Moja kolejna propozycja ozdobienia tortu. Tym razem dekoracja przeznaczona dla byłego strażaka i elektryka z zamiłowania w jednym. Biszkopty kakaowe z kremem cappuccino.
Krakowskie smaki Aniczekoladowym przygotowałam na klasycznym jasnym biszkopcie. Bazę do kremów stanowił serek mascarpone i śmietanka kremówka. Górę tortu przyozdobiłam galaretką z adwokatową. Tort jest lekki i nie jest przesadnie słodki Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżki mąki opakowanie cukru wanilinowego (16 g) pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem z adwokatem: 300 ml śmietanki(...)cukrem pudrem pod koniec dodając mix (fix) do śmietany. Do ubitej kremówki dodajemy ostudzoną czekoladę i delikatnie, dokładnie mieszamy krem. Tym kremem dekorujemy tort. Boki i górę ładnie wyrównujemy zużywając mniej więcej 2/3 masy. Boki dodatkowo dekorujemy wiórkami z białej czekolady. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Z reszty masy wykonujemy małe rozetki (różyczki) za pomocą tylki do dekoracji cukierniczych dookoła
PatiGotujeCiasta biszkoptowe przekładane masą są najlepsze i proste do przygotowania. A jednocześnie bardzo smaczne. Ten torcik jest częstym gościem na naszym stole.Biszkopt :5 jajek ( rozmiar L
Ewa w kuchniobchodziliśmy rocznicę ślubu z mężem, o dziwo już albo dopiero 7 i postanowiłam jakimś słodkim akcentem uczcić ten dzień. Jako że nie jestem utalentowana w kierunku tortów to na przekór postanowiłam upiec tort : D Może nie jest to ósmy cud świata w wyglądzie, ale w smaku myślę że jest naprawdę dobry i naszym zdaniem naprawdę przypomina białe michałki. Oczywiście jego(...)zagotowujemy z cytryna i cukrem, zdejmujemy z gazu i dodajmy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej. Talerzyk głęboki lub inny pojemnik o średnicy mniejszej niż tort wykładamy folia spożywczą i wylewamy masę borówkową, po ostudzeniu wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia np. na noc. Krem Michałkowy 3. Śmietankę przelewamy do garnka i doprowadzamy prawie do wrzenia, następnie zdejmujemy
Gotowanie...to proste !świeże maliny 1/3 kremu biszkopt nasączony zimną herbatą cienka warstwa dżemu malinowego banany skropione sokiem z cytryny i kiwi 1/3 kremu biszkopt nasączony zimną herbatą Pozostałą masę wyłożyć na boki i wierzch tortu. Udekorować wedle uznania, najlepiej owocami. U mnie akurat tort był robiony na urodziny synka, więc na wierzchu znalazł się opłatek z bohaterami bajki. Tort schłodzić w lodówce
Kuchnia domowa AniMoże na pierwszy rzut oka tak nie wygląda, ale jest to bardzo prosty tort czekoladowy z kremem śmietanowym i masą truskawkową. Tylko z zewnątrz jest dość nietypowy 🙂 Składniki (pełna lista zakupów na dole strony): Ciasto (na 1 blat, czyli trzeba policzyć x3): 200g ciemnego cukru muscovado 3 łyżki kakao 150g masła szczypta soli 150g [...] Artykuł różowy tort czekoladowy z kremem
SandraFrej.comprzykryć kolejnym plackiem biszkoptowym. Wyłożyć masę jabłkową, na nią położyć ostatni placek biszkoptowy i całość lekko docisnąć. Pozostałą masę rozsmarować po górze ciasto i całość udekorować płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami. Tort najlepiej schować do lodówki na minimum 3 h (najlepiej całą noc). Krok po kroku: 1. Przygotować budyń i wystudzić 2. Przełożyć składniki(...)masą budyniową 21. Położyć kolejny spód biszkoptowy 22. Wyłożyć jabłka 23. Przyłożyć ostatnim biszkoptem i docisnąć 24. Wierzch ciasta wysmarować resztą masy budyniowej 25. Ciasto posypać po górze płatkami migdałowymi Poprzedni krok 1 z 25 Następny krok Artykuł Tort jabłkowy pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plwierzchu tortu. Naczynia z galaretką wstawiłam do lodówki. Kiedy stężała, podarłam ją na kawałki i ułożyłam na wierzchu tortu. Na plasterkach banana ułożyłam czekoladowe kropelki. Tort odstawiłam jeszcze do lodówki, żeby masa serowo-śmietanowa całkowicie stężała
