Tort tiramisu 226kulinarne dziela byly zbyt skomplikowane, ale wlasnie teraz doceniam to co proste. Rowniez moj ostatni tort byl pochwala prostoty, bo przeciez takie sa wloskie smaki, najlepsze, nieskomplikowane. Zapraszam. Tort tiramisu Biszkopt tradycyjnie upieklam ze sprawdzonego juz nie raz przepisu, nie dodalam jedynie kakao. skladniki na krem: 750ml mascarpone 250ml smietany kremowki 30% 100g cukru pudru do nasaczenia biszkoptu: 150ml(...)Amaretto. Nastepnie nakladamy mase z mascarpone, ktora przykrywamy kolejnym biszkoptem. Nasaczamy go porcja kawy i znow nakladamy mase. Podobnie robimy z ostatnia warstwa biszkoptu. Reszta masy serowej ozdabiamy gore i boki tortu. Calosc posypujemy gorzkim kakako. Chlodzimy w lodowce okolo 3 godziny. Przed podaniem tort dodatkowo mozna ozdobic swiezymi truskawkami. Smacznego
Przysmaki Karolki
Sernik gotowany 391petitki), otrzymamy sernik bez pieczenia. - Do masy serowej, jeżeli ktoś lubi, można dodać bakalie. - Sernik można zrobić bez przekładania, używając tylko ciasta na spód. - Masą serową można również przełożyć biszkopt. - Sernik można przygotować w formie tortu. Sernik gotowany – najlepszy w swoim gatunku. Ciasto bardzo kruche i delikatne. Masa kremowa i wilgotna. W wersji świątecznej dodatek bakalii będzie dodatkowym atutem. Gorąco
mojewypiekiinietylko
Torcik truskawkowy z żelką z owoców leśnych 298żelką z owoców leśnych: Przekrawamy biszkopt na dwa blaty równej grubości. Smarujemy dolny blat całą masą truskawkową, przykrywamy górnym blatem. Odstawiamy na chwilę do lodówki, aby masa stężała. Smarujemy wierzch i boki tortu bitą śmietaną (opcjonalnie). A na koniec delikatnie oblewamy torcik żelką z owoców leśnych, by spłynęła po jego bokach. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy udekorowany według
W kuchni Katie
Torcik truskawkowy z żelką z owoców leśnych 283żelką z owoców leśnych: Przekrawamy biszkopt na dwa blaty równej grubości. Smarujemy dolny blat całą masą truskawkową, przykrywamy górnym blatem. Odstawiamy na chwilę do lodówki, aby masa stężała. Smarujemy wierzch i boki tortu bitą śmietaną (opcjonalnie). A na koniec delikatnie oblewamy torcik żelką z owoców leśnych, by spłynęła po jego bokach. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy udekorowany według
W kuchni Katie
Ekspresowy torcik na Dzień Dziecka 211klik Tortownica o średnicy 20 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka opakowanie gotowego kremu do tortów truskawki Dekoracja: truskawki pokruszone cukierki czekoladowe, drażetki, wafelki itp. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać(...)masa będzie gęsta i lśniąca. Dodawać kolejno żółtka. na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzić i zdjąć papier. Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy nasączyć np. wodą wymieszaną z sokiem
My simple kitchen
Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową 346malinowa 250 g malin *** 75 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1½ łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki Krem do tynkowania tortu 400 g masła 82% 200 g czekolady białej Ganache 100 g czekolady gorzkiej 120 ml śmietany kremówki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną(...)odstawiamy na bok. Krem do tynkowania tortu Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Bardzo miękkie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy powoli wystudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Mieszamy krótko do połączenia się składników. Przełożenie Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu orzechowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również
Wędrówki po kuchni
Tort makowy z masą budyniową 299Uwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4 jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku
Kulinarna (nie)codzienność
Tort kajmakowy z masą budyniową, 18 - sto warstwowy 242Tort, który wbrew pozorom nie jest trudny do wykonania, a co za tym idzie nie jest również bardziej pracochłonny od tradycyjnych, a zawsze miło zaskoczyć gości czymś, czego jeszcze nie próbowali. W wersji startowej miał mieć 15 warstw, ale przy wałkowaniu i odcinaniu rantów ciasta, okazało się, że ze skrawków wyszły dodatkowe 3 warstwy. Kajmak polecam zrobić domowy, kupiony(...)mój, a co najważniejsze domowy robi się w kilka minut, jest tańszy i z pewnością smaczniejszy. A żeby nie przesłodzić do 4 czy 5 przekładek użyłam masy budyniowej z wanilią. Ważne jest aby tort został przełożony na 2-3 dni przed planowaną konsumpcją, gdyż musi nasiąknąć kajmakiem i zrobić się miękkim do krojenia. Składniki na ciasto, na 15-18 blatów
Apetyczna babeczka
