Dziś coś dla smakoszy kawowych smaków, a mianowicie tort TIRAMISU. Rewelacyjne połączenie kawy i ciasta w jednym. Zasmakuje dla nie jedno wybredne podniebienie, bo jest po prostu przepyszny ! A więc zaczynamy... :) Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki(...)biszkoptu i ponownie nasączamy kawą z amaretto, nakładamy i rozsmarowujemy 1/3 kremu, posypujemy 1/3 startej czekolady. Przykrywamy ostatnim blatem, również nasączamy kawą z amaretto. I masą śmietanową, która została rozsmarowujemy górę oraz boki tortu, a na krem z wierzchu i po bokach posypujemy startą wcześniej gorzką czekoladą. Tort schładzamy w lodówce kilka godzin a najlepiej włożyć do lodówki
Gotuj z Mąkąswoje święto coś lekkiego. Zapraszam Was na tort malinowy!Składniki na biszkopt:5 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy dalej. Gdy piana będzie się świecić zaczynamy dodawać żółtka.Mąki przesiewamy i dodajemy partiami do masy, mieszamy łyżką.Jeżeli używacie metalowej formy, to wyłóżcie(...)przekładamy na pierwszy blat i równo rozsmarowujemy, następnie przykrywamy drugim blatem na który wykładamy 1/2 masy serowej - rozprowadzamy jak poprzednio i przykrywamy trzecim blatem. Pozostałą część masy serowej rozprowadzamy po wierzchu i bokach tortu. Drugą częścią malin dekorujemy wierzch tortu, tak aby zakryły całą górę ciasta.Podajemy schłodzone.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmigdałów (ok. 1,5 szklanki) 13 łyżek kakao 6 łyżek cukru 3/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do przełożenia tortu: szklanka zblendowanych truskawek szklanka zblendowanych wiśni 2 łyżeczki agar agar Składniki na masę kokosową: ok. 250 ml śmietany kokosowej ( domowej lub twardej części z puszki mleka kokosowego) 2 łyżki cukru pudru Przepis na ciasto: Migdały mielimy(...)Gotowe ciasto studzimy i przecinamy ostrym nożem na 3 blaty. Przepis na owoce do przełożenia tortu: Truskawki (świeże lub rozmrożone) blendujemy. Przekładamy do garnka i dodajemy łyżeczkę agar agar. Podgrzewamy do temperatury około 90 stopni. Odstawiamy z ognia i czekamy aż trochę ostygną. Masa powinna zacząć tężeć w temperaturze pokojowej. Lekko tężejące truskawki wykładamy na blat ciasta i rozprowadzamy równomiernie
Dieta bez mlekaJabłecznik z bitą śmietaną to delikatne w smaku i w swojej strukturze ciasto przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję.Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz
Smakołyki Berenikiroku na naszym świątecznym stole pojawił się tort makowo-orzechowy. biszkopt makowy: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 3/3 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1 łyżka proszku do pieczenia biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: 700 ml mleka(...)krem,pod koniec ucierania dodać ekstrakt waniliowy. poncz: Z wody soku z cytryny i cukru przygotować poncz i nasączyć nim makowe blaty. złożenie tortu: Na talerzu ułożyć jeden makowy placek,posmarować połową dżemu i porcją masy budyniowej. Na masie ułożyć orzechowy biszkopt i rozsmarować kolejną porcję masy budyniowej. Drugi makowy blat posmarować resztą dżemu i posmarowaną stroną przyłożyć
Kolorowa kuchnia Elkipiekłam w tortownicy o średnicy 23 cm, więc marcepanowe przykrycie starczyło na styk i nie mogłam je dobrze wygładzić. Fałdki czy nie tort jest bardzo smaczny. Marcepanowe pokrycie można przygotować samemu dodając wybrany barwnik do migdałowej masy. Może kiedyś się skuszę i zrobię domowy marcepan. Jak na razie korzystam z wygody i zadowalam się kupnym. Ozdobiłam tort bratkami i owocami(...)cukru cukier puder do posypania garść malin, u mnie również borówki kwiaty do dekoracji, opcjonalnie Przygotowanie tortu zacznij od biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Do miski wbij całe jajka, dodaj odważony cukier, waniliowy ekstrakt i szczyptę soli. Zmiksuj jajka na puszystą masę. Na koniec wlej wrzątek podczas miksowania. Odważ i przesiej mąkę z proszkiem. Dodaj do masy jajecznej
