Jutro niedziela więc nie może się obyć bez ciasta. Bardzo lubię ciasta przekładane bo są smaczne ale też ładnie się prezentują.\ Dziś jedną z mas jest masa na bazie pulpy z mango do której dodałam jabłka i galaretkę cytrynową. Ciasto polecam nie tylko na weekend, może być fajnym pomysłem na zbliżające się Święta. Biszkopt upiekłam w nowej tortownicy Delicia Gold(...)służyć jako taca a to ułatwia podanie ciasta. Znajdziecie tam wiele innych ciekawych produktów. Zapraszam do zakupów. Oprócz kwadratowej formy wybrałam sobie okrągłą tortownicę i obręcz do tortów. ciasto z mango i masą budyniową
Ewa w kuchniswego czasu zabierały mój cały wolny czas. Początkowo piekłam z cudzych przepisów, natomiast ostatnio zaczełam robić to co mi w sercu gra. Tym razem postanowiłam zrobić tort migdałowy z truskawkami bananami i lekka masą serową. Po więcej przepisów na ciasta zapraszam na uDolores.pl/ciasta . Składniki na biszkopt 5 jajek wielkości L 10 dkg mąki 15 dkg cukru 5 dkg zmielonych(...)czasu aż sie rozpuści. Do galaretki wrzucamy zamrożone truskawki. Składanie tortu – Krok po Kroku 1 Biszkopty przecinamy w pół. Na spód pierwszego wykładamy część galaretki z truskawkami a pomiędzy układamy plasterki banana tak, aby zostały pokryte galaretką (jeśli pozostaną odkryte zrobią się czarne). Następnie wykładamy część masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na przygotowany większy biszkopt kładziemy na środek
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisywybraliśmy bezpieczny sierpniowy dzień. Oczywiście tort nie jest idealny jak z cukierni, ale dokładnie wiem, co w tym torcie się znajduje. Oprócz znanych składników mam nadzieję, że za kilkanaście/kilkadziesiąt lat dzieci docenią to, co dziś ja doceniam – wspomnienia i serce włożone w przygotowania. Tort wyszedł pyszny. Uwielbiam połączenie masy kajmakowej z malinami i bitą śmietaną. Składniki: Biszkopt(...)dodajemy po jednym żółtku, a na sam koniec wlewamy wodę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy po łyżce do masy jajecznej. Należy również robić to bardzo delikatnie, by ubita wcześniej masa jajeczna nie straciła swojej puszystości. Spód tortownicy o średnicy 26-27 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Torownicę wstawiamy
dom-agi.plpieczenia oraz rozpuszczone kakao. Mieszamy to łyżką. 5. Ciasto przelać do dwóch małych tortownic i piec przez około 25min w 180 stopniach. Wykończenie tortu: Po wystudzeniu ciasta kładziemy na jeden blat około 1/3 masy czekoladowej. Przykrywamy go drugim ciastem. Na górę wykładamy pozostały krem. Krem można wyrównać i ozdobić a można niedbale posmarować kremem i tak pozostawić. Ja zrobiłam(...)różyczki z masy cukrowej ze względu, że był on przeznaczony na 50- te urodziny :) Cały tort robiłam z podwójnej porcji a do kremu czekoladowego wlałam prawie setkę rumu
Amatorka kuchennasztywno. Dodaję tężejącą czerwona galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Odstawiam do stężenia. Przykrywam trzecim biszkoptem. 3. Pozostałą śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Masą smaruję boki i wierzch tortu (ozdabiam brzegi). Na wierzchu tortu układam ulubione owoce
