pasztet - 4150 przepisów (strona:111/277)

Ciasteczka bananowe 121

Narodzenie jak i wszelkie imprezy rodzinne gdzie mam ciut wiecej czasu żeby przygotować coś smacznego. Zawsze staram sie przemycić coś zdrowego, smacznego, nowe przyprawy. Z różnym skutkiem oczywiście – pasztet z soczewicy nie przypadł im do gustu, ale może w tej kwestii są jeszcze zbytnimi tradycjonalistami (pasztet mięsny musi być). W tym roku na wielkanoc mam zamiar przygotować, oprócz normalnych

Szybko Tanio Smacznie
DOMOWY PASZTET W SŁOIKU 154

uwielbiam mieć w zapasie słoiczki domowej konserwy. Pracy trochę jest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem padło na pyszny domowy pasztet. Składniki:   ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) ok 300 g podgardla bądź boczku surowego ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej 2 cebule 2-3 jajka 1 czerstwa(...)wywaru z gotowanego mięsa ( ok 1/2 szkl). Masę przełożyć do słoików,lekko ubijając.Zostawić wolne miejsce ok 2 cm od brzegu.Pasteryzować 1 godzinę,zostawić w garnku do wystygnięcia. Pasztet można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce. Polecam Wam pasteryzację dnia następnego 40 minut co wydłuży czas trwałości do 4-6 miesięcy( także przechowywać w lodówce). Gotowanie dnia 3 jeszcze

Niespełnione zdolności kulinarne
Wegański pasztet jaglany z soczewicą i warzywami rosołowymi 142

tego, że nie mam już tyle czasu na pichcenie, jak kiedyś. Ale spokojnie, gdy uporam się już ze wszystkim to znajdę czas na przyjemności Dzisiaj zapraszam Was na rewelacyjny pasztet wegański z czerwoną soczewicą, który świetnie sprawdzi się nie tylko jako smarowidło do kanapek, ale również jako przekąska, czy dodatek do obiadu. Składniki: – 160g soczewicy czerwonej – 100g kaszy(...)papierem do pieczenia keksówki (u mnie o wymiarach 21 x 11 x 7 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, pieczemy ok. 50 minut. Smacznego! Artykuł Wegański pasztet jaglany z soczewicą i warzywami rosołowymi pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Pasztet jaglany 128

sobie poradzę z takimi prostymi, codziennymi czynnościami? Czas pokaże jak to będzie. Tymczasem dość marudzenia, bo nie po to tu dziś przychodzę. Mam dla Was przepis na doskonały pasztet jaglany z pieczarkami. Szybko się robi i tak samo szybko znika, a to najważniejsze. Ostatnio nie lubię dań przy których trzeba się zbytnio napracować. Wymyślam więc takie receptury przy których się(...)zmęczę ;-) Pasztet jaglany z pieczarkami składniki: 1,5 szklanki kaszy jaglanej - suchej 400-500 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz rozmaryn chilli masło klarowane do smażenia wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do wystudzenia. Pieczarki kroimy na plasterki, cebule siekamy w kostkę. Pieczarki podsmażamy na maśle klarowanym, po chwili

Przysmaki Karolki
Jak upiec buraki 189

Jestem wielkim fanem warzyw kojarzonych typowo z naszą kuchnią. Seler, burak, pietruszka, ziemniaki, cebula… wszystkie je bardzo lubię. Najbardziej jednak smakują mi pieczone. Uwielbiam je podjadać podczas robienia pasztetów na ich bazie. Dzisiaj na świeczniku będzie burak, który zdecydowanie króluje w mojej kuchni. Pieczone buraki to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy domowych past. Na jego bazie można zrobić(...)pyszną zupę krem, hummus, kotlety i pasztety warzywne. Ale żeby to wszystko móc zjeść, pierwsze trzeba mieć upieczonego buraka. Jak upiec buraka? Jest to banalnie proste i dowiesz się tego poniżej. Jak smakuje pieczony burak? Jest słodkawy, delikatny i pasuje zarówno do słodkich sosów na bazie z miodu, jak i do pikantnych, w których dominuje ostra papryka. Jednym słowem jest

Blendman
Domowy pasztet w słoikach ( do smarowania ). 202

ziś podam Wam przepis na domowy pasztecik.  P amiętam jak moja mama robiła domowe przetwory, gdy zabiliśmy świnkę. Jedliśmy ze słoików kaszankę, pasztet,kiełbasę i galaretkę. Po otwarciu słoika pachniało po całym domu. Jak ktoś wszedł do mieszkania to od razu wiedział co dziś jemy. Tego zapachu nie zapomnę do końca życia. Takie przetwory są pracochłonne, ale domowe przetwory(...)dnia powtórz proces pasteryzacji przez 30 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wystudź do temperatury poniżej 10 C. Przechowuj w chłodnym miejscu.   J a czasem dodaję do tego pasztetu niewielką ilość drobno mielonego owocu jałowca, wtedy pasztecik pięknie myśliwsko pachnie ! Warto wypróbować. Polecam !                 S macznego Wam nie życzę

