masa do tortu - 6951 przepisów (strona:100/464)

Świąteczny tort w gwiazdki 254

łyżki powidła i nakładamy 1/3 masy śmietankowej.Przykrywamy go drugim biszkoptem, smarujemy dżemem i znowu przekładamy masą.Przykrywamy trzecią.Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę.Wierzch posypujemy kakao.Przygotowujemy ozdobną obwódkę z czekolady.Mierzymy obwód tortu i jego wysokość.Z papieru do pieczenia wycinamy pas odpowiadający rozmiarom tortu.Rozpuszczamy białą czekoladę.Za pomocą wykałaczki, na papierze „malujemy” gwiazdki, czekamy aż czekolada zastygnie.Rozpuszczamy gorzką

Mienta blog
Tort cytrynowo-borówkowy 168

masło i wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut aż masa stanie się gęsta. W trakcie gotowania często mieszamy, żeby nie przypaliło się. Jeśli masa będzie zbyt rzadka opcjonalnie można dodać 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1-2 łyżkach zimnej wody i chwilę podgrzewamy. Masę przekładamy do miseczki do ostudzenia i wstawiamy do lodówki do schłodzenia(...)Jeżeli konfitura zawiera całe owoce, wówczas miksujemy ją blenderem na gładką masę.    2)    W garnuszku umieszczamy zmiksowaną konfiturę, roztrzepane jajko oraz masło i podgrzewamy na wolnym ogniu około 15 minut, aż masa stanie się gęsta. W czasie podgrzewania często mieszamy. W razie potrzeby, jeżeli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej

Na kulinarnym poligonie
Ciasto Izydor 138

masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie.  Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych smaków - delikatny i puszysty biszkopt, do tego bardzo kremowa masa budyniowa oraz orzeźwiająca masa(...)musimy upiec biszkopt oraz bezę kokosowo-makową, a także przygotować dwie masy - jabłkową z dodatkiem galaretki oraz budyniową na domowym budyniu.  Jednak jest ono tak pyszne, że warto poświęcić ten czas, szczególnie gdy szukacie ciasta na specjalne okazje. Możne je również przygotować w okrągłej tortownicy w formie tortu. Składniki: Beza kokosowo-makowa: 4 białka 1/2 szklanki drobnego cukru

Kuchnia MagdaLeny
Biszkopt z 6 jaj 113

osób, które pieką torty w domu na zamówienie. Jeszcze inni preferują torty zrobione własnoręcznie. Ja zdecydowanie należę do tej trzeciej grupy. Robienie tortów sprawia mi wielką frajdę. Nie robię co prawda tych wszystkich pięknych ozdób z masy cukrowej, nie mam żadnych szkoleń w tym kierunku, ale staram się jak mogę. Wiem na pewno, że takie domowe torty smakują

Waniliowe Improwizacje
Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem 143

Ciasto jest niesamowicie pyszne i dość proste w przygotowaniu. Kakaowy biszkopt nasączony kawą oraz przełożony kremem z masą krówkową i mnóstwem chrupiącego, prażonego w karmelu słonecznika

Di gotuje
Tort komunijny 156

udekorować to odświętne ciasto. Tort komunijny z pewnością będzie ozdobą każdego stołu. Pięknie przystrojony stanie na honorowym miejscu, a goście nie będą mogli oprzeć się pokusie jego skosztowania. Smak tortu jest równie ważny jak i jego wygląd. Dlatego zadbajmy również o to, aby było to ulubione smaki naszej pociechy. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania(...)nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu maślanego. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Następnie wyjmujemy z lodówki tort na pół godziny przed dekorowaniem. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Poro - tort 228

agrestowa wierzch * 250 ml śmietany 30% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 2 banany * masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa * 2 sztuki toffifee * 2 patyczki do szaszłyków * 1  baton bounty Sposób wykonania   Zanim przystąpimy do robienia tortu trzeba przygotować rogi. W tym celu należy odciąć odpowiednie kawałki bananów, wbić na patyczki od szaszłyków, nieco(...)galaretki. Owoce zmiksować z cukrem (dostosować ilość do własnego smaku), śmietanę ubić na sztywno. Do zmiksowanych owoców dodać galaretkę, a następnie dodawać ubitą śmietanę i miksować na delikatnych obrotach. Masę wylać do wyłożonej folią miski, na środku ustawić zawiniętą w folię małą miseczkę i wcisnąć ją, aż do jej brzegów i odstawić do stężenia.   Galaretkę cytrynową rozpuścić

