Paszteciki z ciasta francuskiego 109Szybkie francuskie paszteciki z pasztetem, super szybka przekąska. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Paszteciki z ciasta francuskiego 109Szybkie francuskie paszteciki z pasztetem, super szybka przekąska. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Ekspresowy pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami 103Lubicie pasztety? to mam dla was zupełnie inny, pewnie takiego jeszcze nie próbowaliście. Tym razem bez mięsa, z ciecierzycy, z suszonymi pomidorami i masłem orzechowym. Idealny na przekąskę. Polecam.... Zobacz przepis
Swojskie jedzonko
Pieczeń z ciecierzycy i papryki 104Pieczenie z warzyw i strączków są wdzięcznym dodatkiem do kanapek, więc z przyjemnością je przygotowuję i opracowuję kolejne przepisy. Jest przy niej trochę pracy, podobnie do przygotowywania mięsnego pasztetu. Warto jednak poświęcić trochę czasu i pracy. Pieczeń ma słodko-kwaskowaty i bogaty smak. Można ją pokroić lub rozsmarować na pieczywie. Składniki : marchew pietruszka 1/3 selera 6 ziaren ziela angielskiego
Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z dzika pieczony w boczku 94Jeśli przypadkiem natknęliście się tej zimy na jakiegoś dzika, to polecam pasztet pieczony w boczku. Jeśli dzik Wam ucieknie, to zamiast niego proponuję użyć mięso wieprzowe. Składniki: ? 50 dkg mielonego mięsa z dzika ? 2 jajka ? 1 plaster słoniny ok 5 dkg ? 10-15 śliwek suszonych ? 30 dkg boczku wędzonego w plastrach ? sól, pieprz ziołowy do smaku Wykonanie: ? 3 plastry boczku
To co kocham
Pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką jabłkową 84jabłek i dokładnie roztrzepać, aż się rozpuści. – Wylać galaretkę na wątróbkę i wstawić ponownie do lodówki. – Podawać pokrojony w trójkąciki. Przepis pochodzi w warsztatów Akademii Makro – Pasztety. Na warsztatach z Drobiu w Akademii Makro robiliśmy ten sam pasztecik ale z żółtą galaretką – zamiast czerwonego wina używa się soku jabłkowego
To co kocham
Pieczeń drobiowa a la pasztet 92pieczeń to smak mojego dzieciństwa, tylko nazywaliśmy ją pasztetem babci Lodzi. Babcia też ją nzywała „chlebkiem”, ale nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak i pieczarki ze sklepu, ale smak prawie taki sam. Składniki
To co kocham
Mus z mintaja z sosem paprykowym 95Przepis na ten aromatyczny mus z mintaja pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Pasztety, w których jakiś czas temu uczestniczyłam. Roladki rybne w liściach kapusty włoskiej prezentują się bardzo dobrze i smakują wyśmienicie! Składniki: ? 40 dkg filetu z mintaja ? 1 jajko ? 3 łyżki śmietany ? sól, biały pieprz ? 10 dkg szyjek rakowych z zalewy – 1 słoiczek ? 6 liści
To co kocham
Pasztet pieczarkowy 95wiem dlaczego, ale jesień kojarzy mi się jako czas pasztetów. Po mięsnym Gerwazym przyszedł więc czas na jarski pieczarkowo-jajeczny. Wyszedł naprawdę dobry, jedliśmy go na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. Aby dobrze się kroił w plastry należy go schować do lodówki, aby był dobrze schłodzony. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 5 jajek ? 3 bułeczki np kajzerki
To co kocham
Pieczeń z indyka z zielonym groszkiem i soczewicą 102Bardzo lubię wszelkie pieczenie i pasztety, bo można w nich poupychać różne zdrowe składniki i dzięki temu stanowią prawdziwą bombę zdrowotną. Najlepsze są na ciepło jako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam ugotowaną soczewicę
To co kocham
Pasztet pieczarkowy z cieciorką 95Zdrowy, jarski pasztet z pieczarkami i cieciorką, pachnący czosnkiem. Smakuje na ciepło podany w plastrach do obiadu i na zimno na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Miękki, wilgotny i bezglutenowy. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 2 puszki lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki ? 1 cebula ? 1 mały por ? 2 ząbki czosnku ? 2 jajka ? 2 łyżki siemienia lnianego ? 1 łyżeczka majeranku ? sól, pieprz
To co kocham
Pasztet wielkanocny w cieście francuskim 142Rewelacyjny pomysł na pasztet, Zapiekany w cieście francuskim, wygląda jak baba wielkanocna. Zaskoczcie gości i przygotujcie im taką pyszną niespodziankę. Na pewno się zdziwią jak ją rozkroicie.... Idealna na Wielkanoc. Pysznie smakuje z sosem chrzanowym lub tatarskim. Polecam .... Zobacz przepis
Swojskie jedzonko
Pasta z wątróbki – pyszne smarowidło do pieczywa 96Pasta z wątróbki to bardzo prosty przepis na wyjątkowo smaczne i dość tanie smarowidło na kanapki. Smakuje podobnie jak domowy pasztet, ale zasmakuje wam oczywiście tylko w przypadku, kiedy lubicie wątróbkę. Jej specyficzny smak jednak nie wszyscy akceptują, więc takie osoby raczej nie zagustują w tym przysmaku. Pastę robi się w około 25 minut. Wystarczy tylko usmażyć wątróbkę z cebulą
e-PrzepisyKulinarne
PASZTET Z CUKINII 115Wegetariański pasztet z tartej cukinii. Wilgotny, a równocześnie zwarty. Można pokroić w plastry, podgrzać na patelni i podać na obiad, np. z sałatką grecką i sosem tzatziki SKŁADNIKI 1 kg cukinii ( 3 średnie sztuki) 1 duża cebula 1 duża marchewka 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 4 łyżki słonecznika 4 pełne łyżki kaszy manny lub mielonych płatków owsianych
cool and minty
pasztet z wątróbki na szybko bez pieczenia... 108mniejszym ogniu. Na koniec dodać resztę 1/2 kostki smalcu, wymieszać, dodać pieprz mielony, majeranek, sól i pałką blendera zmiksować na gładką masę, przełożyć do miski i schować do lodówki - pasztet z wątróbki drobiowej z dodatkiem warzyw jest doskonałym dodatkiem do pieczywa, jest szybki, łatwy i bez pieczenia.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię