Przed wami kolejny z serii wielkanocnych przepisów, jeden z moich ukochanych tak szczerze powiedziawszy. Pasztet tradycyjny, stworzony i dopracowany przez moją wspaniałą mamę. Ten smak nierozerwalnie łączy się dla mnie z Wielkanocą, najlepiej jeszcze w złączeniu z chrzanem i ćwikłą. Pasztet wielkanocny 1kg indyka (udo) 0,5kg wołowiny (szponder) 4 wątróbki indycze 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera
Przepysznik - BLW i nie tylkopomysł tych malutkich kanapeczek z ogórka. Świeżych i chrupiących. Na 2 porcje: 1/2 orórka pokrojonego w grube plastry 1 avokado - rozdrobnione widelcem 1 jajko ugotowane na twardo dobrej jakości pasztet kilka czarnych oliwek cebula dymka natka pietruszki sól i pieprz Kilka plastrów ogórka smarujemy pasztetem i przykrywamy drugim plastrem. Wierzch posypujemy dymką i natką. W wersji drugiej- ogórki smarujemy avokado
Smaki Przyprawy i KoloryEksperymenty dyniowe trwają - ot, cały komentarz dla dnia dzisiejszego. ;) A co do pasztetu - intensywnie dyniowy, dość słodki, troszkę pikantny i ziołowy, z wyraźnym smakiem czosnku, o idealnej konsystencji. Kto chce, może pokusić się o zmielenie składników po ich połączeniu - moja maszynka odmówiła posłuszeństwa w tym zakresie ;) PASZTET Z DYNI Składniki: - 700 gram dyni - 200 gram marchewki - 1 średnia cebula
Życie zamknięte w smakustraganach również ich nie brak. Trzeba korzystać, bo sezon szybko minie :), na upalne dni świetny pomył na przekąskę lub obiad, w zależności od ilości chili można dopasować pikanterie pasztetu do upodobań naszych domowników. Składniki na 1 keksówkę: 3 małe cukinie, długość ok. 30 cm 2 średnie cebule 2 małe marchewki 5-6 ząbków czosnku 2 łyżeczki sosu(...)Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę cukiniową. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 1 godzina. Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia i odstawiamy pasztet na kratkę kuchenną do wystudzenia
Apetyczna babeczkaPora na cukinię. Cukinię w różnej postaci, na wszystkie sposoby. Dostałam od mamy świeże jaja, cukinię z własnego ogródka i czas na coś pysznego na kanapki. Przepis na pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg pochodzi z jej książki Smak Miłości i zauroczył mnie prostotą, smakiem i dużą ilością ziół. Ja ten przepis wykorzystałam jako bazę, ale moja wersja(...)tartej bułki. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Smacznego!!! Uwagi: Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny
Apetyt na Zielonetron". Screen z filmu "Gra o tron". W Świecie "Gry o Tron" na śniadania jada się boczek, jajka na twardo lub miękko, miód, konfitury, warzywa, owoce, owsiankę, pasztet, a przede wszystkim ciemny chleb. Pija się, wedle uznania, herbatę miętową, kompoty, piwo, wino lub inne napary. U mnie na śniadaniu: ciemny chleb, smażony boczek, sadzone jajka, jajka ugotowane na twardo, pasztet
Passions hobbies lifePierwszy raz robię pasztet z ryb. Łosoś dla mnie czasami jest mdły i muszę dodać sporo świeżego imbiru i sosu sojowego, żeby smakował mnie i mojej rodzinie. Ale ten pasztet jest cudnie smaczny. Konsystencja pozwala kroić go na kawałki bez kruszenia się, pachnie i smakuje świętami. Będzie
AZgotuj!Nieprawdopodobnie smaczny i luksusowy dodatek do mięs, serów, pasztetów rodem z Toskanii. W sklepach internetowych maleńki słoiczek kosztuje ok 56 zł!. A wykonanie jest bardzo łatwe. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na prezent dla bliskich, zrobisz ją szybko i zrobisz wrażenie. Przygotuj małe słoiczki. Można ją zrobić z różnych octów smakowych: jabłkowego i malinowego czy z białego wina. Idealny(...)stopniach, a zakrętki wygotuj we wrzątku. Przelej wrzący płyn do słoików mocno zakręć i na 5 minut odwróć. Kiedy będzie chłodne wstaw do lodówki. Podawaj z różnymi gatunkami serów, pasztetami, mięsami, kaczką
