naciowym i winogronami Przekąski Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta
Kulinarne przygody Gatityludzi, lepiej się poznać, nawiązać ciekawe relacje i znajomości, bo... wino jednoczy ;) i rozluźnia kontakty międzyludzkie - mission successfully completed ;) W celach promocyjnych dla marki Panul przygotowałam przepis na fantastyczny pasztet warstwowy, który doskonale komponuje się w towarzystwie wytrawnego, czerwonego wina Panul. Poniżej przypominam, jak pasztet się prezentował (wiele osób pomyliło go z ciastem;)), a po pełny przepis zapraszam TUTAJ . Zdjęcia
Kolorowy Przepisownikadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasztet, który co roku robię na święta. Jest delikatny i puszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża(...)wysmarowanych olejem i wysypanych tartą bułką foremek wlewamy masę mięsną i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed pieczeniem można wierzch pasztetów posmarować delikatnie olejem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaPolska kojarzy się raczej ze 40 potrawami z ziemniaka niż z fasoli, ale Mikołaj Rey wierzy w jej nieodkryty jeszcze potencjał. Nie można się nie zgodzić, patrząc zwłaszcza na pasztety i liczne desery z fasoli. No właśnie. Fasola na słodko nie jest tylko domeną kuchni japońskiej. Kiedy brakowało zboża, była tradycyjnie dodawana do ciast jako zdrowszy substytut mąki. Takie torty(...)oczywiście sałatki, zupy i drugie dania z wykorzystaniem fasoli. Co bym ugotowała z tej książki? Ciekawie wygląda oryginalna owocowa sałatka z fasoli, pasta do chleba z fasolą i chrzanem, pasztet ze śliwką, fasola w panierce, pierogi z nadzieniem z fasoli, babka ziemniaczana z fasoli, tort z fasoli i ciasto fasolowe z bakaliami. Chyba zakocham się w tym Jasiu. 40 przepisów
Ugotowane pozamiataneburaczkami. Jeżeli Wy też szukacie inspiracji na urozmaicenie wigilijnego stołu polecam Wam tę zapiekankę. Powiem szczerze, że miałam zagwostkę jak nazwać tę potrawę, bo to coś pomiędzy zapiekanką a pasztetem, idealna nazwa to terrina ale zapiekanka brzmi bardziej swojsko. Niezależnie od nazwy – to efektowne i bardzo delikatne danie, które ma szansę posmakować też dzieciom. Życzę Wam spokojnych i rodzinnych(...)łososia, resztę śmietany, skórki i soku z cytryny, 3 jajka, sól i pieprz – zmiksować na gładko. Podłuża formę ( ja miałam ceramiczną ale można piec też w niedużej formie do pasztetu wyłożonej papierem do pieczenia) wysmarować pozostałym masłem. Na dno formy wyłożyć gałązki koperku ( bez twardych łodyżek) na to wyłożyć dorsza, potem dorsza ze szpinakiem i na wierzch łososia. Formę przełożyć
Cooking for Emilyroku. Pomyślałam, czemu nie zobaczymy co z tego wyjdzie, troszkę przepis urozmaiciłam swoimi smakami, i tak o to powstała smaczna zapiekanka. W książce było napisane, że jest to pasztet z makaronu al'a ryba, ani mi to pasztetu nie przypomina ani nie smakuje jak ryba. :) Dlatego dla mnie to po prostu smaczna zapiekanka. :) Miłego popołudnia dla wszystkich ... Przepis: Składniki
Mój pomysł namąka pszenna 450 g. + do podsypywania drożdże suche 8 g. mleko ciepłe 200 ml. jajko 1 szt. sól 1 łyżeczka olej 3 łyżki Farsz: Wielkopolski pasztet z drobiem firmowy "Profi" 3 op. (393 g. marchew 1 szt. groszek zielony 1/4 szkl. Dodatkowo: żółtko z 1 jaja METODA: Mąkę przesiać razem z drożdżami i solą. Wbić(...)długo, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia masy. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z groszkiem i pasztetem. Ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Na dwóch plackach odrysować nożem talerz średniej wielkości. Na jednym wyłożyć farsz. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem
Kuchnia PaulettesDoskonały dodatek do czerwonego barszczu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek domowego pasztetu z gęsi ( z tego przepisu ) Ciasto rozwinąć, pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać po łyżeczce pasztetu i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 o C około 20 minut do lekkiego zezłocenia
