pasztet - 4150 przepisów (strona:128/277)

Pasztet pieczarkowy z cieciorką 125

Zdrowy, jarski pasztet z pieczarkami i cieciorką, pachnący czosnkiem. Smakuje na ciepło podany w plastrach do obiadu i na zimno na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Miękki, wilgotny i bezglutenowy. Składniki: • 500 g pieczarek • 2 puszki lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki • 1 cebula • 1 mały por • 2 ząbki czosnku • 2 jajka

To co kocham
Foie gras z kaczki z musem z pieczonej jarzębiny, pigwowca i wanilii z lukrowanymi fiołkami 168

Wątróbkę oczyść z żył i nerwów, skrop nalewką, dopraw solą, pieprzem i cukrem, marynuj 30 minut. Ciasno zawiń w folię formując roladę, gotuj 40 minut w 75’C. Ugotowany pasztet odstaw do schłodzenia na kilka godzin. Do przybrania Lukrowane fiołki - przepis Zielenina, pieczone plastry pigwowca, różowy pieprz,tymianek  Do podania grzanki

SzczyptaSmaQ
Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem 184

Piątek w końcu :-). Ja jakaś zmęczona tym tygodniem, ta pogoda raz taka, raz taka i człowiek nie może nadążyć. Ostatnio robiłam domowy pasztet. Zainspirowała mnie książka, która kończę czytać, recenzję przedstawię Wam niedługo. Zrobiłam go bardziej po swojemu, ale z dodatkiem czarnuszki i suszonych pomidorów wyszedł po prostu pyszny. Ostatnimi czasy ograniczyliśmy kupowanie wędlin w sklepie i tworzymy coś swojego

kruche babeczki
Domowy pasztet w słoiku 167

zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą,majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną.  Wyparzone słoiki napełnić pasztetem zostawiając od góry słoika ok. 2 cm wolnej przestrzeni, Szczelnie zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 1 godzinę. Tak pasteryzowane słoiki można przechowywać do miesiąca bez konieczności umieszczania ich w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać

Kolorowa kuchnia Elki
Pasztet z Dzika 108

ViolaPassion Szlacheta dziczyzna Uwielbiam. Robiłam  już pasztet z Sarny ( znajdziesz na blogu ) był wspaniały. Nie miałam  szczęścia żeby znaleźć mięso  z Dzika w UK nie jest łatwo ale, w końcu  udało  się. Składniki: 200g mięsa  z Dzika 200 g mięsa z gęsi  (może być udo) 200g boczku surowego (Gramatura nie jest za duża

Viola cooks with passion
huh, ale LAHUH! z pasztetem brokułowym i sosem czosnkowym 97

naszym domu tylko w towarzystwie “laluchów”, jak je nazwał mój brat 😉   Przepis na lahuh wpadł w moją przeglądarkę przypadkowo, jednak zaciekawił […] Artykuł huh, ale LAHUH! z pasztetem brokułowym i sosem czosnkowym pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Pasztet z fasoli 142

suchej fasoli 3 łyżki oleju 4 łyżki tłuszczu z galaretką z pieczeni sól pieprz przyprawa do pasztety pół łyżeczki bryani masala pieprz ziołowy staropolski papryka szczypta chili 1 szkl wody pół szkl mączki ze zmielonych płatków ryżowych Fasolę moczymy na kilka- kilkanaście godzin. Gotujemy do miękkości (lekkiego rozgotowania) odcedzamy. Studzimy. Dodajemy tłuszcz, olej i stopniowo wodę , miksujemy przy pomocy blendera

Gotowanie jest łatwe
domowa wątrobiana 127

wątrobiana Dzisiaj przedstawię wyrób nieco odmienny od zwykłego pasztetu. Dawniej produkt ten wykonywano przy każdym porządnym wiejskim świniobiciu. Dziś już o wiele rzadziej słyszy się o wątrobianej. A szkoda bo wraz z nią znika również jakaś cześć naszej wiejskiej tradycji. Dlatego apeluję róbmy nie tylko wątrobianą, ale również inne wiejskie  wyroby w trosce o tradycję i ku uciesze własnego

Miód i pieprz
Przepyszny pasztet z marchewką 112

Będzie pysznie dziś bo mięsko się pojawi ale trochę w innej formie czyli pasztet. Można śmiało go jeść na kanapki lub  jako przystawkę z żurawiną. Składniki : 500 g mięsa mielonego ( polecam szynkę) 1 łyżeczka soli i pieprzu białego mielonego pomidorki suszone 5 szt drobniutko pokrojone 1  jajko 2  marchewki czosnek sprasowany 3 ząbki papryka

Różowa kuchnia
Pasztet z czosnku niedźwiedziego 149

blendujemy całość na gładką masę . Przekładamy do miski i dodajemy pieprz, sól, olej kokosowy , mąkę,  prażony słonecznik, sezam, orzechy włoskie, babkę płesznik   i dokładnie mieszamy.  Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 180 st przez

Łycha smaków
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI 220

SKŁADNIKI: 1 szklanka fasoli lub grochu 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku ziele angielskie sól pieprz 2 łyżki masła

harrisa
Pasztet z jajka i cieciorki 182

Masz ochotę na coś nowego, szybkiego i prostego? Przygotowanie zajmie Ci 15-20 minut. Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno a z pikantnym sosem smakuje wyśmienicie, smacznego! Składniki: 7 jajek: 6 na twardo 1 surowe 1 szklanka cieciorki ( z puszki lub ugotowanej) 1 cebula 3 łyżki oliwy kilka gałązek świeżej  pietruszki

Pora na pora i pomidora
Świąteczny pasztet z selera i jarmużu 175

przyprawy: paprykę wędzoną, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek, czosnek nied źwiedzi, babkę plesznik i posiekana natkę pietruszki. Całość mieszamy i dodajemy mąkę, olej kokosowy (2 łyżki), jajka. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 180 st przez

Łycha smaków
PASZTET WIELKANOCNY 149

takie czasy, gdzie zatęsknimy za polskimi świętami. Ja dzisiaj poszczę ilościowo i jakościowo. Zero mięsa i jak najmniej posiłków. Ratuję się wodą i jogurtem naturalnym. Wczoraj za to przygotowałam pasztet, przepyszny. Mazurków i bab nie robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie.  Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego

pieprzny smaczek