masa do tortu - 6951 przepisów (strona:90/464)

Pyszny tort z Nutellą i brzoskwiniami (prostokątny) / Delicious Nutella and Peach Birthday Cake (rectangle shape) 109

dowolnie udekorować, używając rękawa cukierniczego i kremu, czekoladek czy cukrowych figurek. Tort z Nutellą i brzoskwiniami na pewno posmakuje każdemu, polecam, smacznego:) Polecam też ciasto tortowe Balladyna:) Przepis na tort z Nutellą i brzoskwiniami (na prostokątną blaszkę o wymiarach 36x25cm): biszkopt (przygotowujemy dzień wcześniej): 5 jajek (w temperaturze pokojowej), 3/4 szklanki cukru,, 3/4 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, pół(...)sztywno, połączyć z masacrpone, wanilią i cukrem pudrem do smaku. Część masy przełożyć na herbatniki, przykryć drugim biszkoptowym blatem. Wierzch i boki biszkoptu wysmarować pozostałą masą. Schłodzić w lodówce. Jeśli zamierzecie dekrowac tort opłatkiem, postepujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja ułożyłam opłatek na 3-4 godziny przed konsumpcją tortu). Jeśli zamiast toru wolicie coś zdrowszego, być może zainteresuje

Lekcje w kuchni
Tort z patelni 166

Najprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu(...)czyli np. po 6 łyżek. Użyłam takiej polewy w przepisie na inny tort.Kiedy ciasto ostygnie należy je przeciąć na dwa blaty. Jeśli tort ma być wysoki piekę dwa ciasta (na 4 blaty). Na pierwszym blacie rozsmarowuję masę owocową, na to nakładam masę z serka i nakrywam drugim blatem. Czynność powtarzam a na ostatni blat nakładam tylko polewę czekoladową i dekoruję

prawdziwe jedzenie
Tort gruszkowo kajmakowy. 221

Dziś polecam Wam naprawdę świetny tort gruszkowy. Z opisu może wynikać , że jest bardzo pracochłonny ale wcale tak nie jest. Musicie się przekonać sami. Zapraszam do przygotowania. Składniki na biszkopt;  5 jajek  10 dag cukru  pół łyżeczki proszku do pieczenia  10 dag mąki  5 dag mąki ziemniaczanej  3 łyżki ciemnego kakao  2 łyżki(...)przestudzoną żelatynę,miksujemy do połączenia składników. Na koniec do masy śmietanowej dorzucamy gruszki, delikatnie mieszamy i zanim zacznie tężec wylewamy na pierwszy blat ciasta posmarowanego kajmakiem. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy. W garnuszku podgrzewamy kajmak z małej puszki razem

Radość kipiąca uśmiechem.
KREM KAKAOWY DO TORTU 122

dużej misce umieść mascarpone dodaj ok 1/3 śmietany i ubijaj na małych obrotach miksera, aż składniki się połączą dodaj pozostałą śmietanę i cukier. Ubijaj aż masa wyraźnie zgęstnieje dodaj [...] Artykuł KREM KAKAOWY DO TORTU pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Tort truflowy – palce lizać 213

Mocno czekoladowy tort truflowy na kakaowym biszkopcie genueńskim, nasączonym kawą z rumem i przełożonym masą truflową. Udekorowany wiórkami czekoladowymi i domowymi truflami. Całość mocno czekoladowa, sycąca, ale nie przesłodzona. Tort truflowy Składniki na ciasto: 7 jajek 250 g cukru pudru 7,5 dkg kakao krem 200 g czekolady gorzkiej 1/4 kostki masła 50 ml spirytusu i rumu skórka pomarańczowa cukier

Gotowanie-uk
Tort na wieczór panieński 204

Wczoraj miałam przyjemność robić tort na wieczór panieński dla Natalii. Hmmm kształt raczej standardowy jak na tego tupu imprezę;) Tort składał się z jasnych biszkoptów zabarwionych

Krakowskie smaki Ani
Śmietanowy tort motylek 234

owocami. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć 1/3 śmietanowej masy, przykryć ostatnim blatem, skropić ponczem i pokryć wszystko cienko pozostałą częścią masy (również boki). Wierzch wystarczy posmarować cienko, i tak będziemy bogato zdobić kremem całość. Tort przekroić na pół i ustawić połówki na kształt motyla. W środek wsadzić obranego banana. 400 ml śmietany ubić z cukrem i śmietanfixem na sztywno(...)koniec ubijania dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać odrobinę czerwonego barwinka (na czubku noża) i dokładnie wymieszać łyżką. Najlepiej narysować sobie wykałaczką na wierzchu tortu kształt motyla i według tego wzoru zdobić szprycą. Ozdabiać oczywiście wedle uznania :) Tort schłodzić. Smacznego

na moim stole...
Tort kajmakowy z krakersami 231

Puszysty biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem masy krówkowej oraz warstwy pokruszonych krakersów. Krakersy po krótkim czasie miękną i delikatnie przełamują słodycz tortu. Pycha! Całość współgra idealnie Tort udekorowałam w stylu Ombre (cieniowanie), niestety… zapomniałam, że długie dekorowanie tortu nie sprzyja kremowi, który zrobiony jest z bitej śmietany. Trochę zaczął się rozwarstwiać(...)miarę sprawnie Przez to nie ma zdjęć kwiatków, które „zdobiły” wierzch tortu Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kajmakowy: 750 g serka mascarpone 500 g kajmaku (masa krówkowa) 400 g śmietany kremówki 30% Krem do dekoracji: 250 g serka mascarpone