Przepisy i porady kulinarne
Pasztet 153

Uwielbiam pasztet własnej roboty. Ponieważ jest przy nim dużo pracy, zawsze robię z dużej ilości składników, a potem zamrażam. Słyszałam, że niektórzy zamrażają pasztet surowy, ja jednak mrożę go zawsze po upieczeniu. P { margin-bottom: 0.21cm; } Składniki: 1,2 kg wieprzowiny (karkówka), 1,2 kg wołowiny (pręga), 0,65 kg boczku, 0,2 kg podgardla lub słoniny

Państwo Wojtczuk gotują
Pikantny pasztet z brukselki z orzechami brazylijskimi. 131

Taki pasztet to dobra, pełna błonnika przekąska lub pomysł na kolację. Sekretem smacznego warzywnego pasztetu jest dodanie dużej ilości przypraw oraz posypanie go bułką tartą wtedy będzie chrupiący z wierzchu ale miękki w środku. Składniki: 400g brukselki 200g kaszy gryczanej 100g orzechów brazylijskich cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 4 jajka 2 łyżeczki chili 2 łyżki oleju rzepakowego

wysmienity
PASZTET WIEPRZOWY W BOCZKU 124

podać na kanapki? Na pewno nie raz i nie dwa, zachodziliście w głowę, zadając właśnie to pytanie. Warto więc przygotowywać w domu różne mięsa i pasztety, które potem chętnie zjedzą Nasi domownicy. Dziś proponuję wieprzowy pasztet, z różnych rodzai mięs, który czyni go wyjątkowo smacznym. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 80 dag chudej karkówki 30 dag wątróbki wieprzowej

Z Majeczką w kuchni
Przekąski na imprezę. 273

musztardy, łyżeczka soku z cytryny, sól oraz pieprz. Łosoś kroję bardzo drobno, dodaje żółtka oraz resztę składników, mieszam. Za pomocą łyżeczki nakładam farsz do wcześniej przygotowanych jajek. - 200 g. pasztetu, 2 łyżki jogurtu, pomidor, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Pasztet mieszam z drobno pokrojonym pomidorem i resztą składników.  - 5 pieczarek, 2 łyżki majonezu, szczypiorek, sól i pieprz

Pani domowa
Pasta z zielonej soczewicy i suszonych pomidorów 146

Jeżeli pasta będzie za sucha można dodać olej np. 3 ziarna, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą morską i pieprzem według uznania. Zielona soczewica sprawdza się wspaniale także w pasztetach: Pasztet zielona soczewica z porem

Pij soki wyciskane
Pasta z soczewicy 113

Mój mąż stwierdził, że pasta z soczewicy jest jak bezzapachowy, zdrowy pasztet… czy to było zachęcająca rekomendacja, nie wiem 🙂 Ja nie jestem zwolennikiem pasztetów, tak naprawdę chyba nigdy nawet nie jadłam:) Ciężko mi porównać smak tej pasty do czegokolwiek 🙂 Nigdy wcześniej też nie jadłam soczewicy, ale przyznaje jest naprawdę dobra, przynajmniej

KuchniaWeDwoje.pl
Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions 235

Dziś przedstawiam pomysł na świetny dodatek do każdego rodzaju mięs i pasztetów. Pyszna, długo duszona cebula z dodatkiem cukru i octu balsamicznego świetnie sprawdzi się też na kanapkach. Podałam ją z pasztetem z wątróbek drobiowych i wyszło obłędnie. W zależności od osobistych preferencji można dodać mniej/więcej octu lub cukru. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Karmelizowana balsamiczna

karmelowy
Pasztet dla malucha 160

Jako, że mam małą córcię muszę czasami zrobić coś specjalnie dla niej. Ostatnio mała zaczęła jeść kanapki więc zrobiłam specjalnie dla niej pasztet. Całkowicie naturalny na tyle na ile było to możliwe. Najważniejsze, że młodej smakuje. Składniki: dwa udka kurczaka kilka wątróbek drobiowych jajko bułka kajzerka rosół/bulion trzy marchewki dwie pietruszki por kawałek selera lubczyk ziele angielskie pieprz(...)keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około godzinę.  Przez pierwsze 30 minut nakryć folią aluminiową, później ją zdjąć i dać pasztetowi ładnie się zarumienić

Pysznie & Pięknie
Magiczny las w słoiku 492

Między pasztecikami, bigosem, uszkami i pasztetem jeszcze znalazłam czas. Na las. Taki miniaturowy fragment zamknięty w słoiku. Zima to nie pora na młode rośliny i sadzonki, nie czas na wysiewanie, transplantowanie i wykopywanie z lasu mchu. A tęsknię za zielenią… Na wiosnę zrobię kolejny, pachnący i zmieniający się razem z porami roku, słój ożyje. Ten dzisiejszy – to niezmienny kawałek zieleni(...)półkach, żeby nie kusić losu. Szkło skutecznie ogranicza kocie niszczycielskie zapędy. A ta wersja dodatkowo ma jeszcze jedną zaletę – wyklucza osiadanie kurzu na roślinach . Między pasztecikami, bigosem, uszkami i pasztetem jeszcze znalazłam czas. Na las. Taki miniaturowy fragment zamknięty w słoiku. Zima to nie pora na młode rośliny i sadzonki, nie czas na wysiewanie, transplantowanie i wykopywanie z lasu mchu

Karo in the Kitchen