AZgotuj!ciekawie Koszt potrawy bardzo niewielki, a porcja duża wystarczy dla całej rodziny. Omlet gryczany z brokułem – zdrowy i bardzo smaczny przepis na lekki obiad. Pasztet z cukinii i chleba – ten przepis wypróbuję jako pierwszy. Już tyle razy zbierałam się do zrobienia takiego pasztetu, ale jakoś nie było
Marta Gotujeminut. Ciasto francuskie pieczemy przez 15 do 30 minut, w temperaturze 250 stopni. Prodiż czy jeszcze używamy? Prodiże były bardzo modne w latach 80- tych służyły do pieczenia ciast, pasztetów lub mięs. Dzisiaj większość pań domu już nie używa tego sprzętu ale można go jeszcze kupić gdy nie posiadamy dużo miejsca lub mieszkamy po za domem może okazać się przydatnym(...)mąką ale przed pierwszym użyciem zalecane jest jej natłuszczenie. Nie należy jednak kroić ciast w takiej foremce ponieważ możemy uszkodzić silikon. Tiross silikonowa forma do keksu pasztetu TS-386 - 15,90 zł Silikomart forma silikonowa ciambella 93224 - 45,80 zł Garneczki Forma silikonowa z uchwytami OKRĄGŁA RED 75241 - 22,50 zł Silikon
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapatelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso i doprawić rozmarynem i tymiankiem. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dolać wino i smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać koperek i margarynę. Zmiksować na gładką masę. Prostokątną miseczkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę pasztetu, następnie żółtka i uzupełnij pozostałą masę. Odstaw do ostygnięcia
Atlas Smakówprzeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso drobiowe i wątróbkę. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ugotowane serduszka. Smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać margarynę i zmiksować na gładką masę. Miseczkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż warstwą pasztetu. Odstaw do ostygnięcia a następnie wstaw do lodówki na co najmniej
Atlas Smakówciepło lub zimno jemy. Jeśli czysty barszczyk czerwony do nich dodamy to obiad będzie smaczny, zapewne udany. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 375 g, 200 g pasztetu wykwintnego z drobiem Spichlerz Rusiecki, czarnuszka, sól gruboziarnista. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 220°C. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe(...)kilkoma ziarenkami soli i dociskamy za pomocą wałka. Następnie ciasto kroimy po szerokości, żeby uzyskać równe prostokąty ok. 14 szt. Na czystej części ciasta nakładamy po dwie łyżeczki pasztetu, tak aby pozostawić samo ciasto dookoła. Przykrywamy ciastem czarnuszką do góry, b rzegi sklejamy za pomocą widelca. Przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, zachowując odstępy. Pieczemy
Moniki Smakołykirazem pokusiliśmy się na własnoręcznie zrobiony pasztet drobiowy. Przepis kuchni kaszubskiej zapewne posmakuje amatorom pasztetów. Delikatny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki 500 g wątróbek drobiowych 3 cebule średniej wielkości łyżeczka tymianku 200 g gęsiego smalcu sól ,pieprz Przygotowanie Cebulę drobno siekamy. W rondelku roztapiamy smalec ,wrzucamy cebulę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 min. Często
R'n'G Kitchenpomysł tych malutkich kanapeczek z ogórka. Świeżych i chrupiących. Na 2 porcje: 1/2 orórka pokrojonego w grube plastry 1 avokado - rozdrobnione widelcem 1 jajko ugotowane na twardo dobrej jakości pasztet kilka czarnych oliwek cebula dymka natka pietruszki sól i pieprz Kilka plastrów ogórka smarujemy pasztetem i przykrywamy drugim plastrem. Wierzch posypujemy dymką i natką. W wersji drugiej- ogórki smarujemy avokado
Kulinarna rozmowa