codojedzeniamojprzepisna.pl | Przygotowanie ryżu preparowanego do robienia figurek obłożonych masą cukrową W przypadku gdy chcemy wykonać dekorację na tort, która jest większa niż powiedzmy 3 cm na 3 cm, np. ciuchcię, misia czy samochodzik warto przygotować kształt figurki własnie przy pomocy ryżu preparowanego, wówczas figurka będzie nie tylko jadalna ale i smaczna, poza tym będzie mniej ważyć niż ta wykonana wyłącznie
moj przepis namojprzepisna.pl | Przygotowanie ryżu preparowanego do robienia figurek obłożonych masą cukrową W przypadku gdy chcemy wykonać dekorację na tort, która jest większa niż powiedzmy 3 cm na 3 cm, np. ciuchcię, misia czy samochodzik warto przygotować kształt figurki własnie przy pomocy ryżu preparowanego, wówczas figurka będzie nie tylko jadalna ale i smaczna, poza tym będzie mniej ważyć niż ta wykonana wyłącznie
moj przepis napoczątek zrobimy biszkopt orzechowy. Jest to najlepszy przepis na biszkopt orzechowy jaki robiłam. Pięknie wyrasta i jest wilgotny. Idealnie nada się do innych ciast, lub tortów. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, następnie stopniowo dodajemy mleko miksując, potem zmielone orzechy włoskie i cukier waniliowy-wszystko miksujemy na najniższych obrotach, dodajemy olej. Masa w tym momencie jest lejąca
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutotalnie nie miałam czasu żeby go zrobić. Na szczęście z miesięcznym poślizgiem ale udało się w końcu stworzyć zamówienie. Postawiłam tym razem na czekoladowy tort, chyba najczęściej wybierany przez łasuchów każdej wielkości i masę o smaku ajerkoniaka. Moja babcia jak robiła lodowe desery często polewała je właśnie ajerkoniakiem. Zawsze lubiłam ten likier, szczypał po języku ale słodycz zawsze wygrywała(...)bardzo szybko zniknął ze stołu:) Biedny łasuch mniejszy doczekał się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej
ciastkarnia na kruchym spodziewartości odżywczych nie wliczam dekoracji tortu. Czas wykonania: 60 minut Składniki (forma o średnicy 16 cm) Biszkopt - 4 białka jaja - 160 g zmielonych z łupinkami migdałów - 2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła Masa - 250 g serka mascarpone/ricotty/twarogowego - 2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła - 2 kostki gorzkiej czekolady bez cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżka zmielonych orzechów laskowych(...)masy. Wsypujemy kakao oraz zmielone orzechy. Wszystko chwilę miksujemy. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół. Na pierwszy krążek wykładamy około 3/4 masy. Przykrywamy drugim kawałkiem. Resztą masy smarujemy wierzch i brzegi ciasta. Dodatkowo boki tortu możemy udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać zmielonymi orzeszkami. Smacznego
Health-Fit-LifeTort Urodzinowy. Nie na 18 - te, ale na kolejną szczęśliwą dziesiątkę.... Dlatego jest okazja by wypić lampkę szampana :) Na świątecznym stole tez będzie prezentował się wspaniale.Składniki : 14 dag cukru, ja dałam puder 10 dag mąki tortowej 5 jaj 3 dag kakao 4 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżeczka kropel miętowych- według uznania Przygotowanie kremu : Połączyłam serek, śmietanę i cukier - ubiłam mikserem Dodałam barwnik (ostrożnie by nie przesadzić !) - i wkręciłam go w masę Dodałam krople i dokładnie ubiłam Przygotowanie tortu : Upieczony, przestudzony biszkopt przekroiłam na 3 części, jeden blat umieściłam na paterze, nasączyłam Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam
Proste Potrawy