Mix smaku
Tort lodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną 189

użyłam pekanowców ale oczywiście można wybrać dowolne orzechy. Lubię desery bez pieczenia. Gotową pralinę wykorzystałam na spód sernika i do masy serowej. Aby było jeszcze bardziej słodko ugotowałam porcję karmelu i czekoladowej polewy. Mam słabość do serników z czekoladą . Tort lodowy cheesecake z czekoladowymi dodatkami w pełni zadowolił moje czekoladowe oczekiwania. Polecam, przepis poniżej. Tort lodowy cheesecake Składniki: forma(...)tortu z musem był gładki. Poza tym folię bardzo łatwo ściąga. Możesz również użyć metalowej regulowanej obręczy. Zmiksuj ciastka digestive z praliną i wyłóż dno formy. Przygotuj 3 miski. Do największej miski wlej śmietankę u lekko ubij. W drugiej misce umieść żółtka, cukier i wanilię. Zmiksuj na puszysto. Dodaj następnie serek ricotta i zmiksuj do połączenia. Dodaj masę twarogową

codojedzenia
Domowa kolorowa masa cukrowa 3227

kilka miesięcy temu i bardzo się cieszę, bo z Waszych komentarzy i ilości odwiedzin mogę powiedzieć, że spodobał się Wam tak bardzo jak mnie :) Domową masę cukrową można wykorzystać do zrobienia dekoracji lub obłożenia tortu czy babeczek (w tym i w tym wpisie można zobaczyć jak wyszło w praktyce). Z dodatkiem barwników spożywczych mamy świetny materiał na różyczki, zwierzątka(...)przesiewamy z mąką ziemniaczaną do miseczki. Z przesianego cukru z mąką odkładamy na bok jedną kopiastą łyżkę. Do reszty wlewamy rozpuszczoną galaretkę i dokładnie mieszamy łyżką - na tym etapie masa ma konsystencję budyniu. Kiedy nie ma już żadnych grudek dodajemy resztę cukru i mąki i zagniatamy w rękach. Gotowa masa powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Zdecydowaną zaletą jest owocowy smak

Ciastkozercy
Tort ze Świnką Peppa i przyjaciółmi 291

moją pasją. Biorę udział w targach cukierniczych, kursach, warsztatach, ciągle się dokształcam i próbuję nowych rzeczy. Dlatego od pewnego już czasu pracuję z masą cukrową = lukrem plastycznym. Dla najbliższych i dla siebie przygotowuję piękne torty ozdobione figurkami, kwitami cukrowymi i tym ,co kto sobie wymyśli. Każdy taki tort jest wyzwaniem i zajmuje naprawdę dużo czasu. Dlatego od dzisiaj chciałam rozpocząć

Mała Cukierenka
WIOSENNA PAVLOWA 207

torty bezowe cieszą się niesłabnącym powodzeniem i to od lat... :-) A beza nie taka trudna, jakby się mogło wydawać. Warunkiem jest dokładne oddzielenie białek od żółtek i mocne ubicie piany. Moja wyszła mega chrupiąca, zabrakło mi co prawda trochę ciągnącej warstwy wewnątrz (taką lubimy najbardziej), była za to cała super chrupiąca, a to też ma swój urok, z dodatkiem masy(...)przed podaniem. W misie miksera umieszczamy kremówkę i mascarpone (ilości kremówki i mascarpone dowolne, łącznie powinno być 600g), dodajemy puder i ubijamy. Ubitą masę wykładamy na spód bezowy, rozsmarowujemy, wykładamy ulubione owoce. Gotowy tort umieszczamy w lodówce i schładzamy przed podaniem. Najlepiej smakuje przygotowany tego samego dnia, choć i na drugi dzień również jest zjadliwy, choć to już

Smaczne Zdrowe
Kinder tort orzechowo- czekoladowy 975

urodzinowy tort dla mojego męża. Dekoracja najprostsza na świecie- z naszych ulubionych schoko bons , kinder jajek, kinderków i kinder bueno. Cała masa Kinder słodkości. Efekt? Sami oceńcie. Smak- moja rodzina i goście zachwyceni. Warto? Oj tak! Tort Kinder Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tort naleśnikowy przekładany serowym oraz rabarbarowo-truskawkowym nadzieniem 126

możecie przygotować i zjeść o dowolnej porze i każda będzie odpowiednia. To mój debiut jeśli chodzi o tort naleśnikowy. Patrząc jednak na poniższe zdjęcia myślę sobie, że nazwa „tort” brzmi w moim wykonaniu zbyt dumnie i lepiej by pasowała „sterta naleśników przekładana serem i musem owocowym”. Co myślicie? Zdecydowanie zabrakło u mnie jakiejś dekoracji na wierzchu(...)brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki oleju Nadzienie owocowe: 500 g rabarbaru około 350 g truskawek (dałam mrożone) 1 op. galaretki truskawkowej 2-3 łyżki cukru (lub do smaku) Masa serowa: 600-700 g twarogu sernikowego 1 op. cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) 2 żółtka Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w garnku. Mieszamy rózgą

Smaki Na Talerzu