Tradycyjna kuchnia Kasiszybki tort jest idealny na każde przyjęcie dla dzieci. Lekki krem, biszkopty, bezy i świeże owoce. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)bazy budyniowe zmiksować w oddzielnych miskach z serkiem mascarpone. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami. Można delikatnie skropić czarną herbatą. Całe boki również pionowo obłożyć biszkoptami. Na spód z biszkoptów wyłożyć masę czekoladową. Lekko schłodzić. Następnie wyłożyć warstwę bezików z odrobiną borówek amerykańskich. Przykryć kremem waniliowym. Wierzch udekorować bezikami oraz borówkami
Gotujemy i jemyspód i górę tortu. Oba robi się tak samo. Tortownicę (ja mam 24 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Wykorzystamy jedne i drugie.Tłuszcz (margarynę lub masło w temp pokojowej) ucieramy z 1 opakowaniem cukru wanilinowego a następnie dodajemy po jednym żółtku. Wszystko ucieramy na gładką masę. Mieszamy mąkę z proszkiem(...)ciasta, nastepnie krem i przykrywamy „okazalszym” krążkiem. Tort bezowy gotowy, pozostaje tylko wstawić go na min 1,5 h do lodówki aby masa kremowa uzyskała idealna kremową konsystencję. Powodzenia The post Bardzo prosty tort bezowy appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaKolejna wariacja na temat tortu oraz znanego słodycza! 😃 Tym razem Ptasie Mleczko w gorzkiej czekoladzie (od teraz nasze ulubione 💜 ). Torcik to klasycznie kakaowy biszkopt oraz krem-nadzienie-sernik na zimno do tego wszytko polane czekoladą 💛 Wyszło klasycznie pysznie! Uprzedzamy, że krem-sernik z dodatkiem białka waniliowego to dość ważny element aby przypominało tak bardzo wnętrze Ptasiego Mleczka. Odżywka dodaje(...)sera dodać odżywkę białkową i najlepiej zblendować blenderem np. ręcznym. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka i ewentualnie dosłodzić ksylitolem. Należy pamiętać, że sernik na zimno traci trochę słodkości po zżelowaniu. 3. Kiedy żelatyna przestygnie wlać ją do masy serowej i całość zblendować. SKŁADANIE TORTU 1. Gdy biszkopt wystygnie wyrównać górę a biszkopt podzielić na dwa równe blaty. 2. Pierwszy
Candy Pandasczas ją przemieszać. Zimnymi masami przekładamy naprzemiennie wafle, rozpoczynając od masy z białej czekolady, później z czarnej (tak by były 3 wafle przełożone białą masą i 2 czarną), ostatnim szóstym suchym andrutem przykrywamy wierzch tortu. Po przełożeniu torcik przyciskamy czymś ciężkim np. deską lub taboretem i pozostawiamy tak na kilka godzin. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową. Mleko zagotowujemy na wolnym ogniu(...)razem z masłem i pokruszoną czekoladą. Masę studzimy, by była zimna i płynna, po czym olewamy nią wierzch i boki tortu. Na koniec torcik dekorujemy np. orzechami włoskimi, płatkami i kolorowymi posypkami. Po udekorowaniu tort pozostawiamy na godzinę lub dwie w zimnym miejscu, by polewa dobrze zastygła. *Migdały bez skórki można kupić gotowe lub zrobić. Wystarczy wrzucić do ciepłej wody
Smakowy Rajmasło (120 g) cukier (90 g) Masa orzechowa: orzechy włoskie zmielone (150 g) cukier puder (90 g) rum lub ajerkoniak (80-90 ml.) Krem: mleko (500+100 ml.) cukier (5 łyżek) budyń waniliowy (1 op.) masło (180 g) cukier puder (50 g) syrop orzechowy (2 łyżki) przepis na syrop orzechowy znajdziesz TUTAJ masa orzechowa (3 łyżki) kakao (1 łyżka(...)temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszysto. Dodajemy syrop orzechowy, 3 łyżki wcześniej zrobionej masy orzechowej, kakao i miksujemy. Następnie dodajemy wystudzony budyń (budyń i miksowana masa, powinny być mniej więcej tej samej temperatury.). Miksujemy do połączenia się składników. 4.) S kładanie tortu . Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem wiśniowym. Nakładamy masę orzechową i wyrównujemy. Następnie wykładamy połowę kremu
