kanapka to jest" To". 315 kcal. 0.5 szkl.ryżu 80 g. 1 szkl.mleka 0.5 % 200 ml. 1 śr.wielkości kromka bułki Graham ( 0.5 bułki Graham)30 g. pasztet drobiowy 15 g. 5 rzodkiewek 50 g. ****************************************** Ugotować ryż na mleku.Bułkę posmarować pasztetem i podać z umytymi rzodkiewkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKiedy pierwszy raz miałam styczność z soczewicą nie przypadła mi ona do gustu. Przed świętami koleżanka przygotowała pasztet z soczewicy. Byłam do niego sceptycznie nastawiona, jednak po skosztowaniu zmieniłam zdanie. Okazał się on niezwykle delikatny, smaczny i bardzo dobrze doprawiony. Tym sposobem przekonałam się do wykorzystania soczewicy w innych daniach. Pasztet z soczewicy pojawił się na imprezie imieninowej męża
Pan i Pani Smith w kuchniTaki pomysł na pasztet przyszedł mi do głowy w zastępstwie - za pasztet z cieciorki, którą byłam pewna, że mam, a okazało się, że już zjedliśmy całe zapasy :) zmodyfikowałam więc swoje zamysły i upiekłam taki - pyszny, bezmięsny, a bardzo sycący. Doskonały dodatek do pieczywa. A ten z cieciorki kiedyś się doczeka swojej kolejki... ;) muszę tylko od nowa pozapełniać kuchenne szafki
Kolorowy Przepisownikkaszą jaglaną, sosem sojowym i przyprawami (najlepiej blenderem ręcznym). 5. Do masy dodajemy żurawinę. 6. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok. 40-45 min. w 180⁰C. 7. Pasztet studzimy całą noc w foremce. Pasztet jest bogaty w: - pełnowartościowe białko roślinne (pochodzące z soczewicy), które pełni funkcje budulcową, - cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka 2 łyżki oleju sól do smaku olej do smażenia farsz 300 gram pieczarek 200 gram pasztetu drobiowego 2 cebule majeranek, pieprz świeżo zmielony olej Wykonanie: Do miski wlewamy mleko oraz wodę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę z solą oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy, aby powstało jednolite ciasto(...)ostudzenia. Cebulę obieramy, siekamy drobniutko. Patelnię rozgrzewamy z odrobin ą oleju, wrzucamy pokrojoną cebule, podsmażamy. Pieczarki trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach dodajemy do cebuli, podsmażamy następnie dokładamy pasztet smażymy wszystko ok 15-20 minut przyprawiamy. Na naleśnik kładziemy porcję nadzienia rozsmarowujemy. Boki naleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy wzdłuż dłuższej strony, w kierunku
kgwjanczewoFaszerowana kapusta jest świetną alternatywą dla klasycznych gołąbków, cała kapucha wygląda jak super danie, idealne na „niedzielny obiad”, więc jeżeli macie dość pasztetów i klopsów, to zachęcam to zrobienia tej potrawy, bo oprócz podsmażonej cebulki nic absoulutnie do niej więcej nie potrzeba, jest w pełni wartościowym posiłkiem. Składniki na 4-6 porcji 1 kapusta włoska (moja miała(...)brzeg. Zbędne liście zewnętrzne odłóż na bok. Połowę tego, co wydłubałaś/łeś z kapusty posiekaj bardzo drobno i wymieszaj razem z całym farszem (resztę możesz wykorzystać dodając np. do pasztetu, klopsików itp.) Wypełnij kapustę farszem. Nafaszerowaną kapustę umieść w naczyniu żaroodpornym, którego dno wcześniej posmaruj łyżką oleju roślinnego. Całą kapustę okryj pozostałymi liśćmi. Piecz 50-60 minut w temp
greenscarfwarsztatach własnoręcznie przyrządziliśmy i co najważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został obdarowany zbiorem powyższych przepisów, krok po kroku przeprowadzających przez etapy gotowania poszczególnych potraw(...)sałatka Trzepiemy zalewę do boczniakowych "śledzi", trzepiemy! Mamy i nasze mamy na warsztatach! Hmmm, czyżby jeszcze dosiekać cebulki? A po intensywnej pracy - wreszcie wyżerka!!! Korzenne boczniaki a'la śledzie Pasztet z zielonej soczewicy z suszoną śliwką i majerankiem Kutia z kaszą jaglaną Witariańskie kuleczki piernikowe Smalec z białej fasoli Sałatka ziemniaczana z wegańskim majonezem i ogórkiem kiszonym Wegański majonez - rewelacja