Oryginalny smak
Tort na moje urodzinki :) 259

Tort wyszedł absolutnie przepyszny i niezwykle efektowny. Chociaż nie wyglądał do końca tak, jak to sobie wyobrażałam, to i tak podbił serca wszystkich biesiadników. Dziś chciałabym Wam zaprezentować... Tort bezowy z kremem pomarańczowym porcja dla 8 łasuchów Do przygotowania blatów bezowych będziemy potrzebować: 6 białek 24 łyżki cukru pudru (chociaż może być również zwykły) 3 łyżeczki soku z cytryny(...)poprzestać i takim kremem przełożyć bezy, a możemy dodać jeszcze sok z pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę. Wtedy musimy na jakiś czas (do zgęstnienia) wstawić masę do lodówki i dopiero wtedy składać tort. Na sam koniec przygotowujemy polewę. Żaroodporną miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, a w niej połamaną na kawałki czekoladę i kremówkę. Rozpuszczamy, a gdy uzyskamy już

Ratunku obiad
Mini serniczki z kremem truskawkowym 548

także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie i już gotowe serniczki możemy studzić, przygotowując się do konsumpcji.Mini serniczki

Smakołyki Bereniki
TORT OREO 140

Przepyszny czekoladowy tort z warstwą ciastek Oreo. Składniki: tortownica o wymiarach 24 cm Biszkopt: 6 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 330 ml kremówki, 1 gorzka czekolada, 2 łyżki cukru pudru Krem oreo: 250 g mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, kilka ciasteczek oreo Polewa(...)Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone ciastka. Polewa: Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy śmietanę, mieszamy. Złożenie tortu. Blaty ciasta nasączamy herbatą. 1 krążek smarujemy dżemem, smarujemy połową kremu czekoladowego, 2 krążek smarujemy  kremem oreo z ciasteczkami, 3 krążek smarujemy dżemem i kremem

słodki bratek
TORT WIŚNIOWY 189

minut.  Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort.  Przekroić biszkopt na połowę.  KREM  Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie rozmieszać,odstawić do stężenia.  Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić,dodawać po trochu galaretkę dalej ubijając.  MASA  Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną soku wiśniowego,resztę soku zagotować z cukrem(...)Ciasto kruche posmarować dżemem wiśniowym  2- Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową.  3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć.  4- Górę i boki tortu wysmarować śmietaną i posypać okruszkami startymi z ciasta.  Wierzch tortu udekorować całymi wiśniami

Kuchnia Danusi
Tort w kształcie tęczy z bezowymi chmurkami :-) 209

maju często pojawiają się burze, i często towarzyszy im tęcza, a czemu by tak nie zjeść tęczy :-)  Tak, tort, który dziś Wam prezentuję jest bardzo wiosenny, bo w kształcie tęczy. Składa się z delikatnego biszkopta, pysznej masy, oraz wielu kolorów. Dodatkiem, są słodkie obłoczki z bezy. Całość świetnie wygląda, i nie jest trudna do zrobienia. No to zaczynamy(...)białym. Tak jak na zdjęciach. Następnie delikatnie stawiamy tortu i białym kremem robimy rozetki na łuku. Tort wsadzamy do lodówki. CHMURKI Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy aż do jego rozpuszczenia w międzyczasie dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną oraz barwnik. Masa wychodzi piękna i gęsta Szprycą robimy na blaszce wyłożonej papierem chmurki, i suszymy około 2 godzin

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Grzebyczki z masą makową Helio 181

oraz skórki pomarańczowej. Masa makowa HELIO nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków. Pierwsze masy makowe HELIO pojawiły się na rynku na początku XXI wieku i od tego czasu wielokrotnie zostały nagrodzone prestiżowymi nagrodami. Masa makowa HELIO to produkt uhonorowany

Sama słodycz i szczypta chili
Paleo tort Misz- masz 182

banana i awokado. Intensywny kolor maliny i mango użytych jako dekoracja pięknie podkreśla letni charakter całości. Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword brownie , ciasto marchewkowe , czekolada , mus z awokado , tort Porcje 12-16 osób Czas przygotowania 1,5 godziny Czas gotowania 35-40 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Ciasto marchewkowe: 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki(...)rondelku na bardzo małym ogniu (na kuchence indukcyjnej na numerze 2) lub w kąpieli wodnej. Dodaj gęstego mleka kokosowego i dobrze wymieszaj. Jeszcze lekko płynną masą nałóż na górę i boki złożonego tortu. Udekoruj plastrami mango i malinami. Włóż do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na noc, żeby wszystkie smaki się dobrze połączyły. Voila! Pozostałe informacje Adnotacje

Modern Cave Girl