Czerwień i błękitKarnawał w kuchni kojarzy się najczęściej z przekąskami. Najbliższy czas będzie więc obfitował w przeróżne przekąski, większe i mniejsze typu finger food, sałatki, pasztety i desery. Na blogu również tego nie zabraknie. Na pewno coś dla siebie wybierzecie. Składniki: • 6 plastrów wędzonego łososia • 1 papryka czerwona Mus z awokado • 1 awokado miękkie(...)cukrem brązowym, pieprzem i wymieszać z cebulą. • Roladki podawać pokrojone w plastry, udekorowane krążkami cebuli i kolendra. Przepis pochodzi a warsztatów Akademii Makro – Pasztety
To co kochamkonfitury żurawinowej, tym razem w wydaniu świątecznym czyli pachnąca pomarańczami, cynamonem i goździkami. Taka żurawina będzie idealna do świątecznych mięs, szczególnie do pieczonego indyka lub pasztetu z kaczki. Co prawda u mnie w tym roku pieczonego indyka nie będzie, ale pasztet z kaczki już upiekłam. Składniki: • 1 kg żurawiny
To co kochammózgu, miażdżycy. Tylko jeść, jeść, jeść i to bez obaw o przybranie na wadze, bowiem roślina ta jest niskokaloryczna, bardzo bogata w błonnik. Polecam ją wykorzystać jako składnik pasztetu, bo w tej roli sprawdza się niesamowicie pysznie. Poniżej przepis na soczewicowo - dyniowy rozpustny pasztet. Mniam! Składniki: 4 szklanki ugotowanej soczewicy brązowej (ok. 2 szklanki suchej), 2 szklanki ugotowanej kaszy
Jeść, by żyć w zdrowiunajlepiej smakuje właśnie z żurawiną. Konfiturę z żurawiny i gruszek, zrobioną z podanych niżej ilości składników, zużywamy na bieżąco jako dodatek do pieczonej gęsi, serów pleśniowych czy do domowego pasztetu . Ale możecie zrobić więcej i zapakować ją w małe słoiczki aby zachować na dłużej. Trzeba wtedy wrzącą masę nałożyć do dobrze wyparzonych słoików, zakręcić mocno i odstawić do góry dnem(...)żeby słoiki się zawekowały. Pamiętajcie, że niedługo Boże Narodzenie i taka konfitura na pewno przyda się do świątecznego pasztetu albo pieczeni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pasztet z grzybami i czarnuszką Składniki: Mięso – 1,5 kg: karkówka, łopatka, indyk Grzyby suszone – 10 sztuk Cebula – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Pietruszka – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Jajko(...)smaku solą, pieprzem, gałką i kminkiem. Dodać czarnuszkę i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek i bułką tartą. Całość przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch pasztetu posypać bułką tartą i przykryć papierem do pieczenia. Piec przez 1,5 godziny w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitkonserwantów. Po krótkim wprowadzeniu, oraz zapoznaniu się z produkcją wyrobów bez konserwantów Naturrino, przystąpiliśmy do degustacji. Wszystkie wyroby smakują rewelacyjnie, przypomniała mi się domowa szynką pieczona i pyszny pasztet babci. Od dzisiaj jestem smakoszem tych wyrobów. Wykład o zasadach zbilansowanej, codziennej diety przeprowadziła Agnieszka Piskała - dietetyk, ekspert do spraw żywienia Sokołów. Szef kuchni, Dominik Moskalenko zadbał(...)abyśmy nie byli głodni. Przygotował dla nas pyszną jajecznicę z szynką Naturrino. Natomiast wspólnie przygotowaliśmy; pierogi z pasztetem Naturrino na szpinaku ; Sałatkę z gruszką, selerem naciowym i płatkami schabu Naturrino :) pyszna Sałatka z golonką Naturrino ; Pieczony boczek na musie z jabłek, ziemniaki puree z sosem tymiankowym ; Było pysznie i wesoło
Kulinarne Fantazje Mariolijajko sadzone to zbyt długi wysyłek. Co można kupić sobie ze zdrowych, gotowych dań? Dostawcami są zarówno małe gospodarstwa, gdzie pani gospodyni sama wekuje gotowe zupki czy pasztety jak i spore eko-firmy, które kojarzę z Targów Natura Food jak VegaUp. Co można kupić? W mojej lodówce widać gotowe pasztety warzywne do kanapek, kimchi z fabryki111, która mieści
Ugotowane pozamiatane