Macie już dość świątecznych jajek, pasztetów, pieczeni, babek, mazurków? Ja mam dość i postanowiłam zrobić detoks warzywny. Na pierwszy rzut poszła aromatyczna marchewka. Składniki: ? 1 kg marchewki ? 4 łyżki ziarna sezamowego ? 1 pęczek natki pietruszki ? 2 łyżki masła ? 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika ? sól, pieprz, cukier do smaku ? sok z 1/2 cytryny ? 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: ? Marchewkę obrać
To co kochamwyobrażacie sobie kuchnię bez jajek? Ja do tej pory sobie nie wyobrażałam, bo przecież dodaje się je do wielu potraw: kotletów, pasztetów, naleśników, wypieków, i są również samodzielnymi daniami typu jajecznica, omlety, sadzone, faszerowane, itd. Mnie zawsze smakowały w każdej postaci i mogłabym je jeść codziennie, bo w sumie runął mit, że podwyższają cholesterol. Smakowały… gdyż dwa miesiące temu
To co kochamCzęsto zostaje z rosołu mięso, najczęściej z kurczaka, i nie wiadomo, jak je wykorzystać. Można ugotować potrawkę, pasztet lub po prostu zjeść, bo mięso gotowane jest zdrowe. Ale można też zrobić sałatkę. Bardzo popularny w mojej rodzinie jest kurczak z rodzynkami. Dzisiejsza propozycja to bardzo udany recykling gotowanych udek kurczaka z rosołu. Mięso z kurczaka, cieciorka z orzechowym posmakiem
To co kochamkurczaka mam alergię. Podsumowując stwierdzam, że rosół z kaczki jest bardziej esencjonalny i aromatyczny niż z kurczaka, ma też ładniejsze „oczka”. A kaczka po recyklingu stała się pasztetem. Składniki: ? 1 kaczka ? 1 cebula ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 por ? 1/2 selera ? sól, pieprz do smaku ? makaron nitki ? natka pietruszki Wykonanie: ? Kaczkę umyć, zalać zimną wodą i zagotować
To co kochamdyniami. Kilka rozdałam i zostało mi jeszcze 1,5 sztuki. Ugotowałam jeszcze dwie inne zupy, jedna z pieczarkami, druga z pomidorami i cynamonem, a jestem w trakcie robienia pasztetu z dyni i soczewicy. Jako warzywo uniwersalne można ją łączyć ze wszystkim innymi składnikami, na słono i na słodko. Tym razem połączyłam z kalafiorem. Kalafior w jesiennej odsłonie z dynią
To co kochamwątpienia droższe, ale też o wiele zdrowsze. W związku z powyższym dzisiaj kupiłam dwie zdrowe i szczęśliwe kaczki, które mieszkały na wsi i skubały trawkę. Będzie rosól, pasztet i pieczona z jabłkami. Składniki: ? 500 g mięsa z piersi indyka ? 1 szklanka orzechów włoskich ? 5 cienkich łodyg selera naciowego ? 4 jabłka ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki sosu sojowego
To co kochamtakiej konfiturze, bardzo się dziwi. No bo jak to, cebula na słodko? Potwierdzam, że na słodko, ale delikatnie. Konfitura z czerwonej cebuli to świetny dodatek do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, serów czy do dań z grilla. Świetnie sprawdzi się również na tartach, tostach, burgerach czy nawet zwykłych kanapkach z masłem lub smalcem jak kto woli. Składniki: ? 6 cebul czerwonych
To co kochamsosów angielskich, podawany jest głównie do dziczyzny, ale pasuje również do innych mięs i serów. Sos cumberland bywa czasami nazywany sosem oksfordzkim. Gęsty, zimny sos jest idealny do pasztetów. Powstaje na bazie borówki lub żurawiny i porzeczki z dodatkiem musztardy i chrzanu. Składniki: ? 3 łyżki żurawiny do mięsa ze słoika ? 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub galaretki z czerwonej
To co kochamwszystkie kupione bułki zostały zjedzone, a już dzień czy dwa później nikt już nie chce na nie patrzeć. Oczywiście można je dosuszyć i użyć do kotletów mielonych, pasztetów lub zetrzeć na tartą bułkę. Ja mam inną propozycję, mianowicie zapiekankę serowo-jajeczną. Zrób remanent w lodówce i zobacz, które sery nadają się recyklingu, by po niedługim czasie cieszyć się pachnącą zapiekanką
To co kochamplasterki. – Piec w temp. 180 st. C przez 20 minut. Bigos z cukinii Burgery z kapusty Gulasz warzywny z kiszonym ogórkiem Kapusta curry Pasztet warzywny z salsą pomidorową Cukinia po grecku
To co kochamJako bazę wykorzystałam ciasto francuskie. Połączenie borówek, czekolady i orzechów jest naprawdę nieziemskie! Przepis… ZOBACZ PRZEPIS Bezmięsna rolada a’la Wellington z pieczarkami Wellington to polędwica otoczona pasztetem i/lub farszem grzybowym w cieście francuskim. Inspirując się tym przepisem stworzyłam recepturę na bezmięsne danie,… ZOBACZ PRZEPIS Szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuskim (wegańska) Przepis na szarlotkę
Via GustoRosół kocham chyba jak większość z nas. Dobry rosół zazwyczaj jest gotowany na dużej ilości rożnego mięsa. I to mięso używa się najczęściej do pasztetu czy krokietów albo po prostu zjada. Tym razem postanowiłam to zmienić i przyrządziłam z niego kotlety z mięsa z rosołu. Są inne niż zwykle, bo smakują jak farsz do krokietów i naprawdę są pyszne. Minus
Bernika - moj kulinarny pamietnikzależy od piekarnika), pilnując by chleb nie przypiekł się za bardzo. Keto chleb bambusowy w zależności od indywidualnego makro należy serwować np. z masłem, wędliną, jajkiem, rybą, pasztetem, serem, pastą itp.) oraz oczywiście warzywami. Wszystkie dodatki należy wliczyć do bilansu kalorycznego i makro. — BTW całości: 1061 g, 1997 kcal, B 63 g, T 149 g, W 22 g. Dzieląc
Ola la LCHFśmietaną 30%. Gotowy barszcz chrzanowy podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekaną natka pietruszki. Oto kilka innych przepisów na Wielkanoc, które mogą Ci się spodobać: Przepis na pasztet drobiowy Soczysta kaczka pieczona w całości Babka ponczowa z białą czekoladą i migdałami Jajka faszerowane pieczarkami i chrzanowym serkiem WIELKANOCNY ŻUREK NA ZAKWASIE: przepis, jak zrobić BARSZCZ BIAŁY: prosty przepis
Moja Książka Kucharskapieczarkami, np.: łazanki z pieczarkami – przepis: https://viagusto.pl/lazanki-z-mlodej-kapusty-z-pieczarkami/ pieczone pieczarki w marynacie – przepis: https://viagusto.pl/pieczone-pieczarki-w-marynacie-pieczarki-do-obiadu/ sos pieczarkowy bez śmietany – przepis: https://viagusto.pl/najprostszy-sos-pieczarkowy-sos-bez-smietany/ pieczarkowy pasztet z kaszą – przepis: https://viagusto.pl/pieczarkowy-pasztet-z-kasza-jeczmienna/ Oto kilka pomysłów na wegańskie przekąski z pieczarkami: Pieczarki faszerowane orzechami Pieczarki faszerowane orzechami to pyszna przekąska, która może być podana jako przystawka
Via Gusto