Grunt to przepis!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Jest to przepis bazowy. Do pasztetu można dodać inne dowolne składniki, np.: pieczarki, boczek czy salami. 800g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 1 cebula (około 100g) 2 marchewki (około 100g) 20g żółtego sera 3 jajka 1,5-2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Piec 60-75 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu a najlepiej po kilku godzinach odstania pasztetu w lodówce
Di gotujefantastyczna do jednoskładnikowych naleśników, pit, placków a nawet chleba. Natomiast bardziej popularna i łatwiej dostępna jest kasza palona, o bardziej wyraźnym, charakterystycznym smaku, za którą nie wszyscy... Warzywny, wegański pasztet z kaszy gryczanej z daktylami i żurawiną is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoPrzepyszny i prosty w przygotowaniu pasztet z bułek i papryki to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację. Świetnie smakuje w towarzystwie ulubionego sosu, szczególnie chrzanowego na zimno, sprawdza się również jako dodatek do sałatek . składniki na formę 25 cm na 10 cm 4 bułki 3 papryki ( czerwona, żółta, zielona ) 25 dag wędliny drobiowej 1 łyżka ziół prowansalskich 1 szklanka(...)sporą ilością czarnego pieprzu oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy dłonią, przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st .C. Po upieczeniu pasztet dokładnie studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Smakowite Daniatrzy propozycje. Chleb tostowy, jajka ugotowane na twardo, majonez, natka pietruszki, krakersy, serek śmietankowy, sardynki wędzone z puszki, cytryna, pomidorki koktajlowe, pieczywo chrupkie żytnie, serek śmietankowy, chrzan w słoiczku, pasztet , borówki w słoiczku, kapary Pieczywo tostowe opiec, przekroić każdą kromkę na 4, ostudzić. Biała, żółtka i pietruszkę posiekać, przełożyć do trzech oddzielnych miseczek. Kawałki pieczywa posmarować majonezem. Połowę obsypać żółtkiem(...)odsączoną z oleju szprotkę. Udekorować listkiem pietruszki, cząstką cytryny i połówką lub ćwiartką pomidorka. Serek śmietankowy wymieszać (do smaku) z chrzanem, posmarować nim pieczywo chrupkie. Ułożyć na nim plasterek pasztetu. Udekorować borówką i kaparem. talerze z slate plate
królestwo garówzgromadzonych tu przepisów, przygotowując wigilię w przyszłym roku :) Śledź na piernatach Badylarki Kapusta z grzybami i śliwkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Śledzie po sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki(...)Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami Pierogi nadziane szczupakiem Kryzysowa wigilia Śledzie w oleju Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni 45 przepisów zebranych
Weekendy w domu i ogrodziewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Tym razem postawiłam na prostotę - bez żadnych udziwnień. Pasztet smakuje rewelacyjnie - jest zwarty i doskonale się kroi. Idealny na zimno - jak i na gorąco. Może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników. Pasztet najlepiej doprawić według własnego smaku. (2 małe keksówki) 1 kura/kogut 1-2 marchewki 1 pietruszka
Di gotujeDomowy pasztet na Święta to u mnie danie obowiązkowe :) Chociaż każda okazja będzie dobra aby go przyrządzić bo smakuje każdemu! szklanka ugotowanej zielonej soczewicy (100 g suchej) szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (100 g suchej) szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 80ml oleju rzepakowego + 3 łyżki do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka pęczek drobnego szczypiorku(...)zmiksowaniu dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Do drugiej miski dodajemy resztę kaszy i cebulki, czerwoną soczewicę, resztę ziół i przypraw razem z kurkumą. Dodajemy […] Artykuł Tuńczykowo-marchewkowy pasztet z soczewicy pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDziś na wigilijnym stole o niskim IG gości coś naprawdę pysznego, czyli pasztet z soczewicy, bardzo prosty do przygotowania i znakomity w smaku. Taki dodatek do pieczywa znakomicie sprawdzi się nie tyko od święta, także z czystym sumieniem polecamy włączenie go do swojej diety na stałe. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki (1 keksówka) 30 g potrawy czyli 1 plaster
Przepysznik - BLW i nie tylko