pasztet - 4150 przepisów (strona:119/277)

dania z gęsi 94

owocach suszonych gęsie nogi w kadarce   uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek - gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami rosół z gęsi z pierożkami

królestwo garów
dziczyzna 133

pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie   żeberka z dzika w jałowcu    żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika młoda kapusta z dzikiem-zapiekanka zapiekanka ziemniaczana z dzikiem comber z zająca potrawka z zająca pasztet z zająca   bażant bażant w miodzie kuropatwa pieczona przepiórki faszerowane przepiórki

królestwo garów
5 ćwiartka podroby 136

drobiowa z malinami wątróbka drobiowa z wiśniami wątróbka drobiowa - wątróbka gęsia z jabłkiem pierogi z mięsem z ogonów wołowych   sałatka z wątróbką tartinki z wątróbkami paszteciki z płucek pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki gęsiej krupnik zupa z gęsi z zacierkami żurek na płuckach

królestwo garów
Pasztet z kaczki 137

Pasztet ten - zapewne wart zachodu ze względu na jego niepowtarzalny smak, wspaniały do chleba, z ćwikłą lub chrzanem śmiało można nazwać go królem wielkanocnego stołu lub każdego przyjęcia, na pewno zachwyci każde podniebienie... Składniki: 1 kaczka - 2 kg 50 dag- 70 dag podgardla wędzonego 25 dag wątróbki 3 marchewki 1/2 selera  2 pietruszki 1 por liść laurowy ziele angielskie(...)powstałej masy pasztetowej dodajemy przyprawy oraz drobno posiekany koperek lub pietruszkę, dokładnie a zarazem delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut. Pasztet w wykonaniu pani Basi Smacznego

kgwjanczewo
Pasztet mięsno - warzywny z boczkiem! 353

Pieczemy pasztet! Pasztet mięsno-warzywny z chrupiącym boczkiem! SKŁADNIKI: - 1 udko indycze - 1 udko z kurczaka - 2 szt antrykotu - 1 szt skrzydło indycze - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - 4 jajka - 1 kajzerka - sól, pieprz - boczek surowy wędzony W/w ugotować do miękkości, wywar będzie idealny na zupę lub rosół. Mięso i warzywa z wywaru zmiksuj blenderem na gładką masę

SMYKWKUCHNI
Sos owocowo-chrzanowy do mięs lub dań wegetariańskich 120

Sosy z owoców idealnie pasują do mięs i pasztetów. Zrobiłam go z myślą o pasztecie jaglano-grzybowym . Do jego wykonania można użyć zarówno owoców mrożonych, jak i świeżych. Składniki : ok. 150 g mrożonych owoców (malin, porzeczek, borówek) liść laurowy łyżeczka chrzanu ewentualnie: miód  Owoce włożyć do garnka. Dodać liść laurowy. Zalać niewielką ilością widy i zagotować. Od momentu zawrzenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - multicooker Redmond i vs tradycyjny garnek 175

Małżonka Ma Aleksandra nauczyła się w kraju, w którym żurawina nie rośnie i można kupić jedynie importowane z USA owoce. Tak przygotowaną żurawinę można podawać zarówno do pieczonych mięs, pasztetów, serów jak i do rozgrzewającej herbaty czy naleśników. Składniki 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej 250-300 g brązowego cukru (w zależności od tego jak słodka ma być konfitura(...)cynamonu opcjonalnie 1/4 łyżeczki cukru waniliowego lub szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie mała szczypta kashmiri chili lub duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jeśli żurawina ma być podawana tylko do mięsa, pasztetów lub serów). Przygotowanie Multicooker Redmond (model M90) Do misy multicookera wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Ustawić program multi cook, czas 7 minut, temperatura 90 stopni, zamknąć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet z cukinii i pieczarek 146

Jeden z popularniejszych warzywnych pasztetów. 3 średnie cukinie 500 g umytych i oczyszczonych pieczarek 1 marchewka 2 cebule 3 duże jajka ½ szklanki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia   Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, odparować na niewielkiej ilości oleju(...)sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki. Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową. Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 40 minut, a następnie usunąć folię z góry i piec kolejne

