wątrobiana Dzisiaj przedstawię wyrób nieco odmienny od zwykłego pasztetu. Dawniej produkt ten wykonywano przy każdym porządnym wiejskim świniobiciu. Dziś już o wiele rzadziej słyszy się o wątrobianej. A szkoda bo wraz z nią znika również jakaś cześć naszej wiejskiej tradycji. Dlatego apeluję róbmy nie tylko wątrobianą, ale również inne wiejskie wyroby w trosce o tradycję i ku uciesze własnego
Miód i pieprzBędzie pysznie dziś bo mięsko się pojawi ale trochę w innej formie czyli pasztet. Można śmiało go jeść na kanapki lub jako przystawkę z żurawiną. Składniki : 500 g mięsa mielonego ( polecam szynkę) 1 łyżeczka soli i pieprzu białego mielonego pomidorki suszone 5 szt drobniutko pokrojone 1 jajko 2 marchewki czosnek sprasowany 3 ząbki papryka
Różowa kuchniablendujemy całość na gładką masę . Przekładamy do miski i dodajemy pieprz, sól, olej kokosowy , mąkę, prażony słonecznik, sezam, orzechy włoskie, babkę płesznik i dokładnie mieszamy. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 180 st przez
Łycha smakówSKŁADNIKI: 1 szklanka fasoli lub grochu 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku ziele angielskie sól pieprz 2 łyżki masła
harrisaMasz ochotę na coś nowego, szybkiego i prostego? Przygotowanie zajmie Ci 15-20 minut. Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno a z pikantnym sosem smakuje wyśmienicie, smacznego! Składniki: 7 jajek: 6 na twardo 1 surowe 1 szklanka cieciorki ( z puszki lub ugotowanej) 1 cebula 3 łyżki oliwy kilka gałązek świeżej pietruszki
Pora na pora i pomidoraprzyprawy: paprykę wędzoną, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek, czosnek nied źwiedzi, babkę plesznik i posiekana natkę pietruszki. Całość mieszamy i dodajemy mąkę, olej kokosowy (2 łyżki), jajka. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 180 st przez
Łycha smakówtakie czasy, gdzie zatęsknimy za polskimi świętami. Ja dzisiaj poszczę ilościowo i jakościowo. Zero mięsa i jak najmniej posiłków. Ratuję się wodą i jogurtem naturalnym. Wczoraj za to przygotowałam pasztet, przepyszny. Mazurków i bab nie robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie. Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego
pieprzny smaczekWszystkie Wegusy bez wyjątku znają sojowe pasztety, które można kupić, ich cena zaczyna się od 2,60, i nie wiem jak Wy, ale ja takie 100g opakowanko wciągam na śniadanie, po ostatnich zakupach (prawie 4 zł za jeden) postawiłam sobie za cel, sama zrobić, a w miedzy czasie moja czytelniczka również zapytała, czy nie mogłabym czegoś takiego wykombinować. Udało się
greenscarfpiec w silikonowej formie), ułożyć w niej śliwki tak by nie wystawały z masy. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ustawienie góra-dół). Pasztet odstawić do wystygnięcia, kroić gdy ostygnie. Smacznego!!! Na podstawie przepisu Aleksandry z Bloga wegańskiego
Co na wege obiad?Najpyszniejszy pasztet jaki jadłam, Wytwarzany pod czas świniobicia w każdym gospodarstwie na wsi. Przepis został podpatrzony od rzeźnika Składniki • 2,5 kg podgardla • 1 kg boczku surowego • 20 dag wątroby (może być drobiowa ) • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 liście laurowe • 4 kulki angielskiego ziela • sól • pieprz • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania 1. • Z podgardla i boczku odciąć skórę
W królestwie smaków Beatypasztet :), tym razem z pomidorami suszonymi na słońcu, świeżymi ziołami i suszonymi grzybami. Znakomita przystawka lub dodatek do kanapek. Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut / 3 godziny w thermomixie Porcje: forma 30x12x10 Składniki: 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki
SzczyptaSmaQdodajemy pozostałe składniki: olej kokosowy, pastę tahini, paprykę, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek, orzechy włoskie (również pokrojone), koperek, natkę pietruszki. Całość mieszamy, dodajemy mąkę oraz jajka. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 200 st przez
Łycha smakówPrzekładamy do miski i dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany koperek, pieprz, sól, paprykę ostrą, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, imbir, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 200 st przez
Łycha smakówostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z ugotowaną ciecierzycą. Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 200 st przez
Łycha smaków