RITA food channelśmietana i mascarpone, bo taki lubimy. Jedną warstwę tortu, posmarowałam pod krem, dżemem truskawkowym. Wojtek bardzo lubi. Niestety nie mam zdjęcia w przekroju, bo nie chciałam robić zdjęć przy gościach :) W sumie to nawet wtedy o tym nie pomyślałam. Te zdjęcia które mam, zrobiłam przed włożeniem tortu do lodówki. Składniki: Biszkopt: 7 jajek szczypta soli(...)wyłożyć połowę masy śmietanowej. Wyrównać i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę masy śmietankowej. Przykryć trzecim blatem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Ja chodziłam całą noc. Kilka godzin przed podaniem toru, przygotować krem maślany. Masło utrzeć, następnie dodać mleczko skondensowane i miksować do połączenia składników. Masą otynkować wierzch i boki tortu. Następnie ozdobić
Agusiowe smakołykiWesołych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w rodzinnym gronie! :) Z tej okazji przedstawiam Wam mój świąteczny tort. Jest on również treningiem po ostatnim szkoleniu. Tak posmakowały mi masy i blaty, których się nauczyłam, że musiałam je wykorzystać ponownie. Kwiatki na wierzchu wykonane są z gum paste. :) Składniki: I. Biszkopt kakaowy (obręcz 20 cm): 4 jaja 60 g cukru kryształu 50 g mąki(...)Następnie rozsmarowujemy na nim ok. 1/3 kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy. Ten mocno nasączamy i smarujemy taką samą ilością masy. Na niej układamy wiśnie, które przykrywamy ostatnim blatem kakaowym. Powtarzamy nasączanie i smarowanie. Tort odstawiamy w chłodne miejsce. Przechodzimy do robienia polewy. Mleko ze śmietanką podgrzewamy i wsypujemy czekoladę. Całość miksujemy i rozlewamy na torcie. Wygładzamy jednym
DominikaDolcimakiem zawsze były w czołówce ulubionych – na urodziny zawsze chciałam tort makowy, jedne z pierwszych pieczonych przeze mnie ciast to piegus, w szkole kupowałam drożdżówki z makiem, a na Święta u babci zawsze zajadałam się makowcem biszkoptowym. Makowiec biszkoptowy zawsze uwodził mnie tym, że gotowana masa makowa była “gładka” – bez orzechów, rodzynków czy skórki pomarańczowej. Szczególnie(...)masy i gotujemy, ciągle mieszając, przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy naturalnym ekstraktem migdałowym, amaretto lub aromatem. Zimny biszkopt przecinamy wzdłuż na pół (jak tort). Na jeden blat wlewamy jeszcze gorącą masę makową i przyciskamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą – wystarczy wszystkie jej składniki umieścić w rondelku i podgrzewać, często mieszając aby rozbić grudki, do rozpuszczenia. Chłodzimy
Poezja smakuTort fajny, lekki, nie za słodki taki już wiosenny. Trzy kolorowe warstwy, mocno schłodzony smakuje najlepiej. Przepis stąd . Na wygląd wpłynie na pewno rozmiar tortownicy, polecam rozmiar 20 cm ( ja użyłam 24 cm i warstwy nie są tak fajnie widoczne, ale smak jest ten sam :) ). Składniki: Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia(...)galaretkę. Dokładnie mieszamy. 7. Biszkopt polecam namoczyć herbatą lub sokiem. Na biszkopt wykładamy tężejącą masę kakaową. Wygładzamy. Później białą masę z cukrem waniliowym. A na końcu wykładamy masę z galaretką. Wygładzamy. 8. Tort można udekorować według uznania. Ja ułożyłam kwiatuszki z brzoskwiń z puszki i czerwonej galaretki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Mmm Pycha
Na moim talerzu