Trzeci talerz
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 263

Pasztet robiłam wielokrotnie. Tym razem postanowiłam dodać do przepisu żurawinę. Pasztet wyszedł wyjątkowo dobry z nutą słodyczy. Składniki: 30 dag wątróbki z kurczaka (w tym przypadku jest to mięso wcześniej upieczone i zamrożone) 40 dag łopatki wieprzowej 30 dag brzuszka 1/2 kg mięsa z kurczaka (pierś z kurczaka, udko) 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 2 cebule 3 jajka

tojestpyszne.blogspot.com
Jajka w koszulkach po turecku, Çılbır 229

śródziemnomorskie.  W tym roku szykuje nam się oczywiście mała rewolucja. Odkąd oznajmiliśmy rodzinie, że nie jemy mięsa , Mama i Teściowa głowią się i głowią, co nam ugotować. Jakby pasztety, biała kiełbasa i wędliny były całym wielkanocnym światem... Kochani Rodzice.. a jajka? To przecież one są symbolem Wielkanocy i je, na Wasze szczęście, jeszcze jemy :) Udało mi się wynegocjować(...)dwóch żurków - tradycyjnego i dla nas, bez wędzonki i kiełbasy. Bardzo lubię kwaśny smak tej zupki i nie wyobrażam sobie bez niej świątecznego ucztowania. Ja z kolei upiekę wegetariański pasztet, który mam nadzieję zacnie zastąpi nam wszelkie "wiejskie" i "swojskie" mięsiwa. Zrobię też mazurka pomarańczowego i oczywiście, faszerowane jajka :) To właśnie jajka są według mnie głównym bohaterem Wielkanocy i niczym

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasztet z czerwonej soczewicy 129

Pasztetu i to  własnoręcznie zrobionego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest bardzo łatwy do zrobienia i na pewno będzie wszystkim smakował. Choć jest bez udziału mięsa zachwyci nie tylko wegeterian. Próba wypadła pomyślnie, także na pewno zagości u mnie na świątecznym stole. Możesz zrobić go sama, a satysfakcja murowana. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy(...)powoli, aż zmiękną, zrumienią się i nabiora słodyczy. Pod koniec smażenia dorzuć przyprawy wymieszaj warzywa z soczewicą, masłem orzechowym i orzechami. Uzupełnij przyprawy, pamiętaj, że po dodaniu jaj smak pasztetu będzie łagodniejszy keksówę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp roztrzep jaja, wymieszaj z masą soczewicą, wlej ją do formy. Konsystencja pesztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z królika z dodatkiem groszku 132

odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mieszamy oba mięsa ze sobą dodajemy odsączony groszek, jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy składniki. Formę w której będziemy piec pasztet smarujemy tłuszczem, wkładamy mięso dobrze dociskając. Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu pasztet studzimy. Smacznego

kgwjanczewo
Kilka porad na Wielkanoc 146

liść laurowy). SAŁATKI . na Wielkanocnym stole nie powinno ich zabraknąć. Starajmy się by były ze świeżych warzyw z dodatkiem jogurtu. Wykorzystujmy ogórki, rzodkiewki, seler naciowy, kiełki, kalafiora, sałatę itp. PASZTET . Obok tego tradycyjnego z mięsa warto pokusić się i zrobić domowy pasztet warzywny. Smakuje naprawdę dobrze. Można śmiało wykorzystać mój przepis :-)  PRZYPRAWY . Używajmy dużej gamy przypraw, szczególnie tych wspomagających

Życie na widelcu
Pasztet drobiowy 118

Przygotowanie domowego pasztetu jest niestety czasochłonne - gotowanie, studzenie, obieranie i mielenie zajmuje trochę czasu. Jednak domowy pasztet jest o wiele smaczniejszy niż kupny, a także wiemy co dokładnie jemy.  Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 300 g drobiowej wątróbki 1 obrana cebula 1 ugotowana marchewka + pietruszka (mogą być to warzywa z rosołu) sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 jajka

Ugotować
Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną 172

ramach oczyszczania zamrażarki, rozmroziłam gęsie wątróbki.  Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie był pasztet. Robiłam już kiedyś pyszną pastę z gęsiej wątróbki, tym razem postanowiłam zrobić prosty pasztet z dodatkiem żurawiny. Wyszedł naprawdę świetny,lekko słodkawy, robi się go szybko, bardzo polecam! A tutaj podobne wątróbkowe przysmaki Pate (pasta) z wątróbki gesiej Pasta z wątróbki drobiowej Pasta z wątróbki

Stare Gary