, stworzony i dopracowany przez moją wspaniałą mamę. Ten smak nierozerwalnie łączy się dla mnie z Wielkanocą, najlepiej jeszcze w złączeniu z chrzanem i ćwikłą. Pasztet wielkanocny 1kg indyka (udo) 0,5kg wołowiny (szponder) 4 wątróbki indycze 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera

Przepysznik - BLW i nie tylko
Little Sandwiches - malutkie niewinne kanapeczki 131

pomysł tych malutkich kanapeczek z ogórka. Świeżych i chrupiących. Na 2 porcje: 1/2 orórka pokrojonego w grube plastry 1 avokado - rozdrobnione widelcem 1 jajko ugotowane na twardo dobrej jakości pasztet kilka czarnych oliwek cebula dymka natka pietruszki sól i pieprz Kilka plastrów ogórka smarujemy pasztetem i przykrywamy drugim plastrem. Wierzch posypujemy dymką i natką. W wersji drugiej- ogórki smarujemy avokado

Smaki Przyprawy i Kolory