Kuchenne zapiski EdytyUdało mi się.Jeśli miałabym ocenić swój tort w skali od 1 do 10 to dałabym sobie 7+. Było parę nie dociągnięć a raczej odrobinę mi popękała masa i do końca nie chciały wyrównać się fałdki. No, ale cóż oddałam. Ważył 4 kg. Póki co wkleję foteczki a jutro postaram się wrzucić przepis :) Składniki: biszkopt(...)Obłożyć masą maślaną czyli maslo utrzeć z cukrem pudrem i zmielonym ciastem biszkoptowym (podpiec w piekarniku resztki ciasta z wykrojenia auta, zmielic i przetrzec przez sito). Masę cukrowa niebieska rozwałkować tak aby obłożyć tort. Powycinać elementy i poprzyklejać na autko za pomocą lukru zrobionego z cukru pudru i wody
Amatorka kuchennaOstudzony biszkopt wyciągamy z obręczy, usuwamy skórkę i przekrawamy na 4 blaty. Przechodzimy do składania naszego tortu. Pierwszy blat wkładamy ponowie w obręcz i lekko nasączamy go naszą herbatą. Tak, aby po przyciśnięciu palcem nie wypływał nasącz. Rozsmarowujemy na nim trochę masy waniliowej, a na niej mus jabłkowy. Z kolejnymi piętrami postępujemy tak samo. Jedyną różnicą jest ilość(...)próby nitki). Gdy syrop będzie nam dochodził do pożądanej konsystencji, zaczynamy ubijać pianę. Następnie wylewamy go do białek i miksujemy, aż masa ostygnie. Łączymy z kremowym masłem. Rozsmarowujemy krem maślany na wierzchu i bokach tortu. Wyrównujemy i obkładamy lukrem plastycznym. Róże zostały wykonane przeze mnie z gum paste. :) Tort podarowałabym moim rodzicom, aby już przestali się smucić, że ich najmłodsze
DominikaDolciKolejna szybka i Świąteczna propozycja, tortu Wielkanocnego. Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy. Tortownica 25 cm Składniki: ciasto 1 jajko 1 łyżka wody 50 g cukru 100 g masła 100 g orzechów mielonych laskowych 150 g mąki masa 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 16 łyżeczek żelatyny(...)kawę oraz koniak. Wszystko delikatnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno oraz białka, następnie całą masę kawową delikatnie mieszamy ze śmietaną oraz białkami. Zastygającą masą wypełniamy upieczony wcześniej spód. Gotowy tort odstawić do lodówki do całkowitego ostygnięcia. Tort dekorujemy bita śmietaną i czekoladowymi jajkami. Smacznego
Niezły Młynekbędzie mile zaskoczony i poprosi o dokładkę. Proponuję takim torcikiem uczcić początek Nowego Roku. Przy okazji życzę Wam wszystkim udanego i smacznego roku 2019. TORT MAKOWY Składniki: (forma 24 cm) ciasto: 850 g masy makowej z bakaliami 6 jajek 4 łyżki kaszy manny aromat migdałowy mus kawowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 2/3 szkl cukru(...)łyżek zaparzonej mocnej kawy dodatkowo: wiśnie w syropie wiśniówka do skropienia ciasta (opcjonalnie) ok. 1/2 szkl maku do wykończenia tortu Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy w oddzielnym naczyniu na puszystą masę. Do żółtek dodajemy masę makową oraz kaszę manną. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Całość przelewamy do tortownicy
Bon appetit mon amieoparciu o przepis tort choc & cherry z Kwestii Smaku, niestety bez wiśni, które ja uwielbiam, ale córa owoców w torcie nie toleruje. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Masa: 500 g mascarpone (temp. pokojowa), 200 g czekolady deserowej (ciemnej), 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej), 1/3 szklanki cukru pudru. Poncz(...)wykładamy część masy, na to układamy następny biszkopt, znów skrapiamy ponczem wykładamy masę. Na sama górę znów wykładamy ostatni biszkopt, skrapiamy ponczem i wykładamy masę. Masę wyrównujemy na górze i obkładamy nią boki tortu. Dekorujemy wg własnych upodobań u nas jak co roku króluja opłatki
Państwo Wojtczuk gotująsię w biszkoptach z owocami, sernikach i murzynkach. A poprosił o tort. Zlecenie więc na pieczenie szybkie, spontaniczne, bez planowania. I oto tort, przebiegle łączący w swym wnętrzu wszystko, co ulubione - biszkopty z elementem owocowym ukrytym w galaretce, murzynka w biszkopt ubranego i kremowe masy, z których jedna jest sernikowa. Pyszna układanka, która przynajmniej jednym(...)połączenia w masę bez grudek. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub w mikrofalówce, studzimy. Do misy miksera wkładamy mascarpone, śmietanę i miksujemy chwilkę - do powstania gęstego kremu. Dodajemy krem czekoladowy, miksujemy. Na koniec wlewamy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy - można już tylko szpatułką - do połączenia w gładki krem. Składanie tortu: Na biszkopty w tortownicy wypełnione
Kronika Piekarnika