Tort z kremem kokosowym i truskawkami 205Dziś zpraszam na kolejne pyszne ciasto. Tym razem tort z kremem kokosowym i truskawkami. Tort ten efektownie się prezentuje, a wcale nie wymaga wielu składników i pracy. Będzie idealny np. na urodziny, ale i bez okazji również warto go zrobić. Bardzo polecam. Składniki ( tortownica o średnicy 22 cm) : Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek ksylitolu 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek(...)nasączyć (np. likierem kokosowym), na to posmarować dżem truskawkowy i układać całe truskawki końcówkami do góry. 3/4 masy kokosowej ro zsmarować równomiernie na trsuskawkach. Przykryć górnym blatem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część masy, rozsmarować na górze i bokach. Tort umieścić w lodówce do schłodzenia. Wierzch ozdobiłam płatkami jadalej róży, ale można użyć truskwek lub np. pralinek Rafaello
Healthy food explorer
Tort kwiatowy 267Dzisiaj nie będzie przepisu tylko samo zdjęcie. Miałam przyjemność stworzyć tort dla 4- letniej Oli. Miało się w nim znajdować wszystko co jubilatka kocha najbardziej, czyli
Krakowskie smaki Ani
Tort Reese's z masłem orzechowym na 4. urodziny bloga 308maślance nasączonego whiskey, skrywają w sobie słodko-słony krem, a całość została jeszcze ukoronowana czekoladą i popcornem. Czyż to nie brzmi wspaniale? Według mnie to jeden z lepszych tortów, jakie zrobiłem! Zanim jednak przystąpicie do jego pieczenia, zapraszam was do lektury mojego podsumowania 4 lat blogowania i bardzo mocno zachęcam do wypełnienia ANKIETY . Wam to zajmie góra 5-10 minut(...)blaty. Krem z masła orzechowego Masło o temperaturze pokojowej ubij z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaj masło orzechowe i mascarpone. Całość miksuj, aż powstanie gładka masa. Posól delikatnie do smaku. Blaty tortu nasącz whiskey i posmaruj orzechowym kremem. Pomiędzy każdą warstę nałóż po garści drobno posiekanych czekoladek Reese's. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem i wyrównaj. Kilka łyżek
Food Square
Tort czekoladowo-marcepanowy 133Myślę, że nie tylko od święta i na święta – tort czekoladowo-marcepanowy sprawdzi się w każdej sytuacji To przepis dla prawdziwych miłośników czekolady i marcepana. Bazą dla tortu jest ciasto marchewkowe, które świetnie komponuje z resztą dodatków. Ciasto i marcepana przygotowałam dzień wcześniej. Składniki na ciasto: 2 szklanki tartej marchewki (2 duże marchewki) 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru(...)przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka. Przepis na domowego marcepana znajdziesz tutaj (do tortu zrobiłam podwójną porcję), ale możesz skorzystać również z gotowej masy marcepanowej (400-500 g) Gotowy marcepan wkładam na noc do lodówki. Składniki na krem i tynk: 500 g miękkiego masła ½ szklanki mleka 6 łyżki mleka
Słodki sentyment
Tort Kora Orzechowa 470Tort składający się z kilku warstw. Biszkopty kakaowe i bakaliowe przełożyłam budyniową masą brzoskwiniową, a środek wypełniłam musem z brzoskwiń. To ciekawe zestawienie smaków, inspirowane ciastem zwanym „korą orzechową”, świetnie sprawdziło się w formie tortu urodzinowego. Do wypieków użyłam mąki z Młynów Stoisław BISZKOPT KAKAOWY: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej Młyny Stoisław(...)kremówki mocno podgrzać, ale nie gotować i gorącą zalać połamaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i przestudzić. Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę (1 szklanka) ubić na sztywno i wmieszać delikatnie w chłodną czekoladę. Kremem obłożyć boki i wierzch tortu. Do boków przykleić rozdrobnione orzechy, a na wierzchu ułożyć rurki waflowe, połówkę brzoskwini, cukierki
https:KKuchniaMniam
Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami 233przełożyłam lekkim kremem twarożkowym z nutą wanilii. Tort podarowałam w prezencie imieninowym. Jest lekki, nie zawiera masła i doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :) Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami Składniki na 2 blaty: 8 jajek 8 łyżek ksylitolu 80 g mąki kokosowej 1 łyżeczka(...)masy. Przestudzony blat biszkoptowy nasączyć ekstraktem zmieszanym z wodą. Wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim, nasączonym blatem. Na wierzchu rozsmarować cieńszą warstwę kremu, zostawiając część masy na dekorację i boki. Wierzch tortu udekorować, wygładzić boki i wyłożyć umyte i osuszone jagody. Tort umieścić w lodówce na minimum 1 godzinę. Przepis dodaję do akcji Z Apetiną Twoja kuchnia
FitKot
Tort jednorożec 359mascarpone 600 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 utrwalacz do bitej śmietany (można pominąć, ale wtedy tort koniecznie musi być przechowywany w zimnym miejscu, aż do czasu podania) Składniki na domową masę cukrową + sok z pomarańczy na poncz, barwniki spożywcze w żelu (u mnie czerwony i niebieski), złota farbka lub jadalny brokat cukierniczy(...)Cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu. Pierwsza warstwa ma za zadanie wyrównać brzegi i złapać wszystkie kruszki. Tort wstawiamy do schłodzenia do lodówki (ok.30-45 min.) lub zamrażarki (ok. 15 min). Po schłodzeniu nakładamy drugą warstwę kremu. Tak jak pisałam wcześniej, ozdoby z masy cukrowej warto przygotować min. 2 dni wcześniej. Róg i uszy ulepiłam z domowej masy cukrowej , która
Ciastkozercy